Jump to content

Милост Божија, људска милост и милостиња

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Саосећање према несрећнима, особито према грешницима, има у очима Божјим значење мучеништва. “Онога дана у који се ожалостиш због неког ко страда услед невоље, због човека доброг или злог, који страда телесно или мислено, сматрај себе мучеником и гледај на себе као на оног који је пострадао за Христа и који се удостојио да постане исповедник. Јер, сети се да је Христос умро за грешнике, а не за праведнике. Види како је то велико дело – жалостити се због злих људи и чинити добро више грешницима него праведнима.” (преподобни Исаак)

Никако не бих могао да се сложим са овом потамњеном реченицом. Не сумњам да нас Бог тако види, али ми би себе требало да видимо само као велике грешнике, јер своје доброчинство треба одмах заборављати да не би хранило таштину.

Екуменизам је заједничко име за псевдохришћанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. Α сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес.

Ава Јустин Ћелијски

Подели на овим сајтовима

• Одговори 151
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

sve teme o milostinji spojene u ovu postojecu....

naci cete je u podforumu Duhovni zivot nase Svete Crkve... :)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Cini mi se da je postojala tema sa slicnom sadrzinom pa bih molio moderaatore da ih povezu. 

Na ovu temu me je pokrenuo ovaj clanak:

http://www.teleprompter.rs/bog-vam-dao-srece-udelite-neki-dinar-recenica-koja-zaraduje-15-000-dinara-dnevno.html

“Jadna ova deca što prose…”, “Baš mi je žao ove bakice…”, “Ništa me ne košta da joj dam 10 dinara za lekove…” rečenice su koje nam uglavnom prolaze kroz glavu kada vidimo prosjaka. Međutim, verovali ili ne, dok su vama u glavu te rečenice, prosjaci trljaju ruke hiljadarkama. 

Dajete te im novac, a oni imaju više para u džepu od vas!

Pomoćnik komandira u Policijskoj ispostavi Stari grad u Novom Sadu , Branislav Andić, za “Večernje novosti” kaže da među novosadskim prosjacima, posebno mlađim, u poslednje vreme “popularna okupljališta” su noćni klubovi, ispred kojih za veče znaju da “zarade” i do 15.000 dinara, dok se preko dana na ulicama može nakupiti i 2.000-3.000 dinara. Leti, posebno vikendom, mogu se videti ispred kafića, naročito u noćnim satima.

U Policijskoj ispostavi Stari grad u Novom Sadu napisali su od početka ove godine 40 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog prosjačenja. Velika većina njih je, po rečima Branislava Anđića, pomoćnika komandira ove stanice, otkrivena u organizovanim akcijama. Odmah su procesuirani kod sudije za prekršaje, ali uglavnom tvrde da nemaju novca da plate kaznu, pa završe u zatvoru. Kada se ponovo nađu na slobodi, vraćaju se na ulicu.

Prose godinama jer im nije loše

- U 70 odsto slučajeva se pojavljuju iste osobe koje se godinama bave prosjačenjem – kaže Anđić, dodajući da među njima ima i mlađih punoletnika, maloletnika, ali i bukvalno dece, koju na ulicu šalju roditelji.

- Problem je kada ih uhvatimo u prosjačenju, a kod sebe nemaju dokumenta. Dobro im je poznato da im se sav novac od prosjačenja oduzima, pa ne drže sve kod sebe.

Prosjačka konkurencija

Prosjačenjem u Novom Sadu se, po policijskim podacima, ne bave samo stanovnici najvećeg grada u Vojvodini i okolnih naselja. Zbog tog “posla” ovamo dolaze iz Šapca, Subotice i drugih gradova. Uglavnom je reč o osobama starosti od 20 do 25 godina, radno sposobnim.

Licno sam imao prilike da vidim cigane kada razvode decu i odredjuju im odakle dokle ce da prose i kada posle toj deci pokupe sve sto su isprosili. 

Zanima me sta vi mislite.: Da li treba davati ako znamo da iza toga stojiorganizovani kriminal i tako robsko iskoriscavanje? Sta mislite da bi hriscanin trebao da radi utakvoj situaciji?

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Zašto "udeli" mora biti baš u novcu ? Ako te ljude svaki dan viđate, ako stalno prose u vašem komšiluku na istom mestu, oslušnite njihove potrebe i obratite pažnju na čega troše novac koji dobijaju. Da li su u pitanju alkoholičari i pušači, napadne grupe dece koja prose ili oni koji stvarno nemaju za hranu i osnovno. Jedna žena u mom naselju ,koja prosi ceo dan uveče kupuje pampers na komad, pakovanje deterdzenta za veš od 300grama, pola vekne hleba od juče....itd. Najlakše je u prolazu dati sitniš mislići da smo im time pomogli, mislim da je bolje dati litru mleka, neku paštetu u crevu, sapun, dobro očuvanu odeću i slično.

Licno sam imao prilike da vidim cigane kada razvode decu i odredjuju im odakle dokle ce da prose i kada posle toj deci pokupe sve sto su isprosili

Ovoga ima i u mom mestu. Roditelji im pokupe svaki dinar ali ih uslovljavaju da novac prethodno ukrupne u nekoj radnji. Jedno dete sakupi za dan od 800 radnim danima do 1400dinara za vikend ispred većeg supermarketa.Ukrupnjavam im novac pa vidim.

Подели на овим сајтовима

Cini mi se da je postojala tema sa slicnom sadrzinom pa bih molio moderaatore da ih povezu.
спојено....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Људска милостиња је подозрива: као да се боји да не да ономе ко има, или да не да много. А милост Господња није таква: добар је Господ свима и свему, и милосрђе је Његово на свим делима Његовим (Пс. 144, 9); свакоме који има, говори Господ, даће се, и претећи ће му, а од онога који нема, и што има узеће се од њега (Мт. 25, 29).

св,Ј.Кронштатски

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
Св. Игњатије Брјанчанинов

Испитујући милосрђе које је заповедио Господ, видим и несагледиви бездан и висину која измиче погледима; Он нам је заповедио: Будите дакле милостиви, као и Отац ваш што је милостив (Лк. 6,36). Да бисмо испунили ту заповест, потребно је да постанемо онолико милосрдни, колико је милосрдан бесконачно милосрдни Господ. Широка је, Господе, заповест Твоја веома! (Пс. 118). Ко ће моћи да је и на делу сасвим испуни?

Осим онога ко је, понесен Духом Твојим Светим, оставио малој деци својствен неспретан и спор ход путем заповести Твојих и почиње да џиновским корацима граби њиме, више да лети него да хода – да лети на крилима Духа. Но ја, грешник, мрачни грешник, како год погледам у себе увек видим помешаност добра са злом коју је људском роду донео његов праотац, који је дрско и грешно окусио са дрвета познања добра и зла. Ја људима делујем милосрдан. Али кад тачно погледам себе, кад истражим себе, проналазим само глупу маску милосрђа. У мени је милосрдна сујета; у мени су милосрдне страсти; у мени је милосрдна користољубивост; у мени је милосрдна крв; али да ме на милосрђе покрене заповест Христова, чиста и света – то у себи не налазим. Кад се пак ја, мрачни грешник, накратко пренем и пожелим да будем милосрдан, сходно заповести Христовој, онда видим како треба да учиним тешко насиље над својим срцем. Света заповест показује слабост мога срца и њоме убеђен ја схватам да сам, мада по природи милосрдан, у односу на Јеванђеље заправо немилосрдан и човекомрзац. Моје срце пристаје да буде милосрдно по покретима крви; али да буде милосрдно по заповести Христовој, то је за њега – распеће.

Тако, видећи себе и поредећи своје стање са оним које је Јеванђеље одредило за ученика Христовог, налазим да иако имам природно расположење за милосрђе, не треба да поверавам себе том природном расположењу, него треба да га умртвљујем. Обавезан сам да принудим себе на милосрђе сходно заповестима Јеванђеља, чак и ако је то повезано са насиљем над срцем које у себи носи свим људима заједничку заразу греха. Природно милосрђе, као производ тела и крви, не може да представља богоугодну добродетељ. И не само то! Оно је у непријатељству са јеванђелским заповестима! Ради његовог умртвљења донет је на земљу јеванђелски мач. Они који су вођени природним милосрђем пребивају у мраку, под утицајем љутог и свезлобног кнеза овога света. 

Господ, Спаситељ света, у време Свога пребивања на земљи, саопштио је једном Својим ученицима како треба да иде у Јерусалим, да тамо много пострада, буде убијен и у трећи дан да васкрсне. Тада је врховни апостол, свети Петар, покренут природним милосрђем, почео је да противречи Господу. Боже сачувај, Господе! – рекао је он – То неће бити од Тебе! На ову изјаву природног саосећања и милосрђа Господ је светом Петру одговорио: Иди од мене сатано! Саблазан си ми, јер не мислиш што је Божије него што је људско. Зар је у устима Богочовека реч «сатано» била само прекор? Сачувај Боже од таквог Богохуљења! Овом речју Господ показује да се мисли и осећања палог човека налазе под влашћу сатане, мада наоко делују добра; човеково деловање прем

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Jesmo li zaista postali slepi i gluvi za potrebe ljudi oko nas, i nasih bliznjih? Sveti Tihon Zadonski kaze: Kako ces sa ostalima u crkvi izgovarati Podaj Gospode! kada sam siromasnima nista ne dajes a mozes dati?

Odgledajte ovaj video klip sa decakom koji se smrzava na ulicama Njujorka i zapitajmo se ko bi smo bili mi u moru ovih ljudi? 

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Поражавајуће је колико људи пролази а да не обраћа пажњу у опште на дете које се мрзне . Да ли ти људи размишљају о томе да њима може да се деси нешто слично и да остану без ичега и да они могу бити ти који вапе да им неко други да помоћ?

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Osvrnimo se malo oko sebe, otvorimo oci, srca i ruke. Nemojmo misliti " Neko drugi ce to da ucini, neko drugi ce dati, neko drgi ce pomoci..."

Kada cemo vec jednom shvatiti da smo zapravo MI SAMI taj " drugi"...

Подели на овим сајтовима

To je danasnja muka kod tih velikih gradova i takvog nacina zivota, sto si konstantno okruzen stotinama ljudi a "nemas coveka"..
Jednostavno, ljudi se izgube u jurnjavi za nekim svojim sitnim brigama i kao takvi izgube i osecaj za drugog.
Sa druge strane, mnogi se plase da budu prevareni, iskorisceni i slicno, i teze se otvaraju ka drugom coveku.
Sve je to zanimljivo za psihologe i ljude koji se bave ovim temama.

Подели на овим сајтовима

Поражавајуће је колико људи пролази а да не обраћа пажњу у опште на дете које се мрзне . Да ли ти људи размишљају о томе да њима може да се деси нешто слично и да остану без ичега и да они могу бити ти који вапе да им неко други да помоћ?

Ocigledno da ne. Ono sto je zaista porazavajuce je da retko ko shvati da treba da pomogne drugome, dok se i sam ne nadje u situaciji da mu je potrebna pomoc. 

Kako sejemo, tako i zanjemo.

Подели на овим сајтовима

Osvrnimo se malo oko sebe, otvorimo oci, srca i ruke. Nemojmo misliti " Neko drugi ce to da ucini, neko drugi ce dati, neko drgi ce pomoci..."

Kada cemo vec jednom shvatiti da smo zapravo MI SAMI taj " drugi"...

Лепо каже наша наш народ :

-Чини оно што би ти волео да други чине теби

- Добро чини , добру се надај .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

To je danasnja muka kod tih velikih gradova i takvog nacina zivota, sto si konstantno okruzen stotinama ljudi a "nemas coveka"..

Zivim u Varosi  :)  Pre dve godine se desilo da je ispred moje zgrade umro covek iz druge opstine. Njegov sin je bio sa njim, i covek je lezao dva sata na trotoaru mrtav, pre nego sto je dosla hitna pomoc, da utvrdi smrt, i policija da uzme podatke. Nakon toga je proslo jos dva sata dok nisu dosla pogrebna kola iz te opstine da odvezu les. Sa sinom, od tog nesrecnog coveka, je za to vreme stajala samo jedna osoba. A ostali su zaobilazili u sirokom luku.....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...