Jump to content

Пољопривреда и зарада.

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

Dobar rod pšenice, niska cena

Pšenica je ove godine dobro rodila. Trgovci nude svega 16 dinara po kilogramu. Direkcija za robne rezerve narednih dana otkupiće gotovo 60.000 tona pšenice po ceni od 20 dinara za kilogram. Poljoprivrednici se nadaju da će ta cena uticati i na rast tržišne cene hlebnog žita.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1361246/Dobar+rod+pšenice,+niska+cena.html

A prosecan prinos 7 000 kg ....

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 218
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

То никако није било време неконтролисаних и неусмераваних "заноса"...а што се тиче неприхватања руководио сам се причом својих земљака, уосталом и узроци и последице су биле у рукама власти...

Свакако, али је сигурно било лакше спровести такву политику удруживања него што би то данас могли.

А ово што кажеш за узроке и последице има смисла  :)

Подели на овим сајтовима

Moj ptedlog je ovaj:

Oporezovati debelo zemlju koju ne obradjuje vlasnik. Toliko da mora da je proda i to jeftino onom ko ce da je obradjuje. I tako uvecati posede i uvecati zaradu seljaku na osnovu veceg prometa.

Ово наравно да није решење.

Реално да погледамо ствари. Тај који нема пара да обрађује земљу у највећем броју су људи који су остали без посла и сад једва састављају крај са крајем. И шта сад ем је остао без посла, не својом кривицом ем му одузми земљу коју је наследио и шта остаје том човеку и његовој породици?

Ја генерално мислим да по Војводини нема пуно земље која се не обрађује, већ гомила људи даје земљу у аренду - закуп. А то је обично корак пре продаје земље, не мора да значи. А за остатак Србије не знам тачно али мислим да има доста не обрађене земље. Док једног дана не дође неки Алибаба и покупује сву плодну земљу по Србији а гомиле људи ће остати гладни а јако мали број људи ће радити код тог Алибабе за ситне паре и тек онда ће свим људима који су продали земљу бити јасно како се то Алибаби исплати да обрађује земљу а њима није.

Само удруживање и заједнички рад нас може спасити!

Надам се да ћемо то схватити док још имамо времена.

Подели на овим сајтовима

Само удруживање и заједнички рад нас може спасити! Надам се да ћемо то схватити док још имамо времена.

И то важи за све, не само земљорадњу .

Подели на овим сајтовима

komunisti razbili parcele pa je vecinu poljoprivrednika zapalo 2-5 ha,pa i manje

Не знам стварно одакел ти то да су комунисти ишта разбили. Пољопривредници код нас никад нису имали велике парцеле. Бар не у овим крајевима одакле сам ја.

Oд 50 одговора 5 конструктивних, остало је препуцавање...јел можете вас двојица бар у једној ствари да се сложите?

Не можемо зато што је њему много тешко пада да некад призна да сам у праву. Он живи у неком убеђењу да сам ја лажов, вероватно зато што стално одговарам на његове бајке реално а он лаже и лупета ко максим по дивизији. И не либим се да му кажем да лупета - што и ради.

На овој теми је само везано за тему слагао пар ствари

1. Слагао је колико тона пшенице кошта.

2. Слагао је колико тона рађа на хектару

3. Слагао је колико се ради око пољопривреде.

Онда је урадио пар безобралука

Назвао је сељаке ленштинама, који неће да обрађују своју земљу него седе и пију сланину а живе као богови, јер се по његовој тврдњи у пољопривреди млате паре.

Мене је назвао лажвом јер сам му реално рекао да лупета глупости - што и ради. А њему много тешко на срце пада када лупета.

Е сад, друга ствар је што сам ја будала која уопште на такве људе реагује. Човек нема никакве везе са пољопривредом, у животу није три цветра посадио - и мисли да зна нешто, и даје себи за право да назива лењим поштен свет који се у животу мучи, да оцењује њихову муку и да предлаже да им се лупе порези од иљаду евра.

Ето ја не могу да сварим да неко тако размишља и зато сам ја будала већа од њега.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Pa dobro nije  250 vec 200 ... znaci 1000-1200 po hektaru .... Je li to malo za tri dana posla?

Ако причаш из личног искуства, тј. ти сам дођеш из Италије та три дана и обрадиш дедовину, платиш улагања у семену и жубриву, комбајнера и после направиш изажањац, а зараду оставиш на страну, наравно да је исплативо...

Шалу на страну, то се исплати онима који имају више земље, што своје што под закуп. Па када ту цифру помношиш са нпр. 50-ак хектара колико поједини који могу и имају раде, о 100 и 200 да и не говорим, то јесте тако. Још ако си "истији" па успеш да "средиш" да ти Робне резерве откупе род, тиме добијеш и већу цену, Бог да те види...

Али овде говоримо о малом сељаку, о нпр. мом комшији из села у Мачви, који има 2 хектара земље. На једном хектару је посејао жито, и када се одузму трошкови на семе, ђубриво, нафту и 100 евра за комбајн, којег наравно нема, њему остаје око 1000 евра. За три дана посла како кажеш... Подељено на 12 месеци, јер он нема месечно ни један други приход... Од тога, тј. тог жита, остави се и за брашно 600-700 кила, који се већи део преда локалном пекару, тако да се не купује хлеб за новац и нешто мало брашна у кући...

Идемо даље. Мој комшија живи са мајком, разведеном сестром и малом сестичином. Он није стигао да се ожени. Храни дакле себе и још троје уста. Пшеницу и онај један хектар смо апсолвирали. Са другим хектаром, на 60 ари је посејао кукуруз који сав претвори у силажу да би имао чиме да храни две краве. И од тих крава, вишак млека предаје шабачкој млекари. Дневно предаје око 30 литара млека. То му доноси око 300 евра месечно и то је једини континуирани приход. На осталих 40 ари, мало посеје поврћа за своје потрбе, а за продају мало паприке и купуса.

Пошто је плац на којем је кућа мали и нема места за неко ширење, он у тој шталици може да ухрани још и по неко свињче, не за продају, но за сопствене потребе и то је то. Ни више ни мање.

Дакле, када све ове приходе бацимо на папир, он, са оном пшеницом, приходима од млека и пијаце (паприку и купус не носи он на пијацу, јер нема са чиме, југо 89 годиште распаднут, тако да те производе продаје у дворишту накупцима кад наиђ). Дакле са зарадом од пшенице, млека, поврћа, може се рећи да он заради у просеку око 400 евра месечно, што је за услове у Србији добра плата. Не купује хлеб, млеко, месо, поврће, али од тих пара храни још троје уста, редовно плаћа порез, јер само тако може да овери здравствену књижицу, купује нафту за трактор, итд, итд. И нема пара ни за каква нова улагања и куповину земље.

Таквих је не само у Мачви, него свуда у Србиоји 90% земљорадника.

Тако да о некој исплативости нема ни говора. Људи раде да преживе, јер немају друге приходе. А може се исплатити само онима који имају више земље или тим "тгвојим" у Немачкој чије си слике изокачивао овде... "Гоља" са два хектара нема шансе. Може само да преживи...

Подели на овим сајтовима

Само удруживање и заједнички рад нас може спасити!

То ти је управо срж капитализма бтв. Људи се удружују у привредна друшта (коорпорације) и тако учествују на тржишту.

И то је одлична идеја, Србији треба прави капитализам.

Подели на овим сајтовима

Таквих је не само у Мачви, него свуда у Србиоји 90% земљорадника.

Тако да о некој исплативости нема ни говора. Људи раде да преживе, јер немају друге приходе. А може се исплатити само онима који имају више земље или тим "тгвојим" у Немачкој чије си слике изокачивао овде... "Гоља" са два хектара нема шансе. Може само да преживи...

E taj problem treba resiti. A znas kako? Svi oni koji ne zive na zemlji, koji su napustili zemlju i otisli u grad i koji ne obradjuju zemlju vec je eventualno daju u arendu, e tima bih ja odraopio porez na zemlju da se puse. tako da bi oni tom tvom sto ima 2 hektara, ne prodali vec poklonili zemlòju samo da se ne vodi vise na njih. I onda bi taj koji zivi na zemlji i od zemlje mogao i da zivi pristojno i da zaradi nesto.

O tome ja pricam sve vreme, o problemu " veleposednika" koji ni ne znaju gde im je zemlja...

Подели на овим сајтовима

Ако причаш из личног искуства, тј. ти сам дођеш из Италије та три дана и обрадиш дедовину, платиш улагања у семену и жубриву, комбајнера и после направиш изажањац, а зараду оставиш на страну, наравно да је исплативо...

A sto sed tice ulaganja, svi na ovom svetu ulazu u posao, zamisli tek koliko "po hektaru" moraju da uloze oni sto otkupljuju zito od seljaka...

A rada sto se tice? Seljaci su se nekada mucili a danas sve odradi mehanizacija. Oranje, drljanje, setva i zetva. Seljaci ostatak godine ( posle ovih nekoliko dana rada ) sede celu godinu i gledaju kako zito raste ...

I ne mrdaju vecina ni da zaliju to sto su posejali ...

Подели на овим сајтовима

O tome ja pricam sve vreme, o problemu " veleposednika" koji ni ne znaju gde im je zemlja...

:)):)) :))

Оћеш да кажеш да причаш о измишљеном проблему који не постоји? Ти си момак ракета. Измислиш проблем и онда пружаш пореско решење за проблем који у реалности не постоји.

Комплетна твоја прича само сведочи колико си ти завидан на људе који имају нешто овде, што казује две ствари

1. Или си из фамилије неких распикућа који ти нису оставили ни саксије.

2. Или си продао све кад си бежао трбухом за крухом у италију.

У оба случаја ти топло саветујем да више гледаш свој живот а мање туђ и мање да размишљаш како да решаваш проблеме који не постоје.

Подели на овим сајтовима

Treba seljake obrazovati, mnogi recimo preteruju sa bacanjem vestaka, moto im je "bolje da bacim vise nego manje" lol

Zato je tu analiza zemljista da tacno zna kolko cega da baci u odnosu na potrebe kulture koju sadi, i prinosi ce biti optimalni. Analiza zemljista nije uopste skupa kad pogledas kolka je korist.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Има ли нека област у коју се не разумеш и од ране зоре?

Говоре и пишу о пољопривреди људи који од јутра до мрака копају по интернету! Сачувај Боже!

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Ајмо даље. Ко најбоље живи од рада на селу? Моје мишљење воћари који имају хладњаче и развијену мрежу купуаца. Није их пуно али има их. Тек сам код њих приметио да носе мало бољу одећу, возе мало боља кола и имају више пара од просечног сељака који гули југа.

Наравно има много воћара који немају ни динара, улагања у воћарство су велика, велики су и ризици. Ти људи које ја знам да су успешни воћари, који могу да живе само од воћарства углавном то раде породично већ генерацијама, знање имају од малена и развијено тржиште као и учествовање од малена.

Од улагања треба доста. Треба по пар хиљада евра у садницма, треба ђубриво, тестирање земљишта, наводњавање, додатни послови - зависи које вође.

Плод од воћа долази тек после пар година, те уложене паре стоје. Зато многи људи ни не крећу у воћарство - као што рекох пара треба доста, ризик је веики.

Велика предност воћарства је што не треба пуно земље. Са два хекатара може да се живи са свим добро - ко успе да преброди све проблеме, оформи тржиште, заради прве новце.

-----

10. фебруар 2012. | 14:55 | Извор: Бета | Фото: Бета

Данска помоћ за воћарство Србије од 5,35 милиона евра

БЕОГРАД -

Представници Србије и Данске потписали су данас у Београду споразум о реализацији двогодишњег програма помоћи приватном сектору за развој производње јагодичастог и бобичастог воћа у јужној Србији, за шта ће Данска издвојити 5,35 милиона евра.

"Споразум ће отворити значајан простор за унапређење производње воћа на југу Србије и омогућити да формирамо буџет за те намене од око девет милиона евра у овој и наредној години", казао је на конференцији за новинаре министар пољопривреде Србије Душан Петровић.

Он је објаснио и да се Србија обавезала да у том периоду обезбеди 3,3 милиона евра, док локалне самоуправе у Пчињском, Јабланичком, Топличком, Нишком и Пиротском округа, који су укључени у програм, имају обавезу да уложе укупно 300.000 евра.

Петровић је казао да је помоћ намењена за подизање засада шљиве, вишње, малине, боровнице, јагоде и купине, а произвођачи ће добити део бесплатних средстава за подизање засада, набављање опреме за наводњавање или обезбеђивања хладњача.

"Пољопривредници ће добити могућност и да се оспособе да учествују на тржишту, јер је предвиђена обука која ће им показати и како да испитају тржиште, направе бренд и продају робу", казао је он.

http://212.200.191.58/sr_ci/ekonomija/danska-pomoc-za-vocarstvo-srbije-od-5-35-miliona-evra_299716.html

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Објављено: 5. јул 2013

Иначе у Јабланичком управном округу према проценама стручњака из овдашњег Завода за пољопривреду вишња углавном „Облечинска рана“ гаји су вишњицима површине од око 1000 хектара, где се сваке године од извоза овог коштуњавог воћа са трпеза потрошача  земаља из састава ЕУ убира око 75 милиона евра.

Плодови приреоде које нуди овај лесковачки крај су веома интересантни за купце из Италије,Француске и Немачке,а ове године интересовање произвођача за подизање нових засада вишње је дуплирано иако су откупне цене свеже вишње биле знатно слабије у односу на прошлогодишње“речено је прилоиком отварања ове манифестације.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:bqpeSu8eXpcJ:www.pravda.rs/2013/07/05/prvi-sabor-visnjara-na-jugu-srbije/+&cd=8&hl=da&ct=clnk&gl=dk

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

21. avgust 2013.

Počela III faza Projekta GIZ - KWD

Počela treća faza projekta Opštinski ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji

Dužina trajanja projekta: 2013-2016

Budžet projekta: 5.000.000 CHF

Izvori finansiranja: Švajcarska razvojna saradnja i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke

Partneri u projektu: Devet opština istočne Srbije, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije

[opširnije...]

http://www.raris.org/download/newsletter-11/Projekat%20GIZ-KWD_SRB.pdf

06. oktobar 2013.

Fond za inovacionu delatnost

http://www.raris.org/download/newsletter-11/Javni%20poziv%20EBRD.pdf

22. oktobar 2013.

Nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u poseti RARIS-u

podrške regionalnom i privrednom razvoju u okviru projekta Opštinski ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji koji je implementirao GIZ.Ovaj projekt još od 2007. godine podržava lokalni i regionalni ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji. Švajcarska razvojna Agencija (the Swiss Development Agency) SDC je odlučila da u novoj fazi, koja traje do 2016, podrži ovaj projekt i da ga kofinansira sa dodatnih 2.9 miliona evra.

http://www.raris.org/vesti2013/10-22-13.htm

Ето, новца има са свих страна ( не намеравам да овде сад преносим све програме подршке). На жалост, погледаје само колико се у Србији расипа новац...шарене лаже

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...