cloudking Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 On 6. 5. 2014. at 11:38, возач аутобуса рече ne sta je to, oces me nauciti? Uci, uci... ;-) On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 On 6. 5. 2014. at 7:57, Ayla рече Da Odakle znaš da i on nije imao teški psihički poremećaj? Šalu na stranu...ali možeš li zmisliti koliko se osjećao loše nakon izdaje kada je presudio sebi i osudio se na pakao? Naravno da postoji pakao...mislim da smo trenutno u njegovom degažmanu...vrata desno vode u raj. Sinoć me je zamislila ova tema. Pitala sam se, koliko smo spremni da sudimo i tako sigurno stojimo iza onoga što tvrdimo? Ko smo mi? Neuki, netolerantni, mali, plašljivi, sebični, spremni na izdaju, stroge kritike...i eto, takve nas Gospod voli. Ako voli nas takve i prašta nam...oprostio je i Judi. Da, vrlo ozbiljna tema. Стоји што си рекла, када би ми судили. Али то није тачно, јер суд је дало Свето Писмо. Да је у питању чисто самоубиство, не везано за Јуду, ту би могли да се сложимо. У питању је комбинација онога што осуђује Јуду (издаја, маловерје, среброљубље,...), а самоубиство је круна свега. Рецимо у Јеванђељу по Јовану, каже се да је у Јуду ушао ђаво, пре него што га је издао. Могли би се питати, што је он крив што је у њега ушао ђаво. Ради се о томе да је још Давид у псалму пророковао о Јуди, што се и каже у Делима апостолским (од апостола Луке), при бирању Матеја за дванаестог апостола. Спасење није морална категорија, него зависи једино од односа према Господу, и милости Господње. За Јуду сведочи Свето Писмо да није спасен, и да неће бити спасен. И то је нама, хришћанима, једино меродавно, јер ми, појединачно, не знамо више него што нам је откривено, не само преко Светог Писма, него и преко Цркве Божије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 On 6. 5. 2014. at 12:24, Ђорђе Р рече .. јер ми, појединачно, не знамо више него што нам је откривено, не само преко Светог Писма, него и преко Цркве Божије. ...i postoji razlog zašto ne znamo sve. Dok ne saznamo bolje da ne tvrdimo. Do tada, mir među nama ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 On 6. 5. 2014. at 12:32, Ayla рече ...i postoji razlog zašto ne znamo sve. Dok ne saznamo bolje da ne tvrdimo. Do tada, mir među nama Да, али судбина Јуде нам је откривена. Тако да никако нема шансе да је Јуда сада у Рају, ако верујемо Светом Писму, и Цркви Христовој. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 On 6. 5. 2014. at 10:44, Никола Поповић рече Vidis to je opet vrlo opasno razmisljanje, jer sticemo utisak da Juda uopste nije imao izbora, i da je on morao da izda Gospoda sto je dovelo do toga da se potom ubije i zavrsi u tom najstrasnijem nivou pakla... Ne razumem bas najbolje sta oces da kazes i kakve to veze ima sa ovim sto sam ja rekao. Mi(hriscani) igramo izmedju slobode izbora i determinizma, ako hocemo realno. Na neke stvari moze da utichemo na neke ne mozemo. Zato i bog prasta, jer nismo svemocni, zato je mozda judi oprosteno. A uostalom znamo da je jedan od apostola izabrana da izda. Znaci to se ocekivalo od njega... to se znalo da ce da uradi. Цитат Да, али судбина Јуде нам је откривена. Тако да никако нема шансе да је Јуда сада у Рају, ако верујемо Светом Писму, и Цркви Христовој. Zasto nema? Gospod prasta, mogao je da oprosti i Judi. Dakle - ima sanse. Ne odredjuje biblija ko ce u pakao ili raj, nit Crkva Hristova.. vec sam gospod. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 On 6. 5. 2014. at 12:36, Ђорђе Р рече Да, али судбина Јуде нам је откривена. Тако да никако нема шансе да је Јуда сада у Рају, ако верујемо Светом Писму, и Цркви Христовој. On 6. 5. 2014. at 12:24, 'Ђорђе Р рече не знамо више него што нам је откривено ...i zato, ne sudimo. Sve će nam se reći...na vakat. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Иначе, мени је мало нејасна та улога Јуде и издајство. Да је издао Христа, то је јасно у смислу да није више хтео да остане на том путу и да успут заради нешто. Него ми је чудно то као његова кључна улога - па и сам Христос каже: Толико пута сам био са вама у вашим зборницама и сад сте нашли да ме овако хватате као разбојника. Могли су 100 пута да га ухвате и убију и без Јуде. Зато ми је мало то чудно. Није Христос имао никакву војску, заштиту или било шта осим што је био опште прихваћен од народа након уласка у Јерусалим (Цвети). Али, могло се ово одиграти толико пута раније без Јуде и оваквог хватања.. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 On 6. 5. 2014. at 13:13, feeble рече Иначе, мени је мало нејасна та улога Јуде и издајство. Да је издао Христа, то је јасно у смислу да није више хтео да остане на том путу и да успут заради нешто. Него ми је чудно то као његова кључна улога - па и сам Христос каже: Толико пута сам био са вама у вашим зборницама и сад сте нашли да ме овако хватате као разбојника. Могли су 100 пута да га ухвате и убију и без Јуде. Зато ми је мало то чудно. Није Христос имао никакву војску, заштиту или било шта осим што је био опште прихваћен од народа након уласка у Јерусалим (Цвети). Али, могло се ово одиграти толико пута раније без Јуде и оваквог хватања.. Biblija je imala puno pisaca i nisu svi imali istancan osecaj za dramaturgiju... On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 On 6. 5. 2014. at 12:56, Милосављевић рече Zasto nema? Gospod prasta, mogao je da oprosti i Judi. Dakle - ima sanse. Ne odredjuje biblija ko ce u pakao ili raj, nit Crkva Hristova.. vec sam gospod. Слажем се да је могао да опрости. Све се своди на чувено средњевековно питање: Може ли Господ да направи камен који неће моћи да помери? Било који одговор да дамо, оспорићемо моћ Господњу, тј. његову свемоћ. Не суди њему Свето Писмо, нити Црква Христова, него су управо судови и тајне Господње откривени кроз њих, и нама предани. Тако и суд Господњи о Јуди, или рецимо суд Господњи о покајаном разбојнику. Могао је Господ да узнесе Јуду на небо и открије му многе тајне, као што је урадио са Салвом, и излије благодат на њега. Али сведочанство апостолско, и Цркве је другачије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Mene ovo sentimentalno bogoslovlje podseca na onaj slucaj, kad je onaj tip nekakav ribar ispod Pancevackog mosta u Beogradu, a koji svakodnevno spasava ljude, da ne kazem samoubice koje skacu sa mosta. Elem, da skratim, covek je dosao s camcem do nesrecnika koji je skocio s mosta i pokusao da ga uvuce u camac, medjutim tad je nastala drama, ovaj je poceo zestoko da se batrga i psuje svog spasioca recima: "alo bre, sto me spasavas ostavi me da se ubijem itd" valjda ga je izvukao nekako. ali ovaj je i posle toga i dalje bio ljut i nezahvalan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Ako je Juda u Raju, ukoliko se u medjuvremenu nesto nije promenilo, onda se tamo sigurno dobro ne oseca! Sudeci po njegovim delima mozemo ponesto zakljuciti i o njegovoj licnosti. Najpre je izdao Hrista koji mu je bio prijatelj i ucitelj (i mnogo vise od toga), za novce, a potom, kad je video sta je uradio, pao je u ocajanje i izvrsio samoubistvo. Ja u ova dva kljucna postupka po kojima ce ostati zapamcen vo vjeki vjekov, ne vidim ljubav prema Hristu. Meni njegova dela ukazuju na coveka koji voli novce (da se zaustavim na tome) i gordog coveka, bolesno osetljive sujete koji ne moze da podnese sopstvenu gresku. Juda je u potpunosti ispunjen samo Judom! Cini mi se da tu nema mesta za Hrista. Juda je izdao Hrista jednom, a Petar TRI puta, ali je razlika izmedju te dve licnosti kao od neba do zemlje. Razlika je u sposobnosti iskrenog pokajanja kod Petra koja govori o potpuno drugacijem ustrojstvu licnosti u odnosu na Judu, ili stepenu duhovne zrelosti, nazovite to kako hocete. I sve da se Juda nadje u drustvu Hristovom u vecnosti, u Raju, ukoliko u medjuvremenu nije doziveo duboki licnosni, dusevni i duhovni preobrazaj, sigurna sam da bez jakog osecanja najdubljeg ocajanja (a to je jedno od najbolnijih i najnepodnosljivijih unutrasnjih stanja) ne bi mogao saucestvovati u sveopstoj radosti, harmoniji, slavi Hristovoj zajedno sa ostalima... I eto, stavis ga u Raj, a on i dalje u Paklu boravi... Kud god covek krene nosi Sebe sa Sobom. Pomiluj nas Boze po velikoj milosti Tvojoj. Никанорац and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Mene jedino buni sta znaci "domostroj spasenja" ili ti upravo to "da je sve moralo tako da se zbude kako je prorokovano u pismu", kako onda neko uopste moze za bilo sta da bude kriv, ako je on od Boga svedrzitelja i svepromislitelja unapred odredjen da bude nekakvo "orudje spasenja" ako smo se razumeli. Znaci sve je ispunjeno kako je ranije prorokovano da ce da bude? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 On 6. 5. 2014. at 15:27, Vasa L. рече Mene jedino buni sta znaci "domostroj spasenja" ili ti upravo to "da je sve moralo tako da se zbude kako je prorokovano u pismu", kako onda neko uopste moze za bilo sta da bude kriv, ako je on od Boga svedrzitelja i svepromislitelja unapred odredjen da bude nekakvo "orudje spasenja" ako smo se razumeli. Znaci sve je ispunjeno kako je ranije prorokovano da ce da bude? Ово је патријарх Павле одлично објаснио у одговру на једно питање, а објављено је у зборнику Да нам буду јаснија нека питања наше вере. Суштина је да за Бога не постоји категорија времена. За Њега је све сада, нема ни пре, ни после. Могло је и другачије да се догоди, а опет би о томе било другачије пророштво. То је стварно компликовано за наш мозак, који не може да искључи категорију времена. LISA, ИгорМ and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 On 6. 5. 2014. at 15:27, Vasa L. рече Mene jedino buni sta znaci "domostroj spasenja" ili ti upravo to "da je sve moralo tako da se zbude kako je prorokovano u pismu", kako onda neko uopste moze za bilo sta da bude kriv, ako je on od Boga svedrzitelja i svepromislitelja unapred odredjen da bude nekakvo "orudje spasenja" ako smo se razumeli. Znaci sve je ispunjeno kako je ranije prorokovano da ce da bude? Nalazim da je ovo duboko i vazno pitanje i mogu da ti saopstim samo svoje trenutno vidjenje stvari koje ne mora biti 100% istinito, ali ja trenutno u to verujem. Bog je LJubav i voli Coveka. Hristos je glavni dokaz te ljubavi. Nema prave ljubavi bez slobode. U cemu se ogleda sloboda coveka (kolika tolika, nemamo apsolutnu slobodu zbog svoje prirode, ipak), u mogucnosti izbora. Ja mislim da Bog nije unapred odredio sve nase izbore, jer to onda automatski iskljucuje nasu slobodu, ali mislim da on unapred zna sve nase izbore. Ja ne mislim da je Hristos odredio da ga Juda izda, ja mislim samo da je on znao da ce ga Juda izdati, pa ga je i upozorio rekavsi za vecerom da ce ga jedan od njih izdati... Ovo objasnjenje mozda malo prkosi ljudskoj logici ali nije moguce, bez posebne blagodati, iz pozicije bitisanja coveka, proniknuti u Boziju Promisao. Cini mi se da je Sv.Nikolaj pisao da Covek ima najvece dostojanstvo od svih stvorenih bica, ali je ipak ogranicen. "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jassmina Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 On 6. 5. 2014. at 13:13, feeble рече Иначе, мени је мало нејасна та улога Јуде и издајство. Да је издао Христа, то је јасно у смислу да није више хтео да остане на том путу и да успут заради нешто. Него ми је чудно то као његова кључна улога - па и сам Христос каже: Толико пута сам био са вама у вашим зборницама и сад сте нашли да ме овако хватате као разбојника. Могли су 100 пута да га ухвате и убију и без Јуде. Зато ми је мало то чудно. Није Христос имао никакву војску, заштиту или било шта осим што је био опште прихваћен од народа након уласка у Јерусалим (Цвети). Али, могло се ово одиграти толико пута раније без Јуде и оваквог хватања.. tebi izgleda nije malo jasan promisao Boziji bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука