Аљонка Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 ????????? ?? ????????????? ???????? ??? ????????? ?? ?? ??????.???? ?? ?? ???????? ????? ???? ???????? ? ?????? ?? ?? ???? ?? ?? ? ?? ?????????... ???? ??? ???? ??? ???? ???????... Nekad je raskol mozda neizbezan, da se "odvoji zito od kukolja". Jer mozda se bas negiranjem problema on jos vise produbljuje, i mozda stvara i veci raskol... Ne znam, samo razmisljam... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 Nekad je raskol mozda neizbezan, da se "odvoji zito od kukolja". Jer mozda se bas negiranjem problema on jos vise produbljuje, i mozda stvara i veci raskol... Ne znam, samo razmisljam...??, ???? ?? ? ???????? ? ?????? ?????????. ??? ?? ?? ???? ??????? ??? ??????? ??????. ???????? ??, ?? ??? ???????, ??????? ??????? ?? ?? ?? ??? ???? ???? ??????? ?????? ????. Pa koliko je meni poznato, bilo je jos nebitnijih stvari oko kojih smo se nedavno sukobljavali :-) Ja se slazem da je kalendar ne toliko bitna stvar, ali zbog njega se ipak placa velika cena. Cini mi se da kod nas najcesce vlada forma nad sustinom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 ?????, ??????????? ?????????????... ? ??, ???, ??? ? ???? ????, ?? ?? ?????, ????? ??? ? ??????? ? ??? ??????? ???? ???? ???? ?? ????? ?? ?????? ?? ????? ?????? ??????? ??????? ?? ????, ??? ?? ?????? ??????? ?? ????????? ???? ?????? ?? ?????????????? ? ??????????? ? ?????????? ????? ????????? ?? ?????????? ??????????????? ??????? ?????????. Petrovicu, preterujes... ??????? ?? ??????? ????, ??? ??? ?? ???????? ? ??????? ???????? ?????, ?????? ?? ????? ?????? ???? ????? ?? ??????? ?????. ???????, ??? ???? ?? ???? ?? ??, ??? ??? ?? ?? ????????? ???????? ?? ?????? ??????????? ??????????????? ????? ?????? ?? ??????? ???????????? ? ????????. ??? ?? ????? - ?????????????? - ???? ???????????. Petrovicu, preterujes Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 Pa koliko je meni poznato, bilo je jos nebitnijih stvari oko kojih smo se nedavno sukobljavali :-)?? ???? ????? ?? ??? ??????. ?? ??????? ?? ?? ???? ????, ??? ?????? ?? ?? ?? ???? ? ?? ?? ????? ??????????.Ja se slazem da je kalendar ne toliko bitna stvar, ali zbog njega se ipak placa velika cena. Cini mi se da kod nas najcesce vlada forma nad sustinom.?????? ???? ?? ???? ????????? ????? ????? ?? ???? ????????? ?????? ?? ????????????? ????????. ? ?????? ?? ?? ?? ????? ?? ????? ????? ??? ????????. ???????? ?? ?????, ? ????? ?? ???? ???? ?? ? ?????. ?? ????? ????????? ?? ??????? ???? ??? ??? ???? ?? ?????... Pa da li ce da odu, ili ce da ostanu a da slave kalendar, a ne Boga.... koje zlo je manje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 Pa da li ce da odu, ili ce da ostanu a da slave kalendar, a ne Boga.... koje zlo je manje? ?? ????? ??? ????????, ??? ????? ????.???? ??? ?????????????? ?????? ????? ?????? ?? ????? ?? ????? ???? ???? ??? ?????????? ??? ???? ?? ?????????? ???? ???????? ??? ?? ?????? ????. ?? ????? ?????? ????, ??? ??? ?? ????? ? ???? ??????? ???????. ?????? ?? ?? ???? ?? ??? ???? ???? ?????? ? ????? (?, ???????, ?? ??? ???? ??? ??? ? ?? ? ??? ????? ?? ???????? ?????? ??????? ???????) ???? ?? ?? ??? ??????? ????? ???????? ? ???????? ???????. ?? ?? ????? ????? ?? ????? ? ????... Da.. a onda ce nam se vremenom desiti da ce nam crkva biti puna onih koji "????? ?? ????? ???? ???? ??? ?????????? ??? ???? ?? ?????????? ???? ???????? ??? ?? ?????? ????". Slazem se ja sa tim sto vise ljudi treba da bude u crkvi... al treba sacuvati i Crkvu. I jos nesto... sta cemo sa onima koji stoje na korak ispred crkve i gledaju sta se unutra desava? Mislis da ce takvima ikad pasti na pamet da im je Crkva potrebna? Ja i sama imam vrlo lose iskustvo sa pocetka svog crkvenog zivota, upravo zbog tih stvari koje se ticu forme. HVALA BOGU da nisam okrenula ledja i otisla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 Господине Петровићу не измишљај. Ни један ни други календар нису изворно православни, и док се Црква којој припадам придржава јулијанског календара, празноваћу и црквене и световне празнике по њему. То не значи да сам многобожац, нити да ћу бити римокатолик ако се наша Црква некад у будућности определи за грегоријански календар. Сматрам да је то практичније, али сам послушан својој православној Цркви. Синоћ никаквим гестом нисам дао важност догађају који је готово читав свет обележавао, али сам честитао наступајуће лето онома који се у било ком смислу према новом календару управљају. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 Samo da objasnim nesto, da ne budem pogresno shvacena- Ja ne mislim da TREBA da predjemo na novi kalendar... ali mislim da treba imati u vidu da se nekad mozda raskol ne moze izbeci, za dobro Crkve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 Изгледа да морам да преведем на теби разумљив језик. Нисам за стварање раскола унапред, са циљем да се он неминовно створи. Треба га увек избећи. Начин да се раскол по питању календара код нас избегне је да се људима објасни да идентитет Цркве не лежи у календару и да питање календара није догматско питање. Када сам рекао брижљиво и паметно, мислио сам управо на ово: објаснити људима да евентуални прелазак на грегоријански календар неће укинути православност. То је дуг процес, јер је наш народ своју црквеност базирао на нечему што није темељ Цркве и сматра да ако му тај квази темељ измакнеш да ће се његови православни идеали порушити. Наша патријаршија је изабрала лакши пут и ово питање не разматра. А кад су у питању расколи послушај апостола Павла који каже да су поделе кадкад и корисне да би се показало који су постојани међу вама. Слажем се са Нандором да би требало водити рачуна о цени. Ако добро објаснимо људима православно схватање календара, раскол који ће се можда појавити не би требало пуно да потресе Цркву, јер ће му се приклонити малобројни који нису спремни на послушност. Господ води Цркву и благодарећи Његовом старању, ни врата адова неће је надвладати. Када сам рекао да измишљаш мислио сам на твоју оптужбу да сам полу-католик. Ако сам поштујући григоријански календар полу-католик, онда сам празнујући празнике по јулијанском полу-многобожац. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 Ђомла је ,,прави Израиљац''. :cheesy2: Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 http://www.youtube.com/watch?v=kP6buw51CUw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 Petrovic: Који ли је овај човек? Да ли је крштен? Има ли духовника...? Да ли је јевреј или хрват? ------ Ne shvatam kakve veze ima da li je neko Hrvat ili Jevrej, po narodnosti/nacionalnosti? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 Djomla, iskuliraj provokacije :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 Ко пита? 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 Možda ne bi bilo loše da se otvori tema o kalendaru,i da se tu diskutuje postavljaju tekstovi itd,pošto je na ovoj temi priča o kalendaru van naslova teme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 1, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2010 Па ако може или да се отвори нова тема или да се пребаци у неку постојећу о календару, било би добро јер се накупило порука које немају везе са темом. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука