Ignjatije Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1324190094' post='545002] приде и грешиш ако одбијаш да поделиш сто и оброк са неверницима који не посте, и сам да мрсиш. треба да пројавиш љубав, да покажеш да је љубав већа од хране ... мислим да не разумеш ни део Светог Писма где Господ говори апостолима и Апостол Павле у послници Коринћанима: Ако ли вас неко од неверника зове, и хоћете ићи, једите све што вам се принесе, ништа не испитујући савести ради. Коринћанима посланица прва, глава 10, стих 27 свети Апостол не саветује нити одбија одлазак, већ оставља на слободну вољу, али заповеда ако се оде шта и чинити. нормално, нико те не каже да једеш нешто ако ће ти бити зло од тога, или ако имаш неки здравствени проблем због тога. У коју год кућу уђете најприје говорите: мир кући овој. И ако дакле буде ондје син мира, остаће на њему мир ваш; ако ли не буде, вратиће се к вама. А у оној кући будите, и једите и пијте што у њих има; јер је посленик достојан своје плате; не прелазите из куће у кућу. И у који год град дођете и приме вас, једите што се донесе пред вас. свето Јеванђеље по Луки, глава 10, стих 5-8 а то што те гоне Христа ради, треба да се радујеш а не да тугујеш и саблажњаваш. мени су тако пар година испирали мозак сопствени родитељи сваки дан прве године сам све посне дане постио на води и лебу јер нису хтели ништа посно да ми спреме а пара ниодакле. а сад су обоје крштени, мајка ми редовно пости и причешћује се, отац се тек крстио у тројном крштењу са својом другом женом и ћерком ... мајка 3 године после мог крштења, отац и привесци после 10. и не буди силеџија да проповедаш, са телесним људима причај о телесним стварима а са духовним о духовним. и не причај директно о Богу, поготово ако се саблажњавају на сам помен имена Његовог, већ причај у причама као што је то Господ радио ... причу о заблуделом сину, причу о виноградару ... и смањи тај морал и тврдоћу, Господ је љубав а не казнена експедиција. мораш и да почнеш да се образујеш, ако хоћеш да проповедаш, а не да будеш незналица. и то не само о теологији. Milane,ja nisam isao medju neznabozce na svinjokolj,negde u Kini ili na Haitima,vec medju ljude koji su vecina krsteni i znaju da je tada post.To sto je govorio Isus i apostoli se odnosilo na bezboznike i one koji nisu verovali u Hrista.Ja mogu da prekrsim post ako sam na svadbi,ispracaju(bilo nekada) iz postovanja prema domacinu,iako se zna da se ni svadbe ne prave za vreme posta(osim u izuzetnim slucajevima).Jedan moj rodjak nikada ne kolje stoku za vreme posta bez obzira sto neki post i ne posti.Resio sam da ovaj post ispostim ceo kako treba,pa i za Novu godinu.Eto,danas je nedelja,po nekima se ni danas ne mora postiti jer je covek gospodar od ovog dana.Kako ko hoce i moze neka posti,ja nikog ne primoravam i ne osudjujem. Олимп and kirios1 је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 па ти мислиш да је све буквално у Светом Писму ... ти људи да знају за Бога, не-зна-бошци, не би мрсили за време поста а ти не би морао да им објашњаваш основне ствари. а дискутабилно је и шта ти знаш, с обзиром на то шта пишеш, ал да не тупим много. и није човек господар светиње већ Бог, а светиња је за човека а не обрнуто, зато и можеш без гриже савести да мрсиш код незнабожаца јер тиме не кршиш ни пост нити једну заповест, већ испуњаваш пројављујући љубав према ближњем и не стављаш себе и храну као препреку између вас, већ охристовљујеш, освећујеш однос пројавом љубави. према томе, светињу не губиш. иначе, не мораш никад да постиш него је корисно јер је све слободно али није све на корист. а поготово не мораш да постиш ако те свештеник разреши поста из неког разлога ... да ли си болестан, беба, има неки разлога да не можеш никад да постиш јер си војник или трудница или физички радник ... у Цркви је све прилагођено човеку да се олакша живот и помогне да се причести а не да се праве препреке од свега и отежава прилазак путиру. уосталом, Црква и Бог не траже од нас свет и ангелски живот, него се светим причешћем задобија и живи такав живот, а нема праведника у Цркви већ само грешника оптерећених неким грехом, понекад и доживотним искушењем да се не бисмо погордили, како је и сам Апостол Павле сведочио о свом жалцу. ево, читај шта кажу два светитеља, прочитај прво наслове прве две главе и приговора, црвено су линкови http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm laetitia and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1324266972' post='545608] па ти мислиш да је све буквално у Светом Писму ... ти људи да знају за Бога, не-зна-бошци, не би мрсили за време поста а ти не би морао да им објашњаваш основне ствари. а дискутабилно је и шта ти знаш, с обзиром на то шта пишеш, ал да не тупим много. Trudim se da post ispostim kako treba i retko kada bih ga prekrsio. Priznajem da nemam neka velika znanja nisam skolovan iz teologije,ali za neke osnovne stvari kao sto su: kako se posti,koje zavete daje monah,koji je osnovni smisao Litugrgije,sta pise u Pismu,osnovne osobine grehova i osnovne nacine borbe sa njima,neke osnovne stvari nase vere.......imam dovoljno informacija za laicku diskusiju na forumu(ovo je forum namenjen sirom spektru ljudi nije samo za skolovane teologe).Priznajem da mogu da pogresim i da mozda i iznesem pogresne informacije,ali tu su zato skolovani ljudi koji ce odmah reagovati i uputiti na pravi put. Daj mi jos linkova ka knjigama koje trebam da procitam da bih bio osposobljen da diskutujem sa tobom. Олимп је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 знам да је ожењен, али сам помислила да ли је то можда било пре брака... 0202_238 da,tako je...razmišljao sam o manastiru dosta... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 da,tako je...razmišljao sam o manastiru dosta... ово ме уопште није изненадило...види се то и осећа по твојим коментарима и размишљањима...( ту лежи одговор за нека моја питања...зато је за тебе лакоћа постојања асоцијација за пост, зато је код тебе увек пост...и пост=ВОЛЕТИ ХРИСТА ...) :cheesy2: Sinergija је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 Video sa prizorima i slikama iz života ukrajinskih grkokatoličkih monaha svetovasilijana - bazilijana. "Блаженні Монахи, Блаженні Отці" "Фільми на Славу Божу" -"Блаженні Монахи, Блаженні Отці" Музика- "Дрогобицькі мученики" Монахи ЧСВВ http://www.osbm.in.ua/ Драбина Якова.avi - Jacob's Ladder monastic Theatre Mladi monasi - bogoslovi igraju u svom pozorištu komad o Svetom Vasiliju Velikom Театр, що діє при Василіянському Філософсько-Богословському Інституті, вже декілька років поспіль, напередодні Різдва, приготовляє постановки релігійно-соціальних драм. Ченці поєднують глибоко-духовне життя з проповіддю Божого слова та людських цінностей акторською майстерністю. Цьогоріч вони приготували розповідь про життя святого Василія Великого. Авторами сценарію є брати-монахи та режисер Дмитро Бартков. Запрошуємо на виставу у вашому місті! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 ово ме уопште није изненадило...види се то и осећа по твојим коментарима и размишљањима...( ту лежи одговор за нека моја питања...зато је за тебе лакоћа постојања асоцијација за пост, зато је код тебе увек пост...и пост=ВОЛЕТИ ХРИСТА ...) :cheesy2: а уз то има и смисао за хумор Бог није жалио кад је стварао Моцарта :cheesy2: Олимп је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 а уз то има и смисао за хумор Бог није жалио кад је стварао Моцарта :cheesy2: знамо да се Моzz неће погордити после ових силних''комплимената''... Моzz, немој ово да схватиш као искушења која ''онај'' шаље кроз нас, већ као искрене речи нашем драгом брату... 1413_love ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 ne mogu nikako da shvatim kao komplimente jer vi poznajete samo moju internet ličnost... ne daj Bože da se moja žena registruje na forum... toliko mana imam-posebno kad treba da nekog tolerišem da nemam uslova da se pogordim u svakom slučaju-Hristos izmedju nas, sestrice (i bratijo) Олимп је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 знамо да се Моzz неће погордити после ових силних''комплимената''... Моzz, немој ово да схватиш као искушења која ''онај'' шаље кроз нас, већ као искрене речи нашем драгом брату... 1413_love Сви ми знамо себе сувише добро да бисмо се гордили због туђух похвала. Гост је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2011 ne mogu nikako da shvatim kao komplimente jer vi poznajete samo moju internet ličnost... ne daj Bože da se moja žena registruje na forum... toliko mana imam-posebno kad treba da nekog tolerišem da nemam uslova da se pogordim u svakom slučaju-Hristos izmedju nas, sestrice (i bratijo) То је све због ника Христос између нас slava3 Мораш признати да си лепо осмислио ту своју интернет личност,која је свакако део твоје стварне личности. А за мане нека брине жена w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 20, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2011 Trudim se da post ispostim kako treba i retko kada bih ga prekrsio. Priznajem da nemam neka velika znanja nisam skolovan iz teologije,ali za neke osnovne stvari kao sto su: kako se posti,koje zavete daje monah,koji je osnovni smisao Litugrgije,sta pise u Pismu,osnovne osobine grehova i osnovne nacine borbe sa njima,neke osnovne stvari nase vere.......imam dovoljno informacija za laicku diskusiju na forumu(ovo je forum namenjen sirom spektru ljudi nije samo za skolovane teologe).Priznajem da mogu da pogresim i da mozda i iznesem pogresne informacije,ali tu su zato skolovani ljudi koji ce odmah reagovati i uputiti na pravi put. Daj mi jos linkova ka knjigama koje trebam da procitam da bih bio osposobljen da diskutujem sa tobom. не кршиш га кад га прекидаш због љубави према човеку, већ испуњаваш заповест Божју која је већа од установе поста. али прво треба да научиш ограничења или ширину и висину реченог - јер све јесте слобода, али није све на корист. види, не причам ти да дођеш на "мој" ниво или да бих те понизио, већ да бих те освестио и проширио ту свест коју носи, натерао да се преиспитујеш и опитујеш. искрено би ме радовало и да могу и ја штогод да научим од тебе. није само знање добро, већ и искуство, ал једно без другог никако не иде. такозвани прости монаси МНОГО добро капирају теологију, нису без знања ... а продуховљивање се добија и знањем, јер из незнања сав грех ево ти за почетак тумачење Новог Завета: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm#svetopismo ту можеш наћи сву теологију, догматику и предање које те занима а онда гуглај и читај о тим људима који се помињу као "успутни", поготово о покајаном разбојнику, читај и на страном језику линкове, чак и оне које не знаш за њих употреби оног скрнавог преводиоца са гугла па склапај коцкице спорије тако ћеш научити оно што је Господ покушао Адама и Еву да научи - да једу са дрвета познања добра и зла, да разлучују Истину од грешке. и као што једеш телесну храну, тако упамти да може да ти позли и од превише духовне хране. и причешћује се редовно, човек не може ништа без Бога Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 20, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1324343229' post='545896] не кршиш га кад га прекидаш због љубави према човеку, већ испуњаваш заповест Божју која је већа од установе поста. али прво треба да научиш ограничења или ширину и висину реченог - јер све јесте слобода, али није све на корист. Razgovaracu sa svestenikom o tome.Znam da mi je rekao za veridbe,svadbe i sl. da mogu slobodno da mrsim. види, не причам ти да дођеш на "мој" ниво или да бих те понизио, већ да бих те освестио и проширио ту свест коју носи, натерао да се преиспитујеш и опитујеш. искрено би ме радовало и да могу и ја штогод да научим од тебе. није само знање добро, већ и искуство, ал једно без другог никако не иде. такозвани прости монаси МНОГО добро капирају теологију, нису без знања ... а продуховљивање се добија и знањем, јер из незнања сав грех Nisam ja ni imao osecaj da zelis da me ponizis,taman posla,nego priznajem da ne znam puno ali neke osnovne stvari poznajem.Iskustvo je skoro najbitnije.Veru ne trebamo samo da znamo nego da upoznamo tj. da je iskustveno prozivimo."Nece svako ko mi govri Gospode,Gospode uci u Carstvo Nebesko; nego ko tvori volju Oca Moga koji je na nebesima" ево ти за почетак тумачење Новог Завета: http://www.svetosavl....htm#svetopismoту можеш наћи сву теологију, догматику и предање које те занима Hvala.Volim tumacenja,mudrovanje na visokom nivou Mnogo mi se svidja knjiga tumacenje Jevandjelja "Omilije" od Sv. vladike Nikolaja Velimirovica koju sam kupio u crkvi. и као што једеш телесну храну, тако упамти да може да ти позли и од превише духовне хране. To je tacno.Samo umereno.Citao sam kod jednog starca da nas neprijatelj moze iskusavati tako sto nas navodi i na prevelike podvige kojima nismo dorasli,da bi nas doveo do razocarenja. и причешћује се редовно, човек не може ништа без Бога To je malo teze izvesti jer moj svestenik ne pricescuje ako se ne posti cela Nedelja na vodi.Tako da se pricescujem prve i poslednje Nedelje posta,ili nekada van posta kada odlucim da postim cele Nedelje nakon veceg pada u greh.Nekima je "lakse" jer im svestenici nisu tako strogi.Sv. Marija Egipcanka se pricestila samo jednom pa je postala svetiteljka http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 21, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2011 To je malo teze izvesti jer moj svestenik ne pricescuje ako se ne posti cela Nedelja na vodi.Tako da se pricescujem prve i poslednje Nedelje posta,ili nekada van posta kada odlucim da postim cele Nedelje nakon veceg pada u greh.Nekima je "lakse" jer im svestenici nisu tako strogi.Sv. Marija Egipcanka se pricestila samo jednom pa je postala svetiteljka "благо" теби поред таквог свештеника ... јел зна он да не може НИКАД по канону да се пости субота на води, сем Велике Суботе? црквенословенски типик каже да треба да се пости недељу, седам дана а не цела седмица. може да се пости и три или један, па ако је разуман свештеник и да потпуно разреши од телесног поста ал да га надокнади духовним ... јесте да је грдан сајт, ал само сам ту нашао ова два текста Патријарха Павла: http://www.pakibitija.com/index.php?option=com_content&task=view&id=621&Itemid=151 и http://www.pakibitija.com/index.php?option=com_content&task=view&id=620&Itemid=151 ево читај и ово, можда будеш боље разумео како се прилази светом причешћу, црвено су линкови http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm а поготово ово за свету Марију Египћанку и њено причешћивање прочитај, да не би остао у илузији да се Литургија служи сваки дан по манастирима и сваке недеље у црквама по граду за свештенике само а да су пустињаци мерило за лаике и остатак Цркве: http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p4 бројеви који се помињу у тексту су напомене и налазе се на крају текста. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 21, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2011 To je malo teze izvesti jer moj svestenik ne pricescuje ako se ne posti cela Nedelja na vodi Misli se time nedelja kao sedmica, tjedan, sedam dana ili nedelja kao jedan dan? Ako je tim mišljena NEDELJA kao Dan Gospodnji, taj koji ide po suboti a prije ponedeljka tako je onda to velika besmislica. I u istočnom ili pravoslavnom i u zapadnom ili katoličkom hrišćanstvu se NEDELJOM NIKAD NE POSTI, NIKAD ZNAČI NIKAD! NEMA IZUZETKA! Nije mi jasno o čemu je ovdje riječ, kakve to nedelje spominjete, nekakve "posne nedelje", to ne postoji! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука