Jump to content

Blic - U srednjem veku crkva venčavala homoseksualne parove?

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Crkva nije uvek bila protiv gej braka, tvrdi jedan američki istoričar, navodeći brojne primere crkvenog venčanja dvojice muškaraca u srednjovekovnoj Evropi.

367757_gej-brak_ff.jpg?ver=1376059714

Kada se spominje brak, posebno hrišćanski brak, obično se misli na zajednicu muškarca i žene.

Američki istoričar Džon Bosvel u svojoj knjizi “Same Sex Unions in Premodern Europe” (Istopolne zajednice u antičkoj i srednjovekovnoj Evropi), međutim, otkriva da je crkva u srednjem veku prihvatala i tolerisala homoseksualnost, pa čak i venčavala homoseksualce.

Ako je verovati Bosvelu, grčki pravoslavci su u X i XI veku zvanično blagosiljali “istopolne zajednice”, što danas pravoslavna crkva oštro demantuje, pominjujući izraz “bratimljenje”.

Američki istoričar se posebno poziva na ikonu donetu sa Sinaja, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti u Kijevu, a koja prikazuje obred “sklapanja braka” između dvojice svetaca iz IV veka, Svetog Sergeja i Svetog Bahusa.

Na ikoni je prikazan i Isus Hrist po svemu sudeći kao “pronubus”, ili “stari svat”.

Bosvel ističe da su takve zajednice blagosiljane širom Evrope sve do modernog doba.

Prema pisanju francuskog nedeljnika “Nuvel opservater”, u Francuskoj su postojali takozvani ugovori o bratimljenju, kojim su dva muškarca zasnivali zajednicu, obećavajući jedan drugom da će zajedno deliti “hleb, vino i buđelar”.

Blic

Подели на овим сајтовима

oni samo prenose,nisu oni izmislili priču

Ma nije to problem što prenose. Svaki tekstovi su subjektivni i pristrasno. Jedine novina koje možda danas su dobre za čitanje jeste Politika a sve oštalo je šljam. 

Подели на овим сајтовима

Tu treba postaviti pitanje: da li je Bratimljenje  imalo ikakve veze sa homoseksualizmom i  upraznjavanjem protivprirodnog bluda?

Nije.

Dakle, toliko o tome.

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Мени се чини да ово нису само глупости и булажњења, већ део смишљене кампање у којој ће се све изврнути наопачке и покушати да се представи као новооткривена истина која је вековима скривана. Тако је и Христос имао жену и децу, хришћани нису прогањани у старом Риму, Милош Обилић је Албанац и гомила других намерно подметнутих лажи и полуистина. Посебно ме је испровоцирало што се најчешће блати лик Сергија и Вакха, светитеља заштитника моје породице, који су и проглашени "заштитницима истополних бракова" и чија је икона чак ношена по разним хомосексуалним шетњама и дешавањима.
За људе који се мало удубе у тему, ствар је сасвим јасна. Радило се о обреду који се на грчком назива "adelphopoiesis" и дословно значи "братимљење". За Србе и друге балканске народе то није ништа непознато јер се ради о врло честом обичају који је до скоро практикован. Колико је на Западу био уобичајен, не знам, али очигледно је да су данас изгубили сваку везу са том традицијом.

Највећи проблем у целој причи је када се услед незнања , а често и намерно појаве и догађаји из прошлости покушавају тумачити путем савремених схватања и описивати данашњим појмовима, а не у духу оног времена, па оне добијају често наказна значења, потпуно страна свом изворном смислу. 

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

Мени се чини да ово нису само глупости и булажњења, већ део смишљене кампање у којој ће се све изврнути наопачке и покушати да се представи као новооткривена истина која је вековима скривана. Тако је и Христос имао жену и децу, хришћани нису прогањани у старом Риму, Милош Обилић је Албанац и гомила других намерно подметнутих лажи и полуистина. Посебно ме је испровоцирало што се најчешће блати лик Сергија и Вакха, светитеља заштитника моје породице, који су и проглашени "заштитницима истополних бракова" и чија је икона чак ношена по разним хомосексуалним шетњама и дешавањима.

За људе који се мало удубе у тему, ствар је сасвим јасна. Радило се о обреду који се на грчком назива "adelphopoiesis" и дословно значи "братимљење". За Србе и друге балканске народе то није ништа непознато јер се ради о врло честом обичају који је до скоро практикован. Колико је на Западу био уобичајен, не знам, али очигледно је да су данас изгубили сваку везу са том традицијом.

Највећи проблем у целој причи је када се услед незнања , а често и намерно појаве и догађаји из прошлости покушавају тумачити путем савремених схватања и описивати данашњим појмовима, а не у духу оног времена, па оне добијају често наказна значења, потпуно страна свом изворном смислу. 

Da tebi neko kaže da ima milijardu dolara u kući, da li bi ti njemu poverovao? Odakle tebi da je Isus imao ženu i decu? Očigledno je to Deretićeva tvrdnja da je Obilić Albanac. 

Подели на овим сајтовима

Da tebi neko kaže da ima milijardu dolara u kući, da li bi ti njemu poverovao? Odakle tebi da je Isus imao ženu i decu? Očigledno je to Deretićeva tvrdnja da je Obilić Albanac. 

Колега, ајде још једном пажљиво прочитај шта сам написао. 

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...