Gordana . Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Дозволићу себи слободу да се укључим. Размишљам о овој сборској одлуци из 1968. Може бити да је у то време улазак у манастир или цркву пре свега био неђто у виду посете историјским споменицима, у склопу некаквих екскурзија и слично. Можда је у то време, тим људима, који нису били црквени, требало на такав начин скренути пажњу на облачење. Али кад су у питању људи, милим жене у овом случају, које су хришћанке, долазе на богослужења, не видим какве везе има да ли су у сукњи или панталонама. Можемо да причамо шта је коме лепше али да панталоне буду препрека за учествовање у литургији ми је ишчашено схватање. Најбоље би , испада онада, било да смо конзервирали стање и хришћанску моду из првог века па да сви будемо лепо свети...у сукњама. Још увек претежно долазе туристи и екскурзије...па само седи у манастиру Раковица нпр. сат времена на улаз, па ћеш схватити потребу за оним корпама са кецељама и марамама. Иначе, тамо и мушкарци када долазе у шорцевима, а долазе, добију кецељу да се опашу. Већина људи заправо и не зна где је и зашто дошла...али нека, Слава Богу, не треба осуђивати него полако... https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Некако је остала предрасуда да су жене понижене ако носе сукње, ако се закопчају да не може свака б#$%ла да их одмерава...заправо, то је наша слобода, наше право и наша лепота....достојанствено и лепо. Може жена наравно бити лепа и у панталонама и минићу и све, али исто тако то не значи да није лепа у дужој сукњи и "упакована" Што би реко владика Данило Крстић: "Девојка није мила зато што је лепа, него је лепа зато што је мила." У сукњи или панталонама ... свеједно је. Ја лично немам ништа против неких елегантнијих џакова...али ко мене пита, јел ? Лидија Миленковић, Orthophill, Gordana . and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Чему онда побуна? Обучемо се како је ред и готово. Нема драме. На пијацу не идем у штиклама, не излазим у тренерци, и тако... https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Пропагира да, али не намеће. Опет, има то своје, када боље размислимо. И мени је била прва реакција "ма дај, нисмо у средњем веку" и слично. А она је једном био отац Николај у гостима у нашој цркви. Повела се тема о томе. Да скратим причу, то је ето мало улагање напора, јер пише, ко носи женску одећу а мушко је је гад- сад ја то тако на брзину парафразирам...дакле, мали труд да поштујемо како црква каже, као што није лоше јести млеко и сир, али кад је пост улажемо напор да савладамо своја хтења. Па онда ми жене питамо а добро, како ћемо мећу свет, одудараћемо...па ето амла жртва...и јесте, кад боље размислим, ем је у праву, ем то не мора бити џак, може се бити леп и атрактиван и у сукњи. И са све марамом. А онда се сетим ћеркиног другара који је објашњавао зашто воли закопчане девојке: "Оне су као када добијеш лепо упакован поклон, не видиш шта је па једва чекаш да одмоташ и видиш шта има унутра!" greengrin А онда сам мало погледала око себе. Већина жена је много лепше и изгледала у сукњама него у панталонама. Посебно хеланке...па колико год да је згодна, некако је на изволте...прелако, не знам како да се изразим. Није нам то на корист. Мушкарци морају да се пуно труде око нас да би нас добили иначе им нисмо вредне чувања, ловачки инстинкт... Опет сам се расписала, хоће ме данас, извињавам се... Ne bih bas slozio. Vecina poboznih zena koje sam vidjao, a forsiraju to zensko pravilo odjevanja, strogo suknja gdje god da ide, marama, neka siroka kosulja da se ne vide crte tijela, neke cipele kao opanci, izgledjau mi lose i svom, ako su mladje pogotovo, izgledu da ju jos 10 godina vise. Sa druge strane djevojke neopterecene ovim pravilima i strahovima koje vole modu i posvecuju paznju stilu, znaju i sa suknjom, i sa kosuljom i sa nekim salom preko glave, istaknuti svoje tijelo dovoljno da se vidi da je zena, a opet da nisu napadne, sve kad ukomponuju izgledaju jako lijepo i otmeno.. Ne radi se uopste o nikakvoj zrtvi vec o stavljanju ljudi u neku zonu straha koja ih paralise i oni vise nisu slobodni i ne ispunjavaju pravila oblacenja zato sto vole to vec zato sto misle da tako treba i po cijenu prislile. Tu nema vjere onda. Broken, Silence , Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 ( zato moral NIJE hriščanska vrednost što veoma često potenciram), С тим, што је мени занимљиво за дискусију да ли постоји неки природни морал, неки заједнички минимум за сва друштва и сва времена... Али то није тема сад... Мада је свакако занимљивије питање од сукња-панталоне двобоја. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 То сам и рекла. Може се и са сукњом и марамом на глави изгледати лепо, а и у минићу и панталонама грдно. Заправо, немамо проблем да поштујемо "дрескод" у другим установама, и не питамо се да ли је то глупо или не, а кад идемо у манастир онда куку глупо је. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Чему онда побуна? Обучемо се како је ред и готово. Нема драме. На пијацу не идем у штиклама, не излазим у тренерци, и тако... To je tvoje viđenje i tvoje shvatanje.Jednostavno dopustiš da i drugi imaju svoje.Nismo uniformisani i nemamo svi iste prohteve i shvatanja.Ima žena koje baš vole na pijacu u štiklama i ne vidim šta je tu nepristojno,kao i trenerka... “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 То сам и рекла. Може се и са сукњом и марамом на глави изгледати лепо, а и у минићу и панталонама грдно. Заправо, немамо проблем да поштујемо "дрескод" у другим установама, и не питамо се да ли је то глупо или не, а кад идемо у манастир онда куку глупо је. Можда људима смета идеја да Црква треба да има свој дрескод... Ни ја искрено нисам за то. :/ Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Не браним ја никоме ништа, ти ако хоћеш можеш што се мене тиче да идеш и у ронилачком оделу на пијацу. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 С тим, што је мени занимљиво за дискусију да ли постоји неки природни морал, неки заједнички минимум за сва друштва и сва времена... Али то није тема сад... Мада је свакако занимљивије питање од сукња-панталоне двобоја. Mislim da ne postoji neki minimum zajedničkog morala za sva društva i sva vremena.Zapadna civilizacija se recimo po moralu veoma razlikuje od istočne, da ne pominjem i recimo neka plemena u Africi ili južnoj Americi.Moral su stvorili ljudi na osnovu kulturoloških i istorijskih elemenata koji se razlikuju širom sveta i koji sklon promenama i korigovanjima.Zato ne volim kad se neko poziva na moral jer je to licemerno i po pravilu moralisti su redovno zgranuti ljudima koji se oblače kako se oblače, ponašaju kako se ponašaju, misle kako misle, zgražavaju se nad drugima al nad sobom - teško.Zato je moral nije hrišćanski koncept jer je licemeran i promenjiv. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Не браним ја никоме ништа, ти ако хоћеш можеш што се мене тиче да идеш и у ронилачком оделу на пијацу. И то оном олд скул : (ронилачко одело Ју Ес Нејви, из раних 1900 - их) Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 За здраво хришћанство, чини ми се, било каква униформисаност није природна. Нека жена зрелија и по годинама и по стажу у цркви може лако да прихвати тај "ред" који Гоца помиње, и то потпуно слободно, док нека девојка која једва скупи храбрости да дође на литургију у панталонама, јер сукњу и нема, па јој ти кажеш да не поштује ред , да не сме да се причести ... знам најмање две које више никад нису отишле у цркву и питање је да ли и хоће. Не може се од свих тражити исто, човеку треба приступати са пуно љубави, на "голубијим ногама" што би Јустин рекао.У супротном, испада онда да робујемо неком закону и покушавамо да све укалупимо. Лидија Миленковић, Silence , Gordana . and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Mislim da ne postoji neki minimum zajedničkog morala za sva društva i sva vremena.Zapadna civilizacija se recimo po moralu veoma razlikuje od istočne, da ne pominjem i recimo neka plemena u Africi ili južnoj Americi.Moral su stvorili ljudi na osnovu kulturoloških i istorijskih elemenata koji se razlikuju širom sveta i koji sklon promenama i korigovanjima.Zato ne volim kad se neko poziva na moral jer je to licemerno i po pravilu moralisti su redovno zgranuti ljudima koji se oblače kako se oblače, ponašaju kako se ponašaju, misle kako misle, zgražavaju se nad drugima al nad sobom - teško.Zato je moral nije hrišćanski koncept jer je licemeran i promenjiv. Зависи шта подразумеваш под морал све. Ако подразумеваш само норме које немају суштинску вредност за опстанак заједнице, попут облачења, мушко-женских односа и сл., онда бих могао да се сложим. Али ако у морал убациш неке општељудске вредности, без којих тешко да може да настане и опстане друштво, као поштење, професионалну одговорност, непоткупљивост... итд, онда мислим да се неке од тих особина могу наћи као пожељне у свим друштвима кроз историју. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Ovim sam samo hteo da uporedim sa onim pantalonama koje nose zene oficiri danas Предвиђено је ношење и панталона и сукњи... Извор за колаж За опцију службене и свечане одеће, док је радна одећа-панталоне/комбинезон Silence , Срђан Шијакињић and Broken је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 1, 2013 Пријави Подели Написано Јул 1, 2013 Šta hoćeš bolje pouke od sramoćenja pred svima Стичем утисак да ниси добро разумео ове речи : „Нову вам заповест дајем да љубите један другог, као што Ја вас љубих, да се и ви љубите међу собом“ (Јн. 13, 34), као ни причу о митару и фарисеју. tuzansmajli8904 Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука