Jump to content

Шта је зло?

Препоручена порука

@ Kako misliš da dobro ne može postojati bez zla ... hoćeš reći da je neki dobrotvor koji se starao o siromašnoj deci kriv što su siromašna deca ostala gladna i na ulici kada je dobrotvor preminuo?

Taman posla. Hocu da kazem da ne znamo sta je zlo ako ga nikad nismo iskusili bilo kao pocinitelji, zrtve ili posmatraci. 

Naprimer, dobrotvor nikad ne bi mogao biti dobrotvor da pre njega nije postojao neki zlotvor koji je recimo opljackao tu decu. 

Pronalazač struje nije istovremeno stvorio i odsustvo iste jer dotada ni nije bio struje.

Pronalazac struje je pronasao struju, naravno da je nije stvorio. Niti je pronalazac svetla stvorio svetlo. 

Pricamo o apstraktnim terminima.

U ovom drugom delu posta nisam bas siguran sta si 'teo reci. (: 

Fizicke osobine materije (hladno toplo, svetlo tamno) su dobri za poredjenje zla i dobra ali nisu savrseni. 

Zlo i dobro su neke druge osobine, metafizicke, a ne fizicke. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Taman posla. Hocu da kazem da ne znamo sta je zlo ako ga nikad nismo iskusili bilo kao pocinitelji, zrtve ili posmatraci.  Naprimer, dobrotvor nikad ne bi mogao biti dobrotvor da pre njega nije postojao neki zlotvor koji je recimo opljackao tu decu

Ta deca su mogla takva biti rođena ... onda bi mogli da govorimo o zločinu prirode ili sudbine protiv njih, ali da naglasim ono što je bitno - da ne postoji pojam dobrog postupanja prema deci, čak ni postupak kao što je oduzimanje života toj deci u svrhu ishrane prestaje biti loš (kada se radi o divljim životinjama, za njih ne postoji svest o dobrom postupku i zato se ne može govoriti da one čine nešto loše) ... a sasvim sigurno može postojati društvo u kome postoji poštovanje samo dobrog principa uz potpuno odsustvo zla. 

Pronalazac struje je pronasao struju, naravno da je nije stvorio. Niti je pronalazac svetla stvorio svetlo.  Nadam se da razlikujes termine pronalazac i stvoritelj. 

Za ovaj primer nije bitno da li je u pitanju pronalazač ili stvoritelj ... stvoritelj je stvorio, a izumitelj pronašao, ali su oba bitni kao u primeru sa ostavljačem velikog blaga i njegovim nalazačem ... barem onima koji su to blago dobili. 

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

Za ovaj primer nije bitno da li je u pitanju pronalazač ili stvoritelj ... stvoritelj je stvorio, a izumitelj pronašao, ali su oba bitni kao u primeru sa ostavljačem velikog blaga i njegovim nalazačem ... barem onima koji su to blago dobili. 

Kao sto rekoh, ti pricas o fizickim osobinama i mislis da se ista pravila primenjuju na metafizicke. Ja jednostavno ne mogu da diskutujem po tim pravilima. Po meni je to nekvalitetno poredjenje. 

Ta deca su mogla takva biti rođena ... onda bi mogli da govorimo o zločinu prirode ili sudbine protiv njih, ali da naglasim ono što je bitno - da ne postoji pojam dobrog postupanja prema deci, čak ni postupak kao što je oduzimanje života toj deci u svrhu ishrane prestaje biti loš (kada se radi o divljim životinjama, za njih ne postoji svest o dobrom postupku i zato se ne može govoriti da one čine nešto loše) ... a sasvim sigurno može postojati društvo u kome postoji poštovanje samo dobrog principa uz potpuno odsustvo zla. 

Ja pricam o ljudskoj osobini zla. Ne o prirodnim nezgodama. Da se razumemo. Da ne bude ja o plocu ti o klin. 

Dakle pricam o apstraktnim ljudskim osobinama dobra i zla...

Ja nigde nisam rekao da svako dobro delo - ima svoje suprotno zlo delo. Uopste ne pricam o tom karmickom pojmljejnu stvari.

Pricam o ljudskoj osobinida povredi drugo ljudsko bice sa namerom zla kao i o drugom da ga spasi sa namerom dobra. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ja to shvatam da je Hristos znao da ce ga Juda izdati jer je Juda bio vec odlucan po tom pitanju. Doneo je izbor - samo je bilo pitanje vremena kada ce ga sprovesti u delo. Nekako mi je to logicno objasnjenje njegovog znanja o Judinom izdajstvu. To je mogao da bude bilo koji drugi apostol, pitanje da li je Hristos do samog kraja znao ko ce tacno biti. Da li mislis da je Hristos od pocetka svog ucenja znao da ce ga bas Juda izdati?

Интересантна је људска логика али она не може да буде потпуно меродавна кад се разматра Бог. Не мора Бог да се уклапа у нашу логику. Ја на Христа гледам као на тајну, мислим да не могу да схватим Његово божанско деловање. Мислим да није немогуће да је знао од почетка да ће га Јуда издати, верујем да је знао, али да то истовремено не иде у прилог прихватања детерминисаности тј. некакве судбине коју Јуда у овом случају није могао да избегне. Остављам могућност да сам у заблуди. :)

Подели на овим сајтовима

Kao sto rekoh, ti pricas o fizickim osobinama i mislis da se ista pravila primenjuju na metafizicke. Ja jednostavno ne mogu da diskutujem po tim pravilima. Po meni je to nekvalitetno poredjenje. 

Ja pricam o ljudskoj osobini zla. Ne o prirodnim nezgodama. Da se razumemo. Da ne bude ja o plocu ti o klin. 

Dakle pricam o apstraktnim ljudskim osobinama dobra i zla...

Ja nigde nisam rekao da svako dobro delo - ima svoje suprotno zlo delo. Uopste ne pricam o tom karmickom pojmljejnu stvari.

Pricam o ljudskoj osobinida povredi drugo ljudsko bice sa namerom zla kao i o drugom da ga spasi sa namerom dobra. 

Pa i ja pričam o apstraktnim pojmovima, a poređenje (koje postoji u jednom šaljivom primeru sa Ajnštajnom) nije sasvim odgovarajuće, ali je uporedivo ... ono što sam ja hteo da kažem je, da bez pojma da je nešto dobro, ne možeš nikada ni definisati zlo kako treba i tu je ono poređenje sa svetlošću i tamom ... bez pojma svetlosti pojam mrak gubi svaki smisao, a svetlost može postojati bez pojma mraka.

Otuda i ono da ćeš ti ići u pakao ako vidiš čoveka kako umire a ne pomogneš mu, bez obzira da li si ti samo prošao pored njega, da li si mu uzeo novčanik ili si se iživljavao nad njim. 

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Овде је један брат посведочио да је на предавању од еп.Игњатија чуо да Бог није дефинитивно знао да ће Адам пасти? Зар није то оно што говори Зизјулас у Догматским темама, види овде ,,...Бог на известан начин није предвидео...'': https://www.pouke.org/forum/topic/26244-pravoslavlje-determinizam-predestinacija-i-slobodna-volja/page-3#entry846754

У теологији не можеш о времену говорити невезано од Бога. (Можеш у науци). То не значи да о Богу морамо говорити у окрвиру времена. Створено увек зависи од Бога.

Начин на који Бог делује у времену повезан је са појмом слободе (слободне воље). Слободна воља се дарује творевини која даје Богу одговор, а какав одговор ће бити ,,Бог на известан начин није предвидео''.

Постоје аргументи из Предања (почев од Јеванђеља), које тражиш. Треба се мало потрудити за то, ја ћу покушати чим се вратим са пута.

Уме владика да каже по који лапсус, занм био сам његов студент. Попут онога, "Адам је требао да постане Христос..."

"Бог није предвидео" не значи "Бог није знао". Митрополит говори о тајни Христа као циљу и смуслу стварања света. Бог је то желео и ради тога је створио свет (да се све сједини са Сином Божијим). Није предвидео (=није желео) да свет пролази кроз страдање и смрт, те да се Тајна Христа збуде у околностима у којим се збила (страдање Сина Божијег). Има нешто што се зове Промисао Божији. Бог промишља, управо јер зна.

"Догматске теме" су предавања студентима. А у предавањима смо склони да не кажемо све прецизно и јасно као када седнемо да пишемо студију. Зато, "Догматске теме" треба поткрепљивати митрополитовим студијама.

Уосталом, оваква питања су крајње антропоморфизовање Бога. По мени, непотребно. Знање Божије није знање људско. Остоавимо нешто и тајни у богословљу.

Подели на овим сајтовима

Za tebe isto pitanje: Da li mislis da je Hristos od pocetka svog ucenja znao da ce ga bas Juda izdati? 

On mozda nije odmah rekao da je Juda iz razloga sto nije znao ko ce ali je znao da ce neko? 

Mozda je te apostole na tajnoj veceri okupio bas iz razloga sto je za njih video moguca izdajstva. 

Ne okupio ih je da ima pokaze Svetu Tajnu pricesca....i da je izdajnik onaj koji toj casi pristupa sa nescistim mislima...ja verujem da je znao unapred ko ce ga izdati....a kako....e pa kad bi to znoa onda bi ja bio Hristos...a ti moj apostol..... :P

Ziv bio...zanimljiva su to pitanja ali sustinska nisu....

Подели на овим сајтовима

Ovaj komentar je sa druge teme:

Клали су људе, небитно да ли се ради о владикама. Ужас шта људи могу да учине, какве све своје патолошке пројекције називају богом.

И рече им: овако каже Господ Бог Израиљев: припашите сваки свој мач уз бедро своје, па прођите тамо и амо по околу од врата до врата, и побијте сваки брата својега и пријатеља својега и ближњега својега.

Da li mozemo i za ove koljace, sa ovom kratkom vremenskom distancom, ali jednako uzasavajucim cinom da konstatujemo:

Наша је грешка што традицију, обичајност једне цивилизације, конкретно наше садашње, апсолутизујемо.

Hocemo li i ove danasnje koljace opravdavati nekakvom hermeneutikom i uzglobljavati ih u miroljubive svetonazore?

Ili, jesu li starozavetna ubistva bila pitomija od danasnjih? Ili SZ ne govori uopste o jezivim ubistvima?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

"Ти знаш кад седам и кад устанем; Ти знаш помисли моје издалека;

Кад ходим и кад се одмарам, Ти си око мене, све путеве моје видиш.

Још нема речи на језику мом, а Ти, господе, гле, већ све знаш.

Састраг и спред Ти си ме заклонио и ставио на ме руку своју.

Чудно је за мене знање твоје, високо, не могу да га докучим." (Пс 139, 2-6)

" Јер мисли моје нису ваше мисли, нити су ваши путеви моји путеви, вели Господ;

Него колико су небеса више од земље, толико су путеви моји виши од ваших путева, и мисли моје од ваших мисли." (Ис 55, 8-9)

Подели на овим сајтовима

И рече им: овако каже Господ Бог Израиљев: припашите сваки свој мач уз бедро своје, па прођите тамо и амо по околу од врата до врата, и побијте сваки брата својега и пријатеља својега и ближњега својега.   Da li mozemo i za ove koljace, sa ovom kratkom vremenskom distancom, ali jednako uzasavajucim cinom da konstatujemo:

Читај шта сам писао о Старом завету, нећу да понављам.

Подели на овим сајтовима

Hocemo li i ove danasnje koljace opravdavati nekakvom hermeneutikom i uzglobljavati ih u miroljubive svetonazore? Ili, jesu li starozavetna ubistava bila pitomija od danasnjih? Ili SZ ne govori uopste o jezivim ubistvima?

Да није дошао Христос, правдали би их. И твој хуманизам, био ти свестан или не, признавао или не, стоји на Јеванђељу. 

Подели на овим сајтовима

Sta se desava sa forumom, prvo mi je dupliran post, jedan uredim da pise samo ".", a sada nema ni jednog mi posta?

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Да није дошао Христос, правдали би их. И твој хуманизам, био ти свестан или не, признавао или не, стоји на Јеванђељу.

Dobrodosao! Svako ko je krotio ludilo i krvozednost u bilo cije ime, takodje je dobrodosao. Kao sto ova sadasnja klanja ne mogu da smatram svetim, ne mogu ni ona starozavetna, pa makar bila tagovana naslovom knjige u kojoj se nalaze. Ako li se jednog dana odvazim pa krenem da koljem, trebalo bi me istog trena izolovati od ostatka svemira. Isto vazi i za ove nedokucive i nadasve misteriozne delove svetih knjiga. Nemaju sta bogovi da traze od mene da pripasujem mac, pripasujte ga sami.

Подели на овим сајтовима

Sta se desava sa forumom, prvo mi je dupliran post, jedan uredim da pise samo ".", a sada nema ni jednog mi posta?

Ја сам у твом последњем коментару видео само тачку, па сам обрисао пост.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...