Jump to content

Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?

Оцени ову тему

Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?  

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли је душа бесмртна по природи, или по благодати?

• Искључиво по природи
    • Искључиво по благодати
    • Једнако по једном и другом

Препоручена порука

@Bokisd Благодат=харизма (грчки)=ДАР!

Творац је човеку ДАРовао живот. Стварање подразумева и дозу одговорности - што видимо јасно приликом пада, и знамо из самог живота. Човек је биће одговорности, није биће хедонизма, рецимо. Јер не може бити биће љубави без одговорности. Дакле, драги мој, лепи Адама, ево ти све, али немој да радиш то-и-то! Ако радиш то-и-то, онда ћеш умрети!

Благодат? Ми то користимо искључиво у позитивној конотацији, и јесте позитивна, увек, јер од Доброга је само добро. Међутим благодат је и живот! Увођење у живот је такође благодат. Није благодат само да будеш чудотворац. Живот је почетна благодат. На миропомазању се каже "прими ДАР Духа Светога". Дакле, Бог даје дарове, БЛАГО-ДАРИВА нас, а шта ми радимо са тим - е, то је друга ствар, и кој есу последице злоупотребе тог благо-даривања=благодати!

Благодат=харизма=ДАР се може злоупотребити. Дакле то што је душа ЗЛОупотребила благодат, ДАР живота, не значи да ће због тога исчезнути! Смрт душе НИЈЕ исчезнуће. Како опстаје душа у таквом пакленом, неблагоданом постојању - е то је већ ствар за себе и друга тема. Смрт душе - није исчезнуће.

Кад Св. Серафим каже духовној деци да је "циљ живота задобијање благодати", он не мисли тиме да човек већ није благо-дариван! Ми смо благодат примили и рођењем и крштењем...али та благодат, уз помоћ ње, треба да се остваримо, да узрасетемо "од иконе ка подобију".

Дакле: треба исправно појмити благодат; треба смрт душе не посматрати као неко исчезнуће, већ као губљење СВИХ шанси за "допуњавење" благодаћу напротив, потпуно одбијање благодати.

У овоме што ти пишеш побија те и Мојсије где се каже да је "плата за грех смрт"! Дакле, да, душе настављају да живе али са злоупотребњеном благодати (животом).

Тај факт не значи потпуно уништење - нирвану. Смрт душе није нека нирвана, физичко ништа, јер душа и није физичка. Злоупоребивши благодат=харизму=дар живота, саме по себи оне су мртве. Дакле не мешајмо смрт као неку нирвану и смрт као одсуство божије.

То што је Творац удахнуо живот у Адама, не значи да је удахнуо неког бесмртног бога у њега, удахнуо је ПОТЕНЦИЈАЛ да постане бог по благодати.

Смрт душе није неко нестајање, исчезавање, већ губљења могућности за обожење=спасаење=вечни живот.

Писмо НЕ поистовећује "вечне муке" и "вечни живот"! То ми поистовећујемо својим накарадним размишљањем огреховљеном логиком. Смрт НИЈЕ исчезавање!

Ми кажемо и за "целог" човека да је умро. А не мислимо да је исчезао! Напротив. Тако да говорећи о смрти дуеше не смемо подразумевати исчезавање душе, или утапање у наки Платонов еон (мада у нашем контесту "еон мучења"). Не, смрт душе није исчезнуће.

Подели на овим сајтовима

ПС: Исто то, мало другчије

Ова тема је помало фарисејска, садржи трик-питање. Требала би се питати: да ли је душа смртна или бесмртна?

Ова нова теологија (која нас се умсето неког препорода вајног, докрајчила у несаборности и релативизацији свега) релативитовала је и ово. Генерално, моје мишљење је да је душа бесмртна! Звучим сд контрадикторно. Али ако већ "цепидлачимо" онда је смртна по природи у смислу да може умрети за вечни живот, изгубити вечни живот уз Бога, а мучити се вечно. И то је та "смртност"! Но сама по себи не исчезава и не може исчезнути. То је то.

Када би мене неко питао шта лично мислим: да ли је душа бесмртна? Да одговорим са да или не - рекао бих - ДА! Душа јесте бесмртна! И, наравно, бесмртна је по благодати у смислу да је створена по благодати, да вечно живи и да неће исчезнути.

Смртна је само у смислу одвојености од Бога, у смислу злоупотребе дара Животодавчевог.

Подели на овим сајтовима

ПСС: на ово моје трабуњање

Мислим да о (без)смртности душе треба размишљати паралелно са Господњом смрћу и васкрсењем. Или рецимо са Његовим двема природама - Халкидону. Рекао сам паралелно, правити паралелу. Јер Христос и јесте и није умро. Умро као Човек а васкрсао као Богочовек. Дакле Онај који је победио смрт, у принципу, не можемо рећи у буквалом смислу д аје умро - прошао је кроз смрт а није умро у свршеном смислу.

Исто тако Његове природе - "несливене а нераздењиве".

Тако и душа наша (у мањој некој мери) има те "парадоксе" - каже се код Мојсија "јер ћеш одмах умрети", а уствари, не умире душа у смислу да исчезава. На крају, ми смо и иконични Христу, такви смо створени...тако да је та смртно-бесмртна душа, неко Христово смрт-васкрсење у малом. И исто тако смтност-бесмртност наше душе је неки "мали Халкидон". Иако смо створени од земље, удахнута је у нас душа, иако смо смртни ради греха и по природи, ипак не умиремо нити душа може исчезнути.

Није то случајна "аналогија", то је промисао Творца, и то показује да ми ЈЕСМО, управо то показује, да ми јесмо икона Христова, то јест да смо створени као мали богови.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Владимир Владимирович Цар1 рече

па то код Јехова ти знаш:D шта се дешава

To kad napises 24000 tekstova, moze da ti da za pravo da budes pronicljiv.

do tada si samo smesan.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Владимир Владимирович Цар1 рече

одакле ти ово:D. Што би била смртна, глуп ти је закључак.

Па није, ТСаре, смртна буквално! Смртно-бесмртна је! Објаснио сам доле шта сма мислио, само ти не читаш. Зацоп'о си се у прседника, па не видиш ништа сем њега :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Владимир Владимирович Цар1 рече

ајде ко ти је Вла+дика. Па ти ниси учао у Цкрву српску и овде провоцираш.

Ovde sam godinama, pricam sa laicima,teolozima, profesorima i onda dodjes ti da me dodatno ispitujes.

evo ti moji tekstovi, uzmi mesec dana i iscitaj ih sve.

Подели на овим сајтовима

пази ненормално питање:D Чиме се ти занимаиша:D

sta rade duse u paklu a sta rade u Hristovom narucju?

Nije valjda da bleje na nebu?

Подели на овим сајтовима

срам те било секта :) Само си се мало боље кријо али си долијао:)

Nije ti dobro ali iskreno ti kazem.

Подели на овим сајтовима

ти си као духовит:navijanje:

ti si sa 400 teksta, od koga su pola slicice i jurnjava za forumasima, da su ludaci, ustase, sektasi.

sta bi sa prijavom, niko nista ne reaguje, ili me jos pustaju zato sto su miroljubivi i dobri ljudi?

Подели на овим сајтовима

Јел сам слагао докажи ко ти је Владика, све ћу да прочитам свих 20000 постова ако си правпслван. Можеш да ме испитујеш то је како ради твоја црква и ја одговрама на питања:navijanje:

Tebi da odgovorim? Pa nisi citav, niti si razuman da posle 13 godina niko ovde nije provalio ono sto tebi polazi za rukom.

Подели на овим сајтовима

@Volim_Sina_Bozjeg Немој да се узбуђујеш..него...подај цару царево! :))

Он је Вучићевац, видиш да је са форумашима ко прецедник са опозицијом...сваком лонцу поклопац. Бокан му дао ногу па отиш'о у "катакомбне" патриЈоте :))

Истина је само једна - ВВТЦар

Подели на овим сајтовима

Ja sam porodican covek, ajde da zavrsimo tu tvoju agoniju u glavi.

Citiraj mi deo koji ti nije bio jasan, ili si to vec izgubio u glavi jer nisi razumeo, pa od tuda onda i tvoj bes koji se konstantno vrti u tvojoj glavi i prividjaju ti se sektasi,

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...