Лазар Нешић Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Sta se desava dalje sa onim koji pocini tezak greh a ne pokaje se Мислим да ми смртници сада то не можемо знати. Ако икада буде неког васкрсења из мртвих или слично, можда ћемо сазнати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Ако икада буде неког васкрсења из мртвих или слично A sto ne bi bilo Vaskrsenja iz mrtvih? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 A sto ne bi bilo Vaskrsenja iz mrtvih? Можда не буде, само кажем. Ја верујем да ће бити. Надам се. Срђан Шијакињић and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Можда не буде, само кажем. Cekaj, pa to je kicma celog Jevandjelja. Kako to moze da se dovodi u sumnju? Ne kapiram kakva je ovo vrsta ograde, ili sta je vec... Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Kako to moze da se dovodi u sumnju? Ја верујем да ће бити Дакле, не сумњам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Pa sta ce ti onda "mozda nece", onda je to sasvim visak... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Imao je Juda za to sansu dok je bio jos ovde. Sad nema sanse, sam je sebe zakljucao. A odakle ti znash da njemu gospod mozda nije oprostio? To mene zanima, odakle vama autoritet da tvrdite da nema apsolutno nikakve sanse? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Pa sta ce ti onda "mozda nece", onda je to sasvim visak... Па, ево због чега: 1. Став знам/не знам припада области знања ствари. Што се тиче знања о васкрсењу, ја га немам (а мислим ни нико од живих људи), па кажем "можда неће". 2. Став сумњам/верујем припада области вере. Што се тиче вере у васкрсење, ја верујем и не сумњам. Сума: ако се има о нечему знање, онда ту аутоматски вера није потребна. Ако се о нечему нема знање, онда остаје само вера у то нешто. Ја не знам хоће ли бити васкрсења, али верујем да хоће. Што би рекао Павле: "Ходимо вером, а не знањем". То сам хтео да кажем. drvce, Срђан Шијакињић and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 A odakle ti znash da njemu gospod mozda nije oprostio? To mene zanima, odakle vama autoritet da tvrdite da nema apsolutno nikakve sanse? Samo slusas sta govori Crkva Duhom Svetim kroz svoje Ucitelje, evo vec 2 milenijuma... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Па, ево због чега: 1. Став знам/не знам припада области знања ствари. Што се тиче знања о васкрсењу, ја га немам (а мислим ни нико од живих људи), па кажем "можда неће". 2. Став сумњам/верујем припада области вере. Што се тиче вере у васкрсење, ја верујем и не сумњам. Сума: ако се има о нечему знање, онда ту аутоматски вера није потребна. Ако се о нечему нема знање, онда остаје само вера у то нешто. Ја не знам хоће ли бити васкрсења, али верујем да хоће. Што би рекао Павле: "Ходимо вером, а не знањем". То сам хтео да кажем. Hmmm, ajde kad smo vec dovde dosli - zar nije upravo vera "potvrda (= znanje) stvari nevidljivih"? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Hmmm, ajde kad smo vec dovde dosli - zar nije upravo vera "potvrda (= znanje) stvari nevidljivih"? Што да не, лепо је причати о овоме. Мислим да се не може тако превести то место. Ако већ цепидлачимо,ево: грчка реч је ἔλεγχος, и проверио сам у неколико речника, те значи две ствари: потврда (да!), али и уверење, посебно унутрашње уверење, нечије лично уверење; убеђеност. Дакле, реч би пре могла опет да се поистовети са вером, него ли са знањем, свакако не на потпуним знањем. Дакле, ја бих превео: вера је унутрашње (интуитивно, верујуће) уверење о невидљивим стварима. Не знање. Али ето, то је само моје мишљење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Pazi, nisam ni mislio znanje u njegovom uobicajenom znacenju (naucno, eksperimentalno), nego prosto da je vera (hriscanska, ne bilo koja) jedan visi oblik (po)znanja. Jer mi nikako ne ide da se kaze kako je nesto potvrda (uverenje, osvedocenost, sigurnost), ukoliko bas nije u pitanju jedan (uzviseni) oblik znanja (= poznavanja). Odnosno, ako bismo isli i dalje, mozemo da kazemo da je vera ne samo jedan uzviseni oblik (po)znanja, nego jos i jedan uzviseni oblik gledanja... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Da nije bilo jude, ne bi bilo hriscanstva. Upravo tako, da nije bilo Jude ne bi znali za izdajstvo Gospoda. Isus bi ziveo 50- ak godina maksimum, propovedao svoje misli i tolko. Mozda bi imao par sledbenika ali bez vaskrsenja ne bi imao ikakve sanse za omasovljenjem svog pokreta. Pokret, misli i vaskrsenje ne idu u isti koš. Stiče se utisak da je namjerno. Nice try : ) S druge strane, stice se utisak da je Isus unapred sve znao (logicno) i dopustio judi da uradi to sto treba jer bez toga nema rezultata koje je zaplanirao? Svako bira svoju ulogu na pozornici života, i svako ima pravo na ponuđeni izbor da kaže neću. Иначе, мени је мало нејасна та улога Јуде и издајство. Да је издао Христа, то је јасно у смислу да није више хтео да остане на том путу и да успут заради нешто. Него ми је чудно то као његова кључна улога - па и сам Христос каже: Толико пута сам био са вама у вашим зборницама и сад сте нашли да ме овако хватате као разбојника. Могли су 100 пута да га ухвате и убију и без Јуде. Зато ми је мало то чудно. Није Христос имао никакву војску, заштиту или било шта осим што је био опште прихваћен од народа након уласка у Јерусалим (Цвети). Али, могло се ово одиграти толико пута раније без Јуде и оваквог хватања.. Netačno. Suština jeste da Hristovu nauku i Gospoda ni tada kao ni sada mnogi ne prihvataju, jer je ne shvataju, upravo zbog toga jer se ne može umom shvatiti i doseći. Na Hristovo pitanje šta vi kažete ko sam ja, jedini Petar proslavlja Gospoda, i to, po Hristovim riječima, ne od njega samoga . Gospod je unio tihu revoluciju među tadašnju religiju, u okorjele umove koji su ipak imali svoj sistem vrijednosti, iako naopak, morali su se držati njega.U tom i takvom sistemu da bi ubili nekoga ko vam smeta potreban vam je razlog. Hristos nije uradio ništa loše, dakle mogao je biti uhvaćen samo zbog riječi. Kako se ni tu nije mogla naći čvrsta optužba, morao ga je eksponirati neko ko je bio Njegov učenik, i stalno uz Njega. Danas bi rekli da ga je Juda ošpijao ili oklevetao, sa tim da je danas to normalno a u ovom slučaju kazna je bila malo veća nego inače : ) Biblija je imala puno pisaca i nisu svi imali istancan osecaj za dramaturgiju... Morate biti malo ozbiljniji, makar koliko je Pismo dosljedno sebi, da bi imalo smisla "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Samo slusas sta govori Crkva Duhom Svetim kroz svoje Ucitelje, evo vec 2 milenijuma... Sta govori? Da je juda 100 % u paklu i da mu gospod nikada nije oprostio? (ozbiljno pitanje, u sluchaju da ti zvuci sarkasticno) oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Иначе, мени је мало нејасна та улога Јуде и издајство. Да је издао Христа, то је јасно у смислу да није више хтео да остане на том путу и да успут заради нешто. Него ми је чудно то као његова кључна улога - па и сам Христос каже: Толико пута сам био са вама у вашим зборницама и сад сте нашли да ме овако хватате као разбојника. Могли су 100 пута да га ухвате и убију и без Јуде. Зато ми је мало то чудно. Није Христос имао никакву војску, заштиту или било шта осим што је био опште прихваћен од народа након уласка у Јерусалим (Цвети). Али, могло се ово одиграти толико пута раније без Јуде и оваквог хватања.. Da, Hristos kao svemoguc, mogao je da prenebregne zemaljske zakone, hoda po vodi, ozivljava mrtve, tako je i tada mogao da postane nevidljiv kao i mnogo puta pre toga, ali nije, jednostavno tada je bio cas. A koji je razlog sto se Juda na kraju ubio? Ili ga je djavo naterao, ili jer se pokajao i nije mogao da podnese tolki teret krivice. I to razbezavanje apostola, meni nije jasno kako neko ko svakodnevno boravi u Bozijem prisustvu moze da bude tako maloveran, to mi uopste nije jasno. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука