Иван Недић Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Сматрам да је прича о томе да не треба радити недељом једно сујеверно и бесмислено извитоперење православног хришћанског поимања празника. Важно је учествовати у литургији и бити хришћанин у реалном животу, а да шта ћеш даље радити није ни битно, све док је оно што радиш у оквирима хришћанског морала. Знам једну цуру која је за време средње школе недељу одвајала за читање побожне литературе. Није учила недељом. Интересантно, и нема у томе ништа лоше. Међутим, веома ретко је бивала у цркви. Код Руса, рецимо, уопште не постоји то да, наводно, не треба радити недељом и празником. Мислим на људе Цркве. Не знам како је код осталих православних народа. Чини ми се да је изворна намера ове старозаветне заповести да укаже господарима (предузетницима) да дају својим робовима (слугама, запосленима) слободан дан, и да то нема апсолутно никакве везе са прањем веша, шивењем, орањем, скупљањем сена итд. итсл. у "сопственој режији". миркан је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 On 10. 11. 2013. at 11:27, feeble рече Ја сам чуо, не знам колико је тачно, да Јевреји они ултраортодоксни не кувају суботом па унајме Арапе или неке којима не сметa па им они кувају. Или кад читају књиге неко други им окреће листове Па ето решења, платимо атеисте да нам перу веш недељом ако је то проблем Тачно тако ја имам једног арапина који ми суботом и недељом ради по кући а ја ни осталим данима ништа не радим... Deki992, feeble, Crveni Baron and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 On 10. 11. 2013. at 11:51, Manolis рече Само да знате, експеримент је отпочео, помолимо се за моју машину Домње милујеште за твоју машину... Ал ако цркне сам си крив. Manolis је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 On 10. 11. 2013. at 11:27, feeble рече Ја сам чуо, не знам колико је тачно, да Јевреји они ултраортодоксни не кувају суботом па унајме Арапе или неке којима не сметa па им они кувају. Или кад читају књиге неко други им окреће листове Па ето решења, платимо атеисте да нам перу веш недељом ако је то проблем Cuo si pogresno, jevreji subotom ne smeju ni da se koriste radom drugih ljudi ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 On 10. 11. 2013. at 12:11, Жељко рече Ја сам чуо, не знам колико је тачно, да Јевреји они ултраортодоксни не кувају суботом па унајме Арапе или неке којима не сметa па им они кувају. Или кад читају књиге неко други им окреће листове Па ето решења, платимо атеисте да нам перу веш недељом ако је то проблем Тачно тако ја имам једног арапина који ми суботом и недељом ради по кући а ја ни осталим данима ништа не радим... Za svaki slucaj da se ne ogresis .... Баба је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Већина људи пере веш недељом,јер је струја тог дана јефтинија,а као друго,не перемо ми ,већ веш машина... Е сад,ако је грех,што убацим веш у машину,и после га раширим да се суши,мислим да ће Бог прогледати кроз прсте... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Ja se inace ne bavim pranjem vesa ali ne vidim poentu toga da ne treba prati ves nedeljom kad je to danas brzi posao nego da covek opere zube. Na kraju krajeva ne pere covek nego masina,a njoj to ne smeta i ne zali se pa nek ide na njenu dusu kad je tako tvrdoglava Arsenija and Зосима је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 On 10. 11. 2013. at 12:30, Зосима рече Већина људи пере веш недељом,јер је струја тог дана јефтинија,а као друго,не перемо ми ,већ веш машина... Е сад,ако је грех,што убацим веш у машину,и после га раширим да се суши,мислим да ће Бог прогледати кроз прсте... Само се ти надај, немилосрдан је Бог на недељни дан. Нарочито кад су веш машине у питању , мислим ове које се код нас продају. Драгана Милошевић, Justin Waters, Зосима and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Занимљивости Недеља је први дан у седмици у многим енглеско говорним подручјима, а у данској ( ИСО стандард у овој области ), од 1 јануара 1973 је последњи дан у недељи. Ово утиче на нумирање недеље, јер прва недеља у години у нашем календару је седмица која садржи први четвртак у години. У земљама које имају за први дан у недељи недељу је први дан у недељи среда. Име Søndag или недеља потиче од паганског имена "дан Сунца" (Day of the Sun). Реч потиче од старонордијског sunnudagr, што значи дан сунца. Око 300. године је Господњи дан ( латински: dominicus). Из овога је италијански domenica, шпански domingo и француски dimanche. Васељенски сабор у Никеји 325 године одлучио је да недеља буде хришћански празник, а не субота. Раније се недења звала Дан Сина (Sønnens dag), јер је Исус рођен у недељу. Обавеза да се одмара од рада недељом је нешто што није било дефинисано неколико векова. У почетку је то дан Господњи за вернике и да се суздрже од посла колико је то могуће. 1972 Први дан у недељи субота:http://www.timeanddate.com/calendar/?year=1972&country=21973 последњи дан у недељи недеља:http://www.timeanddate.com/calendar/?year=1973&country=2 п.с. изгрешила сам (исправила) Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Ја перем кад се сетим да то треба да урадим . Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Новембар 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 On 10. 11. 2013. at 12:12, Жељко рече Домње милујеште за твоју машину... Ал ако цркне сам си крив. Експеримент успео! Веш је опран :Д Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 On 10. 11. 2013. at 14:01, Manolis рече Експеримент успео! Веш је опран :Д Ne raduj se pre vremena. Nikad ne znas da masina nije pretrpjela neki elektro sok manjeg intenziteta koji ce kasnije dovesti do kvara pumpe. Nije se sigrati s masinu na dan nedjeljni. A osim toga mozda se i ves izguzvao previse ili je boja presla sa jednog na drugi to moras provjeriti. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 On 10. 11. 2013. at 0:53, Manolis рече О па ти имаш неку хипер модерну машину :Д Ma ne.... ...Ja sam samo zaboravila kako se uključuje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 Веш уопште не би требало прати недељом, тиме се чини грех. Није то, не радим ја него машина. Треба гледати дубље, јер да би машина радила потребна јој је струја и вода. Да би се произвела струја и вода, тамо неке чике и тете треба да раде да би се то произвело, што доводи до закључка да ми и друге уводимо у грех нашим играњем да недељом перемо веш. Шест дана пери, а седми не. ПС: који прашак користите? orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Новембар 10, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2013 On 10. 11. 2013. at 14:08, verum est in beer рече Веш уопште не би требало прати недељом, тиме се чини грех. Није то, не радим ја него машина. Треба гледати дубље, јер да би машина радила потребна јој је струја и вода. Да би се произвела струја и вода, тамо неке чике и тете треба да раде да би се то произвело, што доводи до закључка да ми и друге уводимо у грех нашим играњем да недељом перемо веш. Шест дана пери, а седми не. ПС: који прашак користите? Јевреји за све то имају решење IEC to hire 150 non-Jews to avoid violating Shabbat laws Israel Electric Company to invest NIS 200M in project; rabbis allow use of electricity produced by non-Jews. А они екстремнији се овако односе према људима који раде на шабат... http://youtu.be/e2ULvT_ddnM Плутон, verum est in beer and Баба је реаговао/ла на ово 3 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука