Наташа81 Написано Јун 24, 2014 Пријави Подели Написано Јун 24, 2014 Скоро сам питала једног монаха како је одлучио да оде у манастир. Рекао је да је просто знао да треба да иде, осетио је тај призив који се често помиње. Али од тог тренутка до замонашења чекао је 18 година. Неке ствари се временом изкристалишу па човек који можда никада није ни помишљао да ће се замонашити, нпр. за коју годину оде у манастир. То је ваљда оно кад неко пусти да га Господ смести тамо где треба да буде. Жедни and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 Црноризац Стазом ћу Tвојом смерно ја поћи, где зора спасења као трава расте, загрљен светлошћу ја Tеби ћу доћи, жедан Ти лика преблаги Спасе. Бићу нижи од црва, квасац што земљу везује за небо, узвишенији од звезда, бићу оно што сам рођењем бити треб'о. Хвала што Си дао да живот ја схватим, да научим млад шта је права вера, пожелех Христе да светлост ти пратим, да окајем грехе од космоса веће. Бићу луд у очима света, венчан по њима за камен беживотни, гониће ме у смрт, али штета, никад од Тебе неће ме одгонити. Молитвом ћу својом достићи врлину, по промисли Твојој бићу бели цвет, невеста у црном миром обојена, у тишини пустиње моли се за свет. Помилуј ме руком нежнијом од среће, поведи ме тамо где уздаха нема, да оживим смрћу од радости веће, па да будем ангел Твојега знамења. Допусти Женику да ка Теби кренем, да у Твоме сјају ја очистим себе, нека воља Твоја лик ми сада прене, у монашку расу чисту попут бебе. Мењам мач за бројаницу, и крст свој носим са собом у миру, Богу се предајем и понизно молим, води ме Теби, мом коначном циљу. Стефан Л. (Жедан да се о вери збори) Н И Н Е, Иван Ивковић and Жика је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan023 Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 Скоро сам присуствовао монашењу једне сестре у Великој Ремети коју сам познавао од раније. Нисам приметио да се ишта променила, мада и не виђам је сад тако често.Ја лично, од како сам кренуо у Цркву, и како сам почео да трагам за Богом имам жељу за монаштвом. Жеља није толико јака да бих могао сутра да идем у манастир, али је константна и све већа. Био сам више пута у манастиру Ковиљ и веома ми се свиђа и одговара такав начин живота. Мој локални свештеник са којим сам разговарао на ту тему ми је да не журим, млад сам, има времена... Arsenija, Рада., Интегра and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 Не бих да гушим тему више... Ма какво гушење, напротив! Мени је баш интересантно. Много нам требају информације овог типа, из прве руке. Не видим много монаха по форуму. И ови што су ту ретко се јаве па је врло драгоцено кад неко са осталима подели своје искуство из манастира. Рецимо, брат Арсеније Јовановић је до сада одрадио најбољи посао што се тога тиче. Штета што се не јави овде понекад али хвала му и за ове емисије и предавања што снима. 8086.gif Рада. је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 Ја од малена имам ту мисао да се замонашим, па су ме неки питали да ли сам ја нешто разочаран, али је поента у томе да сам ја одушевљен и Богом и вером и свиме што чини монашки живот. Знам да је веома тешко, поготово у почетку, али... Видећемо. Док је бака жива, требам јој, па не могу. А и ко зна шта ће се све десити до тада? Milan023, lab_man, Рада. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan023 Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 Цитат архимандрита Тихона Шевкунова, из књиге ''Несвети а свети'' о одласку младих у манастире: ''Ту су се млади, без и најмање жаљења, одрицали задовољства, уобичајених за њихове вршњаке, само да би остали у том свету без којег више нису могли да живе...'' На мене је овај цитат оставио веома јак утисак. Док сам читао слатко сам се насмејао, како је истинито написано.Други пут кад сам требао да идем, моји другари су скупљали паре да би могли да иду да пијанче, а ја сам скупљао паре за аутобус, и плус да ми остане да купим по нешто ближој фамилији... Срђан Ранђеловић, Иван Ивковић, nana and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
volga Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 "Dobrotoljublje" knjige savrseno govore o monastvu. Divne knjige. "Vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 "Dobrotoljublje" knjige savrseno govore o monastvu. Divne knjige. Da govore ali tesko da su za ovo vreme i za nas. Phoebe је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 Da govore ali tesko da su za ovo vreme i za nas. Тек понешто... Још се нисам одважио да читам али како сам разумео из прича најбоље би било да нам неко укаже кад и који део Добротољубља ваља да читамо и то неко коме је добро познат степен нашег духовног узраста. Има у "Боготражитељу" нека препорука... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 Тек понешто... Још се нисам одважио да читам али како сам разумео из прича најбоље би било да нам неко укаже кад и који део Добротољубља ваља да читамо и то неко коме је добро познат степен нашег духовног узраста. Има у "Боготражитељу" нека препорука... Te su knjige odlicne ali nikako nemozemo sami ploviti kroz to more. Potreban je neko ko je vec prosao tim vodama. Ja nebih preporucio cak ni bogotrazitelja. Ali kako ko hoce . Иван Ивковић, Дијана. and Phoebe је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 Te su knjige odlicne ali nikako nemozemo sami ploviti kroz to more. Potreban je neko ko je vec prosao tim vodama. Ja nebih preporucio cak ni bogotrazitelja. Ali kako ko hoce . Samo da nadopunim znam neke ljude koji su se bavili i bogotraziteljem i dobrotoljubljem i otisli u aut i to skroz na skroz. Pocnimo prvo od onoga sto je tu oko nas. Naucimo da slusamo roditelje, zenu, muza, svestenika pa ce iz te poslusnosti lako proizici i sve ostale ososbine. Дијана., Phoebe, Иван Ивковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рада. Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 имам ту мисао да се замонашим, па су ме неки питали да ли сам ја нешто разочаран Mnogi misle baš to da je neko veliko životno i ljubavno razočarenje glavni razlog za monaštvo, verovatno zbog filmova i pesama Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 Дугогодишњи труд је у питању. Мислим да о томе лепо говори отац Шмеман у оној својој анализи савременог монаштва па чак и превазилази тај оквир тј. "монашки институционализам" подсећајући нас заправо на циљ хришћанског живота који је малочас поменут. Он каже.... Све чешће ми се чини да "препород" монаштва (о коме сви говоре са усхићеношћу) или чак покушај да се то оствари може бити могућ само уз почетно укидање монашке "институције." То подразумева укидање свих тог позоришта камилавки, мантија, елегантног одевања итд. Када бих био "старац," рекао бих ономе ко "тражи монашки живот", мање-више ово: нађите посао, најједноставнији могући, који не укључује "креативност" (као нпр, банкарски службненик); - док радите, молите се и "акумулирајте" унутарњи мир, не гајите злобу, не тражите "своје" (права, правду итд.). Сматрајте свакога (колегу, клијента) као да су вам послати, молите се за њих; - пошто платите најскромније станове и набавите најскромнију храну, дајте [остатак] новца сиромашнима - али баш сиромашнима, појединцима, не "добротворним организацијама""; - идите увек у један исти храм и тамо покушајте да помогнете на прави начин (не кроз држање предавања о духовном животу или иконама, не кроз "поучавање"...). Чврсто се држите ове службе и будите потпуно послушни надлежном пароху по црквеним питањима; - не тражите да служите по својој сопственој вољи, не жалостите се ако се "ваши таленти не користе," помажите и служите тамо где је то потребно, а не где ви мислите да треба; - читајте и студирајте колико можете - али немојте читати само "монашку литературу," већ нешто шире (ово захтева објашњење); - ако вас ваши пријатељи и присталице позову у посету јер сте близу, идите - али са "разликовањем, расуђивањем", и то не често. Не задржавајте се дуже од сат и по, два. Дуже од тога чак и најприснија атмосфера може бити штетна; - облачите се апсолутно налик било коме другом, али скромно, и без икаквог "видљивог" знака посвећености "духовном животу"; - будите увек једноставни, безбрижни и радосни. Не поучавајте. Избегавајте "духовне разговоре" као ватру, и такође било какве празне религијске и црквене приче. Ако овако будете поступали, све ће вам бити на корист...; - не трагајте за "духовним старцем" или "руководиоцeм." Ако вам је потребан, Господ ће вам га послати, и то онда када је потребно; - служећи и радећи овако током десет година - никако краће - замолите Бога да вам каже да ли треба да наставите такав живот, и да ли вам је потребна нека врста промене. И чекајте на одговор; он ће сигурно доћи, а његови показатељи ће бити "мир и радост у Духу Светоме." Дијана., Жедни, Trifke and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 А одкуд то да банкарски службеник једноставан посао ? :.mislise. Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 30, 2014 Пријави Подели Написано Август 30, 2014 А одкуд то да банкарски службеник једноставан посао ? :.mislise. у целом тексту теби је то привукло пажњу??? Trifke and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука