JESSY Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 Trigeminalna neuralgija je zastrašujući bol u licu i najjači bol kojeg čovek može doživeti! Pacijenti ga opisuju kao udar struje, udar groma, čupanje, kidanje, provlačenje užarenih igala kroz lice. Opisani su slučajevi samoubistava pacijenata koji više nisu mogli da trpe ovaj bol! Bol nastaje zbog oštećenja nerva trigeminusa i javlja se u napadima trajanja od nekoliko sekundi do dva minuta. Bez obzira koliko su napadi česti, između njih postoje potpuno bezbolni intervali. Udar bola se može izazvati blagim dodirom lica, govorom ili žvakanjem. Ponekad svaki pokret i svaki dodir izazivaju bol, te pacijenti izbegavaju govor i jelo, piju na slamčicu izbegavajući otvaranje usta, ne umivaju se, ne peru zube, ne briju se, izbegavaju i najmanji pokret (lice mumije). Zbog izbegavanja jela, u kratkom periodu značajno gube na telesnoj težini. Bolest se u početku manifestuje smenjivanjem bolnih i bezbolnih perioda. Bolni period (period u kojem se javljaju napadi bolova) traje nekoliko meseci, a nakon njega, spontano dolazi do bezbolnog perioda (nema napada bolova). Vremenom su bolni periodi sve duži, a bezbolni sve kraći, tako da svi pacijenti na kraju dođu u stalni bolni period. Napadi se javljaju sa različitom učestalošću, od nekoliko do velikog broja u toku dana. Učestalost trigeminalne neuralgije je četiri obolela na 100.000 stanovnika godišnje. Веца60 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 Trigeminalna neuralgija se deli na primarnu i sekundarnu. Znatno češća je primarna i smatra se samostalnim oboljenjem, a sekundarna nastaje kao simptom drugih oboljenja, kao što su tumori zadnje lobanjske jame ili multipla skleroza. Uzroci primarne trigeminalne neuralgije još uvek nisu potpuno jasni. Jedno od najprihvatljivijih objašnjenja je da patogenetski mehanizam neuralgije počinje pritiskom arterijskog krvnog suda na nerv trigeminus u zadnjoj lobanjskoj jami, na mestu gde on nastaje iz moždanog stabla (teorija vaskularne kompresije). Trigeminalna neuralgija je veoma karakteristična, tako da se dijagnoza lako postavlja na osnovu razgovora sa pacijentom. Međutim, uvek je potrebno uraditi i odgovarajuće radiološke preglede: skener ili magnetnu rezonancu sa angiografijom (prikazom krvnih sudova mozga). Skener omogućava otkrivanje tumora u zadnjoj lobanjskoj jami, kao eventualnog uzroka neuralgije, a magnetna rezonaca sa angiografijoim pruža dodatne podatke o multiploj sklerozi ili vaskularnoj kompresiji nerva trigeminusa. Веца60 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 Šta je trigeminus? Trigeminus (V moždani živac) svojim završnim granama oživčava lice. Prva završna grana trigeminusa (n.oftalmicus) oživčava čelo, druga (n.infraorbitali) regiju donje, a treća (n. mandibularis) regiju donje vilice. Trigeminalna neuralgija je najčešća u trećoj grani, nešto ređa u drugoj, a izuteno retka u prvoj. Može zahvatiti dve grane u isto vreme, pri čemu je najčešća kombinacija II i III grane, a u ređim slučajevima mogu biti zahvaćene i sve tri grane odjednom. Trigeminalna neuralgija se po pravilu javlja sa jedne, premda u retko može zahvatiti i obe strane lica. Веца60 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 U lečenju trigeminalne neuralgije primenjuju se: medikamenti male hirurške intervencije mikrohirurška zadnjelobanjska eksploracija Medikamentozno lečenje Analgetici ne pomažu kod trigeminalne neuralgije! Bol se može kontrolisati redovnim uzimanjem antiepileptika (carbamazepin, gabapentin), a eventualno i nekih drugih lekova kao što je baklofen. Carbamazepin je lek izbora. Uzima se kao redovna terapija u dužem vremenskom periodu i deluje preventivno, odnosno eleminiše ili znatno proređuje neuralgične napade. Lek je u početku delotvoran kod svih pacijenata. Problem je što vremenom dolazi do stvaranja tolerancije na carbamazepin, tako da je potrebna sve veća doza za sve manji efekat. Tako svi pacijenti, pre ili kasnije, dođu u fazu kada carbamazepin više ne deluje. U tim slučajevima se pokušava sa drugim lekovima ili pristupa hirurškim procedurama. Male hirurške intervencije Ovde spadaju blokade i ablativne operacije iz domena hirurgije bola. Trigeminus ili njegove grane se blokiraju ili presecaju na različitim nivoima, počev od periferije (lice) ka centru (moždano stablo). Što se intervencija izvodi bliže moždanom stablu, efekat je bolji i dugotrajniji, ali su intervencije tehnički zahtevnije. Sve ablativne operacije imaju vremenski ograničen efekat, od nekololiko meseci do nekoliko godina. Zadnjelobanjska eksploracija Zadnjelobanjska eksploracija je neurohirurška operacija koja se radi u opštoj anesteziji, traje do dva sata i podrazumeva eksploraciju (pregled) trigeminusa u zadnjoj lobanjskoj jami, na mestu gde on nastaje iz moždanog stabla. Eksploracijom uz pomoć operacionog mikroskopa, najčešće se nailazi na vaskularnu kompresiju nerva trigeminusa kao uzroka primarne trigeminalne neuralgije. Anatomski bliska arterija naleže na trigeminus i pritiskom na osetljivo nervno tkivo, pokreće patogentski mehanizam neuralgije. Prilikom ove operacije, arterija se odmiče od trigeminusa i tako otklanja uzrok bola. Ovo je najuspešniji način lečenja trigeminalne neuralgije koji omogućava potpuno, doživotno otklanjanje bola u oko 80 odsto slučajeva. Веца60 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 ovo je bila, ili jeste, moja dijagnoza, pa posto znam kako to izgleda, htela sam da pomognem drugima da je prepoznaju i izlece....... nana, Ненад Р., verum est in beer and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 On 4. 12. 2013. at 16:20, JESSY рече ovo je bila, ili jeste, moja dijagnoza, pa posto znam kako to izgleda, htela sam da pomognem drugima da je prepoznaju i izlece....... Au,zvuci poprilicno jezivo. Pa je l stvarno u pitanju toliko nesnosan bol da ne postoji nistq bolnije za coveka? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 On 4. 12. 2013. at 16:57, Deki992 рече Au,zvuci poprilicno jezivo. Pa je l stvarno u pitanju toliko nesnosan bol da ne postoji nistq bolnije za coveka? bol jeste nesnosan, ali ima i jacih bolova..... Веца60 and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 То што хоћеш другима да помогнеш то је заиста великодушно Џеси JESSY, Bokisha and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 Sjajna si JESSY!Hvala! JESSY and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 On 4. 12. 2013. at 16:20, JESSY рече ovo je bila, ili jeste, moja dijagnoza, pa posto znam kako to izgleda, htela sam da pomognem drugima da je prepoznaju i izlece....... Јел си се излечила? orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 On 4. 12. 2013. at 20:04, verum est in beer рече Јел си се излечила? hvala Gospodu , pa nemam vise one jake bolove.....jos uvek sam na terapiji.....to se duze leci.... hvala ti sto se interesujes..... Deki992, verum est in beer and Веца60 је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Децембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2013 Даће Бог да ускоро све нестане. JESSY је реаговао/ла на ово 1 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 2, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Август 2, 2017 има ли неко међу вама искуства са овом болешћу..? Веца60 and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Веца60 Написано Март 14, 2024 Пријави Подели Написано Март 14, 2024 Помаже Бог, Хвала Вам Jessy што сте писали на тему тригиминалне неуралгије. Нема много текстова на ову тему, а поготово искуство људи који болују од тога. Разумем Вас како се осећате, иако ја лично немам тај проблем. Мом супругу је дијагностификована ова болест 2018. Тада је имао 61 год. Тада је одрадио магнетну и утврдили су да је тригиминална неуралгија. Због јасне дијагнозе, нисмо сумљали у њу и ишли да даље истражујемо .На пример код стоматолога. Супруг има класичну слику симптома о којима сте Ви писали. Он је први месец по откривању тога користио само комплекс Б витамина. Пошто смо обоје поборници природне медицине, по жељи супруга само је то користио. Преписан лек му је био Тергатол. Били смо заиста срећни што за тих месец дана није имао ни један напад.Тада је он решио да само то и користи.Међутим како то обично бива са овом болешћу,преко ноћи се ситуација променила. Читајући о томе више схватили смо колико је та болест непредвидива и колики је проценат самоубистава. Може чак да нестане и на пар година, али се сигурно враћа. И као да се враћа са више акумулираним болом. Ја сам мало више истраживала о томе и верујте ми што сам више читала све ми је било теже. Те 2018. год болови су били повремени са сличним интензитетом.И 2019.,2020 и 2021. су биле сличне. Целу 2022. није је било А онда се поново јавила средином 2023. са сличним интензитетом .Супруг је још 2020. решио да не узима више тај Тергатол, јер је осетио да га лек успорава мисаоно и физички. Али је наставио да узима Б комлекс. Онда је њега желео да мало прореди, јер је приметио да се мало гоји. Ове године је болест почела да се мало мења и то на горе. Супруг је у једном моменту опет решио да узима исти лек. Не знамо у ком правцу ће све ићи, ако нешто друго не предузмемо. Ви сте писали и о другим опцијама осим лека. Знали смо то. Али није лако да се одлучиш за краћење живца или сл. операцију.Нисам напоменула да је супруг такав да је увек добро подносио разне болове.Па и овај.То му је нека срећа у овој несрећи,барем за сада.Међутим он не зна лимит те издржљивости. Ето то је наша прича. Ту сам да Вама и било коме ко има сличних проблема помогнем неком информацијом, уколико је имам.И моралном подршком. Јеssy можете ли ми рећи ко је најбољи или само добар стручњак у овом области код нас у Србији.Пошто смо се ми преселили из иностранства нисмо још контактирали ни једног доктора. Свако добро од Господа желим и надам се да је ово само једно пролазно искушење🙏🙏 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 14, 2024 Пријави Подели Написано Март 14, 2024 @Веца60 Мени је професор Мирослав Андрић са Стоматолошког први констатовао неки обли атипичне неуралгије тригемини, има и своју ординацију био сам код њега, колико сам упознат он се бави неуралгијама па можеш код њега да пробаш. Doc. Dr sci. Miroslav Andrić EDOCTOR.RS Doc. Dr sci. Miroslav Andrić, Diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, 1997. godine. Specijalista oralne hirurgije od 2002. godine. Magistrirao i doktorirao na Stomatološkom... Ето ја има неку атипичну неуралгију тригемини, један скроз неодговорни зубар у Смедереву ми је повредио нерв и то се искомпликовало и добио сам хроничну неуралгију, пијем Лирику 150млг. сваки дан ујутро увече око 5.година, имам кризе када ми бол пробије заштиту лирика и онда морам да пијем тродоне. Право да кажем нисам баш у доброј ситуацији, врло је компликовано и тешко за живот, потпуно неизвесно будућност, нисам баш добро, надам се да ће можда бити мало боље јер излечење лековима и медицина тренутно делује неизвесно, биће ваљда боље. Веца60 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука