Jump to content

Како спознати своје грехе и борити се против њих?

Mnogo je grehova mojih  

62 члановâ је гласало

1. 1. Koje grehe najviše činite?

• gordost
      37
    • srebroljublje
      13
    • blud
      32
    • zavist
      18
    • neumerenost u jelu i piću
      22
    • gnev
      33
    • lenjost
      50

Препоручена порука

Pa, ocigledno je da Ga nisam upoznao. Zar ovako prica covek koji je upoznao Boga ?!?

Ali recimo da sam ga upoznao pa da cu potencijalno gore proci od urodjenika iz prasume koji izvrsava samoubistvo jer sam znao da je to hula na Duha svetoga. Zar to ne implicira da je bolje da ne znas? da sto manje znas to bolje? Koji je smisao Bozijeg otkrivenja ako ce svejedno da nam sudi relativno a ne apsolutno?!

Никако не имплицира. И неће судити релативно него апсолутно. Само, знамо ли шта је то апсолутно?

Пробаћу математичким речником.

Ми видимо једни друге векторски у једној димензији (они мало диховнији чак и у 2), и можемо једни о другоме рећи, тј упоредити се тако што почетне тачке свих ставимо у исту тачку. И онда видимо-овај је позитиван са оволиким интензитетом, други пак са већим, трећи је негативан у толиком и толиком интензитету. Ипак, то је РЕЛАТИВАН однос.

А како је то из Његове перспективе?

Сви ти вектори су у 3 димензије, у простору чији је Он координатни почетак, њихове полазне тачке су на различитим удаљењима, а интензитет и правац су просторно орјентисани. Тако гледано, Бог једини види шта се ту АПСОЛУТНО догађа...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Ја се не слажем са овим што си написао Исток .Ја сматрам да је Бог једини који никада не греши , јер како би могли да имамо непоколебљиву веру у њега ако сматрамо да он греши ? То просто једно са другим не иде.

Он воли сваког човека , али без обзира на то ја мислим да он не може да опрости сваком човеку , јер у супротном поставило би се питање : Зашта би се ми трудили да заслужимо Царство Небеско када би нам наш Господ све опростио?

Какав би то рај био када би Господ свима опраштао ?

Nisam ja rekao da Bog gresi. Ja mislim da on moze da oprosti svakom covjeku, a na pitanje zasto bi se trudili da zasluzimo Carstvo Nebesko? Trudimo se iz ljubavi, kakvi smo mi ako se trudimo za Carstvo nebesko samo iz razloga da nama bude bolje? A na zadnje pitanje, kakav bi to raj bio kada bi Gospod svima oprastao? Mislim da bi to bio pravi raj, ja nekako sebe ne mogu zamisliti u raju a da znam da drugi nisu u tom stanju jer zalim druge. Ja gledam na prastanje u smislu da Bog pomaze nama da oprostimo sebi, jer pakao i raj su stanje duse i to sve dolazi iznutra, pakao je suociti se sa onim koji je apsolutna ljubav i u isto vrijeme suociti se sa zlom koje dolazi iz sebe.

Подели на овим сајтовима

Ali recimo da sam ga upoznao pa da cu potencijalno gore proci od urodjenika iz prasume koji izvrsava samoubistvo jer sam znao da je to hula na Duha svetoga. Zar to ne implicira da je bolje da ne znas? da sto manje znas to bolje? Koji je smisao Bozijeg otkrivenja ako ce svejedno da nam sudi relativno a ne apsolutno?!

Ne, to implicira da onaj ko više zna i dato mu je ima veću odgovornost.

Tako dje malo vuče i na to da izbegavaš da primiš odovornost :D

Inače, što se tiče dela o sudu, ja sam mišljenja

Otac ne sudi nikome, nego je sav sud dao Sinu

"Ko sluša reč Moju i ko veruje u Onoga koji Me je poslao, ima život večni i ne ide na sud, već je prešao iz smrti u život!"

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Никако не имплицира. И неће судити релативно него апсолутно. Само, знамо ли шта је то апсолутно?

Пробаћу математичким речником.

Ми видимо једни друге векторски у једној димензији (они мало диховнији чак и у 2), и можемо једни о другоме рећи, тј упоредити се тако што почетне тачке свих ставимо у исту тачку. И онда видимо-овај је позитиван са оволиким интензитетом, други пак са већим, трећи је негативан у толиком и толиком интензитету. Ипак, то је РЕЛАТИВАН однос.

А како је то из Његове перспективе?

Сви ти вектори су у 3 димензије, у простору чији је Он координатни почетак, њихове полазне тачке су на различитим удаљењима, а интензитет и правац су просторно орјентисани. Тако гледано, Бог једини види шта се ту АПСОЛУТНО догађа...

Bez filozofije. Apsolutno znaci po Svetom Pismu. Prema onome sto je Bog rekao. Ako neko ukrade 100 000 evra dobice 5 godina zatvora bez obzira da li je znao ili nije znao da ce biti kaznjen. Tako ako ce Indusi koji se klanjaju kipovima i tako krse Bozje zapovesti bolje proci od nekog koje znao Bozje zapovesti bolje da sam se rodio kao Indus.

Подели на овим сајтовима

Međutim, prošle godine, kada sam jednom sav očajan i iznemogao od plača, noću ležao na podu, desilo se da mi se javio Gospod i upitao me: "Zašto tako plačeš?" Ja sam ćutao. "Zar ti ne znaš da ću ja suditi svetu?" I dalje sam ćutao... Gospod mi zatim reče: "Pomilovaću svakog čoveka koji je bar jedanput u životu prizvao Boga" Na to meni sine misao: "Pa, zašto se mi onda toliko mučimo svaki dan?" Na ovaj pokret moje duše Gospod odgovori: "Oni koji stradaju zbog Mojih zapovesti, biće Moji prijatelji u Carstvu nebeskom, dok će ostali biti samo pomilovani". Zatim Gospod iščeze".

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/StaracSiluan/Lat_StaracSiluan16.htm

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Значи, умем и да математички филозофирам...

Нови квалитет... ;)

А Старац Силуан ми је мелем, хвала Моци на подсећању...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Međutim, prošle godine, kada sam jednom sav očajan i iznemogao od plača, noću ležao na podu, desilo se da mi se javio Gospod i upitao me: "Zašto tako plačeš?" Ja sam ćutao. "Zar ti ne znaš da ću ja suditi svetu?" I dalje sam ćutao... Gospod mi zatim reče: "Pomilovaću svakog čoveka koji je bar jedanput u životu prizvao Boga" Na to meni sine misao: "Pa, zašto se mi onda toliko mučimo svaki dan?" Na ovaj pokret moje duše Gospod odgovori: "Oni koji stradaju zbog Mojih zapovesti, biće Moji prijatelji u Carstvu nebeskom, dok će ostali biti samo pomilovani". Zatim Gospod iščeze".

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/StaracSiluan/Lat_StaracSiluan16.htm

Znaci da kazem "pomozi Boze" i pucam sebi u glavu? Hvala na pomoci xD

Подели на овим сајтовима

ovo mi lici na:

Apokatastaza (grčki - αποκαταστασις, povratak u prvobitno stanje): Origenova spekulacija o svršetku istorije, po kojoj će svet koji se otkrio čoveku posle njegovoga pada u greh, na kraju biti vaspostavljen u svoje prvobitno stanje radi sveopšteg spasenja, i to kroz sukcesivne etape a blagodareći Hristovoj blagodati, koja ne dopušta večno gubljenje Njegove tvorevine niti pak večne muke. Posledice ovakvog učenja veoma su radikalne: nedostatak bilo kog procesa osvećenja, ukidanje sveopšteg suda, nevečnost pakla, pa čak i spasenje đavola (Origen, 0 načelima, Š, 6,5). Iako je svojim kosmičkim optimizmom povukla neke bogoslove iz patrističkog perioda (Grigorija Niskog, Didima Slepog), apokatastazu je osudio Peti Vaseljenski Sabor (Carigrad, 553.) kao origenovsko pogrešno učenje. Biblijska tvrdnja o ponovnom vaspostavljanju tvari (Post. 3,21), kao i učenje o subotstvovanju Božijem, nepodudarno je sa apokatastazam. koja je čisto eshatolotška spekulacija.

Подели на овим сајтовима

Znaci da kazem "pomozi Boze" i pucam sebi u glavu? Hvala na pomoci xD

Ako je to ono što zaista želiš verujem da ni ja ni Bog nemamo ništa protiv : )

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Мислим да је став о самоубиству као немогућности спасења најстрожа педагошка мера цркве према таквима да ико не би помислио да оправдано може учинити такво дело надајући се спасењу и тако свесно дала макар и зрно потврде да се надају они који то чине да ће се спасити, а за једног очајника та мрва може изгледати као гора пуна наде и тако би црква дала подстрека самоубицама, што у суштини не значи да Божија милост на суду неће бити већа од безнађа и слабости наше пале природе, јер мислим да Бог зна и опомиње се да смо прах и тело, јер милост слави победу над судом. Неко је горе написао и слажем се са њим да је права хула називати Духа Божијега нечистим(да се горе не изразим) и затварати царство Божије пред људима ,, нити улазе нити дају другима да уђу,, или ,,саблазнити и једног од ових малих,, што Господ каже ,,нека узме воденични камен и баци се у море,,. Знамо ко је у Светом Писму починио самоубиство ,, и пуче по средини и просу се сва утроба његова,,!

Подели на овим сајтовима

Gdje u Jevandjelju imas da je Sin Boziji osudio samoubistvo, ili da je rekao da je samoubistvo hula na Sv. Duha? Gdje je on osudio nesrecnike (drugo su gordi zlocinci, kao Stavrogin, vecina su nesrecnici). Procitaj gdje On spominje tu hulu - kad fariseji klevecu da On cudesa cini pomocu sile demonske, to naziva hulom na Sv. Duha, koja je neoprostiva.

Ta osuda dolazi od apostola Pavla, i predstavlja ucenje Crkve na osnovu rijeci ap.Pavla "ko razrusi hram Duha Svetoga razrusice njega Bog".

Vremenom Crkva humanizuje pristup tom pitanju, pa do prije 100 godina samoubice su sahranjivani van groblja i nije smjelo osim po posebnom dopustenju da se moli maltene ni licnom molitvom, a Crkvi je bilo zabranjeno da se moli i u kom kontekstu; a danas vec moze i molitva i obred po posebnom dopustenju, a razmatra se da se jos humanizuje, jer uvidja se posast duhovne pustinje i pakla zemaljskog kako gore brat kaze koji tjeraju ljude na ocaj i pritiscu ih preko njihovih snaga i tako slomljeni prekracuju samovoljno muke.

I tad prije 100-150 godina si imao Dostojevskog i njegovog starca Zosimu (prema stvarnom optinskom starcu) koji kaze da se uvijek molio za samoubice i trazi oprost za to sto Crkva smatra grijehom, jer Bog nam ne moze ljubav zamjeriti; kao i svetitelja Siluana Atonskog, koji se isto tako u svojim licnim molitvama molio za samoubice, iako je tako krsio zapovijest Crkve...

Sve sam ja to lepo braći rekao kao i ti ali su posle toga donosili citate gde samoubistvo stoji pod hulom na Duha. Zato i otvaram temu koja je počela sa tragedijom sveštenika koji je izvršio samoubistvo. (čisto da te uvedem u priču) Tamo je tema zaključana ali možeš da pročitaš od početka nema mnogo stranica.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@VSB

Ето видиш до каквог закључка могу неки да дођу... ;)

Зато је Црква износила тако ригидан став-да их сачува од њих самих, да не дозволи да њихова малодушност надјача оно добро које у себи ИМАЈУ, просто-да испуне своје назначење у што већој мери.

Добро, ја знам да pedja257 тако нешто не би учинио, али замисли колико више самоубистава би било кад би Црква рекла да је самоубиство ОК. Поготово у тешким временима кад многи дођу близу безнађа...

Janko ja sam do sad poznavao samoubistvo kao najteži mogući greh(ali ne i kao hulu), gde nemaš tudje pomoći i sudiće se teže.(ako me razumeš šta podrazumevam pod teže (nemaš tudje pomoći)).

Ali ne lezi vraže neko od naših :) je svrstao samoubistvo pod Hulom na Duha Svetoga (neoprostivo) ! ? &))//%))&%% !

Da li je samoubistvo jedan od najtežih grehova ali ipak Sudijom oprostiv ili je to stvarno hula koja je neoprostiva....(verujem da medju samoubicama postoje ljudi koji nisu znali šta čine(nije hula), a mi koji znamo mi se moramo paziti jer će nam se Suditi i tražiti više od nas !)

Čisto da još jednom navedem svoj doživljaj na ovoj temi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Evo necega sto sam ranije procitao,a ucinilo mi se jako,jako zanimljivo :

Čak iako nisi onakav kakav bi trebalo da budeš, ne smeš da očajavaš. Već je dovoljno loše što si grešio. Zašto bi se još ogrešio i o Njega, smatrajući Ga, u svom neznanju, nemoćnim? Da li On, Koji je radi tebe sve premudro stvorio, ne može da spase tvoju dušu? Ukoliko ova činjenica, kao i Njegovo ovaploćenje, samo pogoršava tvoju osudu, onda se pokaj. On će primiti tvoje pokajanje, kao što je primio i pokajanje bludnoga sina (Lk. 15, 20) i bludnice (Lk. 7, 37-50). Međutim, ako ne možeš da se pokaješ, te grešiš iz navike, čak i onda kada to ne želiš, pokaži carinikovu krotost (Lk. 18, 13). To je dovoljno da osigura tvoje spasenje. Jer, onaj ko greši, i ne kaje se, ali ne očajava, samim tim sebe smatra najbednijim i neće se drznuti da osudi bilo koga. Pre će se diviti milosrđu Božijem i blagodariti svome Dobrotvoru, a može primiti i mnoge druge blagoslove. Čak iako je takav čovek, zbog svojih grehova, potčinjen demonu, on ipak, iz straha Božijeg, neće poslušati neprijatelja, koji će pokušati da ga baci u očajanje. Zbog toga on ima udela u vršenju bogougodnog dela. Takav čovek je blagodaran, trpeljiv, ima straha Božijega, ne sudi, pa mu se neće ni suditi. Sve su to značajne vrline. O istome govori i sveti Jovan Zlatousti, kada govori o adu. On smatra da nam je ad čak od veće koristi nego Carstvo Nebesko, jer se mnogi, iz straha od ada, udostojavaju Carstva Nebeskog. Ad nas ispunjava strahom, Carstvo nas zakriljuje ljubavlju, a u oba slučaja nas spasava Hristova blagodat.

Ako oni na koje su nasrnula mnoga duševna i telesna stradanja, pretrpe do kraja, ne predaju se nemarnosti i očajanju, spasiće se.

sveti Petar Damaskin (+ 12. vek) 
Riznica božanskog znanja
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...