НиколајСвесрпски Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 (измењено) Шта урадити са оштећеним иконама, крстовима, бројаницама...? Измењено Јануар 8, 2014 од Martirije Одлично питање!!! @RADA је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 https://www.pouke.org/forum/topic/22568-%D1%88%D1%82%D0%B0-%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%98%D0%B5-%D0%B8%D1%81/ НиколајСвесрпски је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилена КШ Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 ja nakon razgovora s iskusnim duhovnikom spaljujem ostecene ikone i krstice (ako se ne mogu popraviti), a brojanice ostavim u nekoj crkvi. НиколајСвесрпски је реаговао/ла на ово 1 http://www.youtube.com/watch?v=skAGp_OwU10 http://youtu.be/lKgI7Cxm0go Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladimir Vlada Написано Децембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2013 Moje misljenje subjektivno da to ne treba raditi,bez obzira ko je dao odobrenje za to.To mi je van svake pameti,ja sam prosle godine nasao malu ikonicu koja je ostecena i ostavio sam je kuci,nasao sam mesto za nju. Ронин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2013 ja nikada ne bih mogla da to spaljujem....jednostavno odnesem u crkvu....oni sigurno znaju bolje sta ce uraditi.... Bihter Hadir је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Децембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2013 Ја све чувам.. Пг је реаговао/ла на ово 1 „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bogoslovDusan Написано Јануар 8, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Све сто је оштећено,освештано или поломљено ако не може да се употреби онда завити у неко бело платно и закопати тамо где се неће газити,неки то чине и испод родног дрвета колико ја знам,ако грешим исправите ме Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biky83 Написано Јануар 8, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Koliko ja znam, sve sto je osteceno trebalo bi spaliti, bar je meni moj duhovnik tako rekao. Brojanice ne treba ostavljati u crkvi... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 8, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 @@Biky83, Добро нам дошли на ЖРУ, леп одговор, тј. тако и треба... додао бих само ово , све што се спаљује - пали се на наком чистом месту и закопа се. Нема потребе за толку бојазност и страхопоштовање према дотрајалим "предметима", као што је и овај свет пропадљив - тако и ти предмети, у свему има почетак и крај. Бројанице не треба у цркву да остављате јер ако би то свако радио , онда би црква била "преплављена" више са бројаницама него што би црква била пуна народа. Чисто да се и овога зна, ако се црквене одежде и остале ствари спаљују - што не би и остало, ове ствари. Одежде се искључиво спаљују, не знам дал се и данас као нека што се чувале, скупљале су епархије и те одежде би користили за паљење приликом освећења Мира у патријаршији. Слободно палите! Bihter Hadir and verum est in beer је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Piksi94 Написано Јануар 8, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Ja sam spalio moju pokidanu brojanicu.I naravno da znam za tu praksu.Evo,npr.kad je jeleosvecenje za veliki cetvrtak,svestenici koriste peskire kad brisu ruke od osvecenog ulja.Kasnije,ti peskiri idu na spaljivanje.A ja znam da su ti peskiri bili novi!!!Tako da se sve sto je osteceno (ikone,brojanice,itd.) spaljuje! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 8, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 ПС: немој да се зачудиш када крене инвазија пиромана сутра, а сви ће рећи Мартирије нам рекао хехехехе где се овога сети, преносим оно што сам слушао од других, тако и радим...скупљам, скупљам и кад сакупим солидно свега тога (рецимо највише ми се сакупе марамице од уља - приликом промене фитиља, у уљу сипам и нека освећена уља која су се ужегла те зато палим ове марамице), умем све то, направим "крематоримум" за једнократну употребу и то је то verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 8, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Ja sam spalio moju pokidanu brojanicu.I naravno da znam za tu praksu.Evo,npr.kad je jeleosvecenje za veliki cetvrtak,svestenici koriste peskire kad brisu ruke od osvecenog ulja.Kasnije,ti peskiri idu na spaljivanje.A ja znam da su ti peskiri bili novi!!!Tako da se sve sto je osteceno (ikone,brojanice,itd.) spaljuje! баш тако Piksi94 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 8, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Само и ово да додам - спаљују се и дотрајали убруси за причешће, стари антиминси па и нови ако је дошло до преливања крви Христове из путира, исто тако ако дође до преливања на другим местима у олтару, ван олтара - та или то место се спаљује , такође ако се проспе по стазама, тепиху, фелону, целој свештеничкој одежди, на осталим светим прекривачима, дарцима...све се то мора спалити! verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@RADA Написано Јануар 8, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2014 Nekoliko dana posle bakine smrti sređivala sam njenu sobu. Nakupila se puna kesa iscepanih ikonica, prljavih platnenih maramica sa logom raznih manastira...i onako od besa pomislih u sebi "Šta mi je ovo đubre ostalo, šta sad da radim sa tim". Baka je sahranjena sa brojanicama i drvenim krstom u rukama i bilo mi je jako žao što nismo ovo stavili u sanduk a da mi je krst ostao za uspomenu.Te noći padala je kiša, zaspala sam, probudilo me je svetlo u njenoj sobi. Pretrnula sam od straha da je neko provalio i nisam smela ni da zaspim ni da priđem blizu sobe. Treperilo je jako čudno kao da nekog ima u sobi i odvrnuli smo osigurač za taj deo kuće. Ujutru kad je svanulo primetili smo da svetlo nije bilo upaljeno, kad se osigurač zavrne svetlo sija. Pozvali smo električara koji je pronašao da je voda probila u razvodnu kutiju u zidu njene sobe i da se desio spoj, svetlo je sijalo a srećom nije izbio požar. Trebalo je dva dana posle toga da krenem na Ostrog i posle ovog sam se lomila da odustanem ali ipak sam otisla. I tamo je bilo oblačno, nosila sam kisobran. U Gornjem manastiru,pred sam ulazak kod Svetog Vasilija neko dete od 3 ili 4 godine mi je uzelo kisobran da se igra. Kad sam izašla napolje to dete mi je nešto pokazivalo kišobranom, krenula sam za njim i tu gore gde se prodaju knjige i gde je stepeniste za toranj, na stolu prodavali su isti krst kao onaj koji je imala moja baka godinama i sa kojim je sahranjena(nisam znala odakle joj).Kupila sam ga, plakala sam od sreće, dobila sam ono što sam toliko želela.Nosim ga stalno sa sobom, u autu. Posle ovog iskustva nemam hrabrosti tu kesu da zapalim. Srdjan and ДејанБ. је реаговао/ла на ово 2 :0442_feel: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Јануар 9, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2014 Restauracija?M?Sto bi ih unistavali mislim mozda jos mogu da koriste svrsi... Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука