Иван ♪♫ Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 Nije bas toliko nadrealna... Pre desetak godina sam u razgovoru sa jednom osobom ovde u italiji pitao gde ide na letovanje dobio odgovor- ove godine nigde, isli smo prosle godina... Ili recimo ove godine... Zbog krize je 30% italijana manje islo na letovanje... Ali pazi da oni stoje deset puta bolje od srba... Sa srpski primanjima ovde ne bi palo nikome dao oke kod komsije na kafu a kamoli na more... Сложићеш се да једна особа није мерило. А колико процената Срба иде на море? Једноставно тврдим да се одлазак на летовање, одмор, на море, на планину, у бању, не може сматрати луксузом, нити значи да су Срби пуни пара. Не причамо овде о луксузним дестинацијама. Сигурно да има људи који троше више него што треба, али то је у потпуности њихова ствар, јер своју плату троше. Ако иду на море - одлично, неко има плату и посао. Али неће имати шта да потроше уколико немају плату, тј. посао. Према томе, тврдња да ,,Срби имају пара али не дају” једноставно нема основа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 @@Crveni Baron, Ако мислиш да је наш основни проблем тај што Срби не плаћају порез и да је зато држава сиромашна, дај ми неки конкретан податак, неку статистику, истраживање. Али пази, ако тврдиш да Срби имају пара, како онда држава може бити сиромашна? То је контрадикција? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 Sa srpski primanjima ovde ne bi palo nikome dao oke kod komsije na kafu a kamoli na more... Nije nikakav poseban problem, barem za većinu ljudi, da odvoje par stotina evra da bi jednom godišnje otišli na desetak dana u Crnu Goru, Grčku, Tursku...ne treba da imaš bogzna kakva primanja da bi mogao da letuješ - osim naravno ako hoćeš da ideš na neke egzotične destinacije. Млађони је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 Jeste problem za vecinu ljudi da odvoji, ne par, nego vise od par stotina evra, manji broj njih to moze a ne vecina. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 E ovo mi nemamo a za ovo nam nije kriv niko, ni Tito, ni mIlosevic, Zapravo jeste, za to je kriv socijalizam i komunizam to jest nacin na koji smo mi pristupali poslu. - Kod nas posao se dobijao preko partije, posao je morao da postoji za svakog i u poslu si napredovao u odnosu sa time koliko si dobar u sindikatu, partiji ili nekom drugom mestu. - Na zapadu si posao zaradjivao znanjem i vestinom, dobar posao postoji samo za one koji hoce dobro da rade, i u poslu si napredovao skladno znanjem i vestinom. Nadam se da uvidjas razliku u odnosu privreda - radnik kod zapadnjaka i nas. Taj odnos privrede prema radniku iz marksizma je stvorio danasnjeg srpskog radnika - ali to nije nepromenjivo. Daj nam zapadne gazde vrlo lako su postali radniji, ljubazniji, pristojniji, stedljiviji, da vidis brale kako ovi iz moje generacije svi trce u henkel da pakuju praskove. Kad padne 1000 kinti dnevnica, rade i trecu i drugu i prvu i vezane smene - ne biraju. I posle pricas kako si ti neki kanda nacionalista, nacrnio si narod ko da su bezobraznici, lenstine, neradnici, raspikuce - genetski. DYNABLASTER and Филозоф је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 Meni je najjaca fora sto svi ovi sto su u inostranstvu znaju bolje kakvo je stanje u Srbiji po pitanju svega, da je to prosto fenomenalno Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 rad se ceni u EU. A kod nas se ne postuju osnovne norme iz zakona o radu. Kradu radnika kradu drzavu, ne prave timove za buducnost, ne stimulisu dobre radnike, jer oni jesu Bog a vala i batina jer imaju jednu maloprodaju koja koliko toliko dobro radi i nalaze samo gladne radnike, jer drugi stvarno ne zele da podnose takav bezobrazluk. Koliko je zadovoljnih radnika u Srbiji? A i koliko smo nesamosvesni da sve to gledamo i cutimo.? Nabrojali ste ovde ljude koji navodno srecno i zadovoljno zive u Srbiji. *vase pravo , meni su oni potpuno siromasni za posao koji obavljaju.* Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 Наведи ми где се неки свети отац бунио за своја права? Поготово за права радника. Нигде. То није хришћански. Сиромаштвом и угњетавањем се спашавај брате. Ваљда знаш ко је први бунџија? И зашто спомињеш ту демонску творевину ЕУ? У њој нема ништа добро. Управо зато што се поштују та права радника, које је лично нечастиви осмислио (примети да парламент ЕУ изгледа као вавилонска кула)! Шта мислиш зашто су тамо добре плате? Зато да би људи беспосличарили. Јер чим имају вишак средстава, онда могу да се баце у блуд и разврат. Зато и имају времена да се баве парадама. Вишак средстава и то достојанство су само зло, које ће покопати ову нашу православну земљу. Срећа, па се закон о раду не поштује, иначе би било још и горе. Содома и Гомора! Спасавај се брате трпљењем! То је за твоје добро, ваљда смо ми православно држава! Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 Ti me ponekad i nasmejes Inace ne trazim nista vise no cenu postenog radnika koje imaju drzave u okruzenju i EU. Eo kad dobijemo prvu takvu platu ja cu organizujem rostilj a himna ce nam biti ona narodna : Luckasta si tiiii takav sam i jaaa Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 Када те нечастиви буде питао да ли хоћеш цену радника из ЕУ, али и све оно што иде уз то (параде, родне студије, блуд, разврат), да ли ћеш прихватити? Хоћеш, јер ти је душа у ЕУ, само што још то не знаш. Ми, поданици православне државе се угледамо на Русију из 18 века. То је била православна држава. Зато је и дала гомилу светитеља. Кметови су радили по цео дан и нису имали времена за глупости као што ти имаш. Православна држава мора да води рачуна о духовном стању својих поданика. Блажени су сиромаси, оклеветани и обесправљени. Јао, сви свети, сачувајте грешне душе наше од пошасти радничких права и геј парада за које моле ови заблудели синови Србије! Опростите им, не знају шта чине! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 Ево да одржим обећање па да покушам да објасним о чему се ради. Ti me ponekad i nasmejes Inace ne trazim nista vise no cenu postenog radnika koje imaju drzave u okruzenju i EU. Eo kad dobijemo prvu takvu platu ja cu organizujem rostilj a himna ce nam biti ona narodna : Luckasta si tiiii takav sam i jaaa У томе је ствар брате - не можеш да "тражиш". Рад је роба као и све друго и своју цену добија на тржишту. Пази овако - Пери треба неко да му заврши неки посао за један дан. Он има максималну цену колико то може да плати - зависно од тога колико му се исплати, колико има пара итд. - рецимо да је то 1000 динара. Жика тражи посао - он има минималну цену за коју је спреман да ради, зависно исто од тога колико му се исплати, колико му нуди неко други итд. - рецимо да је то 500 динара. Значи, цена тог једног дана рада може да буде од 500 до 1000 динара, колико се договоре. Е сада, ако осим Жике нико други не тражи посао - значи једини је слободан радник - онда ће он моћи да тражи већу цену, па ће она бити ближа 1000. Што више има радника који траже посао, они ће једни другима обарати цену па ће бити ближа 500 динара. То је економски закон који одређује цену рада. Значи, не можемо ми да некога "присилимо" да плати неку цену "које имају државе у окружењу и ЕУ", јер тамо су другачији услови - различит број радника, број послодаваца, више капитала итд. Шта се дешава ако Перу "присилимо" да плаћа одређену цену? Ако је та "минимална плата" испод 500 динара не дешава се ништа, нема никаквог утицаја на тржиште. Ако је између 500 и 1000 динара, рецимо 700 - онда ће Пера међу радницима бирати оне са више искуства и слично, пошто већ плаћа више. То значи да ће радници са мање искуства, по правилу млађи или сиромашнији - који су спремни да раде за мању плату - остати без посла. Ако је минимална плата већа од 1000 динара, онда ће Пера одустати од посла - не исплати му се - и тиме ће нестати радно место. Значи "минимална зарада", зависно од тога колика је, или нема никаквог утицаја на привреду - или је штетна јер уништава радна места и онемогућава некима (обично најсиромашнијима) да нађу посао. Како се онда "повећава зарада"? Већ се из овога што сам горе навео види - ако има мање слободних радника, Пера ће морати да плати већу плату Жики. Не треба нико да га "приморава". Ако је Жика једини слободан радник, он може слободно да тражи максималну цену за свој рад. Значи, треба омогућити да сви који су били спремни да раде за мање добију посао. То значи, омогућити што слободније запошљавање. Ако послодавцима отежавамо да запосле људе, ми тиме гурамо цену рада на доле. А шта то послодавцима отежава да запосле људе? Па сва ограничења и закони који наводно "штите раднике" - минималац, разне регулације, синдикати, "радничка права" итд. Значи да би заиста помогли радницима и повећали плате треба да укинемо та ограничења послодавцима, а не да их повећавамо. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 Meni se cini da su medju pravoslavnim Srbljem vrlo popularan komunizam. Stecem utisak da idealno drustvo zamisljaju kao komunisticko drustvo samo sto centar ne bi bila partija vec crkva Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 Kradu radnika kradu drzavu, ne prave timove za buducnost, ne stimulisu dobre radnike, Nije tacno. Prvo drzava jedina krade radnika, drugo u firmi u kojoj sam folontirao svi radnici redovno dobijaju stimulacije. Naprimer merchendajzeri - oni koji pakuju robu po marketima a rade za MD dobijaju za ispunjenje norme stimulaciju 3000 dinara mesecno. Komercijalisti sa druge strane za probijen plan prodaje dobija stimulaciju i po 200-300 evra. Ali znash sta je fora bato... stimulacij udobijes ako radis a da bi radio nekad moras i preko radnog vremena. Moras da se trudis. Dobijaju se i besplatna putovanja i pokloni i sve ako ide posao. Poenta je sto je to jaka privatna firma koju vodi posten covek kome je stalo do toga da dobro posluje i samim tim pazi o svojim radnicima. Samo losi privrednici i lose firme ne daju stimulacije radnicima. A ti losi privrednici opstaju opravo zbog lose drzave. Inace ne trazim nista vise no cenu postenog radnika koje imaju drzave u okruzenju i EU. Cena rada u Srbiji mora da bude niska jer je privreda losa. Naprimer u Srbiji branje malina dnevno kosta 1000 dinara u naprimer nemackoj 3000 dinara. Zasto? I jedan i drugi rade isto to stoji medjutim ne vredi rad jednog i drugogo isto iz par razloga: 1. U Srbiji ima mnogo onih koji bi beru maline (ponuda radnika je visoka pa im je cena niska) U nemackoj sa druge strane manje. DAkle moras da imas vise posla, pa da ne bude i pera i laza i mika i zika bi da rade, pa gazda moze da da posao onom ko trazi najmanje, 2. U Srbiji od kila malina koje se nabere ostvari se profit od recimo 40 dinara. U nemackoj se ostvari profit od 50 dinara. 3. U Americi malinar ima manje rizike, i vecu prodaju, u Srbiji ima ogromne rizike i nisku prodaju. To su ti tri stvari koje moras da promenis da bi dobio cenu plate kao u Evropi. A najgori nacin jeste da trazish neke minimalne plate i slichne gluposti. MInimalna plata je ona za koju bi neki covek radio neki posao. A covek sam najbolje moze da oceni vrednost svog rada. Naprimer ti daj za branje malina 50 dinara neces dobiti nijednog radnika, daj za 100 opet nijednog daj za 500 mozda jednog ili dvojicu ali zato za 1000 dinara dnevne plate radice ti mnogo njih. I tako se postize "cena rada" ustvari tako se postigne cena svega pa i rada. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 Komunizam je za vas ako recimo svi moleri u drzavi imaju 1 euro kvadrat? Hocemo li sada da krenemo kako izgleda kad moler kreci i radi naprimer gips ili kako izgleda kad komsija dodje sa posla i ode da okreci stan za 0.5 evra? Hocemo li da govorimo i o tome da profi moler moze jako da pomogne da kupimo najbolje materijale koji imaju najbolji odnos : cena , kvalitet . i da zidovi kad se profi urade traju i do 5 godina? Naravno da za 0.5 evra dobijas lose zavrsene i grube zidove koje sledece godine opet moraju da se krece. I sad onda treba razmisliti o domacinu koji je ustedeo novac zbog toga sto je uzeo profi molera i taj novac moze uloziti pametno u nesto drugo mnogo korisnije. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Септембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2013 Наведи ми где се неки свети отац бунио за своја права? Поготово за права радника. Нигде. То није хришћански. Сиромаштвом и угњетавањем се спашавај брате. Ваљда знаш ко је први бунџија? И зашто спомињеш ту демонску творевину ЕУ? У њој нема ништа добро. Управо зато што се поштују та права радника, које је лично нечастиви осмислио (примети да парламент ЕУ изгледа као вавилонска кула)! Шта мислиш зашто су тамо добре плате? Зато да би људи беспосличарили. Јер чим имају вишак средстава, онда могу да се баце у блуд и разврат. Зато и имају времена да се баве парадама. Вишак средстава и то достојанство су само зло, које ће покопати ову нашу православну земљу. Срећа, па се закон о раду не поштује, иначе би било још и горе. Содома и Гомора! Спасавај се брате трпљењем! То је за твоје добро, ваљда смо ми православно држава! Па да вратимо робовласничко друштво, да се робови спасавају а ови пошто не трпе, шта буде - биће. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука