lab_man Написано Децембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2013 Три службе, хтедох рећи ... pa večernja se u beogradskim crkvama slući u 17 ili 18 sati, ne u 21? :.mislise. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tenkista Написано Децембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2013 Дан као и сваки други.Ако ти је живот испуњен лепим и добрим стварима сваки ће ти дан бити као што је многима тај 31.12.-1.1. http://savepic.org/3666194.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Децембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2013 ma kakva bre slavlja, nema se bre, kriza... :good2: Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дани Миха Написано Децембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2013 nešto tako slično samo bez spominjanja pape sam ja hteo da napišem, al nisam hteo, ispašće da sam verski netrpeljiv ili neki verski fanatik. Па када размислимо о свему тако је, ја немам ништа против онога што они поштују своје али проблем је што генерације после нас ће почети већ да славе и Божић по њиховом календару, јер ми смо почели већ да славимо њихову нову годину уместо наше нове године, дан жена уместо данашњих материца, оце, детинце ништа не поштујемо, онда славимо валентиново уместо Светог Трифуна, деда мраза деци дајемо уместо Светог Николе... отишло је већ далеко и онда кажемо зашто губимо Косово, зашто нам се све дешава... лепо је рекао Владика Николај Велимировић у НЕБЕСКОЈ ЛИТУРГИЈИ... ето где се налазимо... изумиремо као народ! maki32 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Децембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2013 Па када размислимо о свему тако је, ја немам ништа против онога што они поштују своје али проблем је што генерације после нас ће почети већ да славе и Божић по њиховом календару, јер ми смо почели већ да славимо њихову нову годину уместо наше нове године, дан жена уместо данашњих материца, оце, детинце ништа не поштујемо, онда славимо валентиново уместо Светог Трифуна, деда мраза деци дајемо уместо Светог Николе... отишло је већ далеко и онда кажемо зашто губимо Косово, зашто нам се све дешава... лепо је рекао Владика Николај Велимировић у НЕБЕСКОЈ ЛИТУРГИЈИ... ето где се налазимо... изумиремо као народ! Budalastine! Slavljenje ,,nase" Nove godine je novijeg datumaa dakle nije nesto sto se ranije slavilo vec je preuzeto sa strane kao i slavljenje Nove godine u opste. Kalendar nije ,,katolicki" i ,,papski" i ne bismo bili manji pravoslavci ako bismo ga prihvatili. Ako cemo tako srpskije je koristiti Milankovicev kalendar (gotovo indentican gregorijanskom) nego julijanski. Izgubili smo Kosovo i izumiremo kao narod bas zbog ovakvih budalastina mcvija and Пеђа је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2013 Право да вам кажем ,пуца ми прслук за било коју нову годину,ову,српску,кинеску...и дајте бре доста тог лицемерја по принципу "зар ћемо ми православци у време поста да славимо (кад треба да будемо тугаљиви и суморни и да сви виде како постимо)"... NemanjaVa and Филозоф је реаговао/ла на ово 2 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Децембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2013 Право да вам кажем ,пуца ми прслук за било коју нову годину,ову,српску,кинеску...и дајте бре доста тог лицемерја по принципу "зар ћемо ми православци у време поста да славимо (кад треба да будемо тугаљиви и суморни и да сви виде како постимо)"... Zoske ko ti je ta lepojka ne cover photo-u? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mcvija Написано Децембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2013 Дани Миха и Страхиња Матковић топло препоручујем да прочитате Став Српске Цркве према старом и новом календару, који је написао блаженопочивши Патријарх Павле (а он је ауторитет који је неоспоран, бар за мене). А Нова Година и пост....ево баш сам се данас напио а није НГ (и претпостављам да је у реду јер није "њихова" НГ) ....сада сам у дилеми је ли у реду да се напијем за СрБску НГ или не :31: Филозоф је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 16, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2014 пошто смо већ у припремним недељама, да мало освежимо тему.... :0442_feel: :0442_feel: :0442_feel: nana је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 16, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2014 Недеља о блудном сину Ова недеља се назива тако зато што се на Литургији чита јеванђелска прича о блудном сину, а у црквеним песмама се истиче пример праштајуће љубави његовог оца, која символизује бескрајно милосрђе Божије према грешнику који се каје. Идеја ове недеље јесте да ниједан грех не може да победи човекољубље Божије, те стога, тугујући због својих грехова, човек никада не треба да падне у очајање. У ову недељу, као и у следеће две, месопусну и сиропусну, на јутрењу после певања полијелејних псалама "Хвалите имја Господње" и "Исповједајтесја Господеви" пева се још и псалам који следи за њима: "На рјеках вавилонских" (Пс. 136) са алилујом. Појање овог псалма треба да подсети нас грешне на жалосно стање у коме смо, на ропство ђаволу и греху, како бисмо се кајали онако како су се Јудејци некада кајали, свесни свог јадног, ропског положаја у Вавилону. Ова тужна химна данас јасно изражава нашу туту због тога што смо изгубили своју небеску отаџбину и подсећа нас на неопходност да се кајемо како бисмо се удостојили радости повратка у ту небеску отапбину. У недељу о блудном сину, месопусну и сиропусну недељу пева се нарочита "катавасија Триода" која је наведена на одговарајућем месту. Седмица после Недеље о блудном сину назива се месопусном, зато што се њом окончава једење меса и бива "меса отпуст", то јест престаје се са једењем меса. На повечерјима током ове седмице изоставља се читање канона Богородици, а изостављају се и међучасја. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 16, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2014 "Док постимо у погледу хране, уздржимо се и од сваке страсти". "Придржавајмо се поста који је прихватљив и угодан Богу. Истински пост је кад се удаљимо од свакога зла, кад зауздамо језик, кад се клонимо гнева и уздржавамо од пожуде, клевете, лажи и кривоклетства. Придржавајмо се поста не само клонећи се хране, него и отуђењем од свих телесних страсти" "Знајући заповест Господњу, нека то буде начин нашега живота. Нахранимо гладног, напојмо жедног, обуцимо нагог, примимо путника, посетимо заточене и болесне. Тада ће Судија целе васељене чак и нама рећи: Дођите благословени Оца Мојега, наследите Царство које вам је припремљено. Подари ми сузе које падају као киша небеска, Христе, док се подвизавам у овом радосном дану поста. Драгана Милошевић, Nena Sneza and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 16, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2014 Радосно ступимо у почетак поста, Нека наша лица не буду тужна, Радосно започнимо свесвето време уздржања И заблистајмо светлим сјајем светих заповети. Речено је да пролазни живот није ништа друго до један дан А за оне који се с љубављу труде постоји четрдесет дана поста И с радошћу га се придржавајмо. Освануло је пролеће поста, И цветови покајања почињу да се отварају, О, браћо, очистимо се од сваке нечистоте И запевајмо Дародавцу Светла Слава Теби, једини Човекољупче! http://www.svetosavlje.org/biblioteka/VelikiPost/SmisaoVelikogPosta.htm Иван Ивковић, Драгана Милошевић and mcvija је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 16, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2014 Мноштва на небесима узносе Му славу, Пред Њим дрхте херувими и серафими, Нека Му све што дише и нека Му свака твар Узноси хвалу, благосиља Га и велича изнад свега. Ти, Који си висине прекрио водом, Који си поставио песак као границу мору и Који све ствари подржаваш, Теби сунце пева похвалу и месец Те прославља, и свака твар приноси химну Теби, свом Творцу и Створитељу заувек. Нека све дрвеће у шуми ликује и пева, Нека горе и брда поскоче у великој радости због милости Божије, И нека дрвеће у шуми запљеска рукама. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/VelikiPost/SmisaoVelikogPosta.htm Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 16, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2014 о значају богослужења... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Фебруар 16, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2014 Uvek sam bio protiv posta iovako malo jedem a za mene je najvažniji duševni post. Nekoliko meseci nisam izustio ni jednu ružnu rečenicu, pa ni u svadji,i osećam se mnogo bolje. A svadje su retkost. Srdasce је реаговао/ла на ово 1 NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука