Млађони Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Da li ne normalno da u Srbiji vise misionare i privlace vernike sektasi adventisti, Miroljub Petrovic, jehovini svedoci i ostali nego Srpska pravoslavna crkva? Нико неће да приђе цркви, зато што је црква. Људи ће прићи цркви када им понуди нешто. СПЦ јако малог нуди младима. Свештеник Сретен, мирођија and Драшко је реаговао/ла на ово 3 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гордана Николић Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Које све активности могу допринети интересовању младих, или уопште човека за Цркву ? Додала бих још, Оче, посете болницама, старачким домовима и кућне посете болесницима, као и уважавање најосновнијег права и потребе особа са посебним потребама, јер нису увек сви у стању да иду у храм ... И обавезно постављати правилне, подвлачим - правилне рампе за колица и, где је то могуће и гелендере, на улазу у црквена дворишта и у сам храм ... Додуше, ово су више нека техничка питања која се углавном нигде не решавају и не поштују, јер свуда има архитектонских баријера. NemanjaVa, Свештеник Сретен, мирођија and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Свештеник Сретен Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Најчешће је помињан однос са децом која би најбоље могла да буду васпитана у Православљу доласком са родитељима "од малих ногу" - што је несумњиво најбоље. Имамо и оне који су већ одрасли без неког посебног осећаја за Бога и за своје спасење - шта са њима, како их заинтересовати? Помињали смо организовање хорова, разних дешавања и неретко разговоре. Имамо ли још штогод? Баба, NemanjaVa and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гордана Николић Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Најчешће је помињан однос са децом која би најбоље могла да буду васпитана у Православљу доласком са родитељима "од малих ногу" - што је несумњиво најбоље. Имамо и оне који су већ одрасли без неког посебног осећаја за Бога и за своје спасење - шта са њима, како их заинтересовати? Помињали смо организовање хорова, разних дешавања и неретко разговоре. Имамо ли још штогод? Код нас је, рецимо, за храмовну Славу наш суграђанин Душан Свилар певао у дворишту храма, као мини концерт. То исто спада у "дешавања" што сте рекли, Оче, али ето ипак идеје, можда позивати неке људе да се одржавају концерти и слично. И обавезно сва дешавања и активности најављивати и оглашавати на црквеној и локалној радио и ТВ станицама, јер како ће другачије сазнати, дакле, има ту и мало маркетинга и рекламе ... И буде прелепо. Свештеник Сретен је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Најчешће је помињан однос са децом која би најбоље могла да буду васпитана у Православљу доласком са родитељима "од малих ногу" - што је несумњиво најбоље. Имамо и оне који су већ одрасли без неког посебног осећаја за Бога и за своје спасење - шта са њима, како их заинтересовати? Помињали смо организовање хорова, разних дешавања и неретко разговоре. Имамо ли још штогод? Трибине, предавања, дебате, секције при Цркви. За омладину најбоље кратки курсеви за обуку рада на рачунару, неке најосновније ствари, спортске манифестације (јер нису сви клинци штребери)...итд било каква активност при Цркви која може да се осмисли с тим да ту увек буде присутан свештеник. Оно што ја могу да кажем из неког личног искуства ма колико то можда данас ретро звучи, убедљиво најјачи ефекат оставља читање житија светих са тумачењем после тога. Духовност и мистика су данас као вода у Сахари, реткост. Рецимо убеђен сам када бих направио трибине са насловима који ћете прочитати испод овог пасуса да би одзив био масован: - Технике медитације на Светој Гори - Мистика првих Хришћана - Како успешно практиковати унутрашњу молитву - Православне чакре и сефироти Никола Поповић, Свештеник Сретен, ИгорМ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Manufaktura za siromasne da rade i da privredjivaju. ИгорМ, Свештеник Сретен, Гордана Николић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гордана Николић Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Manufaktura za siromasne da rade i da privredjivaju. И то да буде једна од тема трибина ? Тек то би привукло народ, био би "крцато" ! Свештеник Сретен and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Иначе ја сам приметио да када одлазим у цркву највише виђам следећи тип људи: 1. Старе бакице и декице 2. Младе и старије брачне парове са малом децом. Мојих година мало људи. И то углавном момака, много слабије девојака. А ако има девојка оне су ту углавном са момцима. Али пошто ја више у цркву идем када нису литургије, него када јесу, док се нисам преселио у село скоро сам сваки дан одлази у цркву на по 20так минута... Често срећем друге младе људе који сврате. Милим да им је проблем сличан као мени. Рана литургија младом човеку не одговара. Ја често закасним на литургију, а некад и одем раније јер ми се ужасно спава. Сада ће рећи неки... пфф какав си ти православац тешко ти је да устанеш за литургију. Е па да се извиним одма верометрима, али ја нисам апсолутни аскета и нисам се одрекао овоземаљског живота. NemanjaVa, Баба and Свештеник Сретен је реаговао/ла на ово 3 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Иначе ја сам приметио да када одлазим у цркву највише виђам следећи тип људи: 1. Старе бакице и декице 2. Младе и старије брачне парове са малом децом. Мојих година мало људи. И то углавном момака, много слабије девојака. А ако има девојка оне су ту углавном са момцима. Али пошто ја више у цркву идем када нису литургије, него када јесу, док се нисам преселио у село скоро сам сваки дан одлази у цркву на по 20так минута... Често срећем друге младе људе који сврате. Милим да им је проблем сличан као мени. Рана литургија младом човеку не одговара. Ја често закасним на литургију, а некад и одем раније јер ми се ужасно спава. Сада ће рећи неки... пфф какав си ти православац тешко ти је да устанеш за литургију. Е па да се извиним одма верометрима, али ја нисам апсолутни аскета и нисам се одрекао овоземаљског живота. Па кад ниси онда трпи, немош једном гузицом на две столице. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 jedan moj prijatelj, mlad sveštenik bi rekao - sve polazi od ocrkovljenja sveštenstva Tako je jedan vladika, na pitanje zasto je bas tog-i-tog svestenika izabrao da nesto organizuje i vodi, odgovorio - "pa kako da kazem... on je, Boze me prosti, pobozan"... DYNABLASTER, NemanjaVa, мирођија and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 За најмлађе - игралишта у свакој порти - клацкалице, тобогани, љуљашке. И пазити да буду нормалних димензија прилагођени баш малој деци, а не неки сломоврати као што их има по јавним парковима. Подлога - дебео слој ситног шљунка, то јако много значи да се дете може безбедно играти. Овакво игралиште ће привући сву децу, а не само оне чији су родитељи верујући. Неколико дрвећа, клупе, чесма. Деци редовно поклањати бомбоне, чоколаде и по коју књижицу да понесу родитељима :good2: Miss D, Саша од Москве, Свештеник Сретен and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Имамо ли још штогод? Не знам да ли је неко споменуо, али могу и радионице; израда бројаница, израда кашираних икона и свега онога што би се још могло направити у оваквој радионици. Саша од Москве, Млађони, nana and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Па кад ниси онда трпи, немош једном гузицом на две столице. Моја гузица, моје столице. (: Баба је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 E sta je jos odlicno - da se vidi da li ima neki posao da se radi na nekoj javnoj povrsini - ciscenje, sredjivanje ili kakav bilo koristan rad. Onda lepo svestenik okupi ljude i idu da rade. Tako cine pravu korist mestu u kome svi zive, em se radi uz druzenje... DYNABLASTER, Свештеник Сретен, Саша од Москве and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 E sta je jos odlicno - da se vidi da li ima neki posao da se radi na nekoj javnoj povrsini - ciscenje, sredjivanje ili kakav bilo koristan rad. Onda lepo svestenik okupi ljude i idu da rade. Tako cine pravu korist mestu u kome svi zive, em se radi uz druzenje... Е да, овако смо ми својевремено уредили наше сеоско гробље, чије тадашње стање није баш било за понос. Много људи се одазвало позиву и то не само верујућих и не само православних. Било је милина учествовати у таквом једном заједничком подухвату на општу корист. obi-wan, Млађони, Гордана Николић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука