cloudking Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Највише нас слаби што смо постали "национални јавни сервис". Мора да се направи јасна граница - ко је у Цркви, а ко није. Нема ту "Срби православни народ" и остале бесмислице. Црква треба да мисионари у народу, али да се зна јасно ко спада у "верне", а ко у "оглашене". Народне традиције и обичаје нека чувају бабе, то није хришћанство. И да се оставимо политике и национализма. Осим тога, да се уреди тако да свештенство живи од верног народа, а не од свега и свачега. Свештеницима да се забрани да иду около и служе за нецрквене људе па да то наплаћују. Нема шта за њих да се служи, они нису верни. Ако желе да буду хришћани нека дођу у Цркву, ако неће - њихов проблем. А верни народ нека сакупља прилог за свештеничке плате, а не да се наплаћују крштења (!), венчања и сахране. Nesto slicno ja pricam od prvog dana na Poukama... samo ne tako kulturno Sara" је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Jel i daje ogranicen broj amina koje mozes da das clanovima? Odose mi svi amini na ovog Zvonka... JESSY, Andre Williams, Sara" and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Вера не значи да будеш глуп и наиван, па трпиш свакакве глупости. А најбољи људи нам одлазе из Цркве јер их је блам више од свега... Овај форум је више урадио за углед СПЦ него сви остали заједно. Али "мачка је изашла из џака" што кажу. Тек ћемо о свему да расправљамо. Нисам ја једини који све ово види и мисли, само сам најмање мудар да први кажем. Вера значи поверење у Бога и у то да је Црква тело Христово, којој је Христос глава! Вера нема, ама баш, никакве везе са овим о чему ти причаш! Црква је лађа спасења, тј. болница у којој се људи исцељују ''практиковањем'' Светих Тајни, а не ''вашарским чаролијама'' неког безгрешног свештеника! А ови твоји најбољи што су ушли у Цркву, са надом да мењају Цркву и (по)грешно стање у Цркви - погрешно су и ушли, јер, у Цркву се улази еда би Црква мењала нас, а не да ми мењамо Цркву! Зато су ови ''најбољи људи'' лако напустили Цркву, као што су лако и ушли и Њу... баш, као ономад, кад су ''најбољи људи'' напуштали комунистичку партију, чим би се разочарали у поједине вође и комесаре у тој партији! Gordana . and Gerhard је реаговао/ла на ово 2 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi. Rečenica koji mnogi zaboravljaju da upotrebljavaju. Ko razume - shvatiće! “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 А ови твоји најбољи што су ушли у Цркву, са надом да мењају Цркву Niko ne treba da menja crkvu.Menjaju se ljudi uz pomoć Boga i Crkve. A inače ti Golube izgleda da imaš osobinu ili da nećeš ili da ne možeš da shvatiš šta ko hoće da kaže svojim pisanjem.Zvonko je sasvim lepo rekao da poslušnost ne znači klimati glavom i odobravati ono što ne valja pa makar to bila crkva po sto puta.Znači čim neko kritikuje i to s pravom ponašanje pojedinih vladika i svetenika u crkvi on automatski hoće da menja crkvu.Pa, neće biti da je tako... Лазар Нешић and Andre Williams је реаговао/ла на ово 2 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Будући да сам Голуб, тј. наиван, ја у Цркву не идем свештеника ради, нити очекујем да ми свештеник каже неку нову истину, нити очекујем да тај свештеник буде ''моралнији'', сиромашнији, мудрији (попут змије) од мене. Али ја знам да уз помоћ и преко тог СВЕШТЕНИКА ја ћу да примим Христа! У Цркви се разговара са Христом, а не са свештеником! У Цркву се иде да се прими Христос, да би се он ''пио и јео'', и то нема, ама баш никакве, везе са грешношћу неког попа. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Тачно је то, али не треба заборавити ни ово: "Tako da se svetli svetlost vaša pred ljudima, da vide vaša dobra dela i proslave Oca vašega koji je na nebesima." И то се односи и на попове, али и на нас. С тим да су попови на првој линији. -Владимир-, Анастасија, Sara" and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Jel i daje ogranicen broj amina koje mozes da das clanovima? Odose mi svi amini na ovog Zvonka... Пази ти. То почне са "амин" па после свашта... Sara", Gordana . and Juan Valdez је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Будући да сам Голуб, тј. наиван, ја у Цркву не идем свештеника ради, нити очекујем да ми свештеник каже неку нову истину, нити очекујем да тај свештеник буде ''моралнији'', сиромашнији, мудрији (попут змије) од мене. Али ја знам да уз помоћ и преко тог СВЕШТЕНИКА ја ћу да примим Христа! У Цркви се разговара са Христом, а не са свештеником! У Цркву се иде да се прими Христос, да би се он ''пио и јео'', и то нема, ама баш никакве, везе са грешношћу неког попа. Ne znam samo ko u crkvu ide radi sveštenika,ali narod od tog istog sveštenika očekuje da čuje koju besedu,neko tumačenje jevanđelja, Hristovih reči,poneki i samog Hrista u njemu. A sad kako sveštenik za koga se zna da voli dečake može da savetuje nekog kako hrišćanski da živi, da objašnjava da je homoseksualnost greh,a da ne ispadne u najmanju ruku licemer zbog toga?Ili kako može da razume i očekuje od nekog vernika koji leba nema deci da da šta je sirotinja,ako ispred crkve ima parkiran mercedes.Ko će njega ozbiljno da shvati? Naravno pošto iz predostrožnosti MORAM da napišem.Nisu svi takvi,i nemaju svi skup auto,mnogi sveštenici takođe sastavljaju kraj s krajem,ali dobra većina i te kako ima.O vladikama neću da pričam to je već poznato. Andre Williams, JESSY and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 3 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Niko ne treba da menja crkvu.Menjaju se ljudi uz pomoć Boga i Crkve. A inače ti Golube izgleda da imaš osobinu ili da nećeš ili da ne možeš da shvatiš šta ko hoće da kaže svojim pisanjem.Zvonko je sasvim lepo rekao da poslušnost ne znači klimati glavom i odobravati ono što ne valja pa makar to bila crkva po sto puta.Znači čim neko kritikuje i to s pravom ponašanje pojedinih vladika i svetenika u crkvi on automatski hoće da menja crkvu.Pa, neće biti da je tako... Ово како је брат Звонко причао о ''најбољим људима'' који напуштају Цркву, зазвучало је као да прича о некој политичкој партији, а не о Цркви. Црква је Бого-човечанска установа! и у њој нема најбољих и најгорих, сви смо грешни не зна се ко је грешнији? И ко је тај, да каже ко је добар, а ко рђав!? Могу по теби или по Звонку бити неки и ''најбољи људи'', али су, (по мени такви), врло слаби и никакви верници, ако су напустили Цркву, због неког грешног попа! Наравно, било би дивно да сву сви попови безгрешни, али то не бива! Једино је Христос безгрешан и он управља Црквом, Он говори у Цркви Његовој! и да хоће Он би сваког грешног попа одмах најурио из Цркве, али Он их трпи... и све док их трпи, има неки, (нама непознат) разлог за то. И ја се понекад потам: Зашто? Можда, само зато, што се често дешава да се та једна апстрактна формула: ''најбољи људи'' распадне у парампарчад пред лицем једног разбојника, једне Марије Египћанке, једне истинске хришћанске личности... Gordana . and Gerhard је реаговао/ла на ово 2 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Niko ne očekuje od vernika a ni od sveštenika i vladika da budu bezgrešni.Ne karikiraj i ne idi u krajnost.Ali oni nose najveću odgovrnost za sam ugled crkve,odgovornost za vernike,odgovornost za duše ljudi koji su im povereni.Ja ne govorim o nečijim ličnim gresima,oni me apsolutno ne zanimaju.Govorim o jednoj vrsti sablazni koju pojedini šire jer su u najvišim crkvenim činovima. Mилена КШ, Andre Williams and JESSY је реаговао/ла на ово 3 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Будући да сам Голуб, тј. наиван, ја у Цркву не идем свештеника ради, нити очекујем да ми свештеник каже неку нову истину, нити очекујем да тај свештеник буде ''моралнији'', сиромашнији, мудрији (попут змије) од мене. Али ја знам да уз помоћ и преко тог СВЕШТЕНИКА ја ћу да примим Христа! У Цркви се разговара са Христом, а не са свештеником! У Цркву се иде да се прими Христос, да би се он ''пио и јео'', и то нема, ама баш никакве, везе са грешношћу неког попа. Па нико и не очекује да буде "моралнији" итд. Али очекује да буде бар хришћанин - значи ако погреши да се каје, тражи опроштај од браће у Христу итд. Онда би рекли, шта год да је урадио - па добро сви смо људи, грешимо. Идемо даље. А овако не знам онда о чему уопште причамо... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 "Ко је без греха, нека први баци камен.... Срђан Ранђеловић and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Pa da, to je odgovor za sve.I treba svima da zapuši postiđeno usta i da više ništa niti progovara, niti primećuje.Bezlična, poslušna masa koa klima glavom i aplaudira... JESSY and Sara" је реаговао/ла на ово 2 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Ja ne govorim o nečijim ličnim gresima,oni me apsolutno ne zanimaju. ''A sad kako sveštenik za koga se zna da voli dečake može da savetuje nekog kako hrišćanski da živi, da objašnjava da je homoseksualnost greh,a da ne ispadne u najmanju ruku licemer zbog toga''? Видиш да ипак говориш о свештеничком личном греху! Ипак, руку на срце па реци да ли је тај свештеник што воли дечаке икада беседио да је тај његов лични грех, тј. хомосексуалност добра ствар? Он, јадан, ваљда и зна да то није нормално, и зато ће избегавати ту тему, али ако га неко приупита, он ће исправно говорити, и чак правилно беседити, али ће га та грешна страст спопадати и зато ће је понављати у тајности, као што и већина лопова краду у тајности, прељубници ''љубе'' у тајности... итд... У Цркви, као и у свету, има пуно промашених људи, и сам сам такав!, и ником не могу да гарантујем, (осим понекад, мом драгом и љубљеном Христу, и то у врло ретким тренутцима присуства Божије Благодати) да Га нећу издати, колико је сутра, за 30. сребрењака... ја се само уздам у Његову милост, и моја шанса је онај разбојник на крсту! "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука