Гости Guest Написано Септембар 24, 2013 Гости Пријави Подели Написано Септембар 24, 2013 Преподобни Силуан Светогорац о љубави према ближњима 24 уторак сеп 2013 Posted by radiosvetigora in Богословље ≈ Оставите коментар Нећу од вас сакрити разлог због кога Господ даје Своју благодат. Нећу много писати, само вас молим – волите једни друге и видећете милост Господњу. Заволимо ближње, па ће и нас Господ заволети. Немој мислити да те Господ воли, ако ти некога попреко погледаш. О, не. Пре ће бити да те воле ђаволи, јер си постао њихов слуга. Али, немој оклевати. Покај се и моли од Господа силу да волиш брата, и осетићеш мир у души. Свим силама тражите од Господа смирење и братску љубав, јер због ње Господ даје Своју благодат. Сам испитај – једног дана моли од Бога љубав према братији, а другог живи без љубави, па ћеш видети разлику. Духовни плодови љубави су јасни: мир и радост у души. Тада ће ти све бити рођено и мило и проливаћеш много суза за ближње, за сва створења и сву твар. Често за један једини љубазан поздрав човек у души осећа неку радосну промену. И напротив, за један једини презрив поглед губи се благодат и љубав Божија. Тада се што пре покај да би се поново вратио мир у твоју душу. Блажена је душа која је заволела Господа и од Њега се научила смирењу. Господ воли смирену душу која се чврсто узда у Њега. Она сваког тренутка осећа милост Његову. Чак и када разговара са људима, она је занета љубављу према Господу. Од дуге борбе са злим дусима она је заволела смирење више од свега и не допушта демонима да из ње изагнају љубав према братији. Ако будемо свим силама волели братију и смиравали душу, победа ће бити наша, јер Господ пре свега даје Своју благодат због љубави према ближњем. Преузето из књиге „Старац Силуан“, Манастир Хиландар 1998. Manastir Bradaca, gavrosaurus and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 25, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2013 nana and Никола Поповић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миркан Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Мало сам гледао форум да ли има тема са овим насловом, нашао сам нешто али нисам баш конкретно што мене интересује. Хтео бих да мало причао на тему безусловна љубав према ближњем, да износимо личне примере о безусловној љубави или о покушају безусловне љубави. Да ли се може "научити" како неког да безусловно волиш? Ја искрено се трудим да поготово мојим ближњим дам безусловну љубав али некад помислим да у дубини душе то није безусловна љубав па покушавам да тражим где сам погрешио и тако се често вртим у круг. И стварно искрена ми је жеља да волим за почетак своје ближње безусловно па онда да проширим ту моју љубав на све које могу. Свака је помоћ је више него добро дошла. ines and Никола Поповић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Да ли се може "научити" како неког да безусловно волиш? To je ideal ka kome hriscani u stvari i teze. Nije lako da se dostigne, ali je svakako moguce. Stavise - obavezno je. Sveti, kojih se svakodnevno secamo, i koje proslavljamo u Crkvi, su (u manjoj ili vecoj meri) dostigli taj ideal. Zato njihove zivote i uzimamo kao primer - kako da promenimo sebe i svoj zivot, da bismo i mi dostigli ideal te i takve ljubavi, tj. da bismo i mi (ako Bog da) postali sveti. Jer to i jeste nase ljudsko naznacenje i prizvanje - savrsenstvo bica i zivota. Koliko treba vremena za sve to, pitas? Citav zivot, prijatelju, ne manje od toga. Zato se unapred opremi strpljenjem i istrajnoscu... Никола Поповић, Gordana ., Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миркан Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 To je ideal ka kome hriscani u stvari i teze. Nije lako da se dostigne, ali je svakako moguce. Stavise - obavezno je. Sveti, kojih se svakodnevno secamo, i koje proslavljamo u Crkvi, su (u manjoj ili vecoj meri) dostigli taj ideal. Zato njihove zivote i uzimamo kao primer - kako da promenimo sebe i svoj zivot, da bismo i mi dostigli ideal te i takve ljubavi, tj. da bismo i mi (ako Bog da) postali sveti. Jer to i jeste nase ljudsko naznacenje i prizvanje - savrsenstvo bica i zivota. Koliko treba vremena za sve to, pitas? Citav zivot, prijatelju, ne manje od toga. Zato se unapred opremi strpljenjem i istrajnoscu... Хвала за одговор! Ја јесам спреман цео живот да томе посветим. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЈелисаветаЖурка011 Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Moli se Gospodu da te nauci da volis sve druge, onako iskreno, i Gospod ce uslisiti tvoje molitve. I videces posle toga, sve ces gledati drugim ocima. Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам пастир добри. Пастир добри живот свој полаже за овце." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2013 Када некога не волим - онда не гледам његове моралне особине. Многи бркају љубав и попустљивост. Ali ko više voli više i oprašta; a ponekad je dovoljno i shvatiti, razumjeti drugog da bi mu se oprostila slabost.Gledamo moralne osobine, jer nismo savršeni u ljubavi; a da smo savršeni u ljubavi, ne bismo ih ni primjećivali kao bitne. Lako je voljeti onog ko zaslužuje ljubav, ili ko nas voli, pa u njemu volimo sebe same. Ljubav pokriva sve nedostatke, ko je savršen u ljubavi i ne vidi ih, ili ih najprije i vidi kod sebe, pa ne osuđuje drugog. To je borba sa egom u nama, vječita. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 19, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Љубав ме чини Богом, а Тебе, Боже, човеком. Где је један, ту нема љубави. Где је двоје уједињено, ту је само призрак љубави. Где је троје уједињено, ту је љубав. Теби је име Љубав зато што Ти је име Јединствено Тројство.Да си један, Ти не би био ни љубав ни мржња.Да си двојство, Ти би био наизменичност љубави и мржње. Али Ти си тројство, зато си љубав, и у Теби нема таме ни наизменичности.Љубав не зна за време и простор. Она је ван времена и ван простора. За њу је један дан као хиљада година, и хиљада година као један дан.Кад сам спојен с Тобом љубављу, онда не постоји небо и земља – постоји само Бог. Нити постоји онда ја и ти – постоји само Бог.Љубав има три ипостаси: девичанство, познање и светост. Без девичанства љубав није милост но земаљска себичност и страст. Без познања љубав није мудрост но лудост. Без светости љубав није моћ но слабост. Кад се уједине страст, лудост и слабост, онда постаје пакао који ђаво назива својом љубављу.Кад је душа моја пречиста девојка, и свест моја јасновидна мудрост, и дух мој животворна свест, онда сам ја љубав која се поклапа с Твојом љубављу. Кроз љубав ја видим Тебе као себе, и Ти видиш мене као Себе.Кроз љубав ја не гледам себе но само Тебе. Кроз љубав Ти не гледаш Себе но само мене.Љубав се жртвује и не осећа жртву као давање но као добијање.Децо земаљска: реч љубав је најдужа молитва.Постоји ли земаљска љубав, питају ме суседи. Онолико исто колико и земаљски Бог! Земаљска љубав гори и сагори. Небесна љубав гори и не сагорева. Земаљска љубав, као и све земаљско, само је сан и гатка љубави. Колико идоли личе на Бога, толико земаљска љубав личи на Љубав. Колико дим личи на пламен, толико ваша љубав личи на божанску љубав.Кад размените златник у грошеве, ви не називате грошеве златником но грошевима. Зашто онда љубав божанску, уситњену и самлевену у пепео временом и простором, називате љубављу, а не пепелом?Господе, удостој ме љубави којом Ти живиш и живот дајеш.Удостој ме љубави Твоје, Господе, и бићу слободан од свих закона.Усели љубав Твоју у мене, и љубав ће ме уселити у Тебе.Св. Владика Николај ВелимировићИзвор: Радио Светигора Marijana Jankovic, ines, Никола Поповић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 18, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 О, све љубави моје, где сте?! Кад душу своју губаву хтедох да извргнем, кад ми је тешко било, и кад помоћ од никуда долазила није, где бијасте тад?! Јер, да сте праве утехе и помоћ, и оно за што се издавасте, не би ли душа знала и осетила то? О, све лажне љубави моје, сад тек схватих, да сте голе страсти, а ја трска коју повија ветар. Као пену набујалог извора, посматрах сав живот свој, и као прашину под топотом коња, кад је дигну и развију, незнано куд. О, све љубави моје, где сте?! Презирем вас, одричем вас се! А биле сте нужно зло, као мамуза неразумном коњу, да не стропошта се у амбис. О да сам сузе проливао због глиба у души, колико туговах за вама! О, све лажне љубави моје, једно ме само мучи: Не могу да заборавим вас, јер сте као жиг кад удари се стоци, те остадох белегом ваш, а душом и срцем туђ... О, све љубави моје, где сте?! Јрм.Илија (Баћан) Скадарско стихословље Glogovac Monastery Аурор, Anika, Пг and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 18, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Тражих Те.... Тражих Те, ноћу руке ширих, у болу и арлаукању, и сведневном гњеву, Те не нађох, јер ни Илији у громовима и муњамма нит' земљотресу и огњу, већ у поветарцу и тихом гласу, Ти се јави... Скадарско стихословље Јером.Илија (Баћан) YOKA, Иван Ивковић and aliluja је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 18, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Камено срце Мастилом љубави, слово да напишем не знам. "Делатно слово" од мене још даље је. Богу за исповест, црту да повучем, из тупог пера неће да кане кап. Од јутра до вечери, над папиром пера лебди врх. Тишина, мук... Из каменог срца не чује се дах, далеко од себе да бацим га, ново мекано да нађем, и нека буде у прашини огрезла крв, а на белом папиру макар црта-покајања крви траг... Јрм. Илија (Баћан) Скадарско стихословље YOKA је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
YOKA Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Да могу од камења да створим свираче, и од песка језерског играче, и од лишћа свих гора певаче, да ми помогну славити Господа. Те да се и глас земље чује међу хоровима ангелским. Синови човечји наклонили се на трпезу одсутног Домаћина, те не певају никоме до себи и својим залогајима, које ће најзад морати повратити земљи. Прежалосно је слепило синова човечјих што не виде силу и славу Господњу. Тица живи у гори, и не види гору. Риба плива у води, и не види воду Кртица рови под земљом, и не види земљу. У истини, прежалосна је једнакост човека са тицама, и рибама, и кртицама. Људи, као и живина, не обраћају пажњу на оно чега има сувише, но уздижу трепавице своје само пред реткостима, пред изузецима. Сувише Те има, Господе, дисање моје, зато Те људи не виде. Сувише си очигледан, Господе, уздисање моје, зато је пажња људи окренута од Тебе и управљена на поларне медведе, на реткост у даљини. Сувише служиш слугама својим, верности моја слатка, зато си изложен презрењу. Сувише си ревностан у зажигању ноћних кандила на своду небесном, ревности моја ненадмашна, а лењо срце људи много више говори о нехатном слузи но о ревносном. О љубави моја, да ми је све становнике земље, воде и ваздуха покренути да забрује химну Теби. Да ми је, да се скине лепра са очију земље, и да распутница опет постане девојком, каквом си је створио. Ваистину, велики си, Боже мој, исто и без света. Подједнако си велики и кад Те свет слави и кад Те свет хули. Но кад Те свет хули, већи изгледаш у очима светитеља Твојих. Свети Владика НИКОЛАЈ Жички МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ Иван Ивковић, Ненад Р. and JESSY је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
YOKA Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Кад сам се везао за Тебе, љубави моја, све друге везе су попуцале. Гледам ласту како је збуњена над разореним гнездом, и велим: ја нисам везан за гнездо своје. Гледам сина како се жалости за родитељем својим, и велим: ја нисам везан за родитеље своје. Гледам рибу како издише чим се извади из воде, и велим: такав сам ја! Ако ме изваде из загрљаја Твога, тренутно ћу издахнути као риба бачена на песак. Но како сам могао тако безповратно поронути у Тебе и живети, ако никад пре нисам био у Теби? Ваистину био сам у Теби од првог пробуђења Твога, због чега се и осећам у Теби као у дому своме. Постоји вечност у вечности као што постоји трајање у времену. У једној вечности, Господе, Ти си био у неисказивој безразличности и вечерњем блаженству своме. Тада су ипостаси Твоје истине биле у Теби, јер нису могле не бити у Теби. Но нису се созерцале једна у другој, јер нису се знале у својој различности. У другој вечности Ти си био у јутарњем блаженству Своме, и три ипостаси сазнале су се и созерцале као такве. Ни Отац није пре Сина, ни Син није пре Оца, ни Дух Свесвети није пре ни после Оца и Сина. Као човек при буђењу што одједном и истовремено отвори оба ока, тако су се одједном и истовремено отвориле три ипостаси у Теби. Нема Оца без Сина ни Сина без Духа Светога. Када легнем крај мога језера и спим сном без сањања, тада не умире у мени ни моћ сазнања, ни жеља ни акција, но све се слива у једно блажено, нирванско, безразлично јединство. Кад сунце проспе своје злато по језеру, ја се будим не као нирванско јединство но као тројединство, од сазнања, жеље и акције. То је Твоја историја у мојој души, Господе, тумаче живота мога. Није ли историја моје душе тумач историје свега створенога, свега иситњеног и свега уједињеног? И Тебе, домовино моја, и Тебе је - опрости - тумач душа моја. Домовино моја, спаси ме од навале туђинаца на мене. Светлости моја, разагнај таму из крви моје. Животе мој, сагори све упљувке смрти на души мојој и на телу моме. ВЛАДИКА НИКОЛАЈ- МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
YOKA Написано Фебруар 18, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 „Метни ме као печат на срце своје, као печат на мишицу своју. Јер љубав је јака као смрт, и љубавна сумња тврда као гроб; жар је њезин као жар огњени, пламен Божији.“ 75] (Пјес 8, 6) JESSY and Srdasce је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 18, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2014 Скадарско Стихословље,Јрм.Илија (Баћан) – ПОМИЛУЈ У отканој прошлости малих страдања мојих положих сву своју наду. У многометежном животу моме, разузданом и расијаном, не поживех како заиста треба: У настојањима – погрешан, у смјерности – никакав, у љубави ка ближњем – себичан. Како ли ћеш на мене погледати Благи Владико мој? Помилуј, помилуј прије него што језик проговори зло, прије него што ногом коракнем и руком дохватим забрањени плод, прије него вјеђе моје дотакну се вјечности, помилуј ме Благи Владико мој. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука