Jump to content

hrvatske ili srpske reci...?

Препоручена порука

Pa kako nisu oni za aerodrom kažu zračna luka, za avion kažu zrakoplov, za helikopter kažu zrakomlat. Ovako Hrvati ne govore čak mi je jedna Hrvatica to rekla da oni tako ne govore.

Sta mu dodje aerodrom ili avion? Aero, drom, avi...sta...probao sam da rasclanim ove rijeci na srpski i ne razumijem ni jednu. :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Aero je na latinskom vazduh a avion na latinskom znači ptica.

E pa da, zrak, ptica, luka...sve vec postojece rijeci u lokalnom jeziku. Pa prema tome, zracna luka je sasvim normalan, i mnogo bolji izraz nego aerodrom. Neke rijeci jesu bezveze, oporba recimo, jer porba i pozicija nemaju nista jedno s drugim, itd...ali nisu sve rijeci bezveze.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

E pa da, zrak, ptica, luka...sve vec postojece rijeci u lokalnom jeziku. Pa prema tome, zracna luka je sasvim normalan, i mnogo bolji izraz nego aerodrom. Neke rijeci jesu bezveze, oporba recimo, jer porba i pozicija nemaju nista jedno s drugim, itd...ali nisu sve rijeci bezveze.

Najsipmatičnija reč meni iz hrvatskog jezika je zrakoprc. 

Подели на овим сајтовима

Za razliku od srba hrvati izgleda vode brigu o svom jeziku.

Neko kaze da u Dušanovom zakoniku spominju reči tisuća, kruh, satnik, veljača... itd

Да, спомиње се "тисућа".

Подели на овим сајтовима

4. Mojsijeva, glava 31

И узевши Мојсије и Елеазар злато од тисућника и стотинара, унесоше га у шатор од састанка за спомен синовима Израиљевијем пред Господом.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• 5 years later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...