Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

Ја сам био почео нешто о томе... Али, за сада је остало на почетку... Углавном, значајне тачке, за које мислим да културолошки и комуникатолошки дефинишу савремени свет, и које би требало да буду и наш лингвистички путоказ ка савременом друштву изнео сам овде:

http://izdavastvo.sabornost.org/branicevski_vesnik_1.html

на страни 29 и даље. Рад није потпун, представља први део једног ширег (до сада још увек на жалост незавршеног) есеја. Али углавном се све своди на три ствари:

1) Комуникација је данас дубока колико просечна реклама (дакле - веома плитка)

2) Упутно би било да користимо образац рекламе у обраћању свету, и да се у томе фокусирамо на бенефит који хришћанство нуди

3) не само да имамо примере из прошлости Цркве о сличном образовању црквеног језика, него имамо и заповест од Бога да сведочимо.

Мислим да је Моцарт одличну тему повео. Мислим да је ово једно од битнијих питања цркве данас. Кад би просечан верник знао како су лепи текстови блажена, много би радије одлазио на литургију. Када би просечан човек могао да разуме како је литургија лепа, постао би надпросечан верник. А ми стојимо ту - између - да конектујемо све и свакога са Богом кроз Цркву.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

покушам да образујем човека науком без уплива теологије, почевши о слободној вољи и сличним стварима, питам га за емпатију на неки начин па видим јел и расположен да прича о Богу и приде.

ако није, баталим и не смарам, причам о другим стварима.

ионако је Бог Спаситељ а не ја, ја сам понудио што је до мене.

искрено, најтеже ми је свештеницима да објасним неке ствари gringrin

а кад видим да оће, онда причам док не умрем или док онај други не падне у несвест greengrin

Подели на овим сајтовима

Ја сам у периоду свог неофитства,који је слава Богу код мене трајао годинама,једино и само причао о Богу и Цркви и тако... :)

Контам да сам сморио и самог Бога а да не причам о онима који су морали да проводе одређени део дана самном.

Сада углавном гледам да ћутим а ако ме неко нешто пита онда да нешто кажем...

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1324268103' post='545615]

искрено, најтеже ми је свештеницима да објасним неке ствари gringrin

na ispovesti sigurno... :10900:

Подели на овим сајтовима

Најбоље би било да сведочима више делима него речима, тако има најмање забуне,

мада нецрквен човек понекад не разуме ни дела.

Неки чак и сажаљевају вернике.Али то је друга тема.

Треба увек имати у виду са ким разговараш-

Кад нам неко делује злонамерно,провокаторски,потцењивачки, ми ипак треба да одмеримо своје речи.

Да зауставимо сујету која прва жури да одговори истом мером,

па пустимо љубав да пронађе прави одговор.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Verbalno nemoguce. Apologetika je cist promasaj za takav zadatak. Samo licnim primerom iz svakodnevog zivta. Nacinom zivota se

demonstrira jedan drugaciji nacin postojanja samo ako se neki ateista prepozna u tom potencijalu pricice Crkve ne zato sto je ocito

da Bog postoji nego zato sto doticni zeli da postoji, u psiholoskom smislu, na nacin kao vernik koga je susreo. Samo tako i nikako drugacije nij moguce.

Подели на овим сајтовима

jedini nacin je Ljubav

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Атеисти се не враћају вјери, њима се проповједа. Осим евентуално појединаца, који су као били вјерујући, а онда постали атеисти.

Е сад пошто се врти око ефектне проповједи, ефектног наступа Цркве и хришћана, ајде да не причамо о атеистима него хришћанима. Јер ако негдје има проблем, а има га пуно, цури на све стране, како Црква да се врати ономе што теба бити, мисионарска, а не политичка, адвокатска, државна, итд...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Једна мени драга особа је атеиста.. та особа каже да верује у Бога, но сматра: ако је Бог свемоћан и ултимативно добро, зар би Он дозволио лоше ствари лошим људима. Кажем ја: све је то по плану Господњем.

Та особа не верује ни да је Христ васкрсао, јер ''верује'' у оно што види. та особа мисли да хришћанство служи да се народ обмани. та особа верује да је Библија толико промењена од оригиналне кроз векове.

Ја не знам шта да радим.. увек се ја и та особа свађамо у вези тога... помозите ми, молим вас!

Подели на овим сајтовима

shuntavilo2

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Једна мени драга особа је атеиста.. та особа каже да верује у Бога, но сматра: ако је Бог свемоћан и ултимативно добро, зар би Он дозволио лоше ствари лошим људима. Кажем ја: све је то по плану Господњем.

Та особа не верује ни да је Христ васкрсао, јер ''верује'' у оно што види. та особа мисли да хришћанство служи да се народ обмани. та особа верује да је Библија толико промењена од оригиналне кроз векове.

Ја не знам шта да радим.. увек се ја и та особа свађамо у вези тога... помозите ми, молим вас!

Ако та особа не показује никакав интерес за вјеру, а ти је убјеђујеш да је на погрешној страни, онда само погоршаваш ствар и чиниш супротно од потребног. Нађи се тој особи, кад буде било потребно, то јест кад се код ње јави неки интерс, двоумљење, радозналост, жеља да сазна више о вјери, јер само тако се може невјерујући привући. Код њега мора кренути тежња и жеља. До тад, имај свакодневни однос са том особом потпуно уобичајено.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ако та особа не показује никакав интерес за вјеру, а ти је убјеђујеш да је на погрешној страни, онда само погоршаваш ствар и чиниш супротно од потребног. Нађи се тој особи, кад буде било потребно, то јест кад се код ње јави неки интерс, двоумљење, радозналост, жеља да сазна више о вјери, јер само тако се може невјерујући привући. Код њега мора кренути тежња и жеља. До тад, имај свакодневни однос са том особом потпуно уобичајено.

hehe ovo zvuci kao recepat iz subotarske skole opalamudjivanja :D

Подели на овим сајтовима

hehe ovo zvuci kao recepat iz subotarske skole opalamudjivanja :D

Па зависи шта ти је на уму кад се помене однос.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...