Jump to content

Задушнице - молитвено сећање на наше упокојене...

Оцени ову тему


Препоручена порука

Zadušnice su dan kad se sećamo naših pokojnika, i za njihove duše se molimo. Zadušnice su dan za duše preminulih. Naša Crkva je propisala posebne dane, Zadušnice, i to četiri puta godišnje, kada se posebno molimo za pokoj duša u Gospodu usnulih. Zimske zadušnice su u subotu, pred Mesne poklade, u subotu pred Duhove su letnje zadušnice, miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan. Tog dana se posećuju i uredjuju grobovi naših dragih, obavlja se parastos ili pomen, osvećuje se žito, sveštenik prekadjuje i preliva vinom grob, pale se sveće za pokoj duša, a ako su nam srodnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, onda se u crkvi služi pomen.

Najvažniji pomen za preminule je Proskomidija koja se služi na svakoj Svetoj Liturgiji. Za Proskomidiju je potrebno pet hlepčića (prosfora). Prosfora znači prinos, prema običaju iz najranijih dana hrišćanstva, kada su hrišćani donosili (prinosili) hleb i vino za službu. Svaka prosfora ima na gornjoj strani kvadratni pečat sa krstom i slovima: IS HS NI KA, što na grčkom znači - Isus Hristos pobeđuje. Prosfore se koriste po strogo utvrđenom kanonskom redu i čestice iz svake od njih imaju posebno mesto i namenu. Za spomen preminulih hrišćana, kada se njihova imena pominju pred Bogom Živim i Carstvom Nebeskim, vade se čestice iz pete prosfore. Tim liturgijskim pominjanjem: "U sklopu Svete Tajne Evharistije - Tajne spasenja sveta, preminulima se opraštaju gresi". Zato je najvažnije davati imena pokojnika, da se pominju u crkvi.

Pored ovih pominjanja i molitava za preminule, Crkva je ustanovila posebne dane kad se sećamo naših dragih pokojnika i obilazimo njihove grobove.

Zadušnice su dan za duše preminulih. Uvek padaju u subotu, jer je to i inače, u toku čitave godine, dan kad se sećamo preminulih. Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito - koljivo. Žito nas simvolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca. Žito je simvol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha.

Sveća je simvol svetlosti Hristove. On je rekao: "Ja sam svetlost svetu." Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Sveća je malena žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.

Daće i podušja se ne daju da se "nahrani" pokojnik, odnosno, da duša njegova "jede", nego da se sirotinja nahrani i u molitvama pomene pokojnika.

Naš Patrijarh stalno govori, savetuje i upozorava da daće nikako ne smeju da budu gozbe sa mnogo skupocenih jela i pića. Umesto na nehrišćanske gozbe, novac treba da se upotrebi u plemenite svrhe i to prema mogućnostima. Koliko ko može, treba da pomogne nekoj siromašnoj porodici, izbeglicama, bolesnima ili siročadi. Patrijarh dalje kaže: "Nije li bolje i plemenitije svima da postupamo hrišćanski, nego da, ugledajući se na nerazumne postupke pojedinaca, prestupamo zapovesti svoje Crkve - zapovesti kojih su se naši preci sveto držali."

Na dan zadušnica se ide u crkvu, gde se služi Sveta Liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, posle službe se ide do grobova pokojnika. Tamo se pale sveće, a sveštenik obavi kratki obred i okadi grobove.

Ako su naši pokojnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, uvek može da se ode u crkvu, gde se odsluži pomen, a Gospod vidi i zna.

Na zadušnice se deli milostinja. Kako na grobljima tada ima najviše prosjaka, treba svakom udeliti po neki prilog, jer je bolje poći sa blagoslovom, nego da iza leđa prosjaci proklinju.

Postoji još jedan vid milostinje koji je kod nas zaboravljen: duhovna milostinja. Duhovna milostinja je poklanjanje duhovnih knjiga.

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...

Задушнице

Задушнице су дан кад се сећамо наших покојника, и за њихове душе се молимо. Задушнице су дан за душе преминулих. Наша Црква је прописала посебне дане, Задушнице, и то четири пута годишње, када се посебно молимо за покој душа у Господу уснулих. Зимске задушнице су у суботу, пред Месне покладе, у суботу пред Духове су летње задушнице, михољске су у суботу пред Михољдан, а јесење, митровске задушнице у суботу пред Митровдан. Тог дана се посећују и уређују гробови наших драгих, обавља се парастос или помен, освећује се жито, свештеник прекађује и прелива вином гроб, пале се свеће за покој душа, а ако су нам сродници сахрањени далеко и није могуће отићи на гробље, онда се у цркви служи помен.

Најважнији помен за преминуле је Проскомидија која се служи на свакој Светој Литургији. За Проскомидију је потребно пет хлепчића (просфора). Просфора значи принос, према обичају из најранијих дана хришћанства, када су хришћани доносили (приносили) хлеб и вино за службу. Свака просфора има на горњој страни квадратни печат са крстом и словима: ИС ХС НИ КА, што на грчком значи - Исус Христос побеђује. Просфоре се користе по строго утврђеном канонском реду и честице из сваке од њих имају посебно место и намену. За спомен преминулих хришћана, када се њихова имена помињу пред Богом Живим и Царством Небеским, ваде се честице из пете просфоре. Тим литургијским помињањем: "У склопу Свете Тајне Евхаристије - Тајне спасења света, преминулима се опраштају греси". Зато је најважније давати имена покојника, да се помињу у цркви.

Поред ових помињања и молитава за преминуле, Црква је установила посебне дане кад се сећамо наших драгих покојника и обилазимо њихове гробове.

Задушнице су дан за душе преминулих. Увек падају у суботу, јер је то и иначе, у току читаве године, дан кад се сећамо преминулих. На гробље и у цркву се носи кувано жито - кољиво. Жито нас символично подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у светлости сунца. Жито је символ смртног тела и бесмртне душе у светлости Царства небеског.

Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се залечују ране греха.

Свећа је символ светлости Христове. Он је рекао: "Ја сам светлост свету." Та светлост треба да нас подсети на светлост којом Христос обасјава душе преминулих. Свећа је малена жртва Богу, који се за нас жртвовао.

Даће и подушја се не дају да се "нахрани" покојник, односно, да душа његова "једе", него да се сиротиња нахрани и у молитвама помене покојника.

Наш Патријарх стално говори, саветује и упозорава да даће никако не смеју да буду гозбе са много скупоцених јела и пића. Уместо на нехришћанске гозбе, новац треба да се употреби у племените сврхе и то према могућностима. Колико ко може, треба да помогне некој сиромашној породици, избеглицама, болеснима или сирочади. Патријарх даље каже: "Није ли боље и племенитије свима да поступамо хришћански, него да, угледајући се на неразумне поступке појединаца, преступамо заповести своје Цркве - заповести којих су се наши преци свето држали."

На дан задушница се иде у цркву, где се служи Света Литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, после службе се иде до гробова покојника. Тамо се пале свеће, а свештеник обави кратки обред и окади гробове.

Ако су наши покојници сахрањени далеко и није могуће отићи на гробље, увек може да се оде у цркву, где се одслужи помен, а Господ види и зна.

На задушнице се дели милостиња. Како на гробљима тада има највише просјака, треба сваком уделити по неки прилог, јер је боље поћи са благословом, него да иза леђа просјаци проклињу.

Постоји још један вид милостиње који је код нас заборављен: духовна милостиња. Духовна милостиња је поклањање духовних књига.

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...

Помаже Бог, Православна браћо! Просветлите необавештеног и не тако упућеног мене грешног:

Све је то у реду, Задушнице служе да би се сетили својих преминулих и тада одлазимо на Литургију, односимо жито, свећу, списак свих наших уснулих. Није ми јасно, колико та пракса може да користи преминулима, нпр. неком убици, разбојнику и сл., да ли редовна молитва, помен на Литургији и сл. може њега да спаси адских мука. Нпр. Отац Јоил каже да после упокојења ништа не можемо да урадимо више за покојне. Ако је тачно све то што каже О.Јоил, чему онда Задушнице, парастоси, помени итд.

Друга моја дилема (иако не припада задатој теми) је о рају и паклу. Такође, Отац Јоил(и мноштво других духовника), кажу да душа после излазка из тела, у пратњи Анђела Чувара пролази митарства и уколико успе да их пређе иде у рај, уколико падне на неко, директно иде у пакао. Док поједини учењаци говоре да рај и пакао као *места* не постоје већ да после упокојења душа *спава* до васкрсења и после Страшног Суда, одлучује се где ће провести вечност. Шта од наведеног је тачно, или ако није ни једно ни друго, може ли неко да ми ово разјасни?

Унапред захвалан!

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

?????? ???, ??????????? ?????! ??????????? ????????????? ? ?? ???? ???????? ???? ???????:

??? ?? ?? ? ????, ????????? ????? ?? ?? ?? ?????? ?????? ?????????? ? ???? ???????? ?? ?????????, ???????? ????, ?????, ?????? ???? ????? ???????. ???? ?? ?????, ?????? ?? ?????? ???? ?? ??????? ???????????, ???. ????? ?????, ?????????? ? ??., ?? ?? ??????? ???????, ????? ?? ????????? ? ??. ???? ???? ?? ????? ?????? ????. ???. ???? ???? ???? ?? ????? ????????? ????? ?? ?????? ?? ??????? ???? ?? ???????. ??? ?? ????? ??? ?? ??? ???? ?.????, ???? ???? ?????????, ?????????, ?????? ???.

????? ???? ?????? (???? ?? ??????? ??????? ????) ?? ? ???? ? ?????. ??????, ???? ????(? ??????? ?????? ?????????), ???? ?? ???? ????? ??????? ?? ????, ? ?????? ?????? ?????? ??????? ????????? ? ??????? ???? ?? ?? ????? ??? ? ???, ??????? ????? ?? ????, ???????? ??? ? ?????. ??? ???????? ??????? ?????? ?? ??? ? ????? ??? *?????* ?? ??????? ??? ?? ????? ????????? ???? *?????* ?? ????????? ? ????? ???????? ????, ???????? ?? ??? ?? ???????? ???????. ??? ?? ????????? ?? ?????, ??? ??? ???? ?? ????? ?? ?????, ???? ?? ???? ?? ?? ??? ?????????

??????? ????????!

Na pitanje zašto se u crkvi posebne molitve posvecuju umrlima kad se u narodu kaže "posle smrti pokajanja nema", u verskim citankama i veronaukama se objašnjava da je "Crkva ustanovljena radi spasenja ljudi od greha, zla i vecne smrti - smrti duhovne. Sila kojom se ostvaruje krajnji cilj ljudskog živospasenja jeste - izmedu ostalih, i molitva - zaupokojena molitva. Zato u knjigama i piše: neprestana molitva pravednoga mnogo može pomoci".

Na pitanje u kakvoj vezi mogu biti živi sa dušama umrlih, jer su svet živih i svet umrlih odvojeni nepremostivim zidom tajne neshvatljive ljudskom umu, u verskim citankama se odgovara primerom vina zatvorenog u tami bureta, ali ono, iako ni po cemu ne može znati šta se dešava u spoljašnjem svetu, ipak svakog proleca pocne da "cveta". Tako je i sa vezama ljubavi izmedu sveta živih sa dušama dragih umrlih osoba, kaže se u ucenju hrišcanske crkve, koja baš zato znacajnu pažnju i posvecuje molitvama za spas duša onih koji su "prešli u carstvo nebesko".

Nadam se da ce ovaj odgovor resiti neke Vase dileme.Svako dobro od gospoda!!!

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Хвала вам пуно браћо и сестро, нарочито теби брате на овако широком излагању и образложењу. Ја сам отприлике имао такво мишљење, али ето, допустио сам да ме учењаци и јеретици збуне! Опростите сви, и још једном хвала!

Бог вас благословио! dada

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

????? ??? ???? ????? ? ??????, ???????? ???? ????? ?? ????? ??????? ???????? ? ???????????. ?? ??? ????????? ???? ????? ???????, ??? ???, ???????? ??? ?? ?? ??????? ? ???????? ?????! ????????? ???, ? ??? ?????? ?????!

??? ??? ???????????! 0110_hahaha

?????? ???? ?? ????? ??? ???? ??? ????????? ? ???? ????? ??????:

???? ?? ? ?????????? ????????? ?? ?????? ?????? ????? ?????? ??????????? ????? ? ????, ? ????? ?? ?? ???? ?????? ????? ??????, ? ???????? ????? ????? ??? (??. ?????? ??????? ? ??????? ???? ?? ?? ??????? ?????????? ????? ? ??????????? ????), ? ?? ??? ??????? ? ??????? ???????? ?????? ?? ?????? ???????, ??? ???? ??? ??? ?? ?????? ???????. ??????, ?? ??????????? ?? ? ?????? ?? ?????? ??????? ???? ????? ? ??????, ?????, ?? ???? ????, ??? ????? ??????, ???? ????????? ???????, ???? ??? ??????????? ?????????.??????, "????? ? ???????????" ????? ???? ???????? ??? ???????? ?????????? ?????, ???????? ?? ????? ???? ?? ?? ???????. ?? ?????? ?? ????????? "????? ? ??????????" ? ?????? ?? ??? ?????? ????, ? ??????? ?????????? ????? ???, ?? ??, ???? ??????? ???? ??? ????????.

???? ????????? ?? ???? ??? ??????? ?????, ????????. ??????? ?? ???? ????? ??????? ???? ???????? ????????? ?????? ? ????? ??????? ????.

?? ????? ?????? ??????? ??? ??????????? ?????????, ???? ?? ???? ?? ????? ?????????. ??, ??? ???? ??????? ??????????. ????, ??????? ??? ?? ???? ???? ???? ????? ????, ???? ?? ??? ?????????? ??????, ???? ?? ???? ????????? ??? ??????? ? ?????? ?? ????? ???? ? ??????????? ????????.

????? ????? ???????? ???? ? ?????? ??????? ????? ??????, ?? ?? ???? ???? ?????? ??? ?? ?????? ???? ??????? ???? ??????? ? ??????? ?????????, ? ???? ???? ?? ?????? ???? ??????? ? ??????? ?????????. ??? ?? ???? ?????? ?? ?? ?????? ???????, ?? ???? ?? ???????, ?????? ????? ?? ?????? ???????.

????? ?????888, ???? ?? ?? ??? ???? ????????? ? ?? ?? ??????? ?????????? ????????, ??? ?? ?? ??????? ?????? ?????, ???????? ?? ?????? ???? ???????? ????.

??? ??? ????? ?? ???? ????? ?? ?? ????? ?? ?? ?????, ?? ????? ?????? ???? ???????, ?? ?? ???? ???????? ????? ??, ?? ????? ???????????. ???? ?? ??? ?????? ????? ????, ?????, ???? ?? ???? ?????? ????? ????. ? ?????? ???? ??? ????. ?? ????? ?? ? ?????????, ??? ?? ????, ???? ?? ??????? ?? ???? ?????, ? ??????? ?? ?????? ? ? ??????? ???????? ?? ?? ???, ???? ????? ???? ???, ????????? ???????? ?? ?? 19 ????????? ??? ???? ? ?????. ?? ?? ??????? ??????? ??????????? ????? ??????????, ???? ?? ???????? ??????????? ????? ?????? ? ????.

Ako više ne postoji pakao gde ?e biti ba?eni Sotona i Lažni prorok jer se o paklu govori u knjizi Otkrovenja.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest свештеник Иван

А шта је пакао? Значи ли то да ће Бог дозволити да постоји опет вечно зло? Зар ће смрт вечно постојати? Хајде мало, размислите о томе.

И како си успео да напишеш ову поруку са оволико слободног простора доле, иако сам покушао да скинем баг, нисам знао.  0110_hahaha

Link to comment
Подели на овим сајтовима

? ??? ?? ?????? ????? ?? ?? ?? ?? ??? ????????? ?? ??????? ???? ????? ???? ??? ?? ???? ????? ?????????? ????? ????, ?????????? ? ????.

? ???? ?? ????? ?? ??????? ??? ?????? ?? ??????? ????????? ???????? ????, ???? ??? ??????? ?? ?????? ???, ????? ????.  joooj

Otkrovenje Jovanovo 20-14.I smrt i ad behu ba?eni u vatreno jezero.Ovoje druga smrt,vatreno jezero.i KO GOD SE NE NADJE UPISAN U KNJIZI ŽIVOTA BI BA?EN U VATRENO JEZERO. To ?e se desti o Hristovom dolasku. TO što ste napisali da ad više ne postoji jer govori neka stihira  na Vakrs nije biblijski utemeljeno
Link to comment
Подели на овим сајтовима

?????, ???? ? ??? ?? ?????? ?????, ???? ?? ??????? ??????? ?? ?????? ? ????? ?????

    O?e niste ukapirali,ovde govorim o Vašoj izjavi da je Gospod uništio pakao.On ga još nije uništio kako i prihvatamo iz Otkrovenja, ali ?e ga uništitri po svom  dolasku u Ognjenom Jezeru gde je smrt duga.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest свештеник Иван

http://www.medicinari.com/simvolclan5.html

Ево мало прочитајте једно изузетно тумачење о. Александра Шмемана. Можемо после да поразговарамо.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

http://www.medicinari.com/simvolclan5.html

??? ???? ?????????? ????? ???????? ???????? ?. ?????????? ???????. ?????? ????? ?? ?????????????.

  Teks je u redu , prihvatam.Ali nije u kontekstu našeg razgovora.,osim onog dela,,"???????? ?????????? ??????? ?? -????.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest свештеник Иван

Драги брате Јорге, само полако... нико овде не говори о непостојању после смрти, побогу! Наша вера и јесте у живот после живота и то онај вечни, изистински, јер овај живот никако није потпун, зато што се завршава смрћу. Нигде Еп. Игнатије није рекао да они који нису остварили заједницу са Богом, колико сам ја пратио рад Владике, да они одлазе у ништавило. Напротив, Владика каже да ће природа васкрснути, јер је Христос гарант Васкрсења, али је и тачно да је пакао управо неоставрења личности. Драги мој, осврни се око себе, колико ћеш само људи видети који су у пакленом стању, потпуно неостварене личности.

Што се тиче душе, а овде је о томе причано и причано, јасно треба нагласити да душа није само нека духовна компонента већ под душом Свети Оци (а и они су имали различите ставове по питању терминологије) подразумевају личност, а личност не може да буде несвесна. Наша вера није у веровање у бесмртну душу већ вера у Васкрсење тела. Навео сам Ти светог Јустина Мученика и философа који, познајући јелинску философију, схватио је да је учење о бесмртности душе богохуљење, јер ако је душа бесмртна, зашто је Христос долазио да уништава смрт? Још, бесмртност је једино остварујућа у Богу. Нема бесмртности ван Бога, то је највећа обмана овога света. Зар не видиш, колико се људи труде да нађшу бесмртност ван Бога? Да ли успева?

Брате, ја чврсто верујем, и то је мој фундамент вере, да је једино могуће задобити бесмртност кроз заједницу са Богом на Светој Литургији, те се никако и никад нећу уздати у бесмртну душу.  Јасно је мени, а и Теби и свима Господ рекао да ко једе Његово Тело и пије Његово Крв има живот вечни, и Христос је у њему и да ће га подићи у последњи дан.

Што се тиче цитата, нисам га ни цитира већ парафразирао, али мислим да је суштина иста, јел?

Што се тиче тумачења св. Теофилакта Охридског, мало ми је нејасно, али ћу се потрудити да га целог прочитам. У сваком случају, ја Царсво Небеско предокушам на Светој Литургији, и нама хришћанима Света Литургија и јесте циљ, а не средство за постизање овога или онога. О овоме би још могли да разговарамо, мислим да је тема потребна, али је и широка.

На крају, што се тиче поделе на рај и пакао, она нам јесте дошла са Запада, из схоластике. Августин је говорио да ће се само душа спасити. Због тога је на Западу направљена строга организација хришћанства, разне забране типа "не смеш ово или оно", те се вера свела само на јуридички, чак жандарски однос.

Један шпански писац Унамуно је сјајно казао: "Могу да кажем да сам као младић, а чак и као дете, остајао равнодушан кад су ми показивали најупечатљивије слике пакла, јер чак и тада ништа ми се није учинило тако ужасним као непостојање...ништавило..." Веруј брате, то ништавило је извор највећег страха за данашње људе. Постојање, вечно постојање извире из Литургије, зато, наглашавам, нама је отребна обнова литургијског живота, а не заплашивање људи.

Све ово, да завршим, не знали да неће бити Страшног Суда. Наравно да хоће, о томе нам говори и Свето Писмо и свети Оци, али су свети Оци о овоме врло ретко говорили, већ су стално говорили о афирмативним стварима, живот, љубав...

Брате, Литургија је суд овоме свету. КО хоће спасење и живот вечни- он је на Литургији.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Врло радо бих и даље дискутовао оче, али колико ја могу да идем даље, с обзиром да сам ја такођер добро проучио богословска дела Митрополита Зизјуласа, па се не слажем са тим учењем јер не подржава св.Предање. Док ви као власник сајта подржавате, дакле нећу да терам мак уз конац. Како ви кажете, ако се може дискутовати на тему слагање не слагање са богословљем митрополита Зизјуласа и епископа Игњатија Мидића, без бановања онда могу наставити ако не онда не бих.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

????? ????? ?????, ???? ??????... ???? ???? ?? ?????? ? ??????????? ????? ?????, ??????! ???? ???? ? ????? ? ????? ????? ?????? ? ?? ???? ?????, ??????????, ??? ???? ????? ?????? ???? ??????, ???? ??? ?? ???????? ?????. ????? ??. ???????? ???? ????? ?? ??? ???? ???? ????????? ????????? ?? ?????, ?????? ??? ?? ?????? ??? ???????, ?? ??? ?????? ? ?????????. ????????, ??????? ???? ?? ?? ??????? ??????????, ??? ?? ??????? ?????? ?????????, ??? ?? ? ????? ?? ?? ????? ?????? ??????????? ????????. ????? ???, ?????? ?? ??? ????, ?????? ??? ???? ???? ?????? ???? ?? ? ???????? ?????, ??????? ??????????? ????????.

??? ?? ???? ????, ? ???? ?? ? ???? ??????? ? ???????, ????? ????? ????????? ?? ???? ???? ???? ???? ??????? ?????????? ??? ??? ????? ????? ??? (? ? ??? ?? ????? ????????? ??????? ?? ?????? ?????????????) ????????????? ???????, ? ??????? ?? ???? ?? ???? ????????. ???? ???? ???? ? ???????? ? ???????? ???? ??? ???? ? ????????? ????. ????? ??? ?? ?????? ??????? ???????? ? ???????? ????, ????????? ???????? ??????????, ??????? ?? ?? ?? ????? ? ??????????? ???? ??????????, ??? ??? ?? ???? ????????, ????? ?? ??????? ??????? ?? ???????? ????? ???, ?????????? ?? ?????? ??????????? ? ????. ???? ??????????? ??? ????, ?? ?? ??????? ?????? ????? ?????. ??? ?? ?????, ?????? ?? ???? ????? ?? ????? ?????????? ??? ????? ?? ?? ???????

?????, ?? ?????? ???????, ? ?? ?? ??? ????????? ????, ?? ?? ?????? ?????? ???????? ?????????? ???? ????????? ?? ????? ?? ?????? ?????????, ?? ?? ?????? ? ????? ???? ?????? ? ???????? ????.  ????? ?? ????, ? ? ???? ? ????? ?????? ????? ?? ?? ???? ?????? ???? ? ???? ?????? ??? ??? ????? ?????, ? ??????? ?? ? ???? ? ?? ?? ?? ?????? ? ???????? ???.

??? ?? ???? ??????, ????? ?? ?? ?????? ??? ????????????, ??? ?????? ?? ?? ??????? ????, ????

??? ?? ???? ???????? ??. ?????????? ?????????, ???? ?? ?? ???????, ??? ?? ?? ????????? ?? ?? ????? ????????. ? ?????? ???????, ?? ?????? ??????? ?????????? ?? ?????? ?????????, ? ???? ?????????? ????? ????????? ? ????? ???, ? ?? ???????? ?? ????????? ????? ??? ?????. ? ????? ?? ??? ????? ?? ???????????, ?????? ?? ?? ???? ????????, ??? ?? ? ??????.

?? ?????, ??? ?? ???? ?????? ?? ??? ? ?????, ??? ??? ????? ????? ?? ??????, ?? ??????????. ???????? ?? ??????? ?? ?? ?? ???? ???? ???????. ???? ???? ?? ?? ?????? ?????????? ?????? ???????????? ???????????, ????? ??????? ???? "?? ???? ??? ??? ???", ?? ?? ???? ????? ???? ?? ?????????, ??? ????????? ?????.

????? ??????? ????? ??????? ?? ?????? ?????: "???? ?? ????? ?? ??? ??? ??????, ? ??? ? ??? ????, ??????? ?????????? ??? ?? ?? ?????????? ??????????????? ????? ?????, ??? ??? ? ???? ????? ?? ?? ???? ??????? ???? ??????? ??? ???????????...?????????..." ????? ?????, ?? ????????? ?? ????? ???????? ?????? ?? ??????? ????. ?????????, ????? ????????? ?????? ?? ?????????, ????, ??????????, ???? ?? ??????? ?????? ???????????? ??????, ? ?? ??????????? ????.

??? ???, ?? ???????, ?? ????? ?? ???? ???? ???????? ????. ??????? ?? ????, ? ???? ??? ?????? ? ????? ????? ? ????? ???, ??? ?? ????? ??? ? ????? ???? ????? ????????, ??? ?? ?????? ???????? ? ???????????? ????????, ?????, ?????...

?????, ????????? ?? ??? ????? ?????. ?? ???? ??????? ? ????? ?????- ?? ?? ?? ?????????.

      O?e Ivane neko bi pomislio da je Liturgija ?etvrto lice Boga i da ve?no postojanje iz nje izvire a ne od Boga,od Hrista kroz Hrista u Duhu Svetom.Kako možete re?i:?????????, ????? ????????? ?????? ?? ?????????....?  Postoji opasnost da od Liturgije ne vidimo Hrista,ako je smatramo kao neki magijski ?in koji ?e rezulturati ve?nim postojanjem nezavisno od našeg li?nog odnosa i iskustva sa Hristom.Upravo je liturgijsko sabranje rezultat našeg živog odnosa sa Hristom a ne sa Liturgijom ,prirodno disanje Tela Hristovog,  na kojoj ?inimo Njemu za spomen.Najviši je izraz Božije ljubavi prema ?oveku i ?oveka ka Bogu kaji se kruniše evharistiskim sjedinjenjem.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...