Jump to content

SPC: Treba zabraniti abortus

Оцени ову тему

Препоручена порука

Avokado to mi je jednako kao da branis nekog ko vozi 200 na sat u suprotnoj traci i ubije nekog ne razmisljajuci ili pak razmisljajuci na pogresan nacin. Covek je svesno bice, koje zna da svaki odredjen postupak vuce sa sobom ovu ili onu mogucnost. Beba nije tu vestacki i slucajno stvorena, vec postupkom onog koji posle odbacuje posledicu a ne uzrok.

I ponavljam jos jednom, da li ste vi svesni da je odlazak na abortus ovde poceo skoro jednak kao da ides kod zubara? I da je neverovatno rasprostranjeno, da imamo devojke, zene koje imaju po 5,6 abortusa u svom zivotu? 

Jos ne znam sta ce tek biti ako budu uveli onaj zakon o kome se prica da roditelj ako dete ne zeli ne moze imati uvid u zdravstveni karton svog deteta.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 15:12, Avocado рече

"Posledica svesne odluke i akcije" nije nikakav prirodni ili logičan osnov za odgovornost... 

Зар правда и елементарна правичност не би могле да буду основ? Зар вредност и једнакост сваког људског живота не би могла да буде? Или сразмерност у смислу мање/веће зло? Зар све то не игра улогу, само зато што је дете фактички зависно од тела мајке? Зар је интерес мајке тако брутално стављен изнад интереса ембриона само зато што у датом тренутку мајка јесте свесна и способна да има слободну вољу, да пати, осећа итд. а ембрион није, већ би само по правилу то постао у будућности? 

Мислим да се изасвега крије то што је лакше одузети право, па и право на живот некој апстрактној особи, без особина, лика и имена, него неко мање право конкретној особи која стоји пред нама...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 10:52, Анастасија рече

Mene samo zanima koliko vas koji ste za uzdržavanje pre braka i sami bili dosledni tome.Malo je degutantno,ali većina koja zdušno to podržava sama nije u stanju to da ispuni! I onda dolazimo do licemerstva...

Nećeš se složiti, ali mislim da je seksualni nagon precenjen kod većine ljudi. Poznajem dosta slučajeva koji su ili kasno započeli svoj seksualni život ili retko imaju odnose pa im ne fali ništa ... ustvari, verovatno su stidljiviji, zatvoreniji i sl. ali, to nema veze sa tim da im neurofizički nešto fali, već je sasvim nezavisna priča.  

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 11:22, Анастасија рече

Ako impliciraš da danas mladi pre stupaju u seksualne odnose, da ti kažem da je moja baba mog ujaka rodila sa 15 godina.I tad se u to vreme i stupalo brak.Dobro se znalo kad mladi počinju da se "uspaljuju" i da je brak način da se to "uspaljivanje" umiri.Ali tada je bila drugačija socijalna i društvena klima,što danas teško može da se primeni.

Ja nisam za promiskuitet da se razumemo,ali vezivati prvi seksualni odnos isključivo sa brakaom,danas kad sve se kasnije stupa u brak je nezahvalno i tražiti i očekivati.

Незахвално је ''очекивати и тражити'' данас од младих да пазе на исхрану (посте!?.. ''не дај Боже'') ..поред свих тих обавеза које имају и убрзаног начина живота ..

Незахвално је ''очекивати и тражити'' данас од младих да буду поштени када сви који су на положајима су овако или онако углавном на мање више неморалан начин дошли до положаја..

Незахвално је ''очекивати и тражити'' од малдих да не пробају марихуану ... цигарете кад сви пуше или су сви пробали .. 

....  Да не идем даље ..

Незахвално је ''очекивати и тражити'' било шта ... јел то Хришћанство некоме ''де - моде'' ..шта ли већ ... Где се деде одговорност

Незахвално је очекивати и тражити ..заиста .. Али је за сваку похвалу, а и за обавезу, да се ПОКАЖЕ ПРАВИ ПУТ ... 

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 14:31, Ред Змаја рече

Ево шта ја мислим о абортусу:

Абортус је убиство, не знам да л' сте знали? 

Јуришате ка томе, одлуком сте пали!

То сам рекао и у мојој првој песми.

Е свака част! Право си Наше ДетеТМ! Боли вас у ствари за децу, вама треба материјал за проширивање ”наше српске нације”...

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 15:19, ZvonkoM рече

Није зато што "ја тако кажем", већ је темељ наше цивилизације - право на живот. Зачеће је, како год да окренеш, почетак новог живота. То је почетак биолошког процеса који зовемо "човек". И ту су родитељи "потписали уговор" да се о том новом животу старају док не буде могао да се сам о себи стара. Нико их на то није присилио - ушли су у обавезу добровољно.

Све остало је балаво и неодговорно.

Takođe jednaka, ako ne i važnija je sloboda (izeš život bez slobode).

Irelevatno je kako su roditelji ušli u tu situaciju, jer se iz te situacije može i izaći... a mi sad razgovaramo upravo o tom izlasku i da li ih treba prisiljavati da ne izađu...

Takođe, ako kao kriterijum koristiš stavljanje tog "novog života" na pijedestal, onda to uključuje i "nov život" koji je nastao ne samo mimo volje majke, već i protiv njene volje u svakom smislu, tj. uključuje i silovanje.

Nemamo čak i nekakvu fikciju ugovora kojeg pominješ, jer roditelji mogu sasvim jednostavno da se odreknu staranja nad detetom... a nekako, iz nekih nedokučivih razloga, već vekovima, svi obožavatelji tog "novog života" ne uspevaju da tim neželjenim "novim životima" omoguće ljubav roditeljskog doma i sve ono što ostali ljudi imaju. Uostalom, kad to već pominjemo, kakav je libertarijanski stav prema sirotištima? Ako nema dovoljno ili nema uopšte privatnih donacija, šta onda?

Što Carlin reče:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 15:04, Срђан Шијакињић рече

Па питање је да ли уопште и постоје објективни аргументи. Постоје друштва у којима је дозвољена смртна казна, па то ту смртну казну не чини мање нецивилизованом. Одлично си рекао, постоје два интереса, само ја лично не могу да појмим како неко може интерес жене да са својим телом ради шта жели тих 9 месеци (а пошто се својевољно довела у ту ситуацију) стави испред интереса свакога да живи, макар да сам одлучи жели ли да живи... Мени је то просто неправедно и нецивилизовано.

Da i zanemarim "svojevoljnost"... ti interesi nisu baš tako jednostavni, tj. ima tu još mnogo toga... siguran sam da i ti možeš da zamisliš gomilu primera u kojima bi bilo nepravedno i necivilizovano primoravati nekog da rodi...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 15:40, Avocado рече

Da i zanemarim "svojevoljnost"... ti interesi nisu baš tako jednostavni, tj. ima tu još mnogo toga... siguran sam da i ti možeš da zamisliš gomilu primera u kojima bi bilo nepravedno i necivilizovano primoravati nekog da rodi...

Ја не тврдим да је забрана (а поготово не апсолутна) добро решење... Мислим да би било неправедно у случају болести мајке или детета, то ми делује ван сваке сумње... За силовање не знам, не могу да ни приближно замислим како се осећа силована жена... 

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Па нико не спори слободу - људи имају слободу да не направе дете ако не желе. Када га направе онда су "под уговором". И ти имаш слободу док не потпишеш уговор за кредит, после тога мораш да плаћаш док не исплатиш.

Што се силовања тиче, то је посебна ситуација и не спада под ово што сам рекао. Сиротишта су друга тема.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 15:30, hansbrough рече

Nećeš se složiti, ali mislim da je seksualni nagon precenjen kod većine ljudi. Poznajem dosta slučajeva koji su ili kasno započeli svoj seksualni život ili retko imaju odnose pa im ne fali ništa ... ustvari, verovatno su stidljiviji, zatvoreniji i sl. ali, to nema veze sa tim da im neurofizički nešto fali, već je sasvim nezavisna priča.  

A kako bi znao da li ti tvoji prijatelji ne zadovaljavaju svoj seksualni nagon na druge nacine?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 15:47, ZvonkoM рече

Па нико не спори слободу - људи имају слободу да не направе дете ако не желе. Када га направе онда су "под уговором". И ти имаш слободу док не потпишеш уговор за кредит, после тога мораш да плаћаш док не исплатиш.

Žene imaju slobodu da prekinu svoju trudnoću... ti želiš da im tu slobodu ukineš nametanjem nekakvog ugovora za koji one nikada nisu dale svoju saglasnost.

Цитат

Што се силовања тиче, то је посебна ситуација и не спада под ово што сам рекао.

I tu si već demonstrirao da "pravo na život" kao i sva naša prava i slobode nisu apsolutne i bez izuzetaka... već da zavise od potreba i interesa društva, vrednosnih sudova, itd...

Цитат

Сиротишта су друга тема.

Naprotiv, kad rešite taj problem, onda ćete mnogo lako da zabranite abortus... do tada se realno zalažete za to da i pojedincima i društvu napravite ogromne probleme iz razloga što vas boli tiba kad pomislite na nešto...

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 15:01, Рилски рече

Ti si to ispitivala? Otkud ti ta ideja.. ? Moram primetiti da ove tvoje "opservacije" u najmanju ruku zvuce ..  detinjasto i neverovatno naivno ...

Nisam ja ništa ispitivala.A leba ti šta je ovde naivno.Većina ovdašnjih hrišćana su postali hrišćani u kasnijim godinama.Kad su bili mlađi sigurno nisu imali baš hriščanski pogled na život pa samim tim čisto sumnjam da su u brak ušli nevini.A sad bi da savetuju mlade da se ne upuštaju u odnose pre braka.a.Treba ih savetovati da ne menjaju parnere i da se zaštite od bolesti i neželjenog začeća,a ne da se suzdržavaju od seksa, pgotovo ako su u dužoj vezi ili žive zajedno.

To me podseti na onaj članak s druge teme gde Dina Čolić sad kad je u penziji savetuje žene da ne treba da jure posao nego da budu smerne domaćice i da ih karijera uništava.A dok je ona bila mlada jurila je i karijeru i pokazivala noge na televiziji,sad kad je sve to prošlo i ona ostarila,setila se da savetuje.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 15:34, Рилски рече

Незахвално је ''очекивати и тражити'' данас од младих да пазе на исхрану (посте!?.. ''не дај Боже'') ..поред свих тих обавеза које имају и убрзаног начина живота ..

Незахвално је ''очекивати и тражити'' данас од младих да буду поштени када сви који су на положајима су овако или онако углавном на мање више неморалан начин дошли до положаја..

Незахвално је ''очекивати и тражити'' од малдих да не пробају марихуану ... цигарете кад сви пуше или су сви пробали .. 

....  Да не идем даље ..

Незахвално је ''очекивати и тражити'' било шта ... јел то Хришћанство некоме ''де - моде'' ..шта ли већ ... Где се деде одговорност

Незахвално је очекивати и тражити ..заиста .. Али је за сваку похвалу, а и за обавезу, да се ПОКАЖЕ ПРАВИ ПУТ ... 

E,a o čemu ti pričaš?Msm da si promašio suštinu skroz.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 15:56, Avocado рече

Žene imaju slobodu da prekinu svoju trudnoću... ti želiš da im tu slobodu ukineš nametanjem nekakvog ugovora za koji one nikada nisu dale svoju saglasnost.

Ako neće da ima dete, neka nema nezaštićen seksualni odnos za vreme plodnih dana, na taj način se odlučuje u vezi svoga tela. 

Подели на овим сајтовима

On 5. 6. 2013. at 15:56, Avocado рече

Naprotiv, kad rešite taj problem, onda ćete mnogo lako da zabranite abortus... do tada se realno zalažete za to da i pojedincima i društvu napravite ogromne probleme iz razloga što vas boli tiba kad pomislite na nešto...

Опрости ми ако банализујем, али то ми стварно није намера: само ми реци каква је суштинска разлика (осим што нам је потребан јачи стомак да бисмо то урадили) између абортуса и убиства тек рођене бебе (прејаком анестезјом рецимо или на неки такав "чист" и безболан начин) за које нема места у сиротишту и која због тога "прави проблем друштву"?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...