RYLAH Написано Септембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 I jos jednom za one koji ne citaju,nije problem u cestitanju nekoj tamo dzudistkinji,nije zaista. Problem je isticanje "Kosova" i to relativno cesto od strane oca,problem su komentari "Na nasem Kosovu,bolje'" "Premijerka Kosova" "Lepe vesti za Kosovo" a stvari i jednacina su jasne. U nasoj crkvi,sinodu,saboru ne postoji nikakvo "Kosovo",postoji trenutno okupirana teritorija koje ne priznaju mnoge drzave na svetu. To sto kad se ovde prenose saopstenja sabora pa ovi isti koji pricaju o "realnosti na terenu" tada govore na pricu o Kosmetu,odlicno saopstenje nase crkve! itd. I znate sta desavalo se da pogodim na basketu kos u stilu Majkla Dzordana,ali jel mogu tvrditi da je realnost na terenu da sam ja on? Ovde su stvari ili ili. "Истицање Косова" се дешава сваког момента. Од тренутка када Патријарха на граници сачекају блиндирани џипови ЕУлекса док стигне где је кренуо, он је под заштитом Европске Уније и њене мисије на Косову (једне од мисија). Све манастире и цркве чува полиција Косова (сем Дечана које и даље чува КФОР). У нашим медијима се помиње председник Косова, премијер Косова, наш премијер и потпредседник Владе разговарају са њима о смиривању тензија. И свако смиривање тензија је управо на корист Србима који живе у срединама које су остале етнички мешовите или се налазе у српским срединама, али у окружењу албанских средина. Свако смиривање тензија је на корист и монасима и монахињама Дечана или Девича, на пример, који су окружени припадницима албанског народа који СПЦ и даље сматрају непријатељским елементом (не сви, али огромна део да). И супер је што се људи интересују за Косово, па и на овај начин, преко Интернета, само имам утисак да не постоји разумевање ситуације на Косову. А то, на жалост, не може неко да ти каже, исприча, или било шта друго, то мораш да доживиш. Лако је и политичарима и дипломатама и бизнисменима и квазипатриотама да се за Косово боре из удобних фотеља или да један дан оду доле, проспу пароле и назову се јунацима, али да би доле остао и опстао, треба ти мудрост. И не само мудрост, него и разумевање и људски однос према онима са којима живиш. Отац Сава то одлично разуме. Драшко, Grizzly Adams and Баба је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 Da li znate da sad na Kosovu i Metohiji ne postoje vise Albanci koji su u miru ziveli sa Srbima? Oni su potpuno odbaceni od svih institucija takozvane nove kosoveske vlasti. Zasto? Ko su to ovi novi Albanci? Veliki dileri kriminalci i vrlo opasni ljudi. ne? Тања1, DYNABLASTER and zuti car је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Септембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 "Истицање Косова" се дешава сваког момента. Од тренутка када Патријарха на граници сачекају блиндирани џипови ЕУлекса док стигне где је кренуо, он је под заштитом Европске Уније и њене мисије на Косову (једне од мисија). Све манастире и цркве чува полиција Косова (сем Дечана које и даље чува КФОР). У нашим медијима се помиње председник Косова, премијер Косова, наш премијер и потпредседник Владе разговарају са њима о смиривању тензија. И свако смиривање тензија је управо на корист Србима који живе у срединама које су остале етнички мешовите или се налазе у српским срединама, али у окружењу албанских средина. Свако смиривање тензија је на корист и монасима и монахињама Дечана или Девича, на пример, који су окружени припадницима албанског народа који СПЦ и даље сматрају непријатељским елементом (не сви, али огромна део да). И супер је што се људи интересују за Косово, па и на овај начин, преко Интернета, само имам утисак да не постоји разумевање ситуације на Косову. А то, на жалост, не може неко да ти каже, исприча, или било шта друго, то мораш да доживиш. Лако је и политичарима и дипломатама и бизнисменима и квазипатриотама да се за Косово боре из удобних фотеља или да један дан оду доле, проспу пароле и назову се јунацима, али да би доле остао и опстао, треба ти мудрост. И не само мудрост, него и разумевање и људски однос према онима са којима живиш. Отац Сава то одлично разуме. Znas realnost je bila i da je Srbija bila porobljena od strane Nemaca,pa kad udjes u zemlju ceka te njihova cizma,pa nisu ni sveti vladika Nikolaj ni patrijarh se povinovali realnosti,nego su isli za istinom i pravdom,pa su zato bilo po logorima,zatocenistvima,jel da? Dalje pravis paralelu Decani,Devic,slazem se kod njih je situacija najopasnija...Ali jel citas sa vremena na vreme igumaniju Anastasiju iz Devica? jel kod nje vidis tu mudrost,isticanje Kosova i sl? Oni su ako moze to da se meri i u tezoj situaciji,jer je pitanje zivot ili smrt,jer su morali da podignu zidinu od preko 2m zbog opasnosti da ce siptari uleteti u manastir. Jel ona ne razume stanje stvari? To sto nasi politicari,koji su do juce pricali istinu o Taciju da je zlocinac,da ima krvi na rukama,a danas se smejulje sa njim i rukuju,nemojmo crkvu porediti sa takvima. Volim_Sina_Bozjeg and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 Миш у тикви шта је него сужањ... Овде су два опречна мишљења само она која кажу: 1. Одричемо се Косова или 2. Одричемо се оца Саве Јањића МилошБГ се позива на саопштење сабора епископа СПЦ који јасно кажу да се НЕ одричемо Косова и то је ставио као контра аргумент честитки коју је о.Сава Јањић упутио џудисткињи рекавши да је то "Лепа новост(или добре вести) за све на Косову". Ова честитка ничим не показује да је поп Сава Јањић као свештеник СПЦ оспорио оно што је сабор епископа СПЦ саопштио. Готово сви сте се упецали у једну од ове две крајности, или сте се одрекли о.Саве Јањића или сте се одрекли Косова. Зашто сте тако подвојени ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 Миш у тикви шта је него сужањ... Овде су два опречна мишљења само она која кажу: 1. Одричемо се Косова или 2. Одричемо се оца Саве Јањића МилошБГ се позива на саопштење сабора епископа СПЦ који јасно кажу да се НЕ одричемо Косова и то је ставио као контра аргумент честитки коју је о.Сава Јањић упутио џудисткињи рекавши да је то "Лепа новост(или добре вести) за све на Косову". Ова честитка ничим не показује да је поп Сава Јањић као свештеник СПЦ оспорио оно што је сабор епископа СПЦ саопштио. Готово сви сте се упецали у једну од ове две крајности, или сте се одрекли о.Саве Јањића или сте се одрекли Косова. Зашто сте тако подвојени ? Nismo podeljeni nek je cestitao sportistima i nek uvek cestita svojim komsijama mi jednostavno ne shvatamo tu "premudrost" oca. I naravno da ga necemo odbacivati kinjiti omalovazavati a pogotovo ne kao Hriscanina i brata odreknuti. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 @@МилошБГ, Они су били интернирани одмах на почетку рата. А Владика Николај је као мученика означио Милана Недића, на пример (заједно са Љотићем и Дражом), и имао разумевања за то што он ради. Не знам да ли је о. Сава за тебе гори од Љотића или Недића или Драже (који је такође у пар наврата сарађивао са Немцима, а и није хтео да се бори негде где би знао да би народ гинуо), али кад већ помињеш Владику Николаја, имај на уму да је одлично разумео време у ком је живео и да је на свет који га окружује гледао далеко шире него што би неки данас волели да прикажу, сужавајући га у своје оквире, за своје потребе. Иначе се о. Сава јавно није изјашњавао у вези статуса Косова, нити га ко пита о томе, нити је то његов посао. Његов посао је да одржи Дечане, да бисмо ти или ја или било ко одавде могао да оде доле. То ради одлично. Млађони and Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 Мени се чини да ви браћо имате баш пуно гнева у срцима. Праштајте. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 Мени се чини да ви браћо имате баш пуно гнева у срцима. Праштајте. Ma niko nece cepidlaciti kakav termin je koristio otac u cestitki. Ovde je samo stvar jedinstva kojeg je zeljko pokusao da spomene. Razumem u potpunosti oca u cestitki nase sportistkinje iako se takmicila pod nekom drugom zastavom. Manastir sam od sebe i sam sebi dovoljan, ne moze da se brani. I zato je bitno sagledati koje je najbolje resenje da mi srbi sa KiM ostanemo na svojoj zemlji koja se zove Kosovo i Metohija a ne Kosovo. Ostali smo nejedinstvom kao poslednji mohikanci i sizofreni branioci. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Септембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 Kad se ne moze kao knez Lazar ili Karadjordje, mora se kao despot Stefan Lazarevic ili Milos Obrenovic. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 Pa da je u Crnoj gori situacija kao trenutna na Kosmetu po pitanju brojcanog stanja,lako bi oni pokusali zauzeti i preuzeti sve svetinje nase. Tamo to nije moguce,pa se sluze ucenama,pretnjama,zabranama,proterivanjem svestenika Spc. Tako da vrlo je povezano. "Svetinje"... to su "zgrade" ne znam zasto se koristi izraz "svetinje" ... po meni Zgrada ne moze da bude sveta... kao ni zemlja. Sveti su ljudi, a ne parcici zemlje i zgrade. Drugo, to je deo kulturne bastine, svedoce o arhitekturi, imaju prelepe freske po zidovima, stare ko zna koliko godina. Umetnost i kultura koja je arheoloski dokaz o Srbima u tom veku, kako su gradili koje su materijale koristili, cime su slikali, kakav su stil umetnosti imali itd. To je ta lepota kod tih hramova. I Kalemegdan je bio rimski,pa je sad to Beogradska tvrdjava. U pravu si za jedno, da je nateritoriji Beograda, ali vi ne plasite narod time da ce biti na teritoriji KiM vec da ce da prisvoje - usvoje to kao istorijski njihovo. Sto nikad ne moze biti. To nikad nece biti deo "albanske kulturne bastine" uvek ce biti deo "bastine terotiroije kosova" i cak da svi srbi nestanu sa kosova, i da kosovo ne bude ni pedalj u granicama Srbije ... ti manastiri ce ostati Srpska istorija a nikad albanska. Dakle, nema potrebe da se plase ljudi time da ce neko nesto da "prisvoji" jer niko nikad nista istorijskom nije prisvojio. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 Aло, интернет "чувари" православља и непокретачи сопствене позадине: Изволите у манастир. Па после три до пет година искушеништва, замонашите се. Па по послушању ајд у Дечане. Па онда солите памет Сави Јањићу. Док још имам жеље да боравим у овом интернет простору, који тврдоврати загађују, морам да се потрудим и аплоудујем чувени заједнички семинарски рад студената четврте године ПБФ из 1998. под менторством о. Љубе Стојановића и проф. Ненада Милошевића, који на најбољи и најсажетији начин објашњава ове појаве од супер-квази (а и квази-супер одговара) православаца и патриЈота. Објашњени су, дакле, одавно. Нису ново, нису спектакуларно - нису ништа што се њима чини да јесу. Они су феномен, последица неких претходних времена. Не осуђујем никог, али свирај, свирај, па за појас задени. А ови дувају ли, дувају. facenew22222222 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Септембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 МилошБГ се позива на саопштење сабора епископа СПЦ који јасно кажу да се НЕ одричемо Косова и то је ставио као контра аргумент честитки коју је о.Сава Јањић упутио џудисткињи рекавши да је то "Лепа новост(или добре вести) за све на Косову". Ова честитка ничим не показује да је поп Сава Јањић као свештеник СПЦ оспорио оно што је сабор епископа СПЦ саопштио. Готово сви сте се упецали у једну од ове две крајности, или сте се одрекли о.Саве Јањића или сте се одрекли Косова. Зашто сте тако подвојени ? Zeljko ne pratis dovoljno radnju. Nisam rekao da je cestitka upucena toj dzudistkinji protivna stavu sabora,vec sam rekao da isticanje one tvorevine koju siptari zovu drzavom u prvi plan. Isticanje tih svih institucija predsednik Kosova,premijer Kosova,veliki dan za Kosovo,lepe vesti za Kosovo,uspeh sportiste za Kosovo...to jeste protivno onome sto je sabor doneo. A ako gresim slobodno neko argumentovano neka me poklopi. Ja se ne odricem nikoga o ocu Savi i braci iz Decana znam mnogo toga lepog,naravno ne mogu se odreci ni svoje zemlje,ako se nisu vladike,episkopi,mitropoliti odrekli,ko sam ja da protiv njih kazem,odricem se! Niko. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Септембар 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 @@МилошБГ, Они су били интернирани одмах на почетку рата. А Владика Николај је као мученика означио Милана Недића, на пример (заједно са Љотићем и Дражом), и имао разумевања за то што он ради. Не знам да ли је о. Сава за тебе гори од Љотића или Недића или Драже (који је такође у пар наврата сарађивао са Немцима, а и није хтео да се бори негде где би знао да би народ гинуо), али кад већ помињеш Владику Николаја, имај на уму да је одлично разумео време у ком је живео и да је на свет који га окружује гледао далеко шире него што би неки данас волели да прикажу, сужавајући га у своје оквире, за своје потребе. Иначе се о. Сава јавно није изјашњавао у вези статуса Косова, нити га ко пита о томе, нити је то његов посао. Његов посао је да одржи Дечане, да бисмо ти или ја или било ко одавде могао да оде доле. То ради одлично. Nije uporedivo porediti rat i mir. Porediti spasavanje zivota i ovo sad. Svetog vladiku i patrijarha sam pomenuo jer su oni itekako mogli da izbegnu sva stradanja tokom drugog svetskog rata da su razmisljali na taj nacin da trebaju da se dodvore "realnosti" I nemoj da mi stavljas u usta da li je ovaj losiji od onog,ovaj bolji od onog. Nije se izjasnjavao direktno,ali indirektno jeste. Nisi mi odgovorio za primer manastira Devic i igumanije? Posto si ih pomenuo u prosloj poruci,da li ono sto one tamo rade u mozda i goroj situaciji za opstanak sestrinstva i manastira,nije odlican posao? Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Септембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 Ima on pravo to da bude, ako on hoce da kim ne bude deo Srbije ima to pravo da misli, i nije nikakav izdajnik to je politicko misljenje. Za Srbiju je najlosije nazivati neistomisljenike izdajnicima i vredjati ih. E ovako,samo da argumentujem svoj stav. Kao prvo,ja necu da KiM budu van Srbije,ja smatram da je to jednostavno tako.Zasto?! Zato sto tamo vise nema Srba.U Pristini,glavnom gradu te drzave,nema Srba.Kako onda ona moze biti Srpska?! Zato sto izmedju Srbije i Kosova postoji granica koju kao niko ne priznaje a svi je priznaju.I preko te granice se svercuju ljudi,narkotici,oruzje i od toga najvecu zaradu imaju kosovski Albanci i deo srpsko-evropskih mafijasa.Od tih para se Albanci(kosovski) razmnozavaju i uzgajaju kao nacija,te ce,ako se ovako nastavi za koju deceniju progutati pola Balkana.Zato sto Srbija i dalje salje novac na KiM a taj novac ne zavrsava u rukama onima kome je potreban.Zato sto,dok se mi zamajavamo praznim pricama,iako se o tome cuti,malo,malo pa ponekog pripadnika Zandarmerije dovedu kucu osakacenog ili poginulog sa kopnene zone bezbednosti.Zato sto,dok se mi zamajavamo praznim pricama,Siptari naseljavaju jugoistok Srbije,deo Raske oblasti(otac mi je iz Raske rodom,posto mi neko proziva pretke),Muslimani odnose Sandzak,separatisti Vojvodinu i tako dalje... I na kraju,zato sto su Kosovo prodali drzavna vlast i veeeeliki deo Srba sa Kosova,koji se sad baskare po Beogradu i okolini(kao i Srbi iz Bosne i Krajine) i od kojih starosedelacka deca ne mogu da se izbore za svoju egzistenciju)... Znaci,Kosovo je prvo prodato pa oteto,tako ce moci i da se povrati,u bliskoj ili daljoj buducnosti.Sada,nije deo Srbije i to je realna cinjenica. мирођија and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2013 Ja se ne odricem nikoga o ocu Savi i braci iz Decana znam mnogo toga lepog,naravno ne mogu se odreci ni svoje zemlje,ako se nisu vladike,episkopi,mitropoliti odrekli,ko sam ja da protiv njih kazem,odricem se! Niko. Pazi ja nisam za odcepljenje kosova, to si citao i to znash. Ali mi nije jasno tvoje razmisljanje, ne odrices se "svoje zemlje" .. po cemu je to "tvoja zemlja" ? Pokusavam da skontam nacin na koji razmisljas. Po meni je to zemlja koja pravno pripada republici Srbiji, ali nije "moja zemlja" ..... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука