Sherlock H. Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Завиша,да ли је тачно да КЦ учи о механичком дејству Св.Тајни,односно да их упоређује са леком на рани,па као што дејство лека не зависи од стања његове душе тако и дејство Св.Тајни не зависи од моралног стања душе "примаоца"? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Људи , ова тема није о Хрватима , нити о Хрватинама, а није ни о Србима и Србендама, већ о римокатолицима. Можда нисте знали, АЛИ римокатолици су на пример и Франчези Де Гол на пример, па ондак Талијаци - Моника Белучи на пример, па ондак Шпанци, па већи део латинске американије, па ондак један део Шваба, па Португалци( то су они што често говоре слово "ж") , па ондак су ту и Словенски народ - најбројни Пољски,затим Чеси,Словаците, Словенци , Рвати и пази Срби , е да Лужички Срби су полу протестанти полу римокатолици , ију и куку нама, изроди , ваки су наки су... Има туј још неких као што су Ирци , ал нећу сад да их помињем, и још неких као што су Маџари ни њих нећу да помињем, има још млогооо народа који су шокачке вере а нису наше српске јел, а неше српске вере су Руси, а то је нама најважније. Дакле није овде реч о Рватима или некој нацији, већ о хришћанској конфесији именом Римокатолици, или што би ја реко -Шокци. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жаре Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Брате Завиша,помаже Бог. Хтео бих да поставим једно питање,можда опет мало уско везано за Хрвате,али више за Римо-католичку Цркву.Да ли ће,поводом појаве једне парасинагоге и невладине организације,"Хрватске православне цркве",Римо-католичка Црква подржати њено стварање,и Ваш лични став по том питању? Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Мај 10, 2010 Гости Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Брате Завиша,помаже Бог. Хтео бих да поставим једно питање,можда опет мало уско везано за Хрвате,али више за Римо-католичку Цркву.Да ли ће,поводом појаве једне парасинагоге и невладине организације,"Хрватске православне цркве",Римо-католичка Црква подржати њено стварање,и Ваш лични став по том питању? Ево и ја питам исто. Хвала Жаре на овом питању. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Хрватски председник се већ изјаснио, од подршке тој групацији нема ништа. 0442_feel Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Хрватски председник се већ изјаснио, од подршке тој групацији нема ништа. 0442_feelопет мешамо политику са темом, какве везе има став председника Хрватске са ставом РКЦ? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Па шала мала. Шта је с тобом, данас није било пића, или шта? 0442_feel Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Из интервјуа са Кардиналом Валтером Каспером Последњих недеља је такозвана «Хрватска православна заједница» најавила оснивање тобожње «Хрватске православне цркве», која би се директно надовезала на једну такву организацију из доба Другог светског рата, када је «Независна држава Хрватска» покушавала да уништи и Србе и њихов идентитет. Такви потези нас данас забрињавају. Какав је Ваш став према идеји «Хрватске православне цркве»? Кардинал Каспер: Та чињеница ми до сада није била позната. Уопште нисмо заинтересовани за фрагментирање Православне цркве. Ми се наравно не мешамо јер је то унутрашње питање, али пут ка јединству не може да иде преко фрагментирања и ја се надам да до њега неће ни доћи, јер би то компликовало и наш однос према СПЦ. То се не сме пожелети. Serbische Orthodoxe Diözese für Mitteleuropa Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жаре Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Ми,у Црној Гори смо имали ту једно непријатно искуство,да је једно време удружење анатемисаних свештеника,и још каквих доконих грађана разних вера и верских убеђења,окупљених под називом "Црногорска православна црква" уживала једну индиректну (а било је и директне) подршку РМК Цркве. 0442_feel ,у задње време та је подршка изостала (макар се надам).Али се надам,да се слична ствар неће десити у Хрватској,јер би овако,када је једна земља у питању,подршку парасинагоги могли ипак везати за амбиције и симпатије пар људи,а у другој држави,на исти начин....већ би стварало мало дубљи проблем од већ постојећег. Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 1942 6 7 Osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 Брате Завиша,помаже Бог. Хтео бих да поставим једно питање,можда опет мало уско везано за Хрвате,али више за Римо-католичку Цркву.Да ли ће,поводом појаве једне парасинагоге и невладине организације,"Хрватске православне цркве",Римо-католичка Црква подржати њено стварање,и Ваш лични став по том питању? Бог ти помого оче. Сигурно да црква као институција неће да се петља у такве ствари. Али увек ће да се нађу појединци као што је био случај са Збутегом у Црној Гори. Ја сам имао прилике да чујем од наших верника колико је тај човек, Бог да му душу прости, лошега урадио по нас римокатолике. Радило се о човеку који није слушао никога а вешто је лагао и бискупа, уз то је имао харизму а и догађаји му ишли на руку па се дешавало то што се издешавало. Интересантно да је продавао имовину цркве без ичијег знања. На жалост увек ће бити људи који неће и не желе критички да сагледају неке ствари већ ће радије да ставе свештеника у контекст политике која њима одговара и да га прате. Тешко је рећи да се ту ради о црквеним људима. Ово у Хрватској је криминални случај, Лалатовић је избачен из богословије због крађа, па је отишао код Мираша, опустео му касу и онда збрисао код Хрвата. Ту се нашла групица људи која је по козна чијем и каквом налогу га жељно дочекала. Сад мора да се направи разлика између Марковићеве "цркве" јер је иза ње стајала НДХ, која додуше тешко је рећи да је била држава, али је била организована као усташка држава док иза ове групе око Лалатовића не стоји Хрватска држава па је то безначајно, мени лично и морбидно шта ти људи раде. Највећи проблем се појављује у моменту када те квази организације почну да узурпирају имовину. Био сам сведок за време надбискупа Перка кад су покушали да узурпирају имовину наше цркве у београдској надбискупији од стране самовољних појединаца из државних организација. Сигурно да ће управо то бити и први циљ таквих разбојничких организација. Ја сам оче износио и јавно износим свој став без страха, зна се које су цркве традиционалне и које су то цркве као такве уписане у министарству вера. Сва ова удружења грађана која се региструју у министарству полиције а често су и производ разних одељења тог истог министарства могу да буду само полицијске службе. Издвајам једино из свих ових браћу Македонце, који су по мом мишљењу хришћани мало посвађани па тренутно нису у јединству са црквом, али ако Бог да то ће се средити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 Да ли ти је госн. Завиша познато какав је однос православних и римокатолика у Русији? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 У Русији има око 1 000 000 католика. Углавном су се тамо нашли против своје воље. Имајући у виду организованост и моћну мисионарску делатност римске цркве као и каритативне акције потпомогнуте великим капиталом, а са друге стране домицилну цркву и народ од 115 000 000 од кога само 5% иде у цркву једном месечно, онда је римска црква са својим каризматичким и осталим покретима велика конкуренција за њу. Кажем конкуренција јер се и на пољу духовности са законима који су секуларни управо подтстиче међурелигијска конкуренција. То наравно неће да трпи домицилна црква, пре свега велики број крштења у католичким црквама, који се од стране католика објашњава да они никог не покрштавају и да не дозвољавају прелаз али ако некрштен дође он није ничији па је логично да га крсте, постављајући уз то питање "зашто Рус мора да буде баш православан". И тако Руси још се нису опоравили од комунизма и вратили традицији а већ су налетели на наше мисионаре. Интернирајући у огромном броју Пољски живаљ нису ни сањали да ће се срести са таквим проблемом да су у једном моменту прибегли најпримитивнијем начину решавања проблема, пустили су бискупа да изађе из Русије а онда му нису дозволили повратак. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 11, 2010 Пријави Подели Написано Мај 11, 2010 У Русији има око 1 000 000 католика. Углавном су се тамо нашли против своје воље. Имајући у виду организованост и моћну мисионарску делатност римске цркве као и каритативне акције потпомогнуте великим капиталом, а са друге стране домицилну цркву и народ од 115 000 000 од кога само 5% иде у цркву једном месечно, онда је римска црква са својим каризматичким и осталим покретима велика конкуренција за њу. Кажем конкуренција јер се и на пољу духовности са законима који су секуларни управо подтстиче међурелигијска конкуренција. То наравно неће да трпи домицилна црква, пре свега велики број крштења у католичким црквама, који се од стране католика објашњава да они никог не покрштавају и да не дозвољавају прелаз али ако некрштен дође он није ничији па је логично да га крсте, постављајући уз то питање "зашто Рус мора да буде баш православан". И тако Руси још се нису опоравили од комунизма и вратили традицији а већ су налетели на наше мисионаре. Интернирајући у огромном броју Пољски живаљ нису ни сањали да ће се срести са таквим проблемом да су у једном моменту прибегли најпримитивнијем начину решавања проблема, пустили су бискупа да изађе из Русије а онда му нису дозволили повратак. Да управо сам на то мислио. Читаш ми мисли. Него реци ми да ли си заинтересован да позовемо римокатолике антиекуменисте на овај форум? Ал озбиљно! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 12, 2010 Пријави Подели Написано Мај 12, 2010 Него реци ми да ли си заинтересован да позовемо римокатолике антиекуменисте на овај форум?да, то би било занимљиво за обе стране које су незаинтересоване за дијалог, кад се упусте у њега, сигуран сам или да би нуклеарка ту негде или би се нешто променило. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука