DYNABLASTER Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 A koliko je zaista Kur‘an nadahnut Duhom Svetim,ii koliko je to zaista “Božija Knjiga“ ,u to NE ZELIM DA ZALAZIM,mada ima nekih stvari u Kur‘anu,koje mi nisu nimalo jasne. Zeleo ne zeleo, to je osnovno polaziste, izvor, sve ostalo je manje vazno. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 A postojanje Svetog Trojstva? Teoretski gledano,Islam osporava postojanje Svetog Trojstva,ali u suštini,koliko sam uočio,i u Islamu se pojavljuje postojanje Svetog Trojstva,ali na jedan malo drugaciji nacin. Naime,razlika izmedju Hriscanstva i Islama,izmedju ostalog,jeste i u tome sto se po hriscanskom ucenju,Bozansko Otkrovenje javilo u liku i telu ČOVEKA,tj. Gospoda Isusa Hrista. Dok se po islamskom učenju,Božansko Otkrovenje javilo u vidu “pisane potvrde“ ,tj. KNJIGE. Dakle,s jedne strane imamo ČOVEKA (Isusa Hrista) kao vid u kojem se Božansko Otkrovenje javilo,dok s druge strane imamo KNJIGU (Kur‘an) kao vid u kojem se Božansko Otkrovenje javilo. Dok je u Hriscanstvu,Marija kao nosilac Božanskog Otkrovenja,u Islamu je Muhamed nosilac Božanskog Otkrovenja. Trudim se zvucati sto neutralnije time sti zelim da po strani ostaviti stvari u Islamu,sa kojima se ne slazem. Drugim recima,ono sto je kod nas ČOVEK,tj. Gospod Isus Hristos,to je kod njih KNJIGA,tj. Kur‘an. Kad se god vode rasprave oko Svetog Trojstva,muslimani uglavnom osporavaju postojanje “Sina“ kao dela Svetog Trojstva. Sto se “Oca“ ,pa i “Duha Svetoga“ tice,tu ne dolazi do osporavanja. Uveren sam da se u Islamu ne spominje postojanje Svetog Trojstva,zato jer se po njihovom ucenju,Bozansko Otkrovenje NIJE javilo u telu coveka,nego u vidu “pisane potvrde“ tj. Knjige. Zato se i kaze cesto “oj sledbenici Knjige“. Dakle,ono sto je kod nas “Sin“ ,to je kod njih Kur‘an (cudno malo poredjenje,ali tako je!) . Evo kako glasi “parola“ u hriscanskoj veri o Svetom Trojstvu: Nadanje je moje Otac (jer od Oca sve ishodi!) ,pribežište je moje Sin (jer se u telu i liku čoveka,Gospoda Isusa Hrista,javilo Božansko Otkrovenje!) ,a zaštita moja (ili snaga) je moja Duh Sveti,Sveta Trojice Slava Ti! Sad da pokusam dokazati i uporista u Islamu. Prvo,“nadanje je moje Otac“. To je i dogma islamske vere,jer “od Oca sve ishodi“,i zato se i mi hriscani,kad se krstimo,krstavamo se najpre “u ime Oca“,jer od Oca sve ishodi! Zatim “pribežište je moje Sin“ ,dogma je koja i u Islamu vazi,i odnosi se na Knjigu,tj. Kur‘an. Jer pribežište SVAKOM muslimanu je upravo u toj Knjizi,tj. u Kur‘anu. Svakako da se razlikuje od hriscanske “prakse“ ,zato sto nije isto kao kad se Bozansko Otkrovenje javi u telu čoveka,odnosno kad se javi u vidu “pisane potvrde“ Bozanskog Otkrovenja,tj. Kur‘ana. Jer i sam Gospod Isus Hristos je nama otkrio onoliko koliko je nama potrebno. A tako i Kur‘an ima objavljanog samo onoliko koliko je “Allah hteo i dopustio nam da znamo“. NIPOSTO ne treba misliti da je nama ljudima sve objavljeno. A “snaga,tj. zastita moja je Duh Sveti“. I ovo se pojavljuje kao dogma islamske vere. Jer i koji je to “tajni sastojak“ sa kojim neka knjiga MORA biti nadahnuta,da bi se mogla nazvati “Svetom Knjigom“ ,ili “Bozijom Objavom“ ?? Taj “tajni sastojak“ je Duh Sveti. Dakle,i taj njihov Kur‘an je nadahnut Duhom Svetim,zato jer je “Božija Objava“ ,odnosno,on je “Božija Objava“ ,zato jer je nadahnut Duhom Svetim. A koliko je zaista Kur‘an nadahnut Duhom Svetim,ii koliko je to zaista “Božija Knjiga“ ,u to NE ZELIM DA ZALAZIM,mada ima nekih stvari u Kur‘anu,koje mi nisu nimalo jasne. Jasno je Cico moj tebi sve. Pokusavas onako izdaleka da malo misionaris. Lepo od tebe sto si revnostan ali ovde gubis vreme. :good2: Ignjatije, Zayron and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Trifke tebi to optuzivanje danas bas ide, evo u roku od pola sata sto citam je ovo vec drugi post u kojem se time bavis :good2: Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Trifke tebi to optuzivanje danas bas ide, evo u roku od pola sata sto citam je ovo vec drugi post u kojem se time bavis :good2: Pa kada je momak navalio. Videces uskoro da sam upravu. Znas zao mi je da momak gubi vreme! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Ja sam baš htio to napisat Trifketu na chat da Cicko bude nekakav islamski misionar, kao biva nevješt, najvjerovatnije. Predstavlja se kao hrišćanin a pokazuje nepoznavanje osnovnih stvari u hrišćanstvu ali zato islam zna sve po surama i ajetima napamet. Cicko, nije dosta znat da u hrišćanstvu postoji Sveta Trojica: Otac, Sin i Duh Sveti već se mora poznavat i način na koji je o njemu sa smislom moguće i dozvoljeno govorit. Tako kako bi to davalo i imalo nekakav smisao jer tamo daješ na primjer nekakva sasvim neupotrebljiva i neprikladna mehanicistička poredjenja: Muhamed (do)nosilac Objave u Islamu i Bogorodica Sveta Djeva Marija "(do)nosilac objave" (Isusa) u hrišćanstvu. Marija uopšte nije nikakav nosilac a ni donosilac Objave, to je sam Isus Hrist u hrišćanstvu a on Božiju Objavu takodjer nije donio,. ta je postojala i prije njega u Starom Zavjetu, Talmudu i Tori i on je tu već postojeću Objavu Božiju upotpunio, usavršio i ukončio kako to sam više puta kaže u Evandjelju ogradjujući se od tih koji su ga optuživali da izmišlja ili zavodi nekakve "novotarije". Marija je bila nosilac i donosilac na svijet ljudskog života, djeteta koje je potom bilo nazvano i prepoznato Isusom, Sinom Božijim, Bogočovjekom i Mesijom. Da si hodao na osnove hrišćanskog vjeronauka kao što nisi saznao bi to već u 7 razredu osnovne škole. Trifke, DYNABLASTER, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Da pokupili su od Palaminog ucenja o Bozanskim energijama i pokusali da primene na Islam. Јесте, али не само од Паламе. Христос и еванђеља, нпр. имају исто велику улогу у суфизму. Затим су ту и сиријски оци, па поезија Симеона Новог Богослова, па стара предања египатског монаштва, па оновремени хришћани арапи, итд,итд. Палама је само једна, али свакако битна битна, коцкица. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Ja sam baš htio to napisat Trifketu na chat da Cicko bude nekakav islamski misionar, kao biva nevješt, najvjerovatnije. Predstavlja se kao hrišćanin a pokazuje nepoznavanje osnovnih stvari u hrišćanstvu ali zato islam zna sve po surama i ajetima napamet. Cicko, nije dosta znat da u hrišćanstvu postoji Sveta Trojica: Otac, Sin i Duh Sveti već se mora poznavat i način na koji je o njemu sa smislom moguće i dozvoljeno govorit. Tako kako bi to davalo i imalo nekakav smisao jer tamo daješ na primjer nekakva sasvim neupotrebljiva i neprikladna mehanicistička poredjenja: Muhamed (do)nosilac Objave u Islamu i Bogorodica Sveta Djeva Marija "(do)nosilac objave" (Isusa) u hrišćanstvu. Marija uopšte nije nikakav nosilac a ni donosilac Objave, to je sam Isus Hrist u hrišćanstvu a on Božiju Objavu takodjer nije donio,. ta je postojala i prije njega u Starom Zavjetu, Talmudu i Tori i on je tu već postojeću Objavu Božiju upotpunio, usavršio i ukončio kako to sam više puta kaže u Evandjelju ogradjujući se od tih koji su ga optuživali da izmišlja ili zavodi nekakve "novotarije". Marija je bila nosilac i donosilac na svijet ljudskog života, djeteta koje je potom bilo nazvano i prepoznato Isusom, Sinom Božijim, Bogočovjekom i Mesijom. Da si hodao na osnove hrišćanskog vjeronauka kao što nisi saznao bi to već u 7 razredu osnovne škole. Ma imao sam ja sa njima puno diskusija jos od 90 tih godina tako da mi je poznat njihov stil i odmah ga prepoznam. Zanimljivo je da je ovu istu temu postavio kao pitanje i Aleksandru. Verovatno pokusava ono kao ja cu da bacim udicu pa ce se neka ribica upecati i probati samnom privatno da razgovara pa cu ja imati jednog ili jednu upecanu. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Јесте, али не само од Паламе. Христос и еванђеља, нпр. имају исто велику улогу у суфизму. Затим су ту и сиријски оци, па поезија Симеона Новог Богослова, па стара предања египатског монаштва, па оновремени хришћани арапи, итд,итд. Палама је само једна, али свакако битна битна, коцкица. Ma stos je u tome sto su oni u svemu kopija hriscanstva. Npr nisam znao zasto oni imaju minaret. Islam je rodjen u predelima gde je imalo najvise stolpnika i sama rec minaret valjda na staro arapskom oznacava stup. Sufije su dosta monaski nastrojeni i nastaju dosta kasno kod njih. Cak u svojim spisima priznaju i neku vrstu Trojice. Neki spisi osnivacasufista su jako slicni spisima Sv Palame skoro kao da ih je prepisivao. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Истина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 спојене теме...... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Ah, postovi prebačeni ovamo, nema veze. @Cicko Mješaš pojmove Jevandjelje i Objava Božija, ti pojmovi nisu sasvim isti. Objava Božija je mnogo širi pojam, sva stvorena priroda je takodjer Objava Božija kojom se Bog objevuje, objavljuje, projavljuje u vidljivom svijetu. Svaka od knjiga Biblije se takodjer može nazvati i jeste Objavom Božijom zaregistriranom, zapisanom Bogonadahnutim, Bogom inspirovanim piscima. A Jevandjelje je posebna Božija Objava o tome da se približilo vrijeme, čas našeg dugo očekivanog spasenja i da nas je Isus Hrist, očekivani Mesija i prorocima i Svetim Pismima (spisima, Stari Zavjet) više puta najavljeni i prorokovani, koji se pojavio i došao na Zemlju spasiti izraelski tj. vjerni Božiji narod izbavio od istočnog grijeha, smrti i propadljivosti tjelesne i vječne svojim bezgrješnim, nedužnim životom, naučavanjem, čudesima, trpljenjem, smrću na Krstu i Uskrsnućem, Vaskrsenjem. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 Ja sam baš htio to napisat Trifketu na chat da Cicko bude nekakav islamski misionar, kao biva nevješt, najvjerovatnije. Predstavlja se kao hrišćanin a pokazuje nepoznavanje osnovnih stvari u hrišćanstvu ali zato islam zna sve po surama i ajetima napamet. Cicko, nije dosta znat da u hrišćanstvu postoji Sveta Trojica: Otac, Sin i Duh Sveti već se mora poznavat i način na koji je o njemu sa smislom moguće i dozvoljeno govorit. Tako kako bi to davalo i imalo nekakav smisao jer tamo daješ na primjer nekakva sasvim neupotrebljiva i neprikladna mehanicistička poredjenja: Muhamed (do)nosilac Objave u Islamu i Bogorodica Sveta Djeva Marija "(do)nosilac objave" (Isusa) u hrišćanstvu. Marija uopšte nije nikakav nosilac a ni donosilac Objave, to je sam Isus Hrist u hrišćanstvu a on Božiju Objavu takodjer nije donio,. ta je postojala i prije njega u Starom Zavjetu, Talmudu i Tori i on je tu već postojeću Objavu Božiju upotpunio, usavršio i ukončio kako to sam više puta kaže u Evandjelju ogradjujući se od tih koji su ga optuživali da izmišlja ili zavodi nekakve "novotarije". Marija je bila nosilac i donosilac na svijet ljudskog života, djeteta koje je potom bilo nazvano i prepoznato Isusom, Sinom Božijim, Bogočovjekom i Mesijom. Da si hodao na osnove hrišćanskog vjeronauka kao što nisi saznao bi to već u 7 razredu osnovne škole. Zayrone ,to sto sam napisao,nije nikakvo moje izmisljanje,ali nisi shvatio ono sto sam rekao. Hteo sam reci da u Islamu,Muhamed ima istu (ili bar vrlo slicnu) ulogu,kao i Djeva Marija u Hriscanstvu. Zatim sam rekao da se Bozansko Otkrovenje,po hriscanskom ucenju,najzad javilo kao telo i lik čoveka,tj. Gospoda Isusa Hrista. Njega nazivam “covekom“ ,zato sto je sišao na zenlju,i postao čovek. A po islamskom ucenju,Knjiga,tj. Kur‘an je taj koji je nastao kao vid “pisane potvrde“ Bozanskog Otkrovenja. Ovo nisam ja izmislio,nego sam to procitao od jednog pravoslavnog misionara u Indoneziji,koji je govorio i o razlikama Hriscanstva i Islama,zato jer je Pravoslavlje propovedao u pretezno muslimanskoj zemlji Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 3, 2014 Пријави Подели Написано Август 3, 2014 Zayrone ,to sto sam napisao,nije nikakvo moje izmisljanje,ali nisi shvatio ono sto sam rekao. Hteo sam reci da u Islamu,Muhamed ima istu (ili bar vrlo slicnu) ulogu,kao i Djeva Marija u Hriscanstvu. Zatim sam rekao da se Bozansko Otkrovenje,po hriscanskom ucenju,najzad javilo kao telo i lik čoveka,tj. Gospoda Isusa Hrista. Njega nazivam “covekom“ ,zato sto je sišao na zenlju,i postao čovek. A po islamskom ucenju,Knjiga,tj. Kur‘an je taj koji je nastao kao vid “pisane potvrde“ Bozanskog Otkrovenja. Ovo nisam ja izmislio,nego sam to procitao od jednog pravoslavnog misionara u Indoneziji,koji je govorio i o razlikama Hriscanstva i Islama,zato jer je Pravoslavlje propovedao u pretezno muslimanskoj zemlji Ni tako se to ne može pojednostavljivat, ne može se reći da je smisao hrišćanstva u tome što je Objava postala Tijelom, (analogno u Islamu što je Objava postrala Knjigom) to ze zaista desilo ali ne zato što su ljudi vjerovali i očekivali da Objava postane Tijelom već što je Bog postao čovjekom. zuti car је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Август 3, 2014 Пријави Подели Написано Август 3, 2014 Наравно, има доста сличности: "Kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmeću?" (9:30) "I riječi njihovih: "Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjeminog, poslanika Allahovog." A nisu ga ni ubili ni raspeli, nego im se pričinilo; a uistinu, oni koji seo tome razilaze, u sumnji su o tom. Nemaju oni o tom nikakva znanja, samo slijede nagađanja. A sigurno ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi. – A Allah je silan i mudar." (4:157-158) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Август 3, 2014 Пријави Подели Написано Август 3, 2014 Ni tako se to ne može pojednostavljivat, ne može se reći da je smisao hrišćanstva u tome što je Objava postala Tijelom, (analogno u Islamu što je Objava postrala Knjigom) to ze zaista desilo ali ne zato što su ljudi vjerovali i očekivali da Objava postane Tijelom već što je Bog postao čovjekom. Naravno,Zayrone,u pravu si ti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука