Deja Vu Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Помаже Бог свима. Често сам наилазио на ово питање па ме самим тим читава ствар збунила. Као што знамо, у Библији пише да су Адам и Ева створени голи голцати и да им је Бог рекао, као и животињама, да се рађају и умножавају и напуне Земљу (или земљу). Једном приликом сам наишао на адвентисту који је говорио како Адам и Ева нису били голи, већ су били покривени некаквом ''славом'', па су се други нашалили тиме: ''Јел то нека нова мода?'' Изнео сам му цитат у Постању где пише: Адам и Ева су били голи и није их било стид. Тај стид се наиме јавио тек после сагрешења, кад су им се отвориле очи и видели су да су голи. Други проблем је: Да ли су Адама и Ева има могућност полног односа у Рају пре пада? Не питам да ли су га имали, и не занима ме, већ да ли су имали такву могућност. Другом приликом сам читао један чланак на неком православном сајту, не знам на ком и не знам ко је писао, чини ми се један од Светих Отаца ако не грешим. Он ту спомиње како значење ''рађајте се, множите и напуните земљу'' не значи да људи праве друге људе у сексуалном чину, већ да множе духовне вредности у самоме телу и напуне земљу тј.само тело које је земља, прах, од тога је Адама створен. Ово ме је збунило, па сад постављам питање овде. Да ли то онда значи да ми данас не би постојали да није било првога греха? Да Адам и Ева нису сагрешили, и дан данас би само они постојали. Шта је са животињама? Да ли је то важило за њих, то правило да умножавају некакве духовне вредности у својим телима, какве год да су то духовне вредности? Друго, сад питам и оне озбиљније, зашто је секс толики проблем код људи, пре свега код верника да чак и кажу да је он последица пада човека? Ако је тако, зашто једење и пијење нису последица пада? Бог је рекао Адаму и Еви да једу са сваког дрвета, сем са оног једног. То значи да су они могли уживати у сластима разног воћа. Уживање у сластима би данас би некакав порок, преједање, један од смртних грехова је управо то. Исти случај са полним односом. Он са собом носи ужитак баш као укусна храна и нема неке разлике међу њима и од једног и од другог се рађа грех. Али то не значи да је то нешто лоше. Или ипак то носи некакву симболичку поруку, метафору. Замолио бих да се укључи већи број форумаша. Можда вас сад нема, неки су вероватно отишли на одморе. Веома ме занима одговор на ово питање. Хвала унапред. ines је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Из мог угла (а можда не видим баш најбоље одатле): 1. Адам и Ева су били голи у рају и није их било стид. А зашто би? 2. Верујем да су Адам и Ева имали могућност полног односа у рају. Зашто не би имали ту могућност? Друго је питање да ли су имали потребу. 3. Имаш два "друга" питања а ја то "друго" стављам под бр.3. Није ни секс ни храна ни пиће никакав проблем нити грех. Грех је неумереност у свему томе. Тако то ја видим. Manastir Bradaca је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Адам и Ева су пали зато што нису рађали децу. То је моје мишљење. Прво што је требало да раде то је да воде љубав - полни однос. Пошто су то занемарили, ђаво је урадио своје - пришао је усамљеној Еви и спотакао је. Полни однос је постао један од највећих искушења палог човека. Тај однос је требало да буде искоришћен за све што је било у првобитном плану Божијем, док је сада све помешано са грехом. Мислим још да полни однос има једну врсту домостроја стварања, тако да ће једног дана - у Царству Божијем - у потпуности престати. Више га неће бити, тј. нико неће имати могућност да настави са полним односом. Manastir Bradaca and Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Столе Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Адам и Ева су пали зато што нису рађали децу. То је моје мишљење. Са тим се не могу сложити никада. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Из мог угла (а можда не видим баш најбоље одатле): 1. Адам и Ева су били голи у рају и није их било стид. А зашто би? 2. Верујем да су Адам и Ева имали могућност полног односа у рају. Зашто не би имали ту могућност? Друго је питање да ли су имали потребу. 3. Имаш два "друга" питања а ја то "друго" стављам под бр.3. Није ни секс ни храна ни пиће никакав проблем нити грех. Грех је неумереност у свему томе. Тако то ја видим. 1. Слажем се. Срамота се јавља кад се нешто погреши. 2. Слажем се исто. 3. Такође. Све је то злоупотреба. Због тога имамо пост, као уздржаност. Треба да постоји умереност. За то ће оставити човјек оца својега и матер своју, и прилијепиће се к жени својој, и биће двоје једно тијело 1 Мој. 2:24 Што би им ово рекао у рају, ако нису требали да имају односе? А за секс не знам због чега и коме је то проблем? Што би био ако је са женом и ако је "нормалан". За мене није и потпуно се слажем са вашим питањима. И сам постављам та питања због неких тумачења.Но, једни тврде, већ сам навео ко и како, да је секс последица греха, да то уопште није био план за прве људе и тек кад су сагрешили у комплету са мукама, боловима, чиме већ добише секс као нешто што не ваља, али им треба како би продужили своју врсту. Човек је од тад постао смртно биће, а да би људска врста преживела морао је секс да постоји као што и постоји данас. Такво је моје неко гледиште ако је ово што пише тачно. Сматрам да није ваљано, да мало вуче на јерес и криво тумачење Библије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Он ту спомиње како значење ''рађајте се, множите и напуните земљу'' не значи да људи праве друге људе у сексуалном чину, већ да множе духовне вредности у самоме телу и напуне земљу тј.само тело које је земља, прах, од тога је Адама створен. Ово ме је збунило, па сад постављам питање овде. Metaforicko tumacenje tih reci su imali mnogi oci. Na primer, Vasilije Veliki je te reci tumacio da covek treba da izgradjuje vrline, a Zlatousti da treba da pravimo duhovnu decu, tj. da druge preobracujemo i privodimo hriscanstvu. Tako da to nije nimalo cudno. Друго, сад питам и оне озбиљније, зашто је секс толики проблем код људи, пре свега код верника да чак и кажу да је он последица пада човека? To je pitanje za one koji tako razmisljaju. Ja bih rekao da je to uglavnom posledica gnosticizma i nekih drugih ucenja koja su se uvukla u Crkvu i koja ni odluke vaseljenskih sabora nisu mogle da suzbiju. Na primer, sv. Irinej Lionski jasno istice da su prvi ljudi imali odnose pre pada, dok su suprotan stav zauzeli mnogi drugi sv. oci, poput Maksima i drugih. Pontifex Emeritus and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Metaforicko tumacenje tih reci su imali mnogi oci. Na primer, Vasilije Veliki je te reci tumacio da covek treba da izgradjuje vrline, a Zlatousti da treba da pravimo duhovnu decu, tj. da druge preobracujemo i privodimo hriscanstvu. Tako da to nije nimalo cudno. To je pitanje za one koji tako razmisljaju. Ja bih rekao da je to uglavnom posledica gnosticizma i nekih drugih ucenja koja su se uvukla u Crkvu i koja ni odluke vaseljenskih sabora nisu mogle da suzbiju. Na primer, sv. Irinej Lionski jasno istice da su prvi ljudi imali odnose pre pada, dok su suprotan stav zauzeli mnogi drugi sv. oci, poput Maksima i drugih. Е чини ми се да сам нешто од њих читао, где се баш спомиње то што си написао и објашњава се цитат Постања:''рађајте се и множите и напуните земљу'' као множење некаквих духовних врлина и ово што сам написао. Пошто су написали они, а не неко из протестанских групација, то ме збунило па сам желео да знам шта стварно Православна Црква мисли о томе и њени верници. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Са тим се не могу сложити никада. Мора да постоји неки разлог зашто су пали. На пример, зашто неко мора да физикалише? Зато што није учио школу. Мало банално али шта ћеш. Тако мислим да су Адам и Ева занемарили прву заповест што је узроковало да падну у грех. Manastir Bradaca је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Ако нису имали односе, ко су онда други људи који су били ту после пада? Зашто је Каин рекао: Ево ме тјераш данас из ове земље да се кријем испред тебе, и да се скитам и потуцам по земљи, па ће ме убити ко ме удеси. 1Мој 4:14 Ко да га убије? Зар не пратиш модерну тему еволуције као последице Адамовог пада? Manastir Bradaca and verum est in beer је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Зашто је Каин рекао: Ево ме тјераш данас из ове земље да се кријем испред тебе, и да се скитам и потуцам по земљи, па ће ме убити ко ме удеси. 1Мој 4:14 Ко да га убије? Вероватно неко коме је Каин преврнуо жену. verum est in beer, Deki992 and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Kad im je Bog stvorio reproduktivne organe? Pre ili posle pada? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Нисам имао прилике, где је? Расута је. Треба отворити нову. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Kad im je Bog stvorio reproduktivne organe? Pre ili posle pada? Nema vremena prije pada : ) Pad nije "iz" nečega, da se tako izrazim. Pad se desio kada su se pokrenuli za željom Млађони је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 Зар не пратиш модерну тему еволуције као последице Адамовог пада? Evolucija nije posljedica Adamovog pada. Evolucija se dešavala i prije Adama i sada se dešava. Adam je posljedica evolucije, aman Жедни and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Децембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2013 'И поред тога, стварност полног живота није се десила пре човековог пада. Тумачећи одломак Тада Адам позна Еву, жену своју, и она затрудне (Пост.4,1), што се десило након пада, свети Јован Златоусти каже: "Брачни живот је започео након непослушања и након изгона из Раја. Пре непослушања, први људи су живели као ангели и није било ни говора о полном општењу. Како би до тога уопште могло и доћи, кад су били слободни од телесних потреба? Тако је у почетку живот био девствен. Међутим, кад се услед немарне непослушности првих људи појавио грех и кад је ступио у свет, девственост их је напустила јер су постали недостојни таквог добра, и уместо ње почео је да дејствује закон брачног живота."[9] Свети Јован Дамаскин пише: "У рајском врту живели су у девствености... а након преступања заповести... уведен је брак, да не би човечији род смрћу био затрт и истребљен, те да би се рађањем деце сачувао и спасао род људски. Можда ће неко рећи: шта су онда значиле речи мушко и женско или рађајте се и множите cel На то ћемо овако одговорити: речи рађајте се и множите се не указују на размножавање остварено брачним сједињењем, јер могао је Бог умножити људски род и неким другим начином, да су људи до краја држали заповест неповређеном. Али је Бог, Који све зна пре него што се збуде, знајући својим предзнањем да ће они да допадну преступа и да буду осуђени смртном казном, предухитрио то и створио мушко и женско, и заповедио им да се рађају и да се множе."[10]' http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/SerafimRouzTumacenjePostanja/SerafimRouzTumacenjePostanja39.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука