Jump to content

Какве то револуционарне промене треба да спроведе Црква...

Препоручена порука

pa kad su naslovi tema kao u dnevnoj štampi tamo "lomača" ovde "revolucija", a niti iko pali lomaču niti diže revoluciju

samo razmenjujemo mišljenja o trenutnom stanju i potrebi da se nešto menja (ili ne)

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

И ја мислим исто.

Само што не могу никако убедљиво да објасним како нема разлике између оног "ми" и "Црква". Ми јесмо Црква, ми живи људи, ми чланови који чинимо Цркву. Није Црква институција са којом можемо да се огледамо или да је слушамо или не, или да имамо овакав или онакав однос. То можемо ми као Црква са Богом. Дакле, да се ми као Црква мењамо у нашем односу са Богом. Иначе, нема друге "цркве" осим онога што смо ми сами - какви смо ми таква је и Црква. Оно што чинимо као црква, таквим се црква и показује. То је суштина проблема овде.

Наш идеал зато није Црква (јер не постоји идеал који је једнак самом себи), већ је то Христос. Дакле, ми треба да подражавамо Христу, а не некој фиктивној цркви, која је нешто друго од нас самих. О томе и говорим када кажем да су потребне промене: не променити Бога или истину вере, него нас саме - а то значи неминовно променити Цркву. А ако не значи, онда ми и нисмо Црква, нити је чинимо, нити она постоји.

Подели на овим сајтовима

не променити Бога или истину вере, него нас саме
likefaceeeeeeee

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...