Jump to content

Мито св. Кирила Александријског

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да, ипак је ово са Кирилом утешно: ако је једна оваква битанга (а ово је чак и леп израз, с обзиром да смо видели како су га његови савременици називали, наиме "зли човек", "псето" и слично; ја не смислим да је био зао, већ безобразан и криминалан) могла да постане светитељ, онда има наде и за нас :)

Па не знам, мени Свети Кирило Александријски не делује нешто проблематично. Мени проблематичније делују цар Константин и мати му Јелена, па затим цар Теодосије, цар Јустинијан и жена му Теодора, Меровинзи, Немањићи, Романови и сви остали који су свој пут до календара пронашли захваљујући „племенитом роду”, а не захваљујући неким, да тако кажемо, хришћанским квалитетима... Погледај само шта је све цар Јустинијан радио, колико само он и Теодора имају крви на својим рукама...

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

У новом Видослову је изашао коментар (приказ) чланка о миту св. Кирила од стр. еп. Атанасија Јевтића. Да ли га је кочитао и има ли га можда у ел. верзији? Баш ме интересује шта је вл. Атанасије написао.

Подели на овим сајтовима

Znam

Napisao sam jedan podugačak tekst, davno to beže o ovom monstrumu, ali beše obrisan u roku od 2 minuta.

Е, штета што су обрисали тај пост...убеђен сам да би нам твој пост, као дело јединственог међу атеистима због свог несумњиво објективног и непристрасног приступа Цркви и свог ванредног патролошког знања, као плод особе широког спектра познавања сакралне и световне историје, као дело особе са јединственим и свеобухватним приступом свим суптилним философско- теолошким нијансама предубоких доктринарних спорова првих векова, и њених рефлексија на целокупан живот Цркве али и формирања будућности, показао и доказао колико ми грешимо и колико немамо појма о личности св. Кирила Александријског.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

150px-Cyril_of_Alexandria.jpg

Драги пријатељи, 

нисмо се одавно чули. Један мој кратак текст је објављен у најновијим Теолошким погледима, и овде га можете видети у закачаљки. Мислим да је интересантан, али и провокативан.

О. Зоран Ђуровић 

Молим Зорана Ђуровића да истакне бр.часописа у коме је издао чланак и на којим страницама.Желим чланак да искористим за израду дипломског рада на тему "Христолошке расправе 5.века"

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Svetitelji postaše uvedeni do Hristovog rasta,ne prema i kriminalnoj prirodi čoveka (pale prirode), no od premudrosti Boga Živoga.

Savle beše u vremja ono i ne treba da nas čudi neki novi Pavle koji će se roditi blagodaću,dok ćemo ga mi nazivati savle,pas,gušter,krimos,bludnik....

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Drugi pogled,da su karieristi zbog svog ugodnog stanja i strahovite želje za "tronom kobojagi zbog časti" , kanonizovali svetitelja po "potrebi svoje službe" (liči na vojnu bezbednost),bi ovde bilo takodje neodrživo stanje koje je Duhom Svetim nepromenjeno u sve vekove,jer za razliku od RK mi nemamo nepogrešive,što ću objasniti u sledećoj rečenici. 

Možemo govoriti što bi se reklo....

Neka dokumenta u državnom aparatu se čuvaju 50 godina, koliko godina pravoslavna Crkva čuva svoja dokumenta ne bi znao da vam kažem...

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Декан Миодраг Пузовић препоручио да се чита мој текст о Кирилу! Ја код њега полагапо историју СПЦ. Најтрауматичније искуство у животу! Дух Свети постоји!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Декан Миодраг Пузовић препоручио да се чита мој текст о Кирилу! Ја код њега полагапо историју СПЦ. Најтрауматичније искуство у животу! Дух Свети постоји!

Мислиш Предраг Пузовић?

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Sad nešto razmišljam.

ako nas život stavlja u situacije da biramo izmedju dva zla, u čemu je razlika izmedju mita svetog Kirila, Crkva potvrdjuje da je njegova teologija ispravna, i izmedju svetog Nestora koji ubi Lija, svetog Petra Cetinjskog koji skrati turke za glavu, Sonje Marmeladove kod Dostojevskog, u čemu je problem da ubijamo u odbrambenom ratu ili da ubijemo nasilnika koji nam ugrožava porodicu?

Ovaj svet ima pravila po kojima funkcioniše i mi to ne možemo da promenimo, samo se postavlja pitanje da li ćemo biti moralisti ili dobri ljudi, dobrota radja ljubav i odgovornost, a zbog tih stvari se i ruke okrvave, naravno, ako je razlog valjan .

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...