w.a.mozart Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 (измењено) Može li neko da mi kaže zašto je ženama zabranjen pristup Svetoj gori? Pitanje jedne sestre - Interesuje me malo studiozniji odgovor na pitanje zasto zenama nije dozvoljen pristup na Svetu Goru?Dakle vec sam procitala sve kako je do toga doslo da je sama Bogomajka tako htela,da je to tradicija i td.Takodje objasnjenja poput onih da to smeta monasima da se koncentrisu na monaski zivot i to ne smatram za neko preterano udubljivanje to su sve da tako kazem povrsni razlozi.Dakle zasto zene ne trebaju ici na svetu Goru isto kao i zasto ne smeju ulaziti u oltar i zasto ne smeju ici u hram nakon porodjaja i td.kad je konkretno kod porodjaja ili mesecnog ciklusa u pitanju fiziologija,koja ako se ne varam u novom zavetu dobija drugostepeni znacaj u odnosu na stari zavet.Ako je duh cist na telu nema niceg necistog sve je dobro stvoreno sto je stvoreno.Ne znam da li sam uspela da budem dovoljno jasna,ali evo samo jos jedna opaska u knjizi starca Siluana Atonskog je lepo demistifikovano svako pitanje bez nabrajanja kanona i pravila ,dakle sustina zasto to i to tako i tako funkcionise sta dovodi do cega i tako dalje,pa bih tako neki dublji teoloski odgovor zelela da cujem ili barem smernicu na neku literaturu koja se na taj nacin bavi tim pitanjem.Hvala puno u napred . Измењено Новембар 11, 2013 од Дејан Бићанић Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Bog zna sam. Vjerovatno je u prvobitnom monastvu postojala averzija prema zenskom polu, a uz to je to bilo i vrijeme muske dominacije u drustvu na svim nivoima. Zamislimo zensku svetu goru, u kome obitavaju zene monahinje bez mogucnosti pristupa muskarcima. Naravno ovo bi bilo nemoguce jer onda episkop i svestenici ne bi mogli pristupiti. Ja bih rekao da zenama nije dozvoljeno jer su monasi tako u mogucnosti. Natasa., w.a.mozart and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Ја лично нисам упознао женску верујућу особу,која се жали на њихов третман а везан за свету гору... Напротив,поштују то,и немају никакве жеље да се ту нешто промени. Друга ствар, поборник сам тога да се посете манастирима уопштено гледано,сведу на минимум, без обзира на полове. Биљана, Mironosica, Rašo and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Друга ствар, поборник сам тога да се посете манастирима уопштено гледано,сведу на минимум, без обзира на полове. Mislis zbog toga sto smetaju monasima da se podvizavaju ili zbog neceg drugog? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 „Правилима светих отаца je забрањен улазак женском полу у мушке манастире; на светој Атонској гори то се и данас поштује.“ - Св. Игњатије Брјанчанинов w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Уосталом, монаси иду у манастире не зато што су бољи од других људи, већ зато што дубоко осећају да су гори од других и желе да духовно оздраве. Ovo je napisao otac Sava Janjić na svojoj temi i mislim da je ovo pravi odgovor. Ženama nije zabranjeno da dolaze nas Atos ,zato što one ne valjaju već zato što monasi ne valjaju. Ima ženskih manastira gde je muškarcima pristup zabranjen i obratno, a stvar je samo u intezivnijem duhovnom životu. Monasi na svetoj gori ili bilo gde drugde, su ljudi od krvi i mesa, sa svim slabostima naše pale prirode, tako da bi bili u velikim iskušenjima kada bi se po atosu šetale i žene. Kad se nekim sportom bavite rekreativno ,imate drugačiji režim života ,ishrane i treniranja nego kad se bavite profesionalno Баба, Sonja Bojarovska, Драгана Милошевић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 „Свети Исак Сиријски је рекао: 'Ако се добровољно не удаљујеш од узрока греха, ти и против своје воље постајеш очарани роб греха.' Ово правило, које важи за монашки живот уопште, нарочито је важно за све који су ступили у борбу против оног својства природе које се појавило у њој након пада. Корисно је да уопште не видимо дрво чији плод, по сопственом обећању, нећемо пробати. Зато је правилима светих отаца забрањен улазак женском полу у мушке манастире; на светој Атонској гори то се и данас поштује.“ - Св. Игњатије Брјанчанинов Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Чуо сам да постоје и неки женски манастири у које не смеју долазити мушкарци, примерице Ормилија. Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Ја лично нисам упознао женску верујућу особу,која се жали на њихов третман а везан за свету гору... Напротив,поштују то,и немају никакве жеље да се ту нешто промени. Друга ствар, поборник сам тога да се посете манастирима уопштено гледано,сведу на минимум, без обзира на полове. Ово си у праву, мноштво људи користи ходочашће као викенд туризам, без неке потребе за духовним усавршавањем већ чисто као провод. Монаси и монахиње су управо одабрали одлазак из овог света да испуне живот смислом и Богом а мноштво викенд туриста ту само доноси испразност и досађивање калуђерима. Некада је било отворених и затворених манастира за посете. Код нас а и у већини православих помесних Цркава данас нема више тих потпуно затворених, мада Света Гора се рачуна као затворенији тип тих манастира но опет је тамо навала каква ја мислим није у историји забележена. На Синају је некад постојао комплекс женских манастира који су били затворени за мушке посетиоце. Тако је бивало вековима. Свештеници нису улазили у манастире него су постојале Цркве које су биле изван манастирских дворишта па би се ту служила Богослужења. На жалост ми данас немамо више неку женску монашку републику-област па се стиче утисак како у православљу провејава неки мушки шовинизам и то ни мање ни више него код калуђера који представљају агленски образ, што је апсурд. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Duh je srcam, al je telo slabo Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Zene tamo ne smiju zato sto su sile neciste Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fildza Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 ljudi, pa nisu valjda monasi zivotinje da ne mogu da se obuzdaju kada vide zenu...? potsecaju me na muslimane..koji pravdaju pokrivanje zena jer im "zenska lepota para oci i imaju gresne misli"....kao pecinski ljudi da su.... Nikolajj and drvce је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 ljudi, pa nisu valjda monasi zivotinje da ne mogu da se obuzdaju kada vide zenu...? potsecaju me na muslimane..koji pravdaju pokrivanje zena jer im "zenska lepota para oci i imaju gresne misli"....kao pecinski ljudi da su.... naravno da nisu i mislim da se ne mogu porediti sa muslimanima, jer se monasi izdvajaju od sveta, ne teraju druge da to rade... To je mesto intezivne duhovnosti, tamo su uslovi stvoreni da je to moguće i treba poštovati takvo stanje stvari. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Ma bre kakve su srpkinje u minićima niko ne bi mogao da se obuzda. Inače dobro je što je Sveta Majka tu jer daje jedan sasvim drugačiji stepen duhovnosti onima koji žele i na zemlji da dostignu andjeoski život i imaju neophodan mir da bi bili molitvenici za ceo svet. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2013 Одговор на питање налази се у овом документарцу: http://www.youtube.com/watch?v=051y3eGLX-g Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука