drvce Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Ја сам у твом последњем коментару видео само тачку, па сам обрисао пост. OK, meni je prikazivao dva posta, pa sam jedan korigovao. Bese mu, otkucao sam slican. Rekoh i dusu spasoh! Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Dobrodosao! Svako ko je krotio ludilo i krvozednost u bilo cije ime, takodje je dobrodosao. Kao sto ova sadasnja klanja ne mogu da smatram svetim, ne mogu ni ona starozavetna, pa makar bila tagovana naslovom knjige u kojoj se nalaze. Ako li se jednog dana odvazim pa krenem da koljem, trebalo bi me istog trena izolovati od ostatka svemira. Isto vazi i za ove nedokucive i nadasve misteriozne delove svetih knjiga. Нисам их ни ја сматрао нити назвао светим. Време СЗ је време дивљаштва и клања. То је контекст тога времена. У том контексту живели су и древни Израилци. За друго нису знали, нити је другачија свест постојала. Такву свест Бог је требао да води ка Јеванђељу, а да човек остане слободан, да слободно мења своју свест. То сам ја хтео да кажем у оном тексту, а не да називам клање светим и да га правдам. Свој говор о СЗ Христос је јасно закључио речима "Чули сте како је казано старима.... А ја вам кажем...." Дакле, стављена је тачка на неке ствари. Зато, Ислам представља велики корак уназад и ја га, не желећи да вређам било кога, сматрам великом декаденцијом човека, једном од највећих фејлова које је људски ум смислио у историји човечанства. Представља велики корак уназад јер након Христа, у седмом веку, враћа део човечанства уназад, у време Старог Завета, а можда чак и иза њега. Gerhard, Јефимија Крунић, Golub and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Зато, Ислам представља велики корак уназад и ја га, не желећи да вређам било кога, сматрам великом декаденцијом човека, једном од највећих фејлова које је људски ум смислио у историји човечанства. Представља велики корак уназад јер након Христа, у седмом веку, враћа део човечанства уназад, у време Старог Завета, а можда чак и иза њега. Pa i hriscanski svet je u Novoj Eri srljao. Ono sto sam zakacio od nekih govorancija, ima i medju muslimanima onih koji se trude da ratobornost dzihada presele na duhovni plan zarad nekakve samokorekcije. Zato kazem da bi valjalo da uz pojedine delove Svetih Knjiga stoji znak za radijaciju, biolosku opasnost, lobanje, sta god, sto ce jasno da signalizira, da se zalazi u hardcore. Kao sto ni ovde na forumu nije OK da se hardcore mece na izvolte, bez upozorenja, dalje na sopstvenu odgovornost. Ako postoje takvi delovi u Svetim Knjigama, a postoje, jasno ih oznaciti, nije za one sa slabijim stomakom, ove budalastine su nam ostale od ludih dedova ili tako nesto. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Ne okupio ih je da ima pokaze Svetu Tajnu pricesca....i da je izdajnik onaj koji toj casi pristupa sa nescistim mislima...ja verujem da je znao unapred ko ce ga izdati....a kako....e pa kad bi to znoa onda bi ja bio Hristos...a ti moj apostol..... :P Ziv bio...zanimljiva su to pitanja ali sustinska nisu.... Pazi, ja imam svoje glediste koje samtram ispravnim jer sam protiv bilokakve ideje determinizma u Hriscanstvu. Slazem se sa tobom, zanimljiva su ali nisu sustinska. Ja iskreno mislim da Hristos nije znao ko ce ga izdati, do trenutka dok Juda nije imao voljnu nameru i usmerenje da ga izda. Svakako ih je okupio da im pokaze Svetu tajnu, ali zanimljivo je da je medju tim apostolima uvrstio i izdajnika. A zasto je to uradio? Sve su to zanimljiva pitanja. Pa i ja pričam o apstraktnim pojmovima, a poređenje (koje postoji u jednom šaljivom primeru sa Ajnštajnom) nije sasvim odgovarajuće, ali je uporedivo ... ono što sam ja hteo da kažem je, da bez pojma da je nešto dobro, ne možeš nikada ni definisati zlo kako treba i tu je ono poređenje sa svetlošću i tamom ... bez pojma svetlosti pojam mrak gubi svaki smisao, a svetlost može postojati bez pojma mraka. To se svkako slazem, izvini mozda sam te nesto ispustio jer pricam sa tri coveka istovremeno. A nisam takav intelektualni kapcatite niti imam odgovore na sva ta pitanja. Niti sam uveren da su moju odogvori tacni. Otuda i ono da ćeš ti ići u pakao ako vidiš čoveka kako umire a ne pomogneš mu, bez obzira da li si ti samo prošao pored njega, da li si mu uzeo novčanik ili si se iživljavao nad njim. To je sasvim treca tema, ali zanimljiva. Mislim da imamo otvorene teme. Интересантна је људска логика али она не може да буде потпуно меродавна кад се разматра Бог. To apsolutno ne znaci nista sem da se mozda besmisleno raspravljamo. Mozda je tvoja logika ta koja je neispravna mozda moja, kada se diskutuje o ovim temama. Ја на Христа гледам као на тајну, мислим да не могу да схватим Његово божанско деловање Ja ne raspravlajm o svetim tajnama, niti o Hristosu i njegovom Bozanskom delovanju. Ono o cemu ja pricam je anti-deterministicki i anti subinosni pristup stvarima. Ja jednostavno smatram da je slobodna volja - apsolutno slobodna. Takodje raspralvjam o jednom drugom terminu - buducnost. Buducnost ne postoji dok se ne desi. Kada se kaze da Bog zna buducnost onda se pretpostavlja da buducnost postoji pre nego sto se desila. Bog ostaje sveznajuci u tom Bozanskom kontekstu ako pretpostavimo da buducnost ne postoji jer se nije desila. A nama je sigurna buducnost kao ideja dosla iz te Njutonijunske fizike kako je zovu.. gde mi znamo neke infromacije o kretanju meseca unapred. Medjutim.. covek nije mesec. Мислим да није немогуће да је знао од почетка да ће га Јуда издати, верујем да је знао, али да то истовремено не иде у прилог прихватања детерминисаности тј. некакве судбине коју Јуда у овом случају није могао да избегне. Остављам могућност да сам у заблуди. Ja ne volim zablude i meni je jedna od najvaznijih osobina u nasoj veri slobodna volja, samim tim ne verujem u sudbinu koju je Juda mogao da izabere, verujem u buducnost koju je Juda izabrao i izgradio za sebe. Ja lichno mislim da je Hristos znao da Juda sigurno ima taj potencijal. Mozda sam ja u pravu mozda ti, ovo je samo moje misljenje, ne citam Hristosov um oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Ти кад лупиш глупост, таман као гром из ведра неба. Наравно, у својој незнавености ниси ни свестан какву си неистину и глупост одвалио. Највећи Свети Оци су били најобразованији припадници Цркве. Треба ли помињати чувене Кападокијце, Василија и двојицу Григорија, Златоустог, Дамаскина, Максима... Уосталом, Свети Григорије Богослов одговара теби и твом простаклуку: "Ја сматрам да сваки који има ум, признаје ученост (paideusin) за највеће наше благо. И не само ову најблагороднију и нашу (ученост), која у ништа ставља префињеност и раскош у речима, имајући (за свој предмет) једино спасење и красоту умосагледатељног, него и спољашњу ученост, које се многи хришћани по неукости (kakōs eidotes) гнушају као безнадежне, опасне, оне која удаљује од Бога... ( У наукама) ми смо примили људско истраживачку и сгледатељну (страну), али одбацили све оно што води демонима, заблудама и у бездан погибељи; ми смо из њих извукли (оно) корисно за врлине, кроз лошије научивши се бољем, и преобративши њихову немоћ у тврдоћу нашега учења. Зато не треба унижавати ученост, како неки чине, већ је потребно сматрати за глупе и необразоване оне који би, држећи се таквог мишљења, желели да им сви буду слични (т.ј. глупи и необразовани), да би у општој маси била неприметна њихова сопствена (глупост) и да би избегли изобличење и неукост." У то време одговори Исус, и рече: Хвалим Те, Оче, Господе неба и земље, што си ово сакрио од премудрих и разумних а казао си простима. Mат11.25 У тај час обрадова се Исус у духу и рече: Хвалим Те, Оче, Господе неба и земље, што си ово сакрио од премудрих и разумних, а казао си простима. Да, Оче, јер је тако била воља Твоја. Лука 10.21 Јер је писано: Погубићу премудрост премудрих, и разум разумних одбацићу. Кор.прва 1.19 Јер погледајте знање своје, браћо, да нема ни много премудријех по тијелу, ни много силнијех ни много племенитијех; Него што је лудо пред свијетом оно изабра Бог да посрами премудре; и што је слабо пред свијетом оно изабра Бог да посрами јако; Кор. прва 1 26 и 27 Као што видимо простима се открива царство небеско а не ученима и образованима као што каже Григорије Богослов. А и време демантује Григорија; јер ево данас имамо пуно начитаних људи и у цркви пуно образованих , ал никад више безбожности у свету није било. Зато што се читањем не може разумети хришћанство већ чињењем онога што је Христос препоручивао. Време је показало да је Свети Григорије показао своју глупост, називајући глупима, и омалажавајући оне који су говорили против учености. Ако је Григорије светац пред Богом, онда га светим није учинила ученост, већ доброта, љубав према ближњем и вера у Христа, Бог му је очигледно опростио ову глупост. А и теби бих саветовао да мало више чиниш оно што је Христос говорио да треба чинити а мало мање да читаш. Да се разумемо, добро је читати јер се нуде многе добре идеје, може се изгристалисати оно што је кроз Божја откровења виђено. Као што се штимује инструмент да даје квалитетнији звук тако се дотерују духовне спознаје кроз искуства светих Отаца који нас упућују нашта да обратимо пажњу. Али примарна ствар у развоју духовног бића мора остати чињење добра као што је Господ говорио иначе се кроз читање и учење духовно не може разумети. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 @@Гром, Христос ту говори о мудрима без Бога, а не благосиља простаке, као што ти мислиш. Али, шта ја теби причам. Ти си се толико глупости налупао на форуму, тако да и није за очекивати да и у вези овог питања нешто паметно кажеш. Бог му је очигледно опростио ову глупост. А за овакво квалификовање једног од највећих Светитеља и Учитеља Цркве имаш опомену. Пет казнених поена (са десет је бан). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Treba imati na umu da je Sin Bozji ovaploceni Logos podneo dobrovoljnu zrtvu na Krstu kao neki lupez ili ubica zar nije dovoljno sto je sisao u Ad i tako smrt u smrti popravio? i obecao Carstvo Bozje za sve stradalnike i mucenike. Sta bi trebalo Bog po vama da uradi kad pala ljudska priroda sama po sebi iznedri koljace jer smo gresni i smrtni. Otkuda onda smelost da krivimo Tvorca sto to dopusta ponasamo se isto kao Adam i Eva koji su svoju krivicu prenosili na drugog. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Време је показало да је Свети Григорије показао своју глупост, називајући глупима, и омалажавајући оне који су говорили против учености. Поруке ће ти бити на одобравању, до даљњег. Опасан си по околину. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Dobrodosao! Svako ko je krotio ludilo i krvozednost u bilo cije ime, takodje je dobrodosao. Kao sto ova sadasnja klanja ne mogu da smatram svetim, ne mogu ni ona starozavetna, pa makar bila tagovana naslovom knjige u kojoj se nalaze. Ako li se jednog dana odvazim pa krenem da koljem, trebalo bi me istog trena izolovati od ostatka svemira. Isto vazi i za ove nedokucive i nadasve misteriozne delove svetih knjiga. Nemaju sta bogovi da traze od mene da pripasujem mac, pripasujte ga sami. Погрешан приступ ће свакако изнедрити погрешне закључке. Читајући овакве ствари у старом завету, где се од људи тражи да побију друге; и у мени су се јављале недоумице: како Бог који је добар, који је љубав, може да тражи овакве ствари од људи. Па сам га то у својим молитвама и питао? И Бог удостоји човека одговором, у откровењима му да објашњење да човек види како је то могуће. Али на жалост речима ја не могу да ти покажем како то иде. Јер услед недостатка вере неби разумео. Зато и инсистирам да се читањем не може напредовати у духовности. Јер вероватно си ти већ и прочитао одговоре на ова питања али ти они нису задовољавајући услед недостатка откровења. Ниси одабран. А одабран постајеш оног тренутка кад кроз веру чврсто станеш на страну добра, Тада кроз веру и кад нешто лоше прочиташ да је Бог урадио ти не пристајеш да је Бог зао већ мислиш да ти сам то лоше тумачиш. Па трагаш та одговором зашто је то ипак добро. Разумеш верник има сасвим другачији ствав од онога ко се колеба, зато све и види другачије. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Дрвце, не замери Грому. Шта да ти кажем.... Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Погрешан приступ ће свакако изнедрити погрешне закључке. Читајући овакве ствари у старом завету, где се од људи тражи да побију друге; и у мени су се јављале недоумице: како Бог који је добар, који је љубав, може да тражи овакве ствари од људи. Па сам га то у својим молитвама и питао? И Бог удостоји човека одговором, у откровењима му да објашњење да човек види како је то могуће. Али на жалост речима ја не могу да ти покажем како то иде. Јер услед недостатка вере неби разумео. Зато и инсистирам да се читањем не може напредовати у духовности. Јер вероватно си ти већ и прочитао одговоре на ова питања али ти они нису задовољавајући услед недостатка откровења. Ниси одабран. А одабран постајеш оног тренутка кад кроз веру чврсто станеш на страну добра, Тада кроз веру и кад нешто лоше прочиташ да је Бог урадио ти не пристајеш да је Бог зао већ мислиш да ти сам то лоше тумачиш. Па трагаш та одговором зашто је то ипак добро. Разумеш верник има сасвим другачији ствав од онога ко се колеба, зато све и види другачије. I kakav je tvoj stav po pitanju tih nasilnih mesta koja se opisuju u Starom Zavetu, gde Bog govori Jevrejima da pobiju neznabošce? The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 I kakav je tvoj stav po pitanju tih nasilnih mesta koja se opisuju u Starom Zavetu, gde Bog govori Jevrejima da pobiju neznabošce? Па већ сам писао о томе али наилазим на неразумевање па избегавам. Суштина је да постоји духовни свет којега је овај материјални само слика. Па кад у духовном се размашу народи истином тада гину зли и рађају се Синови Божји. а кад се размашу лажју и неистином онда умиру праведници. Као кад услед недостатка кише вене трава. То се после одражав на земљу и овај материјални свет кроз ратове где стварно гину људи на начин који изазива згражавање. Сликовито: када се у теби води борба између лоших и добрих мисли онда на земљи твога ума гину народи. Овај свет сликовито приказује шта се све дешава у уму једног Бога. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 I kakav je tvoj stav po pitanju tih nasilnih mesta koja se opisuju u Starom Zavetu, gde Bog govori Jevrejima da pobiju neznabošce? Само да допуним одговор: Божје мисли живе од његове пажње, значи којим мислима посвећујемо пажњу те ће у ратовима наших мисли односити победу. Кад господ каже јеврејима да иду и побију неки народ, то се у свету мисли види као да је Бог решио да прекине да мисли одређене мисли и да хоће да своју пажњу посвећује само тачно одређеним мислима. Тада те мисли којима је посвећена пажња напредују а ове друге вену, У уму не долази до стварног рата већ је пажња Божја посвећена одређеним мислима и оне се развијају гушећи оне друге. као кад дрвеће загуши трње. А на земљи то после видимо ка ратове у којима се народи уздижу или страдају. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Analizirate Bozji um ili mi se cini? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Analizirate Bozji um ili mi se cini? Па да, Гром анализира. Каже, Бог је благословио просте, а он, ето, толико је прост и једноставан да анализира Божији ум. Иначе је противник читања књига и за њега један Свети Григорије Богослов (један од тројице којем је Црква, кроз читаву историју, доделила име Богослов) лупа глупости. То су ти људи чији је бог заправо њихова пројекција самих себе. Зато су сами себи истина и мера свих ствари. Шта ће им књиге и писања Светитеља. Он човек зна све. Ево сад држи предавање о паралелним световима. Само, неће још дуго. Ускоро ће, што се чланства на форуму тиче, у "вечна ловишта". Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука