Zoran Đurović Написано Август 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Имам једно питање поводом превода, налази се једна разлика између Данчићевог-Караџићевог превода и Синодовог. У глави 15.13 по Јовану у Синодовом преводу пише "Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје", а у Данчићевом-Караџићевом "Од ове љубави нико веће нема, да ко душу своју положи за пријатеље своје" Племенити, доследан је Вуков превод, јер у оригиналу стоји душа - психи. У изведеном значењу може се превести као живот. Мислим да то није добро, зато што се тиме даје једно сужено тумачење: највећа љубав је кад се погине за некога. Грчки текст је бољи јер дати душу за некога (а види се и иѕ контекста) значи посветити се сасвим ближњем. Не значи да неко ко је погуинуо за другога има више љубави од онога ко се цео дао другоме. Дати душу укључује и погинути за некога. Из свега излази да је бољи и богатији смислом у овом случају Вуков превод. Arsenija, Tristatri, Јефимија Крунић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Племенити, доследан је Вуков превод, јер у оригиналу стоји душа - психи. У изведеном значењу може се превести као живот. Мислим да то није добро, зато што се тиме даје једно сужено тумачење: највећа љубав је кад се погине за некога. Грчки текст је бољи јер дати душу за некога (а види се и иѕ контекста) значи посветити се сасвим ближњем. Не значи да неко ко је погуинуо за другога има више љубави од онога ко се цео дао другоме. Дати душу укључује и погинути за некога. Из свега излази да је бољи и богатији смислом у овом случају Вуков превод. Dal to onda znaci da ni Hristos nije podneo najvecu zrtvu za ljude (ikao mu se to pripisuje), jer je on samo "telesno postradao" zadnjih par sati?! Malo provokacije, nije na odmet Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 jer je on samo "telesno postradao" zadnjih par sati A gde to molim te stoji da je samo telesno postradao, i to samo par sati? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 A gde to molim te stoji da je samo telesno postradao, i to samo par sati? Pa nego kako drugacije? od Velikog Cetvrtka do Subote,za to nije "par sati".I kako je drugacije postradao nego "telesno",ajd ubedi me da je drugacije?Da cujem i tu mudru filozofiju.... P.S.Najgore mi kad mi neko prodaje floskule,to je tvoj krst(mislim na stradanje), tipa ugledaj se starca Vukasina.Eto njega su sekli taj dan,al' to ne znaci da nije imao 80 godina dobrote i izobilja u zivotu,i da neko treba da se pokrije po usima i dopusti ceo zivot "raspece" jer eto tako neki popa kaze. Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Pa nego kako drugacije? od Velikog Cetvrtka do Subote,za to nije "par sati".I kako je drugacije postradao nego "telesno",ajd ubedi me da je drugacije?Da cujem i tu mudru filozofiju.... P.S.Najgore mi kad mi neko prodaje floskule,to je tvoj krst(mislim na stradanje), tipa ugledaj se starca Vukasina.Eto njega su sekli taj dan,al' to ne znaci da nije imao 80 godina dobrote i izobilja u zivotu,i da neko treba da se pokrije po usima i dopusti ceo zivot "raspece" jer eto tako neki popa kaze. Jesi li ti uopste citao Jevnadjelja? Ako jesi, ne znam kako ti je promaklo da je ziveo u trudu i oskudici, te u radu i sluzenju ljudima prakticno danonocno tri i po godine. Nemoj samo da mi kazes da to nije telesno stradanje. A osim toga, i dusom je stradao, gledajuci sve to vreme i tugujuci kako se ljudski rod doslovce davi u grehu i neznanju. To je stradanje na stradanje. A pred sam Krst, to se najbolje pokazalo prilikom Njegove molitve u Getsimanskom vrtu, kad mu "kapase kapi znoja kao krv". To je i najdublji aspekt Njegove zrtve i stradanja - naime, to da je On, iako bez ikakvog sopstvenog greha, postradao nevin za nase grehe. On sam nije morao da strada, a ipak je to izabrao, time pokazavsi svoju bezgranicnu ljubav prema ljudima... A za ovo drugo - kako ti znas kako je starac Vukasin ziveo pre? Osim toga, i dan-danas ima ljudi kojima je ceo zivot maltene krst i raspece. I ne kukaju, ne zale se, zive blagorodno i plemenito, dolicno pravog Coveka. Ako ti tako neces, niko te ne tera... Срђан Шијакињић, Милан Б and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ipak zaboravljas Obi na jedan veoma bitan faktor,da je Hristos Bogocovek,da ima dve prirode.Samim tim i njegova stradanja su ,nazalost moram da upotrebim ovaj grubi izraz "olaksana" jer nemam odgovarajuci.Ni svestenik nije bez blagodati,u odnostu na obicnog vernika,kao ni vernik na neznabozca.Gde pise da je ziveo u trudu i oskudici?O Hristu i njegovom zivotu veoma malo znamo,skoro pa nista.Samo znamo za njegovu Propoved.To sto ti nazivas oskudica,za mene je ogeldalo tog vremena,Gospod se po nicemu nije razlikovao od drugih ljudi togvremena(mislim na spoljasnost).I o kakvom trudu pricamo,kad on buduci kao Bog i ne moze biti kompaktan sa grehom?Buduci da je Crstvo Nebesko i bez greha,logicno da mu je moralan zivot bio ugodan,a ne da se trudio oko njega. PS.naravno da sam procitao jevandjelja,i znam ih veoma dobro.Kako ti znas da starac Vukasin nije dobro ziveo? Ima ljud sto su krstonose celog zivota,na zalost to nije ispravno.Pre svega nije ni "roditeljski" da se on nas samih trazi da budemo veci mucenici od Hrista. Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ipak zaboravljas Obi na jedan veoma bitan faktor,da je Hristos Bogocovek,da ima dve prirode.Samim tim i njegova stradanja su ,nazalost moram da upotrebim ovaj grubi izraz "olaksana" jer nemam odgovarajuci Cestitam. Upravo si ispovedio jednu izuzetno krupnu hristolosku jeres, tj. jedan njen varijetet. Dakle, ako zelis da razgovaras na ovakve teme, potrebno je da prvo dobro proucis neki katihizis sa osnovama, bez toga je stvarno besmisleno ovako. Nesto kao kad bi ja sad usetao u CERN i krenuo da se bacam mojim pretpostavkama o tamosnjim eksperimantima, a bez ijednog dana studiranja i ucenja o tome. Znaci, prvo osnova, pa onda da se prica dalje... Жика and marko_13 је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Cestitam. Upravo si ispovedio jednu izuzetno krupnu hristolosku jeres. Pa ti samo etikiras ljude po forumu da treba da prouce katahizis i da su upali u jeres.Ako vec znas gde gresim,ispravi me ,koja jeres? Nego,sta mislis zasto je Hristos pitao ucenike"mogu li piti iz case iz koje on pije,i krstavati se krstenjem kojim se on krsti"? Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Nesto kao kad bi ja sad usetao u CERN i krenuo da se bacam mojim pretpostavkama o tamosnjim eksperimantima, a bez ijednog dana studiranja i ucenja o tome. "Gde je vec taj hajperdrajv, sta zabusavate?!" 4chsmu1 4chsmu1 4chsmu1 obi-wan, Срђан Шијакињић and Милан Б је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Pa ti samo etikiras ljude po forumu da treba da prouce katahizis i da su upali u jeres.Ako vec znas gde gresim,ispravi me ,koja jeres? Nego,sta mislis zasto je Hristos pitao ucenike"mogu li piti iz case iz koje on pije,i krstavati se krstenjem kojim se on krsti"? Znas kako, prijatelju. Nikog ja ne etiketiram, ja sam veroucitelj, i pozivam vas da se prvo naucite osnovama vere. Dakle, ne razumem kako neko moze da krene da vrslja po izuzetno zahtevoj i nimalo lako razumljivoj literaturi, bez da zeli da o tome nauci prvo ono najosnovnije. To je, kako rekoh na drugoj temi sudiji i Shadowsu, ne mala drskost, i ne mala greota. Dakle, molim te, uzmi nesto o osnovama, vec tamo ces naci neke od odgovora. I smiri se bar malo, brate, ponasas se kao da si juce izmerio vasionu. P.S. jeres je u nacelu monofizitska, tj. nekakva njena varijacija... eto, to da ti bude jedan od hintova za dalje proucavanje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 "Gde je vec taj hajperdrajv, sta zabusavate?!" 4chsmu1 4chsmu1 4chsmu1 Ma cuti, nem` ti ja vise zivce za ovo... Mislim, vidi... I o kakvom trudu pricamo, kad on buduci kao Bog i ne moze biti kompaktan sa grehom?Buduci da je Crstvo Nebesko i bez greha,logicno da mu je moralan zivot bio ugodan,a ne da se trudio oko njega. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Brate Berkut, da me ne razumes pogresno, niti ti se rugam, niti te omalovazam. Posebno mi milo sto imas Maltezea na avataru. Ali zaista je potreban minimum obrazovanja, ne fakultet, nego minimum, da bismo mogli da pricamo dalje o Hristovom zivotu... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Brate Berkut, da me ne razumes pogresno, niti ti se rugam, niti te omalovazam. Posebno mi milo sto imas Maltezea na avataru. Ali zaista je potreban minimum obrazovanja, ne fakultet, nego minimum, da bismo mogli da pricamo dalje o Hristovom zivotu... Svesno il nesvesno,to upravo radis.Al nisam iskompleksirana licnost.Sta ti ovde nije jasno: I o kakvom trudu pricamo, kad on buduci kao Bog i ne moze biti kompaktan sa grehom?Buduci da je Crstvo Nebesko i bez greha,logicno da mu je moralan zivot bio ugodan,a ne da se trudio oko njega. Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Covece, mislio sam na versko obrazovanje. Nisam mislio da si nepismen. Jesi sad razumeo? Dalje, ne kaze se kompaktan nego ili kompatibilan ili neka njoj slicna rec. Znaci, nije svejedno gde se i koja rec stavlja. I u tome ima neki red. Jos dalje, upravo si ovde (nesvesno, naravno) izneo jedno necrkveno ucenje, naime da je Hristos po prirodi samo Bog, a ne i kompletan covek (ili nesto nalik tome). To ucenje (i sva njemu slicna) Crkva je jos pre mnogo vekova osudila i odbacila kao lazno (= jereticko). E sad, ti `oces da ti se u dva reda, po principu neobaveznog razgovora, objasni zasto je to iskorak u necrkveno ucenje, a to nema sanse. Prosto moras prvo da naucis, usvojis i utvrdis osnove. To je metodika ucenja uopste, pa i ucenja o veri... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ma cuti, nem` ti ja vise zivce za ovo... Mislim, vidi... Ma tuga ziva sta se sve pise. A ozbiljna teologija im se ne cita jer "smara". Pogledaj sta ovaj kralj pise na temi "Zasto se pricescujete". Da bih se cistio od gresnih misli i lakse borio protiv strasti. Neko je gore pominjao obozenje, ali to nema veze sa Liturgijom. Covek se moze oboziti nezavisno od ikakve aktivnosti ukoliko je takva volja Boga. Medjutim, za one koji osecaju POZIV postoje odredjene metode : Isihija kod pravoslavnih i Lectio Divina kod katolika ( koliko sam ja upoznat danas se retko praktikuje, ako uopste... ). Naravno ove metode nemaju nikakve garancije, sve zavisi od Bozije milosti. Da se smrznes. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука