Дејан Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 Crkva nije uvek bila protiv gej braka, tvrdi jedan američki istoričar, navodeći brojne primere crkvenog venčanja dvojice muškaraca u srednjovekovnoj Evropi. Kada se spominje brak, posebno hrišćanski brak, obično se misli na zajednicu muškarca i žene. Američki istoričar Džon Bosvel u svojoj knjizi “Same Sex Unions in Premodern Europe” (Istopolne zajednice u antičkoj i srednjovekovnoj Evropi), međutim, otkriva da je crkva u srednjem veku prihvatala i tolerisala homoseksualnost, pa čak i venčavala homoseksualce. Ako je verovati Bosvelu, grčki pravoslavci su u X i XI veku zvanično blagosiljali “istopolne zajednice”, što danas pravoslavna crkva oštro demantuje, pominjujući izraz “bratimljenje”. Američki istoričar se posebno poziva na ikonu donetu sa Sinaja, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti u Kijevu, a koja prikazuje obred “sklapanja braka” između dvojice svetaca iz IV veka, Svetog Sergeja i Svetog Bahusa. Na ikoni je prikazan i Isus Hrist po svemu sudeći kao “pronubus”, ili “stari svat”. Bosvel ističe da su takve zajednice blagosiljane širom Evrope sve do modernog doba. Prema pisanju francuskog nedeljnika “Nuvel opservater”, u Francuskoj su postojali takozvani ugovori o bratimljenju, kojim su dva muškarca zasnivali zajednicu, obećavajući jedan drugom da će zajedno deliti “hleb, vino i buđelar”. Blic Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 Баба, Иван Недић, nana and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 Jeste kako da ne lud sam da poverujem u tabloid novine kao Blic. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 Глупости. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 Šta sve danas neće da pišu tabloidi poput Blica, Kurira pa nadalje. Mislim strašno. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 9, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 9, 2013 oni samo prenose, nisu oni izmislili priču Иван Недић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 oni samo prenose,nisu oni izmislili priču Ma nije to problem što prenose. Svaki tekstovi su subjektivni i pristrasno. Jedine novina koje možda danas su dobre za čitanje jeste Politika a sve oštalo je šljam. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 Tu treba postaviti pitanje: da li je Bratimljenje imalo ikakve veze sa homoseksualizmom i upraznjavanjem protivprirodnog bluda? Nije. Dakle, toliko o tome. Sudija је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бранко Тапушковић Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 У болести се свашта причињава... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 Kod ludaka sve može. Nebi mene ništa čudilo da nešto novo izmisli Kurir, Blic ili sajt novinar.de koji stalno pljuje po Crkvi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сер Жиле Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 Мени се чини да ово нису само глупости и булажњења, већ део смишљене кампање у којој ће се све изврнути наопачке и покушати да се представи као новооткривена истина која је вековима скривана. Тако је и Христос имао жену и децу, хришћани нису прогањани у старом Риму, Милош Обилић је Албанац и гомила других намерно подметнутих лажи и полуистина. Посебно ме је испровоцирало што се најчешће блати лик Сергија и Вакха, светитеља заштитника моје породице, који су и проглашени "заштитницима истополних бракова" и чија је икона чак ношена по разним хомосексуалним шетњама и дешавањима.За људе који се мало удубе у тему, ствар је сасвим јасна. Радило се о обреду који се на грчком назива "adelphopoiesis" и дословно значи "братимљење". За Србе и друге балканске народе то није ништа непознато јер се ради о врло честом обичају који је до скоро практикован. Колико је на Западу био уобичајен, не знам, али очигледно је да су данас изгубили сваку везу са том традицијом. Највећи проблем у целој причи је када се услед незнања , а често и намерно појаве и догађаји из прошлости покушавају тумачити путем савремених схватања и описивати данашњим појмовима, а не у духу оног времена, па оне добијају често наказна значења, потпуно страна свом изворном смислу. Лидија Миленковић, Иван Недић, Sudija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Витешки живот заиста није бедан, бориш се са аждајом од 9 до 1! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 Мени се чини да ово нису само глупости и булажњења, већ део смишљене кампање у којој ће се све изврнути наопачке и покушати да се представи као новооткривена истина која је вековима скривана. Тако је и Христос имао жену и децу, хришћани нису прогањани у старом Риму, Милош Обилић је Албанац и гомила других намерно подметнутих лажи и полуистина. Посебно ме је испровоцирало што се најчешће блати лик Сергија и Вакха, светитеља заштитника моје породице, који су и проглашени "заштитницима истополних бракова" и чија је икона чак ношена по разним хомосексуалним шетњама и дешавањима. За људе који се мало удубе у тему, ствар је сасвим јасна. Радило се о обреду који се на грчком назива "adelphopoiesis" и дословно значи "братимљење". За Србе и друге балканске народе то није ништа непознато јер се ради о врло честом обичају који је до скоро практикован. Колико је на Западу био уобичајен, не знам, али очигледно је да су данас изгубили сваку везу са том традицијом. Највећи проблем у целој причи је када се услед незнања , а често и намерно појаве и догађаји из прошлости покушавају тумачити путем савремених схватања и описивати данашњим појмовима, а не у духу оног времена, па оне добијају често наказна значења, потпуно страна свом изворном смислу. Da tebi neko kaže da ima milijardu dolara u kući, da li bi ti njemu poverovao? Odakle tebi da je Isus imao ženu i decu? Očigledno je to Deretićeva tvrdnja da je Obilić Albanac. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сер Жиле Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 Da tebi neko kaže da ima milijardu dolara u kući, da li bi ti njemu poverovao? Odakle tebi da je Isus imao ženu i decu? Očigledno je to Deretićeva tvrdnja da je Obilić Albanac. Колега, ајде још једном пажљиво прочитај шта сам написао. Витешки живот заиста није бедан, бориш се са аждајом од 9 до 1! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 Колега, концентриши се мало... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Август 9, 2013 Пријави Подели Написано Август 9, 2013 Колега, ајде још једном пажљиво прочитај шта сам написао. Pročitao sam već. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука