distancirana Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Uvek sam se pitala sta je to sloboda i kako je u prirodi...da li je tamo sve determinisano zakonima odrzanja i produzenja vrste ili ima slobode opredeljenja....a sta znaci u hriscanskom smislu..Je li isto kao kada bi riba rekla "Kakva mi je to sloboda kada mogu da opstanem samo u vodi?"...Od Mikija sam naucila da smisao i svrhu postojanja necega odredjuje dizajner ili konstruktor... Mehanicar sklapa i stvara kompjuter i zadaje kompjuteru svrhu... Ako se kompjuter ne koristi u skladu sa zadatom svrhom, nego se koristi da se pritisne kaca sa kupusom, onda ce kompjuter poceti da se kvari...Slicno je i sa covekom... Bog je zadao svrhu postojanja svemu sto je stvorio, s tim da jedino ljudi i andleli mogu da odbiju tu svrhu i da odbace smisao zivota, pa da na taj nacin propadnu... Covek kao stvoreno bice nema slobodu koju ima Stvoritelj, vec slobodu na svom nivou egzistencije koja je i vise nego dovoljna za kvalitetan zivot...E sad da li je covek odabrao Boga iz ljubavi ili od straha od kazne,to je diskutabilno... Gordana . је реаговао/ла на ово 1 "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Kad saznate šta je tačno sloboda prvo meni da javite........ Po meni, čovek je istinski slobodan ako ne greši, ne robuje nikome i ničemu. Moje mišljenje je takođe da se sloboda ne može izgubiti mimo svoje volje, da je to stanje svesti i duha. Da, u onom trenutku kada shvatiš da si izabrao/la pogrešno i možda potpisao/la sebi smrtnu kaznu (bilo stvarno ili figurativno) ne svaljuješ krivicu na druge, već je prihvatiš na sebe. Što se teme tiče, fizičko po meni mora biti prožeto i duhovnim, inače nema smisla, nema "prostora" za slobodu. Video sam da je neko pitao: da li bismo mi muškarci bili orni da platimo za seks? Tako nešto... I znam da je bilo dodato da pokušamo da odgovorimo pritom izbacujući religiju i etiku iz jednačine. Ali, ako bismo na taj način degradirali čoveka do nekog biorobota koji je programiran (iliti vođen) najnižim strastima, "zakucali" bi čoveka tako nisko da bi bio niže od životinja (moje mišljenje). Pritom sam koliko-toliko svestan svoje slabašne prirode, ali u očima Tvorca, držim da je najbitnija Ljubav. Tako da još jednom cenim da ovo "friends with benefits" ne drži vodu. Kao što reče neko: odmah ovo "friends" otpada. "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Svaka poruka je sve duza sto bas i zelim da izbegnem jer nemam vremena da provodim na ovoj temi i trcim u krug dok pisem kilometarske poruke. To na stanu,sad da vidimo sta mogu na brzinu da kazem. Ocigledno da se ne pronalazim u njemu,samo sto danas svako tumaci svoje pristrasno misljnjege kao cinjenice pa ne vidi ocigledne probleme. Ajde molim te vrati se i procitaj zasto kazem da je isto kao i brak i veza iz interesa. Cak i da je taj primer sa tom cicom tacan,to i dalje spada u iskrene i dobre namere,sa moje strane ja ne bi uradio nista lose. A obostrano sadovoljstvo je dobro kako? Na osnovu cega? I dalje masis pojentu jer tako nesto nije dobro eticki,a posebno Hriscanski i ocigledno je da ti drzis do toga da je to nesto dobro jer si pristrasan. I to je i problem,opet dolazimo do pristrasnosti i emotivnog,a ne racionalnog stava. To sto kazes da ti uzimas ono sto tebi odgovara daje sliku o tebi o coveku koji nece da se veze,veza,prijateljstvo,brak,ljubav....nije bitno jer ako ima seksa ima svega jer ti je seks ocigledno najvazniji. Imas pravo samo u slučaju disekcije postova i sve dužih objašnjenja koja ne vode nige,stoga bolje da svako misli sta mu je volja i nek ispašta zbog toga. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Kao sto se uglavnom i desava u takvim vezama. Jer su iskrenije od ovih 'de senamecu obaveze pa se glume brakovi od obicnog mladalackog vezivanja. Ti to ozbiljno? Film je isti kao i film no strings attached http://en.wikipedia.org/wiki/No_Strings_Attached_%28film%29 Koji je izasao u priblizno vreme i filmovi su Holivudska verzija happy enda,dok zapravo mnogih od tih odnosa se prekidaju zbog dobitka emocija ili zbog neceg drugog. Redje je da iz tog odnosa oba lica razviju ljubavnu vezu. (plus komplikacije kao mogucnost nezeljene trudnoce i polnih bolesti) Mada,pitanje sledi,kakva je to zapravo ljubav i konstrukt licnosti kada se veza bazirala na neobaveznom seksu? Jeli takva veza bolja (i u kom slucaju bolja?) od veze gde se par zaljubi pa se upoznaju polako pa dodju do seksa? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Uvek sam se pitala sta je to sloboda i kako je u prirodi...da li je tamo sve determinisano zakonima odrzanja i produzenja vrste ili ima slobode opredeljenja....a sta znaci u hriscanskom smislu..Je li isto kao kada bi riba rekla "Kakva mi je to sloboda kada mogu da opstanem samo u vodi?"...Od Mikija sam naucila da smisao i svrhu postojanja necega odredjuje dizajner ili konstruktor... Mehanicar sklapa i stvara kompjuter i zadaje kompjuteru svrhu... Ako se kompjuter ne koristi u skladu sa zadatom svrhom, nego se koristi da se pritisne kaca sa kupusom, onda ce kompjuter poceti da se kvari...Slicno je i sa covekom... Bog je zadao svrhu postojanja svemu sto je stvorio, s tim da jedino ljudi i andleli mogu da odbiju tu svrhu i da odbace smisao zivota, pa da na taj nacin propadnu... Covek kao stvoreno bice nema slobodu koju ima Stvoritelj, vec slobodu na svom nivou egzistencije koja je i vise nego dovoljna za kvalitetan zivot...E sad da li je covek odabrao Boga iz ljubavi ili od straha od kazne,to je diskutabilno... Ali upravo je u tome stvar,sto ti religija odredjuje koja ti je svrha i ako si van nje,ti si se pokvario(po njenim kriterijumima),znaci ti nisi slobodan. Koliko ima ostvarenih ljudi,koji ne zive po religijskim normama.Imaju dobru karijeru,zadovoljni su na ljubavnom planu,imaju hobi koji ih ispunjava,ljudi ih vole i postuju,nikoga ne ugrozavaju,jednom recju,zadovoljni su svojim zivotom,umiru srecni i ispunjeni. I zamisli sad oni umru i tamo ih saceka Bog i kaze:Sve je to lepo,ali vi ste niste ostvarili onako kako sam ja rekao,i sada vas cekaju vecne muke. Znaci,nema slobode u toj prici. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Слобода би била могућност избора без ограничења. Слобода човека да изабере какав ће бити, у чему ће наћи срећу и смисао. Ако је човек предодређен да може да буде вечан и срећан само у заједници са Богом, и никако другачије, онда човек има слободу само да бира да ли ће бити срећан или несрећан. И то је слобода, наравно, али не поклапа се са уобичајеним појмом слободе, људским схватањем слободног избора. Када би један човек, например, присилио жену да бира жели ли да живи цео живот са њим у раскоши или да проведе без њега живот на мукама, не бисмо рекли да је то заиста слободан избор, не бисмо никад могли да знамо да ли је жена одлучила да живи са њим јер га воли, јер јој је симпатичан, или због претње мукама. Ваљда је једино разлика између овог овоземљаског примера и односа човека са Богом у томе што се не може изабрати Бог само из користи, него само уколико то одлучимо у срцу. c, c, c... sta ucini suvi racionalizam od coveka... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
distancirana Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Ali upravo je u tome stvar,sto ti religija odredjuje koja ti je svrha i ako si van nje,ti si se pokvario(po njenim kriterijumima),znaci ti nisi slobodan. Koliko ima ostvarenih ljudi,koji ne zive po religijskim normama.Imaju dobru karijeru,zadovoljni su na ljubavnom planu,imaju hobi koji ih ispunjava,ljudi ih vole i postuju,nikoga ne ugrozavaju,jednom recju,zadovoljni su svojim zivotom,umiru srecni i ispunjeni. I zamisli sad oni umru i tamo ih saceka Bog i kaze:Sve je to lepo,ali vi ste niste ostvarili onako kako sam ja rekao,i sada vas cekaju vecne muke. Znaci,nema slobode u toj prici. Ne znam,sta po tebi znaci taj termin?Covek ima slobodu da izabere zivot ili smrt...nesloboda bi bila kada bi covek mogao da bira samo zlo i kada ne bi imao mogucnosti da bira dobro i zivot. "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Невероватно колико се тупи и философира око једног односа који почива на тако једноставној основи. Ако после пристојно дугог а не деценијског времена проведеног у забављању, у неким годинама које захтевају од тебе животну озбиљност, не знаш да ли твоја постојећа веза права или не онда се све своди на следеће - у теби нема љубави и све функционише на бази мучне навике те долази до буђења приземних интереса у човеку не би ли тако вештачки створио наводну "спону" те и такве везе, постоји необавезан однос, необавезан секс, јавља се доживљај партнера као лако заменљивог неким другим тако да се лако улази у прељубу, присутно је одсуство позитвних емоција, јавља се чак и одбојност према партнеру, итд,итд...из горег у још горе...мучиш себе, мучиш другог и глумиш будалетину...коме иоле паметном то треба у животу? Gordana ., feeble, Дејан and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Ne znam,sta po tebi znaci taj termin?Covek ima slobodu da izabere zivot ili smrt...nesloboda bi bila kada bi covek mogao da bira samo zlo i kada ne bi imao mogucnosti da bira dobro i zivot. Онда је и совјетски комунизам био оличење слободе. И ислам је оличење слободе. И они што су кроз историју (а има их ту и тамо и данас) нудили да се одрекнеш Христа или ће да те убију су такође оличење слободе. Сви ти они нуде избор између живота и смрти... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
distancirana Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Онда је и совјетски комунизам био оличење слободе. И ислам је оличење слободе. И они што су кроз историју (а има их ту и тамо и данас) нудили да се одрекнеш Христа или ће да те убију су такође оличење слободе. Сви ти они нуде избор између живота и смрти... Kuku..dubioza kolektiv...mogu li ja da sa proglasim pobedjenom... ...mislim da sadasnji termin slobode ukazuje na ropstvo i uspostavljen je od strane satanista,to nema veze sa slobodom...e sad neki,da kazem razumni ljudi osporavaju satanisticki koncept slobode. "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Ne znam,sta po tebi znaci taj termin?Covek ima slobodu da izabere zivot ili smrt...nesloboda bi bila kada bi covek mogao da bira samo zlo i kada ne bi imao mogucnosti da bira dobro i zivot. Po meni je sloboda kada mozes da radis sta zelis pri tom ne ugrozavajuci drugoga. Pazi sad ovo: Spremao sa se da odem na haus zurku(1).U pravljenju frizure i odabiru parfema (2) me je pozurivao drugar da ne zakasnimo na sastanak sa nekim njegovim drugaricama.S njima smo se nasli na trgu,tu smo se malo opustili uz neki alkohol (3),ja sam pricao neke standardne glupe fore i bas smo se dobro ismejali (4).Na zurci je bilo super.Svidela mi se jedna devojka kojoj sam prisao i opasno smo se izdjuskali (5),bio sam fasciniran njenom lepotom kao i njenim zgodnim telom (6).Uvece sam je otpratio do kuce,i dogovorili smo se da se vidimo za koji dan.Jedva cekam. Kazi mi,sta mislis o ovoj situaciji i znas li sta predstavljaju brojevi u zagradama? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
distancirana Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Po meni je sloboda kada mozes da radis sta zelis pri tom ne ugrozavajuci drugoga. Pazi sad ovo: Spremao sa se da odem na haus zurku(1).U pravljenju frizure i odabiru parfema (2) me je pozurivao drugar da ne zakasnimo na sastanak sa nekim njegovim drugaricama.S njima smo se nasli na trgu,tu smo se malo opustili uz neki alkohol (3),ja sam pricao neke standardne glupe fore i bas smo se dobro ismejali (4).Na zurci je bilo super.Svidela mi se jedna devojka kojoj sam prisao i opasno smo se izdjuskali (5),bio sam fasciniran njenom lepotom kao i njenim zgodnim telom (6).Uvece sam je otpratio do kuce,i dogovorili smo se da se vidimo za koji dan.Jedva cekam. Kazi mi,sta mislis o ovoj situaciji i znas li sta predstavljaju brojevi u zagradama? Verovatno neka dijagnoza 4chsmu1 "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Август 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Verovatno neka dijagnoza Nabraja sve što je "grešno" ili grašim? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 Nabraja sve što je "grešno" ili grašim? Ne gresis. Sa stavovista prosecnog coveka,sve je bilo okej,cak i pristojno za danasnju omladinu.Sa religioznog stavovista imamo: 1.Gresna muzika 2.Parfemisanje i "sminkanje" 3.Alkoholisanje (iako umereno i bez objektivne opasnosti) 4.Praznoslovlje i smeh 5.Fasciniranje telom i lepotom 6.igranje koje nije u pravoslavnom duhu (negde zabranjuju svako igranje). Eto,zato ja mislim da covek nije slobodan Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Август 2, 2013 Пријави Подели Написано Август 2, 2013 kako nije, jeste, ali nije dobro, korisno, a ti si slobodan Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука