Jump to content

Пчеларство

Препоручена порука

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Одговори 381
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ненаде,пробала сам да нађем по теми и нисам успела а уморих се.

Како беше, јел већ време за стављање оних флаша/замки за стршљенове?

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Багремова паша је у јеку . Извештаји пчелара широм србије казују да су да су уноси добри и да су забележени уноси и до 4 килограма за 24 часа .

Да ће бог да ова година буде берићетна .

gallery_15281_128_66583.jpg

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Japanski National Geographic donosi "time lapse" video koji prikazuje fascinantni razvoj pčelinje larve u košnici.

Pčelinje larve tri dana provode u stadijumu jajeta bez obzira da li se radi o dronu, kraljici ili radilici, a nakon 16 do 24 dana ona postaje odrasla pčela.

Larve pčele tokom svoga razvitka hrane se uglavnom polenom koji donose radilice sa kojima zapravo nemaju fizičkog kontakta. Naime, larve su tokom svoga razvoja uglavnom odvojene od ostatka kolonije posebnom membranom. 

Radilice nakon izlaska iz ćelije žive i rade u proseku 30 do 45 dana, dok matica živi i do sedam godina tokom kojih dnevno izlegne miliona jajašaca.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Видео је у међувремену уклоњен , а заиста је фасцинатно гледати развој пчеле од јајета до одраслог инсекта који траје од 16 дана код матице , 21 дан код пчеле радилице и 24 дана кот трута .

Интересантно је споменути да и матице и пчеле радилице се равијају из истих , оплођених  јаја и разлика је у томе како се негују и хране приликом развоја . Ако пчелиње друштво изгуби матицу или није задовољно са квалитетом постојеће матице , оне изаберу неколико младих ларви које хране са матичном млечи од почетка до краја и из њих се изводи матица , из других јаја које су храњене поленом изводи се радилица . Радилице су такође женке , али не развијене и само је матица у потпуности развијена и она полаже јаја у нормалним ситуацијама . 

Пчеле су истовремено и хермафродити јер трутови се изводе из неоплођених јаја које матица положи у посебне , шире ћелије у саћу . Матица има моћ да по вољи полаже не оплођена и оплођена јаја.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

gallery_15281_128_827621.jpg

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Данас сам први пут ове године стављао погаче пчелама . Има неколико слабих друштава и три која су страдала, али тога увек има и задовољан са целокупним стањем. :slavaaa:

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Пчеле су невероватна створења , пуна тајни.

Прошле године сам имао проблема пошто пчеле нису хтеле да пију воду из појила. Од једног мог пријатеља сам чуо крајње невероватну ствар, а то је да у пет литара воде треба помешати 20 грама соли и да таква слана вода привлачи пчеле. Пчелама треба со. У почетку му нисам веровао , али сам пробао и за моје запрепашћење пчеле су кидисале на ту воду као "луде"

Ко има тај проблем, као што сам ја имао, нека уради тако, веровали или не, има ће рој на појилу.

Подели на овим сајтовима

И ово је један од видеа, где може човек да свати колико су пчеле невероватна створења.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Да мало оживим тему.

Багрем, која је главна пчелиња паша код нас је почео да цвета знатно пре рока и почео је да меди.

Ово је слика од јуче када су поједина друштва почела да излазе у наставак.

large.DSCI0008.JPG.7a8f1bb394b1b1355701e

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Ово ме је заиста одушевило.

Подели на овим сајтовима

Нема много интересаната , за пчеларство па тему не покрећем често, али ако има неко да нешто пита о пчеларству, ту сам да одговорим ако знам одговор.

Подели на овим сајтовима

Какви услови су потребни пчелама ? Приметио сам да су јако осетљива стврорења и да, гледајући искуства других људи, негде уопште не могу да се гаје,  него угину уз сву негу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...