Biky83 Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Iskrena da budem, meni je stvarno zao da brojanicu spalim, Imam ih dosta, ali jos ni jednu nisam unistila. Takodje, ikonu ni jednu nisam spalila... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biky83 Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Zasto ljudi nose brojanice oko ruke? Da li svako od nas zna za sta brojanica sluzi ? Licno sam mnoge ljude pitala zasto nose brojanicu,, vecina odgovora je bilo, zato sto je svi nose i zato sto lepo stoje postoo se prave u raznim bojama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Шта да се ради са великим тиражима дневних и других новина у којима се штампају слике светих, икона, крстова, свештених лица итд.? Знамо где на крају заврше новине. (Ретко ко их сакупља и однесе на рециклажу.) Ако је грех бацити новину са ликом светитеља на пример, није ли дужност наше Цркве да се јавно обрати свим издавачима да НЕ ШТАМПАЈУ слике које се могу оскрнавити бацањем, гажењем и сл.? Или да се на посебан начин односи према њима. Или да се организује масовно прикупљање свих новина са таквим сликама и велико спаљивање? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 16, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Zasto ljudi nose brojanice oko ruke? Da li svako od nas zna za sta brojanica sluzi ? Licno sam mnoge ljude pitala zasto nose brojanicu,, vecina odgovora je bilo, zato sto je svi nose i zato sto lepo stoje postoo se prave u raznim bojama. Većina ih nose kao "ukras" - narukvica, neko brojanicu doživljava kao "amajliju", pogotovo one malecke crvene za decu... razne stvari ima. Zabadava je nositi ako se ne koristi kakva joj je namena. Kad me tako neko pita, odgovor mi - ako je ne koristiš , ne moliš se - onda je bolje skini nego da ti koristi kao ukras... Biky83 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Nekoliko dana posle bakine smrti sređivala sam njenu sobu. Nakupila se puna kesa iscepanih ikonica, prljavih platnenih maramica sa logom raznih manastira...i onako od besa pomislih u sebi "Šta mi je ovo đubre ostalo, šta sad da radim sa tim". Baka je sahranjena sa brojanicama i drvenim krstom u rukama i bilo mi je jako žao što nismo ovo stavili u sanduk a da mi je krst ostao za uspomenu.Te noći padala je kiša, zaspala sam, probudilo me je svetlo u njenoj sobi. Pretrnula sam od straha da je neko provalio i nisam smela ni da zaspim ni da priđem blizu sobe. Treperilo je jako čudno kao da nekog ima u sobi i odvrnuli smo osigurač za taj deo kuće. Ujutru kad je svanulo primetili smo da svetlo nije bilo upaljeno, kad se osigurač zavrne svetlo sija. Pozvali smo električara koji je pronašao da je voda probila u razvodnu kutiju u zidu njene sobe i da se desio spoj, svetlo je sijalo a srećom nije izbio požar. Trebalo je dva dana posle toga da krenem na Ostrog i posle ovog sam se lomila da odustanem ali ipak sam otisla. I tamo je bilo oblačno, nosila sam kisobran. U Gornjem manastiru,pred sam ulazak kod Svetog Vasilija neko dete od 3 ili 4 godine mi je uzelo kisobran da se igra. Kad sam izašla napolje to dete mi je nešto pokazivalo kišobranom, krenula sam za njim i tu gore gde se prodaju knjige i gde je stepeniste za toranj, na stolu prodavali su isti krst kao onaj koji je imala moja baka godinama i sa kojim je sahranjena(nisam znala odakle joj).Kupila sam ga, plakala sam od sreće, dobila sam ono što sam toliko želela.Nosim ga stalno sa sobom, u autu. Posle ovog iskustva nemam hrabrosti tu kesu da zapalim. Zanimljivo je to sto ti tako povezujes ali cela stvar moze da se vidi drugacije. Ljudi verujte mi sve se to spaljuje, "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 16, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Шта да се ради са великим тиражима дневних и других новина у којима се штампају слике светих, икона, крстова, свештених лица итд.? Знамо где на крају заврше новине. (Ретко ко их сакупља и однесе на рециклажу.) Ако је грех бацити новину са ликом светитеља на пример, није ли дужност наше Цркве да се јавно обрати свим издавачима да НЕ ШТАМПАЈУ слике које се могу оскрнавити бацањем, гажењем и сл.? Или да се на посебан начин односи према њима. Или да се организује масовно прикупљање свих новина са таквим сликама и велико спаљивање? To su obične slike...čim nisu osvećene ne mogu se nazvati ikonama sem ako je neko ne uzme , osveti i da služi toj nameni. Naravno , i meni kad vidim tako nešto - osetim u sebi kolko tolko neko poštovanje te je sklonim, ne bacim je kao ostele novine, pa je kasnije spalim, tako isto i sa kalendarima. Ako se crkva onako odnosi prema onim svettijim stvarima što sam napisao, onda ne treba da se plašimo za ove ostale stvari, ako spalimo to nije svetogrđe, pre će biti ako bi neko to na drugačiji način obesvetio nego spaljivanjem. Verujem da većina sveštenika tako i savetuje - spaljivanje ako neko postavi ovakvo pitanje , to je poznata stvar. feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 16, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Evo još jednog primera, relativno skoro se desilo sad za vreme posta. Sveštenik dok je pričešćivao prilazi jedna žena i sveštenik priprema kašičicu da je pričesti, u trenutku svetmu tome ta žena krenula da pravi metanije ispred putira i nije videla sveštenika da je bio toliko blizu nje tako da ga zakačila i Darovi se prorili - sreća te samo na felon i stazu , dobro da nije po ovoj ženi i odmah je skinuo felon, pomerili stazu i to je sad pripremljeno da se spali - nema drugog načina sem tako! Zato kad stanete u red za pričešće a osećate potrebi da se prekrstite uz metanisanje, to uradite pre nego što pristupite putiru,tj. dok je neko ispred vas vi to uradite i kada dođete na red - prekrštenim rukama (to nije obavezujuće) priđite i pričestite se, jer eto suprotno šta može da se desi! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Многи не капирају зашто баш спаљивање. Ја кад то радим код мене у дворишту, у неком ћошку , гледају ме зачуђено, мисле изводим неке ритуале са старим календарима, бочицама уља... Спаљивање - зато што је то једини начин да нешто свето или што је у додиру са светим (као што је икона, бројаница, календаричићи са иконама, бочице уља, убруси за Причешће...) буде уништено (а уништава се зато што је старо, прљаво, поцепано, не може се више користити...) без да се огрешите о светињу, што бисте учинили ако бисте то бацили на смеће, пустили у канализацију , бацили у неки запећак где бисте газили... Ето, налупах се, ал` ваљда сам бар мало успела да објасним feeble, Biky83 and Piksi94 је реаговао/ла на ово 3 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biky83 Написано Јануар 16, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2014 Ja sam u veri punih 27 godina. Imam svog duhovnika i znam sta znaci nositi brojanicu....za mnoge je to modni detalj, a mali broj ljudi zaista zna svrhu brojanice. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladimir Vlada Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Raspitao sam se kod dosta svestenika..sta se radi sa ostecenim..predmete treba odneti u crkvu ili manastir i oni ce znati sta sa njima da urade..a nikako da mi sami palimo.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 19, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Sve je to super, najlakše je tako da se odnese i drugi to da uradi, sve dok jednog dana kad navali velika masa ljudi po crkvama i manastirima, i nekom će za neku običnu sitnicu da prekipeti te će reći - čoveče , to si mogao i sam da uradiš! Čast i poštovanje sveštenicima koji su te uputili na tako nešto ali nema potrebe za nekim strahom da čovek to i sam uradi, onako kako doliči i da posle to kad se spali - ostavi na neko čisto mesto i da se zakopa. Tu nema nikakve mudrosti, nit poseban neki način kako to da se uništi - samo spaljivanjem i ništa drugo! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladimir Vlada Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Ja nikada spaliti necu....jer me je strah od Gospoda.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Koje gluposti covek nece procitati, kakvo bre spaljivanje pa nismo valjda anithristi, svakakve nepotrebne stvari drzimo po supama i garazama a spaljujemo krstove i brojanice! Naravno ja sve sto mi ne treba odlazem negde u supu po nekim kutijama ne secam se da sam nesto spalio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Некоме нешто можеш и билион пута да објашњаваш, а да он и даље не схвата... Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 19, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 @, lepo si rekla... facenew22222222 zabadava nešto više objašnjavati za neke stvari za koje se zna da se to vekovima tako radi.... verovatno svi koji su ovo vekovima radili (episkopi, sveštenstvo...) bili "varvari" i "svetogrdnici" time što su spaljivali dotrajali crkvene stvari, a za ove sitnice da ne pričam. Svako ima slobodu da radi koko ko želi, ispravno i čuvati a ispravno je i spaljivati, bez potrebe da se iko plaši i posle da se sam pita - dal sam u tome pogrešio ili grešan, a ujedno niko ovo napamet zabadava ne tvrdi da je to tako uvek bilo u crkvi i u svakoj pomesnoj crkvi. Ленка* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука