Deja Vu Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Да ли се уопште може ући у Царство Божје или Рај грешан? Људи су грешна бића. Колико год се неко променио он и даље греши. Кад смо и код промене, да ли човек може заиста из корена да се промени или смо сви рођени такви какви јесмо, са генима од предака, васпитани тако током одрастања? Могу ли се уопште ''гени променити'' (у смислу онога што добијамо од предака, особине)? Људи од својих предака наслеђују болести. Мајка је добила рак дојке у 50-ој години, а исто тако је и њена мајка добила. Ћерка се пита: Да ли ће она имати рак? Можда да можда не. Поента је да се тако нешто не може променити. Може да се лечи, одстрани и буде поново здрав, али свеједно добијамо ту болест генетски. Тако и са греховима. Отац је био алкохоличар, деси се да и син постане такав. Како онда то променити? Када се улази у брак, двоје људи кажу: Волим те каквог какав јеси, са манама и врлинама. Да ли онда Бог исто тако каже: Ући ћеш у Моје царство јер те волим таквог какав си? Грешан човек је избачен из раја. Може ли се грешан вратити у Рај? Иако се нпр. покаје за неке велике грехе, човек ће и даље грешити. Пред смрт се посвађа муж са женом око глупости, а цео живот се мењао и био добар и оде у пакао. Опростити на оволико питања. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Naravno da ulaziš grešan ... Vockica, Млађони and Jakov Edeski је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Pitanje kao da sam ja postavljao,to i mene tera u razmisljanje.Kaze Vladika Nikolaj,nijedan gresnik nece uci u Carstvo nebesko kao sto ni jedan pravednik nece ostati bez njega. E sad,da li su to apsolutne kategorije? Ako nisu,gde je onda prelazna granica izmedju gresnika i pravednika? Ako jesu,ja onda mislim da ne poznajem ni jednog pravednika... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Nije svaki greh isti. Postoje grehovi koji udaljuju čoveka od Boga, a postoje i oni koji potpuno prekidaju vezu sa Bogom. Postoje tri uslova da bi veza sa Bogom bila prekinuta - da postoji jasna SPOZNAJA, ne samo informacija, da je nešto greh, da je greh učinjen svesno i da je greh učinjen namerno. Ako sve to postoji, onda je učinjen radikalni raskid sa Bogom, odnosno, narušili smo potpuno u sebi tu vezu i mogućnost da budemo sa Bogom. Ako u tom stanju umremo - idemo tamo gde smo rešili - u samoću mesta kojeg zovemo pakao. Ako neki od tih elemenata nedostaje, greh postoji ali ne postoji potpuni raskid sa Bogom. Naime, ako ne znamo da je nešto greh, ili ako to nismo shvatili - znatno smanjuje odgovorsnost. Ako greh nije učinjen namerno ili ako nas nateraju ili ako je pod sklopom okolnosti, znatno se umanjuje odgovornost. Sa te strane gledajući svakako da oni koji nisu radikalno rešili da prekinu sa Bogom, mogu da uđu u Kraljevstvo. Mi verujemo da postoji mesto gde se duša čisti od požuda koje greh izazivaju da bi se pred lice Božije moglo da stane, i da je to moguće upravo zato jer nije učinjen potpuni raskid. Svakako, treba više prostora, ali ovo je ukratko Jakov Edeski, Vockica and Благовесник је реаговао/ла на ово 3 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Spasitelj otkriva - Carstvo Božije (Raj) unutra je u vama. O čemu se tu radi: Stojim na vratima i kucam - kaže - i ko čuje glas moj i otvori vrata, ulazim k njemu i večeram s njime i on sa mnom. Starozavetno Božije obećanje - Daću im novo srce i nov duh, odnosi se na to pričešće - Presvetim Srcem Isusovim i Duhom Svetim. Ali, koji ima bogatstva ovoga svijeta, i ugleda brata svojega u nevolji, i zatvori srce svoje od njega, kako onda ljubav Božija boravi u njemu? - opominje učenik Božanstvenog Logosa Božijeg. Cilj je upokojiti srce u Bogu, jer - ako uspokojimo srca svoja u Njemu; On će prebivati u nama, po Duhu kojega nam je dao - kaže isti Apostol i, zato - ko tvori volju Božiju ostaje vavjek, jer, dodaje - Onaj koji ima Sina ima život, a ko nema Sina Božijega nema života. Dakle, Bog voli svakog takav kakav jeste, i ne radi se tu sada o tome da Bog na primer ne voli pohlepnog čoveka, već o tome da pohlepan čovek ne prima Njega (Carstvo Božije) u svoj dom tj. pod krov duše svoje. Jakov Edeski, Снежана, Sara" and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Čini mi se da ova tvoja beseda ima veze sa ovim apostolskim rečima: ,,Ako neko vidi brata svojega gdje griješi grijehom ne na smrt, neka se moli, i daće mu život, onima koji griješe ne na smrt. Ima grijeh na smrt, za njega ne kažem da se moli"? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Nije svaki greh isti. Postoje grehovi koji udaljuju čoveka od Boga, a postoje i oni koji potpuno prekidaju vezu sa Bogom. kažu da su se sveti oci ljutili samo kad ima kažu da su jeretici,svaki greh ne odvaja od Boga sem jeresi.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јун 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Spasitelj otkriva - Carstvo Božije (Raj) unutra je u vama. O čemu se tu radi: Stojim na vratima i kucam - kaže - i ko čuje glas moj i otvori vrata, ulazim k njemu i večeram s njime i on sa mnom. Starozavetno Božije obećanje - Daću im novo srce i nov duh, odnosi se na to pričešće - Presvetim Srcem Isusovim i Duhom Svetim. Ali, koji ima bogatstva ovoga svijeta, i ugleda brata svojega u nevolji, i zatvori srce svoje od njega, kako onda ljubav Božija boravi u njemu? - opominje učenik Božanstvenog Logosa Božijeg. Cilj je upokojiti srce u Bogu, jer - ako uspokojimo srca svoja u Njemu; On će prebivati u nama, po Duhu kojega nam je dao - kaže isti Apostol i, zato - ko tvori volju Božiju ostaje vavjek, jer, dodaje - Onaj koji ima Sina ima život, a ko nema Sina Božijega nema života. Dakle, Bog voli svakog takav kakav jeste, i ne radi se tu sada o tome da Bog na primer ne voli pohleponog čoveka, već o tome da pohlepan čovek ne prima Njega (Carstvo Božije) u svoj dom tj. pod krov duše svoje. Onaj koji ima Sina ima život, a ko nema Sina Božijega nema života. Можеш ово мало да појасниш? Јел то значи да ако волимо ближње своје и чинимо добра дела за њих, а грешимо као што сваки човек греши, можемо ући у Царство Божје? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фоловер Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Мислим да човек не улази грешан у Царство Божије. Човек јесте грешне природе све до тренутка своје смрти или доласка Христа када ће му се судити. Човек ће се преобразити као и читава творевина и ући чист и праведан у Царство. Сада, који грех одваја од Бога? Вероватно сваки, али је битно ко се после греха враћа Богу, а ко остаје са грехом. Ко се каје, ко се не каје. Бојан Сарачевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јун 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Мислим да човек не улази грешан у Царство Божије. Човек јесте грешне природе све до тренутка своје смрти или доласка Христа када ће му се судити. Човек ће се преобразити као и читава творевина и ући чист и праведан у Царство. Сада, који грех одваја од Бога? Вероватно сваки, али је битно ко се после греха враћа Богу, а ко остаје са грехом. Ко се каје, ко се не каје. Добро, ал навео сам пример где рецимо муж цео живот покушава да се промени и на крају то уради, и посвађа се на пример са женом око глупости и добије инфракт и умре. Мало га ја претера greengrin ал рецимо да се тако деси. Он није имао времена да се покаје. Исто тако, људи се на причешћу кају за нешто, а исти тај грех поново почине. Како онда Христос да прими такве у рај, када ће такви почети да греше у њему? Како неко на пример ко је добар, помаже људима, ал је тешка свађалица да уђе у рај када ће и тамо да се свађа са људима. Има разних примера. Људи су увек имају и добро и лоше. Да ли они баш такви могу ући у рај? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Čini mi se da ova tvoja beseda ima veze sa ovim apostolskim rečima: ,,Ako neko vidi brata svojega gdje griješi grijehom ne na smrt, neka se moli, i daće mu život, onima koji griješe ne na smrt. Ima grijeh na smrt, za njega ne kažem da se moli"? Da, moguće zato što onaj ko čini greh na smrt, već je učinio radikalno odbacivanje Boga i ne možeš protiv njegove slobodne volje. Onaj ko greši grehom koji nije na smrt nije načinio taj otklon i može da se vrati. Jeres jeste greh na smrt jer se izvrće istina, odnosno sam Isus, pa se tako onaj ko drži jeres sam osuđuje. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Добро, ал навео сам пример где рецимо муж цео живот покушава да се промени и на крају то уради, и посвађа се на пример са женом око глупости и добије инфракт и умре. Мало га ја претера greengrin ал рецимо да се тако деси. Он није имао времена да се покаје. Исто тако, људи се на причешћу кају за нешто, а исти тај грех поново почине. Како онда Христос да прими такве у рај, када ће такви почети да греше у њему? Како неко на пример ко је добар, помаже људима, ал је тешка свађалица да уђе у рај када ће и тамо да се свађа са људима. Има разних примера. Људи су увек имају и добро и лоше. Да ли они баш такви могу ући у рај? Ne radi se o pokajanju za svaku stvar što smo učinili, već u, kako bih rekao, tendenciji. Ako si naviknut da se Bogu okrećeš, onda i ako padneš, ta "navika" ostaje i po njoj možeš da se spasiš. Sa druge strane, otkud znaš da se u trenutku "prelaza" nije pokajao A za kajanje i pričešće - pa sam Isus je rekao koliko puta mi da oprostimo, a zar će on manje? Naravno, treba se truditi da se greh ne ponavlja, ali Bog zna da je čovek krhko biće i da ne zavisi samo od sebe već i od društva u kojem je - Čoveku nije moguće, ali je Bogu sve moguće! Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Možda je bolje prvo definisati šta je (sve) ili Ko je - Carstvo Božije. A potom i - šta znači biti 'savršen'. A onda da ćaskamo.... Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Ako u Carstvo Bozije ulaze samo bezgresni i savrsheni - bice jedno jako usamljeno mesto. Срђан Шијакињић and Vockica је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Јун 19, 2013 Пријави Подели Написано Јун 19, 2013 Ne.Licno podrzavam Origenovo ucenje (Apokatastasis ton panton),u interpretaciji Grigorija Cudotvorca.Savrsen je totalno ljudska kategorija.Nidje veze.To su sve interpolacije greengrin starih religijskih elemenata istoka.Savrsen,ne savrsen,prav,kriv.Bog voli coveka onakvog kakvog ga je stvorio.Mera Carstva je mera ljubavi. Срђан Шијакињић and Vockica је реаговао/ла на ово 2 What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука