Jump to content

Logika I Bog?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Cesto me muce neka logacka pitanja o veri...npr zasto bi Bog stvorio svet? zasto bi izabrao jevrejski narod...? zasto sina, a ne cerku...??? zasto se Bogu govori Otac, a on nema pola? Zasto se Sotona pobunio protiv Boga..? Malo mi ta prica bio je jako gord, nema smisla...Zasto je potreban Bog kad on logicki nije potreban za funkcioisanje svemira i sveta..?? Da li imate problem sa ovakim pitanjima...? Znam da cete mi reci da ne treba da idem logikom nego verom...ali kad mozak stalno postavlja ova pitanja....

Подели на овим сајтовима

„Како да одговориш онима који говоре: не може Христос Чудотворац да стане у нашу логику. Одговори просто: станите ви у Његову. У Његову логику стаје сва вечност и све благородство времена па ће се, ако желите, наћи места и за вас. Ако не може буре у напрстак, може напрстак у буре. Блажени Климент Александријски вели: „Филозофи су деца све док не постану људи кроз Христа... јер истина никад није само мишљење." Христос је дошао да поправи људе па, дакле, и логику људску. Он је наш Логос и наша Логика. Зато ми морамо управљати наш разум према Њему а не Њега према нашем разуму. Он је коректив нашег разума. Не равна се сунце према нашем сату него наш сат према сунцу.“ - Св. Николај Велимировић

Подели на овим сајтовима

Свакаква питања нас муче. Мало по мало, ако верујемо и истрајавамо наћи ћемо одговор на свако питање.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 7. 11. 2013. at 21:00, Fildza рече

Cesto me muce neka logacka pitanja o veri...npr zasto bi Bog stvorio svet? zasto bi izabrao jevrejski narod...? zasto sina, a ne cerku...??? zasto se Bogu govori Otac, a on nema pola? Zasto se Sotona pobunio protiv Boga..? Malo mi ta prica bio je jako gord, nema smisla...Zasto je potreban Bog kad on logicki nije potreban za funkcioisanje svemira i sveta..?? Da li imate problem sa ovakim pitanjima...? Znam da cete mi reci da ne treba da idem logikom nego verom...ali kad mozak stalno postavlja ova pitanja....

1. Питања не могу да муче.

2. А зашто не би.

3. Зато што су јевреји изабран народ.

4. Зато што је пореклом црногорац.

5. Зато што нам је свима татко, пошто нас је створио, има сва 4 пола.

6. Зато што се промангупирао.

7. Има смисла.

8. Потребан је нелогички.

9. Немамо.

10. Нећемо.

11. Искључи repeat.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Da li imate problem sa ovakim pitanjima...? Znam da cete mi reci da ne treba da idem logikom nego verom...ali kad mozak stalno postavlja ova pitanja....

Постављао сам себи и другима сва ова питања док нисам просто поверовао како и сам кажеш. Само је вера потребна.

Наша логика дата нам је од Бога и према томе испод је Његове. 

Ево пар мојих простих одговора на твоја питања.

,,zasto bi Bog stvorio svet? zasto bi izabrao jevrejski narod...?,,

То само Он зна.

,,zasto se Bogu govori Otac, a on nema pola?,,

Зато што је нашем логичном мишљењу најлакше да према људској природи ,,одредимо,, да је онај који ствара мушко. Ево чист пример.

Мушкарац у свом телу ствара семе (сперму) која ,,преко жене,, ствара живот. Дакле иницијална каписла за покретање живог система долази од мушкараца. Наравно, тако му је Бог одредио. Зашто? Опет, само Он зна. 

,,Zasto se Sotona pobunio protiv Boga..? Malo mi ta prica bio je jako gord, nema smisla...,,

Зато што је и он размишљао ,,логички,, да уместо Бога може бити он тај који руководи оним што није створио. Али се мало преварио.

,,Zasto je potreban Bog kad on logicki nije potreban za funkcioisanje svemira i sveta..?? ,,

Као што рекох, овако и Сатанаило помисли. Зашто је потребан Бог? Потребан сам ЈА !

Da li imate problem sa ovakim pitanjima...? 

Тренутно не. И не дај Боже да ми икада више падну на памет.

Подели на овим сајтовима

Brate logika u čovijeka ti je često vrlo nepouzdana stvar...

ja sam baš maloprije u drugoj temi napisao ovo:

ne znam kako ateisti imaju toliko vijere da su slučajni procesi u prirodi stvorili takvu estetiku,toliku da je sve predivno i veličanstveno da mi ljudi ne umijemo ni da nacrtamo to što je slučajnost stvorila,a sa druge strane ono što čovijek svojom inteligencijom obllikuje nije ni približno lijepo kao ono što vidimo u prirodi,gdje je tu logika ?

Подели на овим сајтовима

Moj ti je savet da se ne zanosis sa ovakvim pitanjima.Cak i da nadjes nekakav odgovor na njih,dolazice ti nova na pamet i tako u krug.

Na kraju krajeva,na mnoga pitanja i nema logicnog odgovora,cak nasuprot.Ali sta ces,pomiri se sa tim :)

Подели на овим сајтовима

Eh...vera bez pitanja bi bila poprilično beslovesna, zar ne? Nije stvar u pitanjima, stvar je kako se postavljaju i da li želiš odgovor ili potvrdu svog stava...primer - ponašanje Zakarije i Marije (Lk 1 i 2) Zaharije traži dokaz, a Marija objašnjenje. Inače, pročitaj Joba - i on je imao žestoka pitanja Bogu, ali Bog je njega pohvalio jer je pa makar i teškim stvarima želeo da razgovara sa Bogom, a onu trojicu Jobovih "prijatelja" opleo, jer su biflali naštrebano i Njemu se i nisu ni jednom obratili.

Zašto je Bog stvorio svet? Kao što rekoše, to samo On zna, ipak, pošto je Bog bivstvo komunikacije - Trojedini Bog, verujemo da je želeo da to zajedništvo podeli sa još nekim. Zašto Izrael - pa mogao je da bude bilo koji drugi narod i pitanje bi bilo uvek isto, ali pošto su izraelci bili u okruženju snažnom, izvorištu civilizacije, a sami beznačajni i teško bi se i mogli zvati narodom, već je bila više skupina nomada, možda je želeo da pokaže svoju snagu koja po malom i beznačajnom ruši ljudske imperije - praslika Isusa i hrišćanstva. Zašto sin a ne ćerka - pa moguće da Bog poštuje slobodu ljudskog roda, koja je sledeći prirodu polova i stvorenu kulturu, muško postavilo na više mesto (ne kažem ispravno, ali tako je kako je), pa je želeći da i time pokaže sliku onoga što želi izabrao sinove a ne kćeri za određenu svrhu, pri tom ne zaboravljajući žene, koje su majke i saradnice u donošenju života. Otac, iz istog razloga - da se u toj, od ljudi slobodno stvorenoj kulturi o Bogu govorilo kao o ženi, teško bi bio shvbaćen, a već su i pagani imali slične bogove žene. Sotona je i sam primer onoga što i mi ljudi radimo. Stvoren je kao najsavršenije biće, i gledajući darovanu savršenost, u svojoj slobodi se uzoholio misleći da je to njegova zasluga - i to je bio pad...Nama na nauku. Što se logike tiće, pogrešno postavljeno pitanje - ne da Bog nije potreban pored logike, već - Bog je uspostavio i mehanizme ljudskog razmišljanja kao i ostala pravila i zakonitosti u svetu. On je TVORAC logike, a nije logika ona koja je stvorila Boga - tako da je logika, ne potrebna, već je tu jer ju je Bog uspostavio. 

Rekoh, ima i strašnijih pitanja koja čovek može da postavi - ali, Bog ne može da nam da sve odgovore jer ih u sadašnjem stanju ne bi ni shvatili - ono što nam daje uvek i svuda je to - da je uvek sa nama i da pati sa nama po svom Sinu Isusu Hristu. A razumevanje će doći - to je vera - amen, čvrsto stajanje uz Boga i znanje da su Božija obećanja čvrsta.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

On 7. 11. 2013. at 22:02, Fildza рече

kordun.. ne znam  da li si a predivno i velicanstveno mislio na svemir npr jer on nije ni blizu predivnog..naprotiv vrlo je opasan, haotican, neprijetan i nepredvidiv...pogotovo za ljude...

meni je i svemir veličanstven,kada gledaš ono ni jedna ljudska mašta ne bi mogla da kreira...

ali konkretno pogledaj naš planet,živi svijet na njemu,pogleedaj antilope,tigrove,lotose,konje,ruže,pogledaj brate srpkinje kako su lijepe :)

Подели на овим сајтовима

On 7. 11. 2013. at 21:37, kordun рече
ne znam kako ateisti imaju toliko vijere da su slučajni procesi u prirodi stvorili takvu estetiku,toliku da je sve predivno i veličanstveno da mi ljudi ne umijemo ni da nacrtamo to što je slučajnost stvorila

Tako sto nisu slucajni procesi. To sto se ne pozivaju na razumno bice koje stoji iza svega, ne znaci da se radi o slucajnosti. 

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

On 7. 11. 2013. at 22:07, petar m рече

Tako sto nisu slucajni procesi. To sto se ne pozivaju na razumno bice koje stoji iza svega, ne znaci da se radi o slucajnosti. 

А шта је треће ако није ни случајно ни намерно?

Подели на овим сајтовима

On 7. 11. 2013. at 22:13, Fildza рече

kordun, ali ne znam po cemu ti je bas svemir toliko velicanstven, kad je radioktivan, pun crnih rupa, pun gasovith i napustenih planeta...ali dobro lepota je u ocima posmatraca... :)

mislio sam iskljucivo na estetiku u ovom konkretnom slucaju,kako je moguce da slučajnosti vode računa o estetici?

što se gostoljbivosti svemira tiče,on nije ni predviđen da nam bude dom,dom nam je naša planeta,a ona je vrlo gostoljubiva,čak i nakon silnog nasilja koje smo uradili nad njom

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...