Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

@@LISA,

Ne znam da li sam ja bio dorečen, mada je jermel uspio da izrazi, i to bolje od mene, ono na šta sam htio da skrenem pažnju, naravno iz neke moje perspektive gledanja na stvari. 

Prvo da vam odgovorim šta je za mene bilo nedorečeno u ovom tekstu. 

Govoriti o kontroli misli, ili straženju uma, a zatim dati savjet koje misli koristiti je, za mene, kao da ste nekome dali jelovnik. Kada se govori o tako bitnoj stvari kao što je straženje uma, na kojoj su se mnogi podvižnici okliznuli, a ne reći kako, za mene je nepotpuno.

Svi ljudi žele da se prepuste Božijoj volji ali niko ne želi da se odrekne kontrole. Tada izraz kontrola misli ima sasvim drugu konotaciju, a tekstopisac se potrudio da joj još dodatno pojača tu dimenziju, iz razloga koje sam već naveo. U sljedećim postovima je pokušano da se objedine stvari kako bi se ljudima pokazalo da to ipak nije nemoguć posao, i da je čovjek stvoren kao cjelina i da je svakodnevni život sve što je potrebno od znanja i da odatle treba početi. 

Čovjek je cjelina i jedno sa prirodom, nema potrebe za usitnjavanjem, ili kako ste vi rekli:

religija i dubinska psihologija razlikuju vise "sastavnih  delova"

Zato sam i rekao da se ljudi cijepaju u sebi, jer sebe posmatraju kao nešto različito od svijeta oko nas.

Iz ovoga što je jermel lijepo objasnio lako je onda zaključiti da postoji samo jedno Ja koje je u svima i koje je samo iskrivljeno sopstvenim umovanjem. Kako je to jedno Ja nastanilo tijelo, tako je čitav svijet jedno tijelo vozglavljeno u Hristu. Otuda i polazište za evharistijsku zajednicu.

Poenta je, da nije suština učiniti ovaj život boljim i ugodnijim, već biti život, odnosno njegov suštinski dio. 

Na pr. pojam Ega u psihoanalizi ima specificno znacenje koje najcesce ne odgovara onom sto mi, zdravorazumski, podrazumevamo pod tim pojmom

Upravo o tome i govorimo, uzimajući sve u obzir, ne samo dio koje misli treba upražnjavati. 

• Волим 1

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

недоречено ипак јесте говорити само о мислима а ни речи о делима.

дело ме више упућује ка другоме од мисли која може да настави да се врти у круг ако се не преточи у дело.

Господ говори о делима које сијају: Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

BepPIdR.png

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Smatram da je vazno razgraniciti pojmove i njihovo znacenje u pravoslavlju i dubinskoj psihologiji.

Npr:

Pravoslavlje: Duh, dusa, um, srce...

Frojd: Ego, Super Ego i Id.

Jung: pojam arhetipa, Persona, Senka, Anima, Animus, Sopstvo ili Jastvo...

Kada se koristi neki pojam vazno je koristiti ga u skladu sa njegovim znacenjem u okviru odredjene teorije ili ucenja. Na pr. pojam Ega u psihoanalizi ima specificno znacenje koje najcesce ne odgovara onom sto mi, zdravorazumski, podrazumevamo pod tim pojmom.

Koristeci ovu terminologiju bi onda ispalo,kako psihologija proucava dusu,a istu tu dusu ne priznaje...Da li ste citali knjigu "Identitet i zivotni ciklus" Erik Erikson?..Ima dosta toga o Egu.
  • Волим 1

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Гле, о. Вајо. Сила од човека.

"Драги мој господине, није битно да ли Бог постоји или не, већ да ли бисте Ви своје понашање променили ако бисте открили да Он постоји? Ако је одговор: да, онда значи да је Вама Бог потребан."

Подели на овим сајтовима

Ova tema je ogromna stvarno nemam kad da je iscitam,a zanima me jedna stvar koja je mozda pomenuta a mozda i nije.Da li u toku posta obracate paznju na namirnice na kojima postoji alergen info sa mogucim ostaticima mrsnih nairnica?Da li takve proizvode jedete kao posne ili ih preskacete kao mrsne?I da li postoji neko opste pravilo crkveno u vezi toga?

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

BepPIdR.png

Upravo tako, kao bese onaj predlog patrijarha Pavla;

Bozicni i Petrovski post da se skrate na dve sedmice, Vaskrsnji da ostanee isti dok za Gospojinski ne znam da li ga je uopste spominjao?

Ili tako nesto! :.mislise.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Da li u toku posta obracate paznju na namirnice na kojima postoji alergen info sa mogucim ostaticima mrsnih nairnica?

Да.

Не зато што сам оптерећен сваком честицом у намирницама, већ зато што имам могућност да бирам, а ако имам могућност не видим разлог зашто то не би радио. Пошто сам велики гурман, а време поста схватам као време одрицања, онда избегавам да измишљам некакава лепа и разноврсна посна јела, да не би подсвесно задовољавао своју жељу за лепом храном и уживања у истој. Једем оно најједноставније и оно што је без дилеме посно. 

Да нисам у ситуацији да бирам и да су ми ти производи једини доступни вероватно би их конзумирао, не бих желео да долазим у ситуацију да се оптерећујем тиме и због тога да реметим неке друге аспекте поста.

Подели на овим сајтовима

Upravo tako, kao bese onaj predlog patrijarha Pavla;

Bozicni i Petrovski post da se skrate na dve sedmice, Vaskrsnji da ostanee isti dok za Gospojinski ne znam da li ga je uopste spominjao?

Ili tako nesto! :.mislise.

Spominjao je Gospojinski takodje da ostane isti. (to skracenje bi se odnosilo na nas mirjane). MOnasima da ostane kao sto jeste.

Mudra dalekovidost divnog svetog patrijarha. Nasrocito s obzirom na vrijeme kad je pisano (cini mi se prije 40-ak godina). S slabe vecine on bi skinuo breme... Danas je u nasem tempu zivota tesko, mada nije neizvodljivo, pridrzavati se posta kakav jeste. Ali za vecinu ipak je zahtjev prevelik.

Подели на овим сајтовима

Ova tema je ogromna stvarno nemam kad da je iscitam,a zanima me jedna stvar koja je mozda pomenuta a mozda i nije.Da li u toku posta obracate paznju na namirnice na kojima postoji alergen info sa mogucim ostaticima mrsnih nairnica?Da li takve proizvode jedete kao posne ili ih preskacete kao mrsne?I da li postoji neko opste pravilo crkveno u vezi toga?

Ne obracam paznju na to. Ti mikroskopski detalji po mom misljenju nisu sustina posta. I hljeb se pece na ulju,pa onda, ne bismo mogli da ga jedemo dosta dugo?!

Za post je bitno, osim vrste hrane, smanjiti kolicinu hrane a narocito izbjegavati uzivanje u hrani. Stomakougadjanje je poenta. Zato, cini mi se, 'posni' kolaci i kojekakve djakonije mase svrhu posta. To nam treba, neizbjezno je na slavama i drugim drustvenim okupljanjima, jer je narodna tradicija 'da se dobro krka', to je duh gostoljublja. Tu su nasi zahtjevi mimo nase srpske kulture.. Kako naci mjeru podilazenjem drustvenosti i ljubavi na kraju krajeva, i zahtjevima prema sebi, to je za nas pravo pitanje.

A plus, sve ostalo sto podrazumijeva post... Post cula... pa do 'duhovnog posta'.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ti mikroskopski detalji po mom misljenju nisu sustina posta.
:good2:
  • Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

I meni je ispovednik to  isto rekao da ne obracam paznju na to,tako da od tada ne gledam,mada ranije jesam.Svakako da nije u tome poenta nisam ni pitala u smislu da li vam je u tome poenta posta nego vise kao jedan od tehnickih detalja.:)

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Cini mi se da je vladika Nikolaj znao da ne uvrijedi domacina i meso da proba, ili to bjese samo vino?! (ima u knjizi Kalist)

pa je onda sebi davao epitimiju tako sto je postio kao sto je post podrazumijevao kod Jevreja i Gospoda, ne znam koliko dana nista ne bi jeo ni pio, pa je njegov kuvar zapomagao onima sto idu s njim da mole u gostima da ga ne nude svim i svacim...

Подели на овим сајтовима

И нису, али многи овакву реченицу користе као параван за, најчешће неоправдано, ублажавање поста (не кажем за тебе, већ за неке које познајем). 

У задње време кад год крене неки вишедневни пост, вечито се јављају људи који ми напомињу колико је битан духовни део поста а не толико уздржавању у јелу и пићу. Јесте, битан је и духовни пост, али ништа мање од дела који се односи на храну, да није тако зашто би га Црква и прописала, па и напомињала који дан је на води, уљу, риби...

Е да, још нисам срео човека ком је духовник одредио пост који он не може да издржи или да му нарушава здравље. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...