Ignjatije Написано Август 16, 2013 Пријави Подели Написано Август 16, 2013 "Svet izneverio planetu" - naftaši krče i Jasuni | IZVOR: BBC; GUARDIAN Naftne kompanije će ipak ući u amazonski nacionalni park Jasuni, koji se smatra za oblast Zemlje sa najvećim biodiverzitetom, jer je Ekvador nakon izostanka podrške iz sveta morao da odustane od svog ambicioznog plana zaštite ovog jedinstvenog parčeta naše planete. Foto: Beta, AP Predsednik Ekvadora Rafael Koreja objavio je da mora da odustane od plana bez presedana, koji je predviđao da bogate države praktično plate njegovoj zemlji da ne dozvoli velikim kompanijama naftne bušotine i krčenje tog dela kišne šume Amazona. Koreja je nameravao da ubedi svetske moćnike da daju injekciju njegovoj ekonomiji i tako "pokriju" sredstva, koja bi Ekvador inače morao da potraži kroz dozvole naftašima za eksploataciju zemljišta u "plućima planete". Ipak, iako je očekivao 3,6 milijardi dolara za kompenzaciju moratorijuma na naftu, on je uspeo da prikupi tek 13 miliona dolara u donacijama i oko najavljenih 116 miliona u zalozima. Foto: Beta, AP "Svet nas je izneverio. Svedoci smo ogromnog licemerja i to licemerja nacija koje najviše zagađuju okolinu i imaju najveće emisije gasova. Nismo mi tražili milostinju od sveta, već podelu odgovornosti u trenucima kada smo suočeni sa klimatskim promenama", rekao je Koreja u govoru koji je prenosila nacionalna televizija. Koreja je svoj plan predstavio 2007. godine, a predložen presedan u dotadašnjoj borbi protiv globalnog zagrevanja, pozdravili su borci za zaštitu životne sredine širom sveta. Tada je saopšteno da bi projektovanu zaradu od desetogodišnje eksploatacije nafte (oko 846 miliona barela) od 7,2 milijarde dolara po pola kompenzovali Ekvador i svetski donatori, čime bi bila sprečena emisija od oko 410 miliona tona ugljen-dioksida u atmosferu planete. Foto: Beta, AP Međutim, poziv na stvaranje fonda kojim bi bogatije države pomagale siromašnijim i nerazvijenijim i tako im praktično snizile cenu očuvanja životne sredine, nije naišao na veliki odziv na adresama na kojima ima sredstava. "Potpisao sam dekret kojim se Jasuni-ITT fond likvidira i time stavljamo tačku na ovu inicijativu", rekao je Koreja. Sada Koreja kaže da će morati da dozvoli bušenje na jednom procentu teritorije Jasunija, i to iz odgovornosti prema svom narodu, naročito najsiromašnijim građanima Ekvadora. U narednim danima biće raspisani tenderi za koncesije. "Ovo je bila revolucionarna ideja, perfektna logika. Ideja je donosila veliku, suštinsku promenu u načinu upravljanja prirodnim resursima i borbi protiv klimatskih promena. Ona je predviđala transfer resursa iz najbogatijih zemalja, koje su i najveći zagađivači, u siromašnije zemlje. Međutim, desilo se suprotno i to zato što SAD, Velika Britanija i drugi mogu da neometano i bez ikakve nadoknade koriste dobra koja Amazon stvara za sve nas, i zato nisu osetili potrebu da bilo šta pruže", rekao je još pre godinu dana Koreja za "Gardijan". Jasuni - rekorder među rezervatima biosfere Demonstracije protiv "naftaša" (Beta, AP) Jasuni je nacionalni park površine 9,820 kvadratnih kilometar stručnjaci ga smatraju za mesto sa najvećim biodiverzitetom na planeti Zemlji Deo je Uneskovog programa "Čovek i biosfera" u kom je stvorena mreža zaštićenih područja nazvanih "rezervati biosfere" U prvom satu boravka u Jasuniju, prosečan čovek vidi više životinjskih i biljnih vrsta nego u dosadašnjem toku svog života jedan hektar u Jasuniju sadrži više vrsta drveća nego cela Severna Amerika u parku postoji rekordnih 150 vrsta vodozemaca i 121 vrsta gmizavaca, a iako zauzima samo 0,15 odsto površine šume Amazona, u njemu živi trećina registrovanih vrsta vodozemaca i gmizavaca u parku živi više od 100.000 vrsta insekata, 596 vrsta ptica, 382 vrste riba u parku živi 43 endemske vrste kičmenjaka i više stotina endemskih biljnih vrsta Jasuni je dom nekoliko domorodačkih plemena http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=08&dd=16&nav_id=743259 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2013 :shocking: Значи невероватно како се ова планета уништава. Него полако само.... "И незнабошци се прогневише, и дође гнев Твој и време мртвима да се суди, и да се да плата слугама Твојим, пророцима и светима, и онима који се боје имена Твог, малима и великима, и да се погубе они који земљу погубише." Благовесник је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Август 16, 2013 Пријави Подели Написано Август 16, 2013 O томе причам, сви перу руке. Сви се као брину за планету а нико неће да да ни динар . obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 16, 2013 Пријави Подели Написано Август 16, 2013 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 16, 2013 Пријави Подели Написано Август 16, 2013 Нешто ми није јасно овде... Прецедник Еквадора је одлучио да се шума посече, а оптужује "свет" за "лицемерје"... Па ако волиш шуму што је сечеш онда? Нико те не тера. Него прецедник оће "и јаре и паре", а паре да му дају други... И ја сам хтео да будем капетан лађе Пантићу... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Август 16, 2013 Пријави Подели Написано Август 16, 2013 Прецедник Еквадора је одлучио да се шума посече, а оптужује "свет" за "лицемерје"... Па ако волиш шуму што је сечеш онда? Нико те не тера. Него прецедник оће "и јаре и паре", а паре да му дају други... И ја сам хтео да будем капетан лађе Пантићу... Па не воли је само он, воле је и Енглези, Французи, Немци, Амери... , по томе колико кукају за њом. Разлика је само што Еквадор нема пара а они имају, па чак и тако Еквадор се одрекао половине пројектоване суме коју би добио од нафте. Значи Еквадор се одриче 3,5 милијарди , а остатак света не може. Више нико од њих не може да критикују сечу плућа земље ако има и мало образа. Благовесник, obi-wan and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 16, 2013 Пријави Подели Написано Август 16, 2013 Нешто ми није јасно овде... Прецедник Еквадора је одлучио да се шума посече, а оптужује "свет" за "лицемерје"... Па ако волиш шуму што је сечеш онда? Нико те не тера. Него прецедник оће "и јаре и паре", а паре да му дају други... И ја сам хтео да будем капетан лађе Пантићу... А председник Еквадора има власт над шумом, која иначе припада човечанству, јер једном неко случајно нацртао линију баш око те шуме. Него, на оној другој теми си рекао као нема везе што се амазонске шуме секу, јер се у глобалу количина зеленила увећава. Можда си у праву, немам податке. Али сметнуо си сума да многе врсте живе само у амазонским шумама и да ће изумрети ако се овако настави. Када једном врста изумре, то је то, нема је више. Пре неко што кажеш да врсте природно изумиру, подсетићу те да се то природно дешава хиљадама или милионима година, осим ако се не деси неки катастрофични догађај. Чини ми се да овде и нема баш пуно наде. Не видим никакво решење. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 16, 2013 Пријави Подели Написано Август 16, 2013 Па не знам, само сам прокоментарисао овог "прецедника". Своди се на то да он покушава да уцењује друге и измами им паре уз помоћ те шуме... У том смислу је чланак тешко спиновање. Ово остало је друга тема... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2013 O томе причам , сви перу руке . Сви се као брину за планету а нико неће да да ни динар . Светски моћници желе да униште планету како би њоме владали, а нас ставили у положај да зависимо од њихових производа и препарата. То је сатонски план који потиче још од 18. века. Од тада се на нашу планету, њену природу, гледало као на непријатеља који смета, којег треба победити, укротити и искористити. Свет треба ставити у служби човека и његових себичних интереса и незасићених потреба. Уместо да остварујемо Божји план који предвиђа да човек брине и чува ову планету која му је поверена, ми је уништавамо. Колико тога можемо имати готово џабе и потпуно еколошки. Али не.... морају да се згрћу паре од људи па макар то коштало читав еко систем. Увек се сетим када је Тесла рекао Моргану како ће бити довољно да људи ставе антену у своје двориште и да добију струју (мислим на онај неостварени пројекат са торњевима који су требали да искористе снагу планете), а Морган му одговри: "Па шта ћу ја дакле да продајем? Антене?" И од пројекта наравно није било ништа. Лепо је сетити се и речи апостола Павла да је корен свих зала у свету среброљубље. Брига индустралце за планету. Они мрзе овај свет и слободне људе. Зато их и уништавају. Да је желе сачувати то би урадили. Ко бре да ће да живе милион година и бити гладни.. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 16, 2013 Пријави Подели Написано Август 16, 2013 Светски моћници желе да униште планету како би њоме владали А над ким/чим ће да владају ако униште планету? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 16, 2013 Пријави Подели Написано Август 16, 2013 Светски моћници желе да униште планету како би њоме владали, а нас ставили у положај да зависимо од њихових производа и препарата.То је сатонски план који потиче још од 18. века. Геније, имам једно питањце за тебе. Где ће да живе ”сетски моћници” кад једном униште планету? Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2013 А над ким/чим ће да владају ако униште планету? Над нама. Већ сада не могу да узгајам поврће ако не користим разне хемијске препарате. Болести су се толико развиле, штеточине (од којих ни једна врста није уништена хемијом нити изумрла) су толико постале отпорне да се морају користити све јачи и јачи отрови. Храна (која се највише рекламира) се превише пуни хемијом како би била трајнија и укуснија... чиста вода за пиће у природи је све рећа... Све то води до нездраве исхране која те опет води код другог колеге индустријалца - фармацеута да ти мазне лову за "лечење". Што је природа загађенија то су људи и државе зависније од разних компанија. На крају има да плаћамо и порез за прерађени ваздух. Тако се поробљава планета. Нема ту ничег доброг што човека чини срећним, здравим и слободним. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2013 Геније, имам једно питањце за тебе. Где ће да живе ”сетски моћници” кад једном униште планету? Објаснио сам изнад Звонку. Не ради се о потпуном уништењу. Живеће у бази на Месецу 4chsmu1 Па овде ће да живе. Оставиће један мали еко кутак за себе... негде у Сахари под стакленим звоном окружени органском храном http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 16, 2013 Пријави Подели Написано Август 16, 2013 Дину разумем кад такве ствари пише, јер где има дима, има и ватре. Ти ми, признајем, још увек ниси јасан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2013 Дину разумем кад такве ствари пише, јер где има дима, има и ватре. Ти ми, признајем, још увек ниси јасан. Можда сам природно ћакнут. То је још горе, јер дим прође а лудило никако. Је ли Ивице, јер ти мислиш да сам ја луд? 27 година живим нормално, и сад сам одједном полудео кад сам тебе срео? Шта није јасно? Увек ме тако негативно окарактеришеш... и збришеш. Дај потроши мало времена и на мене. Можда схватим где грешим. Ајде мало да анализирамо неке ситуације Замисли да си ти неки јаки похлепни индустријалиста. Рецимо: -фармацеут. Да ли теби одговара да сам ја здрав или болестан? Ти у мени гледаш првенствено потрошача, па можда после човека. Теби је у интересу да су људи болесни јер само тако можеш остварити профит. Ако бизнис не иде измислиш пандемију и продајеш вакцине за непостојећу болест. Боље и то него да направиш праву пандемију, признајем -иднустријалац војне опреме и оружја. Да ли теби одговара мир или ратови у свету? Одговара ти да увек у свету постоји неки рат где би продавао оружје. Иначе пропадаш и ти и радници. А играчке... и нису тако исплативе као тенкови, нити омогућавају утицај у свету. -банкар. Да ли теби више одговара да си људи троше колико зараде, и да купују само онда кад скупе новац да плате у кешу? Не, теби највише одговара да се људи задужују код тебе и да узимаш камату. Ајде да то пребацимо на један виши ниво, на ниво држава. Да ли теби одговарају политичари који не задужују своје државе код тебе или они који их задужују? Чију ћеш кампању финансирати и подстицати својим новцем? Исто тако размишља и нафташ, произвођач средстава за заштиту биља, Монсанто... На глобалном нивоу тај похлепни капитализам води овај свет у пропаст. Ако још схватимо ко је кнез овога света и да он контролише и подстиче одређене људе... ствар је јасна. Нема ту ништа нејасно. Само пинк филозофија је ту проблем. Те пинк наочаре које спречавају да се ствари виде реално. DYNABLASTER and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука