SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 onda Bog gubi sveznanje i vise ne moze biti Bog.....to mu je jedan od osnovnih atributa..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Bog stvorio a ne zna svaki detalj Stvorenog??? To sto milan prica lici na gumu koju automehanicar pusta niz nizbrdicu i nema pojma gde ce guma da se srusi. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 nije sveznajuć?! Bog koji ne zna buducnost ne zna je samo iz razloga jer se nije desila. U tom kontekstu Bog nije sveznajuc, ne zna sta ce tvoja slobodna volja da ucini sutra. onda Bog gubi sveznanje i vise ne moze biti Bog.....to mu je jedan od osnovnih atributa..... Ako ti stvoris program vestacke inteligencije u svom kompjuteru, da li ti gubis Atribut stvoritelja mocnijeg od te vestacke inteliegencije? То је из пророчке књиге, не може да се узме дословно без тумачења. Тај стих не одговара дирекнто на питање "шта је све створио Бог", већ покушава да покаже да је један Бог и Његову величину. Постање јасно каже да све што је створио "добро беше веома". Igra reci je sasvim jasna: Ako ja upalim svetlo... "stvaram" i mrak.. jer mrak bez svetla ne postoji. Dobro bez zla ne postoji. Ako sam stvorio dobro, stvorio sam i zlo - suprotnost dobra. Kako nesto moze biti dobro ako zlo ne postoji? Na osnovu cega onda imamo Dobro, onda samo "imamo" bez atributa dobra i zla. Ako je Bog aposlutni uzrok svega..onda mora biti uzrok zla....mislim ne znam.....mene muce ta pitanja. Tacno tako - UZROK a ne STVORITELJ. Velika je razlika. Vrati se opet na program vestacke inteligencije. ti su UZROK njegovih dela, ali ne i stvoritelj. Ti ne znas kako ce tvoj prgram da se ponasa. Ne znas da li ce da krene da brise fajlove po kompjuteru ili ce da krene da kreira nove i korisne aplikacije koje ce da ti ulepsaju dan. Ja lichno, na taj neki nacin gledam odnos nas i Boga. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Ako ti stvoris program vestacke inteligencije u svom kompjuteru, da li ti gubis Atribut stvoritelja mocnijeg od te vestacke inteliegencije? Gubim ako ne poznajem sve njegove mogucnosti...... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Gubim ako ne poznajem sve njegove mogucnosti...... Gde sam te ja to pitao? Bog poznaje nasu mogucnost da cinimo zlo. Ali nas nije stvorio zlim, vec slobodnim da cinimo zlo ili dobro. Nas izbor. Da se vratimo, ti si stvorio VESTACKU INTELIGENCIJU, dakle ona moze da radi po racunaru - STA HOCE. Njene mogucnosti su u odnosu na sajber prostor - neogranicene. Moze da napravi digitron, moze da napravi virus, moze da napravi igricu moze da napravi apsolutno besmislen program. Ali ti si i dalje njen stvoritelj, bez obzira sta ona odluci da napravi. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Bog koji ne zna buducnost ne zna je samo iz razloga jer se nije desila. U tom kontekstu Bog nije sveznajuc, ne zna sta ce tvoja slobodna volja da ucini sutra. А зашто Бог не би могао да буде свезнајућ, да познаје и будућност а да истовремено не утиче на нашу слободну вољу ? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 А зашто Бог не би могао да буде свезнајућ, да познаје и будућност а да истовремено не утиче на нашу слободну вољу ? Zato sto bi onda ta buducnost bila deteminisana, t.j slobodna volja ne postoji u slucaju predeterminisane buducnosti - sudbine. Ako zna sta ce da se desi - to je znaci determinisano, to je dakle sudbina, to dakle nisu slobodni izbori. Buducnost se nije desila, dakle ne postoji, dakle Bog je ne zna. Biti sveznajuc, doduse, ne znaci znati ono sto ne postoji. Ali Slaven i slichni koji postavljaju pitanje gledaju na zivot deterministicki, kao na kretanje meseca, kao sto mozemo reci da znamo gde ce mesec biti 24.09.2013 ... U tom kotentkstu Bog nije sveznajuc, jer ne zna gde ces ti biti 24.09.2013. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Gde sam te ja to pitao? Bog poznaje nasu mogucnost da cinimo zlo. Ali nas nije stvorio zlim, vec slobodnim da cinimo zlo ili dobro. Nas izbor. Da se vratimo, ti si stvorio VESTACKU INTELIGENCIJU, dakle ona moze da radi po racunaru - STA HOCE. Njene mogucnosti su u odnosu na sajber prostor - neogranicene. Moze da napravi digitron, moze da napravi virus, moze da napravi igricu moze da napravi apsolutno besmislen program. Ali ti si i dalje njen stvoritelj, bez obzira sta ona odluci da napravi. Nije stvar odnosa stvorenja i stvoritelja vec bozijeg sveznanja....Bog zna ishod svakog izbora ..jer je kreator svih mogucnosti..tako da je njemu svaki tvoj izbor a ima ih zilijarde Bogu poznat i i onih sve vidi kao sada...istovremeno....tja nadvremeno..jer je inzad vremena....i svega stvorenoga uopste.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Nije stvar odnosa stvorenja i stvoritelja vec bozijeg sveznanja....Bog zna ishod svakog izbora ..jer je kreator svih mogucnosti..tako da je njemu svaki tvoj izbor a ima ih zilijarde Bogu poznat i i onih sve vidi kao sada...istovremeno....tja nadvremeno..jer je inzad vremena....i svega stvorenoga uopste.... Naravno da zna ishod svakog izbora, ali ne zna jednu stvar.. koji ces ti izbor da doneses. (: On sigurno zna sta sve buducnost moze da donese ali ne zna sta ce doneti. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Zato sto bi onda ta buducnost bila deteminisana, t.j slobodna volja ne postoji u slucaju predeterminisane buducnosti - sudbine. Ako zna sta ce da se desi - to je znaci determinisano, to je dakle sudbina, to dakle nisu slobodni izbori. Buducnost se nije desila, dakle ne postoji, dakle Bog je ne zna. Biti sveznajuc, doduse, ne znaci znati ono sto ne postoji. Ali Slaven i slichni koji postavljaju pitanje gledaju na zivot deterministicki, kao na kretanje meseca, kao sto mozemo reci da znamo gde ce mesec biti 24.09.2013 ... U tom kotentkstu Bog nije sveznajuc, jer ne zna gde ces ti biti 24.09.2013. Ја правим разлику између Божијег предзнања ( познавања будућности) и судбине, предодређења. Паде ми на памет Христос и Јуда. Да ли је Христос знао да ће га Јуда издати ? Знао је. Да ли је тиме укинуо Јудину слободу? Мислим да није. Volim_Sina_Bozjeg and SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Malo mi je sve ovo strashljivo tumacenje. Naravno da Bog sve zna i naravno da je Bozjim dopustenjem covek pao u greh. E sad strashljivi deo ide ovako: Sto to Bog nije sprecio ako je znao? Pa nije jer ne zeli da utice na slobodnu volju jer smo nasom voljom usli u muke i tamu. I sta sad? Pa Spasitelj nam je obecao Carstvo Nebesko u samome Hristu, gde ce se nasa volja podrediti Bozjoj Koji sve zna! Radujem se da mi Bog odredjuje buducnost a ne samo ja mali i greshni. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Naravno da zna ishod svakog izbora, ali ne zna jednu stvar.. koji ces ti izbor da doneses. (: To da...ali njemu je nebitno jer sta god si izabrao on zna..za njega kao da si izabrao vec sve.....on ti sugerise pravi..dal ces..stvar tvoje slobodne volje....mislim ja to tako shvatam....i verujem....ne tvrdim da je tako..samo on to zna..al da on nije znoa da ce da se desi pad ...mislim ne mogu da progutam nikako... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Ја правим разлику између Божијег предзнања ( познавања будућности) и судбине, предодређења. Паде ми на памет Христос и Јуда. Да ли је Христос знао да ће га Јуда издати ? Знао је. Да ли је тиме укинуо Јудину слободу? Мислим да није. Pa da to je klasican primer njegovog sveznanja....nicim nije utacao na njegovu odluku..ali ju je unapred znao.... Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Ја правим разлику између Божијег предзнања ( познавања будућности) и судбине, предодређења. Паде ми на памет Христос и Јуда. Да ли је Христос знао да ће га Јуда издати - знао је. Да ли је тиме укинуо Јудину слободу - није. Da ti citiram sta sam rekao Shadowu: On sigurno zna sta sve buducnost moze da donese ali ne zna sta ce doneti. Dakle zna gde sve mozes da budes 24.09.2013. ali zna gde ces biti. Да ли је Христос знао да ће га Јуда издати - знао је. Да ли је тиме укинуо Јудину слободу - није. Ja to shvatam da je Hristos znao da ce ga Juda izdati jer je Juda bio vec odlucan po tom pitanju. Doneo je izbor - samo je bilo pitanje vremena kada ce ga sprovesti u delo. Nekako mi je to logicno objasnjenje njegovog znanja o Judinom izdajstvu. To je mogao da bude bilo koji drugi apostol, pitanje da li je Hristos do samog kraja znao ko ce tacno biti. Da li mislis da je Hristos od pocetka svog ucenja znao da ce ga bas Juda izdati? Pa da to je klasican primer njegovog sveznanja....nicim nije utacao na njegovu odluku..ali ju je unapred znao.... Za tebe isto pitanje: Da li mislis da je Hristos od pocetka svog ucenja znao da ce ga bas Juda izdati? On mozda nije odmah rekao da je Juda iz razloga sto nije znao ko ce ali je znao da ce neko? Mozda je te apostole na tajnoj veceri okupio bas iz razloga sto je za njih video moguca izdajstva. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 @ Kako misliš da dobro ne može postojati bez zla ... hoćeš reći da je neki dobrotvor koji se starao o siromašnoj deci kriv što su siromašna deca ostala gladna i na ulici kada je dobrotvor preminuo? Pronalazač struje nije istovremeno stvorio i odsustvo iste jer dotada ni nije bio struje. I kao što je hladno odsustvo toplote, a mrak odsustvo svetla, tako je i zlo odsustvo dobrog ... što će reći da pojam zla ne može da postoji bez pojma dobrog, a dobro opušteno može postojati bez pojma zla. The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука