MirkoSirko Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Слушао сам једно конфузно предавање у коме је поента да Бог се не меша у то како ћемо да умремо, већ како нас која бољка или несрећа захвати и покоси. И да то објашњава многе несреће које су заиста неправедне према пострадалима. И да се Бог јако ретко меша у такве ствари, то сам слушао на ПБФ-у. То је мени језиво да смо препуштени сами себи.Шта би са оним "Да нам ни длака са главе неће спасти без Божијег одобрења" Ово сам јако лоше парафразирао, али знате на који цитат мислим. ines је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Д.МИЗДРАК Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Слушао сам једно конфузно предавање у коме је поента да Бог се не меша у то како ћемо да умремо, већ како нас која бољка или несрећа захвати и покоси. И да то објашњава многе несреће које су заиста неправедне према пострадалима. И да се Бог јако ретко меша у такве ствари, то сам слушао на ПБФ-у. То је мени језиво да смо препуштени сами себи. Шта би са оним "Да нам ни длака са главе неће спасти без Божијег одобрења" Ово сам јако лоше парафразирао, али знате на који цитат мислим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Ne verujem, kada bi Bog odlucuje o bilo cemu sto nam se desava za vreme ovog zivota. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Bog se brine o ljudima, kao i o svetu i vasioni uopste, u to nema nikakve sumnje, ali takodje izuzetno postuje nasu slobodu, koju nam je On sam dao. Dakle, niti On rusi nasu slobodu time sto ce samo On da se pita kad i koliko cemo da zivimo, niti pak coveka ostavlja samom sebi. U prvom slucaju bi to bila prosto predodredjenost, a toga nema, naravno, a u drugom haos u kome bi svet nestao za vrlo kratko vreme. Bog je Domostrojitelj, Domacin, i tako se i odnosi prema svetu i coveku, a sve - ponavljam opet - postujuci nasu ljudsku slobodu... Volim_Sina_Bozjeg, Пг and Крижик је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Ево сличне теме која погађа у срж и ово питање: https://www.pouke.org/forum/topic/31047-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B2-%D1%98%D0%B5-%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%83/#entry997312 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Volja je Božja da čovek bude slobodan u svemu što se čoveka dotiče. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Д.МИЗДРАК Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Бог о свему одлучује по питању наших живота, па и о најситнијим детаљима (коса на глави...), а ми Богу од срца "помажемо" да донесе једину исправну и свагда непогрешиву одлуку о часу и начину кончине нашег грешног живота!!! Брате наше несреће и болести су углавном плод наших греха или греха наших блиских предака, али су 100% Божије посете нама грешнима и начин да се вером и трпљењем спасемо од страшне погибли. Братски поздрав !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Треба пажљиво саслушати ово. Све је то божија воља и он нам сугерише да ма шта нас снађе , не смемо да будемо малодушни и да се са пуно поверења препустимо њему NovoIme and ines је реаговао/ла на ово 2 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Ne postoji Bog ukoliko čovek nema potpunu slobodnu volju u svemu što čoveka dotiče i što mu je priroda.(tako je stvoren) Ne znam možda ima negde bolji Bog od ovoga šta ja napisah kao mišljenje. A pouzdano znam da ne postoji gori život od posledica sagrešenja isključivo slobodnom voljom čoveka. Nemoguće je kriviti Boga a nositi potpunu istinu u sebi. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Одлучује, зато и молимо: "Крај живота нашега да буде хришћански, без бола, непостидан, миран, и да добар одговор дамо на Страшном Христовом суду, молимо." Литургија свтог Јована Златоустог Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Одлучује, зато и молимо: "Крај живота нашега да буде хришћански, без бола, непостидан, миран, и да добар одговор дамо на Страшном Христовом суду, молимо." Литургија свтог Јована Златоустог Može i drugačije a to je da Bog ne odlučuje ali prihvata naše molitve i po veri daruje ne rušeći slobodu čoveka. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Može i drugačije a to je da Bog ne odlučuje ali prihvata naše molitve i po veri daruje ne rušeći slobodu čoveka. Да, можда сам се погрешно изразио када сам рекао "одлучује" али у сваком случају је у питању воља Божија (допуштење или не допуштење). Тако на пример јако пуно је покушаја самоубистава а исто би се могло окарактерисати као пример потпуне слободе човека да одузме себи живот. Мислим да Бог то некада не допушта пошто боље познаје срце човечије од самог човека и види могућност покајања. Е сада да ли ће покајање уследити или не то је по мени она апсолутна слобода. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Слушао сам једно конфузно предавање у коме је поента да Бог се не меша у то како ћемо да умремо, већ како нас која бољка или несрећа захвати и покоси. И да то објашњава многе несреће које су заиста неправедне према пострадалима. И да се Бог јако ретко меша у такве ствари, то сам слушао на ПБФ-у. То је мени језиво да смо препуштени сами себи. Шта би са оним "Да нам ни длака са главе неће спасти без Божијег одобрења" Ово сам јако лоше парафразирао, али знате на који цитат мислим. Види, има људи и људи... Мене су данас ученици средње школе питали да ли је тачно да ђаво не постоји јер је уништен када је побеђен Васкрсењем Христовим. Тако им причао вероучитељ у основној... Једна ласта не чини пролеће, нити је један професор-вероучитељ јачи од Писма и Светих... (Под условом да си га добро схватио и да нам говориш истину.) Дакле, ми смо слободни да чинимо шта и како хоћемо да чинимо, али смо и смртни=ограничени. А границе су у власти Домостројитеља, који нам је дао пуну слободу-унутар граница... Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Ma ne baš....ja više pišem o tome da Bog zna naravno šta je stvorio i nikad ne odlučuje umesto samoubice naprimer ali sa druge strane ako mu se obratiš uvek je tu da donese i neku odluku ako je ti zaista tražiš od Njega. maki32 је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Децембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2013 Ma ne baš....ja više pišem o tome da Bog zna naravno šta je stvorio i nikad ne odlučuje umesto samoubice naprimer ali sa druge strane ako mu se obratiš uvek je tu da donese i neku odluku ako je ti zaista tražiš od Njega. Мишљења сам да се наша слободна воља огледа једино у избору добра или зла, а под тиме схватам само истинско добро и истинско зло, откривено нам у Светом Писму што би у једној реченици значило: Добро је када се определиш за царство небеско а зло када се определиш за царство таме. И једно и друго може да се бира у ма којој ситуацији да смо. Све остало сматрам за прилике у које смо по промислу Божијем стављени по мери наших таланата а ради нашег васпитања (усавршавања). Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука