Jump to content

hrvatske ili srpske reci...?

Препоручена порука

Novokomponovane- zajedno se piše.

On 24. 7. 2013. at 0:20, Fildza рече

da li su reci kao sto su mrkva, tisuca, zrak, zrcalo, povjest, srpske ili hrvatske reci...?? nalazimo ih u srpskoj knjizevnosti i pesmama...

a, nalaze se tu, pogotovo u starijim tekstovima.

Ajd ja kao nesuđeni filolog,  da kažem koju- uglavnom ,,srpske''. Više bih to nazvala- naše. Slovenske.

Mi smo pokupili dosta grčkih, latinskih, a sada i engleskih reči,a Hrvati su zadržali jako puno starih slovenskih naziva. Imaju i oni svojih bisera sa ovim novijim rečima, ali pričam o nekim starim izrazima.

Očigledan primer- nazivi meseca u godini.

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

On 24. 7. 2013. at 0:30, Margareta рече

Novokomponovane- zajedno se piše.

a, nalaze se tu, pogotovo u starijim tekstovima.

Ajd ja kao nesuđeni filolog,  da kažem koju- uglavnom ,,srpske''. Više bih to nazvala- naše. Slovenske.

Mi smo pokupili dosta grčkih, latinskih, a sada i engleskih reči,a Hrvati su zadržali jako puno starih slovenskih naziva. Imaju i oni svojih bisera sa ovim novijim rečima, ali pričam o nekim starim izrazima.

Očigledan primer- nazivi meseca u godini.

Hrvatima je kauč postao odmornica, TV zvezda popularnica i tako dalje. 

Подели на овим сајтовима

Не постоје хрватске или било које друге речи . Све су српског порекла. Само је вавилонско-ватиканско-бечка завера целу историју изокренула... ако ме разумеш.

Подели на овим сајтовима

On 24. 7. 2013. at 0:33, Ignjatije рече

Не постоје хрватске или било које друге речи . Све су српског порекла. Само је вавилонско-ватиканско-бечка завера целу историју изокренула... ако ме разумеш.

Dobro jutro Kolumbo. Hrvatski jezik je nastao od srpskog. 

Подели на овим сајтовима

On 24. 7. 2013. at 0:33, Kolega2357 рече

Hrvatima je kauč postao odmornica, TV zvezda popularnica i tako dalje. 

ma što rekla moja keva- Hrvatima svaka čast, oni makar smisle svoju reč,al' neće da uzmu tuđicu.

Подели на овим сајтовима

Хрватски и српски су један те исти језик по свим могућим и немогућим критеријумима (осим по политичким). 

Подели на овим сајтовима

On 24. 7. 2013. at 0:37, Juan Valdez рече

Хрватски и српски су један те исти језик по свим могућим и немогућим критеријумима (осим по политичким). 

Politički se ubacuju nove reči. To se može videti na HRT-u taj takozvani novohrvatski govor. 

Подели на овим сајтовима

On 24. 7. 2013. at 0:38, Kolega2357 рече

Politički se ubacuju nove reči. To se može videti na HRT-u taj takozvani novohrvatski govor. 

pa ne znam da l' si upalio skoro neki naš program, pa čuo neku emisiju... prvo pogledaj u svoje dvorište pa onda u komšijino.

Ovi naši su tek kreteni, sa polu srpsko-englesko-nešto izrazima.

Подели на овим сајтовима

On 24. 7. 2013. at 0:40, Margareta рече

pa ne znam da l' si upalio skoro neki naš program, pa čuo neku emisiju... prvo pogledaj u svoje dvorište pa onda u komšijino.

Ovi naši su tek kreteni, sa polu srpsko-englesko-nešto izrazima.

U srpskom jeziku se odomaćile reči postovati šerovati i ostale koje su deca pokupile sa Facebooka. 

Подели на овим сајтовима

Хрвати говоре чистијим српским него сами Срби. Примјер типичног балканског парадокса :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...