Дејан Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Јеси ти озбиљан? То је твој одговор? О каквом суђењу ти? Кога то молим те Писмо на било шта ''нагони''? Е Мидраше, Мидраше... rekao si čoveku da mrzi,a on ti odgovorio da će Bog presuditi da li mrzi ili ne. dakle nem a tebi šta da se pravda i da gaovori da ne mrzi. Ja zaista ne vidim gde kod Midraša vidiš mržnju? Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Почели смо с ниским ударцима, димне бомбе. Дакле, с једне стране имамо постављене навијаче, на које Црква има утицај сличан ономе из филма :.mislise. кад она двојица сврате у цркву да запале свеће и после причају са свештеником, али не слушају његове савете. Не пратим спорт, али нисам чуо за неки покољ који су направили српски навијачи. Увек треба разликовати онога ко је пошао да прави неред и не иде да би гледао утакмицу, од онога ко еј повео децу на стадион. С друге стране имамо усташе, који чине геноцид, али који нису изопштени због тога из цркве у Хрвата. Међу њима има свештеника, чак постоји и војни бискуп, ако сада у хрватској војсци. И између те две групе о.Александар повлачи знак једнакости, па испада група пијаних лудака опаснија од целе ђаволске идеологије. Ne podvlačim znak jednakosti, već ukazujem na istu logiku. No dobro znam ja da to ništa neće promeniti. Niste jedini. I u KC, pa i ovde kod nas, ljudima jedno pričaš oni drugo čuju jer ono što im pričaš, ne žele da čuju - ali, polako ---čuće već jednom, i to neće moći da ne čuju. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 По круну у Рим Сава шаље свога епископа Методија. У сличним условима то би требало да се обави посредством папског легата. По доношењу круне врши се крунисање у манастиру Жичи, како се то предвиђа и у Жичкој повељи, као оснивачком акту ове обитељи. По Доментијановом писању, то би било изведено „у тишини“, без великог славља. Два момента олакшавају стицање круне из Рима. Коначни разлаз источног и западног хришћанства долази тек после отимања Цариграда од стране крсташа 1204. г. Затим, ту је и безбедни положај припадника римског обреда кроз цело време постојања српске државе средњег века. Поменуто је колико се поглавље о црквеној самосталности код оба писца и физички налази у средишту њихових дела. Код млађих биографа повест о стицању круне је у центру тог поглавља, између епизоде о хиротонији епископа извршеној у Жичи и Савине Беседе о правој вери. По Теодосију, круна се не доноси са стране, она је аутохтоног порекла, и то не представља никакав проблем. Требало је само јавно мнење српске земље припремити за тај чин да би се избегао интерни отпор. „Не приличи да онај који вама у Богу влада буде истоименог достојанства власти са вама и да се исто зове, него, као што сам ја ради вас влашћу свештенства и као глава Цркве у Бога постављен, потребно је да се и онај који вама влада у Богу миром украси круном царства“. http://pravoslavlje.spc.rs/broj/940/tekst/krunisanje-stefana-prvovencanog/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Богомољачки покрет је неодвојив од духовног руковођења (тада св. Николаја, данас...???). Без руковођења је реална опасност Bogomoljački pkret i jeste nastao samoinicijativno. Kada su traćžili od Crkve da ih rukovodi,Crkva ih je odbila ali su oni nastavili sa svojim okupljanjima. Kada su počeli izveštavati da im se javlja Bogorodica,Andjeli i sl ,Crkva je prepoznala da je stepen njihove prelesti velik,pa su poslali vladiku Nikolaja da ih rukovodi. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Оче Мидраше и мени се рађају силна питања.Рецимо, проблем је код Вас чини ми се, еклисиолошки. Ви сте прешли у другу јурисдикцију у Бг-у. Има ли пуноће црквености под омофором Патријарха који покрива Београд? Ако има,зашто сте онда прешли код надбискупа београдског? Да ли, помало због интереса? Рецимо,отвара Вам се широко поље код западњака за научно истраживање,путовање,интернационалност,већа сигурност,организација,модерност, боља комуникација са светским токовима... Ако је исти Христос и тамо и овде, зашто нисте изабрали православце западног обреда, додуше нема их у Србији.али рецимо? Чини ми се да нисте отишли код западњака због мањка христологије,већ због неке разочараности . Такав утисак стичем читајући данима ову дискусију.Имам још низ низ питања... Oče Aleksandre. Ja nisam nigde prelazio. Ja sam kršten u KC. Najsretniji bih bio da je jedan episkop nad jednim prostorom, a možda dva obreda ili nekoliko, jer ih i kod vas i kod nas ima više. Ali to je, kao što znate veći problem samog pravoslavlja. Recimo u Rimu "jurisdikciju" ima bar 4-5 episkopa...a to nije jedinstven slučaj, tako da "mešanje" jurisdikcija između Beogradskog nadbiskupa i Patrijarha, predstavlja, za sada minoran problem. Ja nisam imao nikakav interes. Jednostavno, želeo sam da bolje upoznam Boga, pa i da budem sveštenik - Bog me odveo tamo gde je smatrao da treba da budem. Nisam studirao u Zagrebu već u Segedinu, na jeziku kojeg pre studija nisam znao ni jednu reč, posle sam posdiplomske počeo i već jedan deo završio u Rimu. Nit mi je padalo na pamet da se na taj način bavim teologijom, a još manje mislio da se "okoristim". Zašto katolicizam? Pa eto, u blažoj formi uvek kažem, a to zaista i mislim, da me je Bog odveo tamo gde smatra da treba da budem. Sa ljudske strane bi možda mogli da kažemo da u Beogradu nisam našao NIKOG u PC koji je bio zainteresovan da se pozabavi sa mojom malenkošću - i, nažalost, nisam bio niti ću biti jedini. Ali, opet, katolicizam kao "izbor" nije rezultat razočaranosti, već pre, jednostavno, zatvorenih vrata onih koji bi trebalo da ih drže širom otvorenim. Kucao na jedna, ništa - kucao na druga, otvorila se - i ja uđoh. Tačka. Ne znam kako da objasnim ljudima da ja iskreno i zaista volim pravoslavnu Crkvu i njenu duhovnost. Ali, upoznajući, na izgleda poseban način, i jednu i drugu "verziju" vidim da nema razlike a potom ni potrebe da sad nešto menjam. Hristos je za mene jedan i jedini, i dve Crkve su jedna, za mene - za mene su ujedinjene. Ne interesuje me šta po tom pitanju vladike i biskupi govore. Poštujem kanone moje Crkve, ali ne moram da se složim sa svim stvarima. Ono sa čime se ne slažem, sa druge strane, nije toliko da bih mogao da kažem, ovi ili oni su JEDINO u pravu. Smatram da je to moja velika prednost, a Bog mi je dao da se bavim Sv. Pismom - na tome mu hvala, a mislim da ga ponešto i razumem - pa po njemu procenjujem šta je pravo a šta pogrešno. Срђан Шијакињић and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Ne znam kako da objasnim ljudima da ja iskreno i zaista volim pravoslavnu Crkvu i njenu duhovnost. Ali, upoznajući, na izgleda poseban način, i jednu i drugu "verziju" vidim da nema razlike a potom ni potrebe da sad nešto menjam. Hristos je za mene jedan i jedini, i dve Crkve su jedna, za mene - za mene su ujedinjene. Ne interesuje me šta po tom pitanju vladike i biskupi govore. Poštujem kanone moje Crkve, ali ne moram da se složim sa svim stvarima. Ono sa čime se ne slažem, sa druge strane, nije toliko da bih mogao da kažem, ovi ili oni su JEDINO u pravu. Smatram da je to moja velika prednost, a Bog mi je dao da se bavim Sv. Pismom - na tome mu hvala, a mislim da ga ponešto i razumem - pa po njemu procenjujem šta je pravo a šta pogrešno. Mislim da si ovo lepo rekao, ja na slican nacin dozivljavam bracu katolike kao sto ti dozvljavas pravoslavce. Za mene je KC (kao zajednica) deo jedne crkve. Pritom govorim o vernicima kc, mojo braci u Hristu, ali ne o prihvatanu odredjenih dogmi KC. Ustvari ja covecanstvo dozivljavam kao jednu veliku Crkvu u kojoj neki josh uvek nisu otvorili oci da se nalaze tu gde se nalaze, u delu te zajednice ljudi i Gospoda. Midrash, Баба and kordun је реаговао/ла на ово 3 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 rekao si čoveku da mrzi,a on ti odgovorio da će Bog presuditi da li mrzi ili ne. dakle nem a tebi šta da se pravda i da gaovori da ne mrzi. Ja zaista ne vidim gde kod Midraša vidiš mržnju? Не видим мржњу код Мидраша, већ ми није јасан његов став да је приметио исту код о.Небојше? А додао оно само ради тога да се преиспита да није можда нешто до њега. Можда сам то мало неспретно урадио тако што сам упутио поруку лично њему, но није тако мишљено Мираше, праштај. Уосталом, ниси одговорио на питање шта је твој циљ? Још једно питање за тебе Мидраше, какав је твој лични став о наводној ''безгрешности'' папе и о логорима по Хрвацкој? Дали је икада било упућено било какво извињење од стране римокатоличке Цркве или су се просто бојали да не би признавањем злочина угрозили своју власт? Дакле, ми треба сад да опростимо, океј, није то проблем, додуше, ужим сродницима итекако може бити то тешко, и да се правимо ко да ништа није било и још да баталимо Православље јер тобоже у неким реченицама једног свештеника се проповеда недоказана ''мржња''? Веома сте брзи римокатолици када је потребно изговорити речи типа мржња, национализам, неразумевање, нетолеранција и слично. Но немој то схватити као напад на тебе, само су проста питања. Живим у окружењу где је већина Римокатолика тако да сличне оптужбе сам чуо већ више пута и нија ми јасно како неко стално може да примећује те ствари код другога, поготово ако у обзир узмем речи једног Светитеља који је говорио да је чистоме све чисто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Znači wikipedija je progovorila excatedra? U tekstovima Crkve NIGDE ne postoji REČ rimokatolički, rimokatolička. To što neki katolici sebe tako nazivaju, mogu do sutra, ali Crkva se tako nikada nije nazivala ja sam shvatio da je recimo hrvtska crkva rimokatolička zato što ima rimski obred,pa takve crkve sa rimskim obredom nazivamo rimokatoličke,još sam čuo da ima mnogo raznih obreda u katoličkoj crkvi.to sam slušao od ovog vašeg biskupa iz beograda,ili nadbiskupa,ne znam koji je rang na jednoj tv emisiji ... A što se sv. Save tiče, pa eto, prouči Ja poprilično detaljno poznajem istoriju komplet Nemanjića,sve i jednog,zato što to volim.Nikada nisam pročitao nigdje da je Rastko ili kasnije monah Savo išao na zapad,išao je na istok,išao je i u svetu zemlju,išao je i dublje malo na jug,dovlačio klesare i ostale majstore i umijetnike u rašku da se dovrši i uredi studenica. Brat njegov Stefan prvovenčani je bio katolik,kao i otac njegov po rođenju je bio katolik,nikada nisam čuo da je Savo išao na zapad,možda se radi o nekoj grešci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 https://www.pouke.org/forum/topic/29561-%D0%B1%D0%BA%D0%BA-%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BC-%D0%B6%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D1%83-%D1%85%D1%85-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%83/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Уосталом, ниси одговорио на питање шта је твој циљ? Још једно питање за тебе Мидраше, какав је твој лични став о наводној ''безгрешности'' папе и о логорима по Хрвацкој? Дали је икада било упућено било какво извињење од стране римокатоличке Цркве или су се просто бојали да не би признавањем злочина угрозили своју власт? Дакле, ми треба сад да опростимо, океј, није то проблем, додуше, ужим сродницима итекако може бити то тешко, и да се правимо ко да ништа није било и још да баталимо Православље јер тобоже у неким реченицама једног свештеника се проповеда недоказана ''мржња''? Веома сте брзи римокатолици када је потребно изговорити речи типа мржња, национализам, неразумевање, нетолеранција и слично. Но немој то схватити као напад на тебе, само су проста питања. Живим у окружењу где је већина Римокатолика тако да сличне оптужбе сам чуо већ више пута и нија ми јасно како неко стално може да примећује те ствари код другога, поготово ако у обзир узмем речи једног Светитеља који је говорио да је чистоме све чисто. Ma, nisam ni uzeo za zlo. CIlj? Vidiš, ja sam bio veoma dobro plaćeni sistem inženjer, poprilično poznat u Srbiji, pa sam spakovao kofere i otišao da studiram teologiju kad me je Bog pozvao (odvukao ). Kakav bih cilj imao? Jedino što sad umem i znam je da pričam o Pismu - a to čak nije ni bila moja volja - hteo sam, kad sam otišao na bogosloviju da se bavim dogmatikom - ali ne može! Bog mi ćušnu Bibliju u ruke i eto - to je moj cilj. A u toj biblioteci ima raznih čuda. Ja se svaki put oduševim, pa ne mogu da shvatim kako se i ostali ne oduševe ali, šta ću, A ne mogu da ćutim, iako mi ponekad dođe da umuknem i da se zavučem u neku rupu i da iz nje ne izlazim. Otud shvatam Jeremiju Vidiš, strašno mi smeta intelektualna lenjost. Ja jesam lenj, ali ako žo nečemu želim da govorim, onda se barem malo ozbiljnije informišem. Ok, desi se i meni da mi izleti nešto što sam načuo, ali trudim se da sve proverim ipak. Papina "bezgrešnost" ne postoji, postoji "nepogrešivost" po pitanjima vere i morala, tj nauka Crkve a i to kad govori ex catedra, kao glava Crkve, odnosno kad to jasno kaže. Znaš kako, teološki može da stoji, smatram da nije baš trrebalo da se to stavlja kao dogma, ali šta je tu je. Ja to rešavati neću. A šta misliš šta bih mogao o logorima da kažem, štovećina po svetu govori? To je sramota hrvatskog naroda, iako nije ceo narod kriv, a i sramota Crkve u Hrvata - ali ni to nije moj problem. Ima već ko će odgovorne pitati kad dođe vreme. Ne znam gde živiš, ako je u Hrvatskoj, znam da ti nije lako. I to je još jedna sramota. A sve to zajedno je produkt toga da je hrišćana uopšte veoma malo. A to za netoleranciju i slično, što čuješ. Pa znaš kako, tako to izgleda, valjda, i meni ovde tako izgleda, ali kako bih rekao, nije to karakteristika cele Crkve, već onog najgrlatijeg dela, koji je manjina. No, sve se među ljudima dešava jer većina ćuti i pušta manjinu da radi šta hoće. Plašljivost, šta li? Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 ja sam shvatio da je recimo hrvtska crkva rimokatolička zato što ima rimski obred,pa takve crkve sa rimskim obredom nazivamo rimokatoličke,još sam čuo da ima mnogo raznih obreda u katoličkoj crkvi.to sam slušao od ovog vašeg biskupa iz beograda,ili nadbiskupa,ne znam koji je rang na jednoj tv emisiji ... Ja poprilično detaljno poznajem istoriju komplet Nemanjića,sve i jednog,zato što to volim.Nikada nisam pročitao nigdje da je Rastko ili kasnije monah Savo išao na zapad,išao je na istok,išao je i u svetu zemlju,išao je i dublje malo na jug,dovlačio klesare i ostale majstore i umijetnike u rašku da se dovrši i uredi studenica. Brat njegov Stefan prvovenčani je bio katolik,kao i otac njegov po rođenju je bio katolik,nikada nisam čuo da je Savo išao na zapad,možda se radi o nekoj grešci. Stefan je bio pravoslavac, Vukan je bio katolik. To je bio uzrok građanskog rata. Između njih dvojice jer Vukan kao stariji je polagao pravo na presto. Биће сад како су православци и ту угрозили католике јер ето Вукану није дат престо. Наравно жеља њиховог оца је била да Стефан постане краљ а не Вукан. Сава је на моштима Симеона њиховог оца измирио ову двојицу и зауставио крвопролиће. И ту су страни фактори били знатни при закувавању сукоба међ Србима. Међутим и после краја рата сукоби су тињали више на политичком плану. Углавном никад није успешно изведено да српска држава буде истовремено и православна и католичка и да буде мир у њој. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Stefan je bio pravoslavac, Vukan je bio katolik. To je bio uzrok građanskog rata. Između njih dvojice jer Vukan kao stariji je polagao pravo na presto. Биће сад како су православци и ту угрозили католике јер ето Вукану није дат престо. Наравно жеља њиховог оца је била да Стефан постане краљ а не Вукан. Сава је на моштима Симеона њиховог оца измирио ову двојицу и зауставио крвопролиће. И ту су страни фактори били знатни при закувавању сукоба међ Србима. Међутим и после краја рата сукоби су тињали више на политичком плану. Углавном никад није успешно изведено да српска држава буде истовремено и православна и католичка и да буде мир у њој. Baksuzluk građenja kuće na raskrsnici. Zato se i svađamo i zato nam i razlike izgledaju tako ne premostive jer smo uvek od drugih, na prvom mestu, gurani jedni protiv drugih. Vera, ili još bolje rečeno i preciznije "konfesija" je do prošlog ili petprošlog veka bila stub državnog uređenja. Stabilnost se gradila na tome, ali mislim da je tu vere u Hrista bilo najmanje. Kraljevi su birali "kom će se prikloniti carstvu" gledajući iz ugla političke (najčešće, lične koristi), a onda je narod morao da krene za kraljem, jer "ili se prikloni, ili se ukloni", i to se može shvatiti. Nema tu istinitosti jednih ili drugih. Jednostavno, Srbi su pravoslavni jer su naginjali politički na Istok, Hrvati jer su bili bliže Zapadu i tačka. Sve ostalo je, braćo moja, ideologija. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Stefan je bio pravoslavac, Vukan je bio katolik. U pravu si Željko,pogrešno sam napisao! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Ma, nisam ni uzeo za zlo. CIlj? Vidiš, ja sam bio veoma dobro plaćeni sistem inženjer, poprilično poznat u Srbiji, pa sam spakovao kofere i otišao da studiram teologiju kad me je Bog pozvao (odvukao ). Kakav bih cilj imao? Jedino što sad umem i znam je da pričam o Pismu - a to čak nije ni bila moja volja - hteo sam, kad sam otišao na bogosloviju da se bavim dogmatikom - ali ne može! Bog mi ćušnu Bibliju u ruke i eto - to je moj cilj. A u toj biblioteci ima raznih čuda. Ja se svaki put oduševim, pa ne mogu da shvatim kako se i ostali ne oduševe ali, šta ću, A ne mogu da ćutim, iako mi ponekad dođe da umuknem i da se zavučem u neku rupu i da iz nje ne izlazim. Otud shvatam Jeremiju Vidiš, strašno mi smeta intelektualna lenjost. Ja jesam lenj, ali ako žo nečemu želim da govorim, onda se barem malo ozbiljnije informišem. Ok, desi se i meni da mi izleti nešto što sam načuo, ali trudim se da sve proverim ipak. Papina "bezgrešnost" ne postoji, postoji "nepogrešivost" po pitanjima vere i morala, tj nauka Crkve a i to kad govori ex catedra, kao glava Crkve, odnosno kad to jasno kaže. Znaš kako, teološki može da stoji, smatram da nije baš trrebalo da se to stavlja kao dogma, ali šta je tu je. Ja to rešavati neću. A šta misliš šta bih mogao o logorima da kažem, štovećina po svetu govori? To je sramota hrvatskog naroda, iako nije ceo narod kriv, a i sramota Crkve u Hrvata - ali ni to nije moj problem. Ima već ko će odgovorne pitati kad dođe vreme. Ne znam gde živiš, ako je u Hrvatskoj, znam da ti nije lako. I to je još jedna sramota. A sve to zajedno je produkt toga da je hrišćana uopšte veoma malo. A to za netoleranciju i slično, što čuješ. Pa znaš kako, tako to izgleda, valjda, i meni ovde tako izgleda, ali kako bih rekao, nije to karakteristika cele Crkve, već onog najgrlatijeg dela, koji je manjina. No, sve se među ljudima dešava jer većina ćuti i pušta manjinu da radi šta hoće. Plašljivost, šta li? Вероватно је у питању плашљивост, да. Живим у Словенији, но овде су људи љубазни и труде се. Није уопште тешко, но чим погрешиш одмах можеш доћи у ситуацију да те разапну. Што се тиче тога су у Србији људи далеко опуштенији, што можда води у другу крајност, у аљкавост и примитивност. А волео би за тебе да си мало дуже куцао... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Ali za taj građanski rat u Raškoj je opet debelo odgovoran vatikan,tj. papa lično,on je obećao Vukanu krunu,ovaj se sa ugarima udružio i srušio Stefana sa vlasti. Ne treba da pominjem da je Ugarska imala najveći blagoslov vatikana i financijsku podršku za svoju misiju pokatoličavavnja mačem i kopljem po balkanu(to me podsijeća na ovu američku tomahawk demokratiju) i mediteranu,eto čim se vatikan bavio u ono doba,ali dobro,nije papa bezgrešan kad je politika u pitanju,to je samo kad su vjerska pitanja na snazi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука