Славен Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 Logika je alat. Kao što u rukama doktora, hirurški skalpel odstranjuje maligno tkivo, tako u rukama psihopate čini zlo i ubija. Sa istinitim premisama dobićete istinite zaključke (formalno gledano), dok sa neistinitim premisama ne morate da dobijete neistinite zaključke. Млађони and horatio је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 Не коси се.. где се коси? Оно што значи по "божијем лику" је чиењница да имамо свест, да сазнајемо и да знамо ствари. Најпростије речено. Можда прије, по томе што смо слободни...а подобије, ах...то је већ друга прича... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 Веома ми је интересантна логика једног верника из првог века наше ере. Тај човек је Свети Климент Римски (страдао је 101 године). У својој посланици Коринћанима Климент каже: " Небеса која се управљањем Његовим покрећу, потчињавају се Њему у миру. 2. Дан и ноћ проходе одређени им од Њега пут, нимало не сметајући једно другоме. 3. Сунце и месец и хорови звезда по наређењу Његовом, у слози и без икаквог одступања, круже по одређеним им путањама." Оно "хорови звезда" ми делује као галаксије. Занимљива логика човека који је био ученик апостола. Млађони је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 "Овај свет је измислио логику да би оправдао сам себе." Протојереј-ставрофор др Александар Шмеман. Nije svet izmislio logiku nego Bog Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 12, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2013 Веома ми је интересантна логика једног верника из првог века наше ере. Тај човек је Свети Климент Римски (страдао је 101 године). У својој посланици Коринћанима Климент каже: " Небеса која се управљањем Његовим покрећу, потчињавају се Њему у миру. 2. Дан и ноћ проходе одређени им од Њега пут, нимало не сметајући једно другоме. 3. Сунце и месец и хорови звезда по наређењу Његовом, у слози и без икаквог одступања, круже по одређеним им путањама." Оно "хорови звезда" ми делује као галаксије. Занимљива логика човека који је био ученик апостола. Занимљиво делује, међутим никако не може да тврдимо то са сигурношћу а и није екстремно битно. Мада свакако занимљиво. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2013 Веома ми је интересантна логика једног верника из првог века наше ере. Тај човек је Свети Климент Римски (страдао је 101 године). У својој посланици Коринћанима Климент каже: " Небеса која се управљањем Његовим покрећу, потчињавају се Њему у миру. 2. Дан и ноћ проходе одређени им од Њега пут, нимало не сметајући једно другоме. 3. Сунце и месец и хорови звезда по наређењу Његовом, у слози и без икаквог одступања, круже по одређеним им путањама." Оно "хорови звезда" ми делује као галаксије. Занимљива логика човека који је био ученик апостола. To ti se samo cini, jer lako je pogledati na nebo i uociti golim oko nekih 6000 zvijezda grupisanih u sazvjezdja (horove), ali zato je sv.Kliment bio mnogo jasniji kada je govorio o kruznoj putanji sunca. Kako ti se cini ovo iz logicke perspektive? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2013 To ti se samo cini, jer lako je pogledati na nebo i uociti golim oko nekih 6000 zvijezda grupisanih u sazvjezdja (horove), ali zato je sv.Kliment bio mnogo jasniji kada je govorio o kruznoj putanji sunca. Kako ti se cini ovo iz logicke perspektive? Чини ми се сасвим логично. И сунце се креће, галаксије се крећу... све се креће и плови кроз простор. Не знам шта је конкретно Свети Климент мислио, нисам прозорљив као ти Јусто. Занимљиво ми је то што нема никаквих бајковитих прича у Библији или код Отаца Цркве о Земљи, звездама, универзуму. Не постоје никакве корњаче на којима земља стоји, богови разних планета, вук који једе сунце(помрачење), настанак универзума из неког јајета које је снела гуска... Некако су били сасвим другачији од осталих веровања. Били су логични, колико су у то време могли. Нису били склони бајкама и легендама. Ти одма опалио да докажеш како је Свети Климент био нелогичан. Поред таквих верника антитеисти немају шта да траже на форуму. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2013 Чини ми се сасвим логично. И сунце се креће, галаксије се крећу... све се креће и плови кроз простор. Не знам шта је конкретно Свети Климент мислио, нисам прозорљив као ти Јусто. Занимљиво ми је то што нема никаквих бајковитих прича у Библији или код Отаца Цркве о Земљи, звездама, универзуму. Не постоје никакве корњаче на којима земља стоји, богови разних планета, вук који једе сунце(помрачење), настанак универзума из неког јајета које је снела гуска... Некако су били сасвим другачији од осталих веровања. Били су логични, колико су у то време могли. Нису били склони бајкама и легендама. Ти одма опалио да докажеш како је Свети Климент био нелогичан. Поред таквих верника антитеисти немају шта да траже на форуму. Ne treba biti prozorljiv moj Igi, pa sad praviti nesto veliko toga. Jasno je da Kliment nije mislio na putanju koje sunce ili zvijezde imaju jer se zajedno obrcu oko centra galaksije vec je mislio na kruzenje sunca i zvijezda oko zemlje jer ova tvrdnja stoji u istoj recenici sa mjesecom. Ako vec nije kruzenje onda kretanje, jer zavisi da li je on bio tad upoznat sa grckim otkricem kosmosa, i okrugule zemlje. Ima itekako bajkovitih elemenata, sunce koje je nastalo poslije biljaka, svod na kome vise zvijezde i nebeska tijela, vode koje leze iznad svoda, temelji na kojima je svod oslonjen, voda na kome zemlja pluta itd...manje vise nisu nista omasili sto vec nije bilo pohranjeno u vavilonskoj mitologiji. Nije Biblija neki izuzetak. I ne kazem nista za ovo da je lose, oni su znali koliko su mogli u svom vremenu, samo negiram da se iz Klimentovog pisanja moze dedukovati galaksija. Tj tvoja tvrdnja je isla direktno ka tome da je Sv.Kliment navodno prozro da postoje galaksije jos u 1 vijeku, i tu sam ja uskocio i da kazem da to nije tacno ako je po tebi tacno znacilo i logicno. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Оно "хорови звезда" ми делује као галаксије. Moze da ti deluje tako jer nismo u dvadesetim godinama dvadesetog veka, kada je potvrdjeno postojsnje drugih glaksija. A, da si nesto malo stariji u najboljem slucaju bi moglo da ti deljuje kao glaksijA(jednina)... Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Ima itekako bajkovitih elemenata, sunce koje je nastalo poslije biljaka Да, али је Светлост настала пре. То повезујем са Луцифером пре пада, као носиоцем светлости.... али то је нека моја теорија. Углавном извештај о Стварању по овом питању није нелогичан. svod na kome vise zvijezde i nebeska tijela Цитат, молим. vode koje leze iznad svoda Срушиле се после Потопа. Сасвим логичан след догађаја. temelji na kojima je svod oslonjen Цитат, молим. voda na kome zemlja pluta А? manje vise nisu nista omasili sto vec nije bilo pohranjeno u vavilonskoj mitologiji. Nije Biblija neki izuzetak. Јесте изузетак. Није научни часопис, али нема у Бибилји никаквих бајковитих описа, барем не као код осталих списа. Ово све што си навео је ништа у поређењу са митовима. "Мало дете" што би се рекло. Дај наведи неки бољи пример. Наведено и да није научно тачно, ипак је логично размишљање човека из тог времена. То је велика разлика у односу на митове о корњачама, змајевима, вуковима, љутим боговима поплаве, ватрем грома, секса.... http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 ja bi se nadovezao i rekao da je to nista u odnosu na one fantazije koje natura astrofizika,pogledajte samo slijed dogadjaja do trenutka stvaranja prvih atoma nakon velikog praska,to je najludje sto je covijek ikada napisao,definitivno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Nije svet izmislio logiku nego Bog Logika je samo percepcija, nema tu savrsenstva. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 ja bi se nadovezao i rekao da je to nista u odnosu na one fantazije koje natura astrofizika,pogledajte samo slijed dogadjaja do trenutka stvaranja prvih atoma nakon velikog praska,to je najludje sto je covijek ikada napisao,definitivno Ok, a šta nudiš kao alternativu? "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
piccolo jr. Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 Cesto me muce neka logacka pitanja o veri...npr zasto bi Bog stvorio svet? zasto bi izabrao jevrejski narod...? zasto sina, a ne cerku...??? zasto se Bogu govori Otac, a on nema pola? Zasto se Sotona pobunio protiv Boga..? Malo mi ta prica bio je jako gord, nema smisla...Zasto je potreban Bog kad on logicki nije potreban za funkcioisanje svemira i sveta..?? Da li imate problem sa ovakim pitanjima...? Znam da cete mi reci da ne treba da idem logikom nego verom...ali kad mozak stalno postavlja ova pitanja.... Ovako iz dokolice svojim zdravim razumom ne mozes ni da odgovoris na ova pitanja. Pitanja zasto i kako vaze samo za pojavu a ne i za transcedenciju. To su simboli, mitoloske slike, ne mozes to uzimati doslovno kao nesto iz cega cemo sad da izvlacimo zakljucke i dajemo konacan odgovor. Takodje ovo funkcionisanje svemira gde sad kao imamo nekog Boga i nasuprot njemu svemir koji funkcionise sam za sebe. Ne, masis poentu u samom startu.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
piccolo jr. Написано Децембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2013 samo da napomenem ovo oko miliona i miliona godina, mislio sam da je to na ovom forumu prihvacena cinjenica...mnogi teolzi su vec prihvatili to jer je suvise dokaza...i ne radi se samo o milionima godina nego i o milijardama... To nije nikakva cinjenica nego opsta zabluda covecanstva. To je taj problem danasnjeg vremena gde se stvorio neki tabor nauke i religije i gde uglavnom imamo teiste koji ne odbacuju nauku nego pomocu nje pokusavaju da dodju do nekih "dokaza" za postojanje Boga i fanaticne ateiste koji sa njihovim aksiomima ne mogu da budu ni svesni u kolikom su problemu. U nauci ne postoji apodikticko dokazivanje bilo cega. Svaki sud je u osnovi problematican izveden indukcijom i kao takav ne moze da se bavi pitanjem sustine zivota i sveta. Naucnik ne moze da prevazice pojavu, njemu su dostupne samo senke na zidu pecine. Empirijski "dokazi" su aksiom a ne definitivan dokaz. Jedino neposredne cinjenice svesti mogu ti dati apodikticku istinitost suda, ono sto mozes neposredno da uvidis, ne posredstvom intelekta. Eto danas gotovo svi ljudi misle da je nauka ta koja treba da se bavi sustinskim pitanjima i poreklom sveta, teorije koje naucnici iznose u filosofiji su dokazani apsurdi najveceg stepena. Evo ovaj primer kod tebe. Uzimas vreme kao liniju misleci da je vreme skup nepomicnosti, da se kretanje odvija u prostoru......vidis to sustinski nije moguce. Kretanje uopste nije deo pojavnog sveta, ono je u duhu. Pravo vreme ne poznaje nikakvu proslost, sadasnjost i buducnost, ta podela nastaje tek u tvojoj analizi, pritom misleci da delis vreme delis prostor, tj prostorni simbol vremena, pravo vreme je intuicija, neprekidni kontinuitet trajanja koji se ne moze deliti na periode. Vreme se ne moze meriti ni deliti iz prostog razloga sto je rec o intenzivnoj velicini. Al sta vredi nauka kaze vreme je vizicka velicina i ceo svet to slusa i veruje, to se vise ne dovodi u pitanje, to je dokazano...da kako da ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука