Jump to content

Очеви и свештеници, и још по нека недоумица. . .

Препоручена порука

i tebi je svaki pop ćale? imaš slobodu da mu se obratiš kao sin i on to prihvata kao normalan odnos?

ja imam takav odnos sa nekima,ali nemam utisak da su svi baš tako raspoloženi :)

Да, имам слободу.

Већина прихвати. Јер иза мојих речи стоји искрено осећање.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 32
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

А поп значи ћале у преводу  :)

i tebi je svaki pop ćale? imaš slobodu da mu se obratiš kao sin i on to prihvata kao normalan odnos?

ja imam takav odnos sa nekima,ali nemam utisak da su svi baš tako raspoloženi :)

Pa verovatno nije lako prihvatiti se duhovnog ocinstva za svakog vernika koji se obrati svesteniku.

Treba se malo zamisliti i kako je njima kad sve nas treba da nazovu svojom decom, a mi ' vaki nikaki :D

Meni se jako dopada to postovanje koje se ukazuje kada se obracamo svesteniku sa oce. Ima neka anegdota gde otac monaha kaze za svog sina - on je moj otac a ja sam njegov tata :D

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

Када Св. Ап. Јован пада пред анђелом у Откровењу, Анђео му каже: не чини то јер и ја сам слуга као и ти и браћа твоја пророци и они који држе речи пророштва књиге ове. Богу се поклони Откр. 22.8.

Људи су лицемери, воле да им се указује част и поштовање и онда имају осећај да они вреде нешто више од осталих верника. Зато свештеници воле да се пада пред њима и да им се љуби рука. да их зовемо: Оче.

Да су искрени верници поступали би као што је поступио анђео којег наводим. Али не, они здушно бране идеју о свом Очинству налазећи доказе за то  у Св. Писму. А смо јре потребно да погледају шта се дешава при том чину и схватили би да је у питању лицемерје. Али они својим интелектом траже и налазе  доказе за своје лицемерје. Пред Богом смо сви исти, али они нису исти као ми, они вреде више, и ми треба да им се клањамо, обезвређујући тако идеју о једнакости у Богу. Писмо говори да смо сви свештенство Божје, а они то укидају да би очували своју свештерничку службу.

Подели на овим сајтовима

Када Св. Ап. Јован пада пред анђелом у Откровењу, Анђео му каже: не чини то јер и ја сам слуга као и ти и браћа твоја пророци и они који држе речи пророштва књиге ове. Богу се поклони Откр. 22.8.

Људи су лицемери, воле да им се указује част и поштовање и онда имају осећај да они вреде нешто више од осталих верника. Зато свештеници воле да се пада пред њима и да им се љуби рука. да их зовемо: Оче.

Да су искрени верници поступали би као што је поступио анђео којег наводим. Али не, они здушно бране идеју о свом Очинству налазећи доказе за то  у Св. Писму. А смо јре потребно да погледају шта се дешава при том чину и схватили би да је у питању лицемерје. Али они својим интелектом траже и налазе  доказе за своје лицемерје. Пред Богом смо сви исти, али они нису исти као ми, они вреде више, и ми треба да им се клањамо, обезвређујући тако идеју о једнакости у Богу. Писмо говори да смо сви свештенство Божје, а они то укидају да би очували своју свештерничку службу.

Prvo, sveštenici su predvoditelji zajednice, pa je zajednica počela da ih naziva presbyteros - starac (bukvalno) - odatle danas u svim jezicima - otac. Dakle nismo sami sebi dali taj naziv. Sa druge strane, nazivi i poštovanje koje se ukazuje đakonima, sveštenicima i episkopima ne pripada nikome LIČNO, već pripada tom redu, ulozi u Crkvi, a ne pojedincu. 

Treba znati čitati sv. Pismo - Anđeo govori to što govori jer se Jovan poklonio anđelu kao Bogu - niko se među nama ne klanja sveštenicima kao Bogovima, već iskazuje poštovanje ulozi sveštenika, a ne pojedincu.

I da, kad već govoriš o tome da smo svi kraljevsko sveštenstvo, i da je to licemerstvo - onda je i sv. Pavle licemer jer je sam uspostavljao tu strukturu - a valjda je i on deo sv. Pisma, osim za vas sektaše koji ste sami "izmislili svog boga i birate šta prihvatiti a šta ne.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

A ти си Громе секташ који је дошао овде да просипа мудролије, све у нади не би ли се неко упецао.

Свештеник има већу одговорност и њему је више дато и више се тражи од њега. Кад верник мрси или не дође на службу то прође као мање или више уобичајена појава, ако то учини свештеник одмах почињу приче , а има и посла за Црквени суд.

Ако погледамо прву Цркву одмах уочавамо разлику између апостола и народа, на саборима апостолски наследници доносе одлуке...

И код разних секташа који бучу на Цркву има вођство коме се обични чланови покоравају и са којим нема расправе.

Били код нас пре неку годину суботари на опелу баке чија је снаха њихов члан, па иду за проповедником као деца из вртића за васпитачицом.  И кад је он рекао да се не иде на вечеру нико није дошао иако је све било посно.

Зовемо мајстором онога ко баш није стручњак у свом послу, и доктором онога ко промаши терапију и није ни сваки генерал Наполеон.

Ко сматра свештеника духовним оцем нека му се тако обраћа, ко неће може да га зовне по имену, презимену, или да каже Ти, попе ! Нема проблема, нико никоме не гура руку под нос да је целива,.

У протеклом  атеизма.периоду више је свештеник могао да буде грђен од безбожника него што би му прилазили за благослов.

Страдање СПЦ је описано у књизи о.Саве Јовића.

Где су били секташи да дигну свој глас у корист свештеника СПЦ који су на правди Бога робијали ?

Ја сам укњижио годину дана војног , само зато што сам био богослов.

Подели на овим сајтовима

a ja bih,baš nasuprot Gromovim idejama, volela da su naši sveštenici ponosniji na svoj čin,

dostojanstveniji i samouvereniji u tom pozivu

sveštenilčki poziv doživljavam kao nešto uzvišeno 

ne volim kad mi se čini da sam sveštenik ne doživljava sebe ni kao oca ni kao Božijeg predstavnika

otuda moja nedoumica o očinstvu

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

Да, имам слободу.

Већина прихвати. Јер иза мојих речи стоји искрено осећање.

pa ti si mnogo fin pa te vole  .smesko.

ja sam bludni sin,neverni Toma i slično

ne polazi mi za rukom da slušam a da ne priupitam ponešto.

a otac nije uvek raspoložen da mi objasni

šta više,kad pitam,oni to dožive kao napad  7896634

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

Prvo, sveštenici su predvoditelji zajednice, pa je zajednica počela da ih naziva presbyteros - starac (bukvalno) - odatle danas u svim jezicima - otac. Dakle nismo sami sebi dali taj naziv. Sa druge strane, nazivi i poštovanje koje se ukazuje đakonima, sveštenicima i episkopima ne pripada nikome LIČNO, već pripada tom redu, ulozi u Crkvi, a ne pojedincu. 

Treba znati čitati sv. Pismo - Anđeo govori to što govori jer se Jovan poklonio anđelu kao Bogu - niko se među nama ne klanja sveštenicima kao Bogovima, već iskazuje poštovanje ulozi sveštenika, a ne pojedincu.

Ако погледамо прву Цркву одмах уочавамо разлику између апостола и народа, на саборима апостолски наследници доносе одлуке...

likefaceeeeeeee

Подели на овим сајтовима

A ти си Громе секташ који је дошао овде да просипа мудролије, све у нади не би ли се неко упецао.

Свештеник има већу одговорност и њему је више дато и више се тражи од њега. Кад верник мрси или не дође на службу то прође као мање или више уобичајена појава, ако то учини свештеник одмах почињу приче , а има и посла за Црквени суд.

И код разних секташа који бучу на Цркву има вођство коме се обични чланови покоравају и са којим нема расправе.

Били код нас пре неку годину суботари на опелу баке чија је снаха њихов члан, па иду за проповедником као деца из вртића за васпитачицом.  И кад је он рекао да се не иде на вечеру нико није дошао иако је све било посно.

Зовемо мајстором онога ко баш није стручњак у свом послу, и доктором онога ко промаши терапију и није ни сваки генерал Наполеон.

Ко сматра свештеника духовним оцем нека му се тако обраћа, ко неће може да га зовне по имену, презимену, или да каже Ти, попе ! Нема проблема, нико никоме не гура руку под нос да је целива,.

У протеклом  атеизма.периоду више је свештеник могао да буде грђен од безбожника него што би му прилазили за благослов.

Страдање СПЦ је описано у књизи о.Саве Јовића.

Где су били секташи да дигну свој глас у корист свештеника СПЦ који су на правди Бога робијали ?

Ја сам укњижио годину дана војног , само зато што сам био богослов.

Најлакше је некога назвати секташем! А Шта каже господ апостолима: Нити се зовите Учитељи; јер је у вас један учитељ Христос А највећи између вас нека вам буде слуга. Јер који се подиже, понизиће се а који се понижује , подигнуће се.по Мат 23.10 до 12. А видим испред имена си ставио '' О'' као отац.Колко верника треба да роди свештеник јеванђељем, да би себи доделио титулу оца? Зар неби требало сваког ко покуша да падне пред тобом да подигнеш и кажеш му: не ради то, исти смо пред Богом? Али ми нисмо исти! Ти имаш већу одговорност, јел да? Ил' сам те ја погрешно схватио. Није проблем да се укаже част човеку који је духовни родитељ некоме, али овде је реч о титулама које неки воле да доделе себи? А чини ми се да си ти један од тих.

Подели на овим сајтовима

I da, kad već govoriš o tome da smo svi kraljevsko sveštenstvo, i da je to licemerstvo - onda je i sv. Pavle licemer jer je sam uspostavljao tu strukturu - a valjda je i on deo sv. Pisma, osim za vas sektaše koji ste sami "izmislili svog boga i birate šta prihvatiti a šta ne.

Св. Ап Павле је јеванђељем, проповеђу родио духовну децу. А није постао отац зато што је крштавао и вршио црквене обавезе. И потписивао се као слуга Божји а не као Отац Павле. Ту структуру павле није успоставио него је касније свештенство, то што је рекао, тумачило како њима одговара. Да је свештенство како треба па да им се и укаже част, Али свештеници се тучу по кафанама и швалеришу по парохији и још траже част. Данас родитељи уписују децу да буду свештеници јер је то уносан посао, пола њих и не верује у Бога. А кад неко укаже на проблеме он да је секташ. Ми као хришћани смо позвани да оборимо све што се високо подигло, а сад што то некима не паше...

Подели на овим сајтовима

Најлакше је некога назвати секташем! А Шта каже господ апостолима: Нити се зовите Учитељи; јер је у вас један учитељ Христос А највећи између вас нека вам буде слуга. Јер који се подиже, понизиће се а који се понижује , подигнуће се.по Мат 23.10 до 12. А видим испред имена си ставио '' О'' као отац.Колко верника треба да роди свештеник јеванђељем, да би себи доделио титулу оца? Зар неби требало сваког ко покуша да падне пред тобом да подигнеш и кажеш му: не ради то, исти смо пред Богом? Али ми нисмо исти! Ти имаш већу одговорност, јел да? Ил' сам те ја погрешно схватио. Није проблем да се укаже част човеку који је духовни родитељ некоме, али овде је реч о титулама које неки воле да доделе себи? А чини ми се да си ти један од тих.

Рекао је Господ  и нешто о вађењу труна из туђег око, а ти си се баш ухватио дебла.  sFun_bat

Лепо је од тебе свети човече, што исправљаш нас грешне, али баш се ти постављаш на овом форуму као учитељ који дели пацке и непогрешиви судија. Аргументација ти је секташка, а ти се одлучи где си.

Госпдо је рекао апостолима да оно што буду свезали на земљи, биће разрешено на небесима и обратно. Апостолима, не свим хришћанима. Њих је послао на проповед и дао им заповест да крштавају и из те благодати је исходила њихова власт управљања и учења. Тешко нам је разумети случаја Ананија и Сафире, колико их данас обећа помоћи Цркву, па слаже.

Не тражим ја ни од кога да преда мном пада ничице, чак ни да ме зове оче. Одазивам се кад ме зовну именом, презименом, попе или једноставно Е, ти  .hvala.

Са мојим парохијанима сам градио цркву и све помоћне зграде од темеља, облачио униформу кад је  била мобилизација, идем на родитељске, купујем леба свако јутро, чекам у реду у пошти и код лекара, немам нити тражим неки посебан статус. Ово о. испред имена је је од почетка учешћа на форумима јер је најпоштеније да се сваки свештеник представи са именом, а не да се крије иза надимака, као ти на пример.

Да сам хтео неко титулисање написао бих уместо о. протојереј-ставрофор

Подели на овим сајтовима

Громе, ако си православан онда заиста треба да се замисиш над својим ставовима и аргументацијом. Пријатељски, заиста ти је размишљање и аргументација нецрквена и секташка.

Подели на овим сајтовима

kad nekog oslovimo sa gospodine,ukazujemo mu poštovanje ali mu takodje ukazujemo i na to da očekujemo da se ponaša gospodstveno

tako i kad nekog oslovimo sa oče ukazujemo mu ljubav i poštovanje i ujedno ukazujemo na to da očekujemo da se prema nama ponese očinski,

podsećamo i sebe i sveštenika na to kakav odnos treba da imamo

možda je to odgovor na moje pitanje .mislise.

Подели на овим сајтовима

Св. Ап Павле је јеванђељем, проповеђу родио духовну децу. А није постао отац зато што је крштавао и вршио црквене обавезе. И потписивао се као слуга Божји а не као Отац Павле. Ту структуру павле није успоставио него је касније свештенство, то што је рекао, тумачило како њима одговара. Да је свештенство како треба па да им се и укаже част, Али свештеници се тучу по кафанама и швалеришу по парохији и још траже част. Данас родитељи уписују децу да буду свештеници јер је то уносан посао, пола њих и не верује у Бога. А кад неко укаже на проблеме он да је секташ. Ми као хришћани смо позвани да оборимо све што се високо подигло, а сад што то некима не паше...

To što roditelji upisuju djecu da budu sveštenici radi "unosnog" posla i to što se sveštenici "tuču" po kafanama i švalerišu po parohijama nema nikakve veze sa tim što mi sveštenika, koji je primio svetu tajnu sveštenstva oslovljavamo sa otac, oče, duhovni otac.Na osnovu kukolja ne možeš procenjivati o čitavoj žetvi, a kamoli o čitavoj njivi Gospodnjoj.Za liturgijske hrišćane svaki sveštenik rađa duhovnu djecu jer je sveštenički poziv apostolski poziv, propovjedi jevanđelja i sveštenog predanja, riječju i djelom.Visoko se podiže jedino naša neohristovljena ličnost i hrišćani su pozavni, svaki ponaosob, da samo takvu ličnost obaraju sa pijadestala strasti u kojima ona hoće da se ugnijezdi.

Sv.Vladika Nikolaj Srpski, svečovjek i molitvenik naš pred prestolom Božijim je rekao:

Neka ti svi ljudi koje sretneš, budu žive slike onoga dobra i zla, koje je u tebi.

Zadržavaj se mislima i ljubavlju stalno na dobrim slikama, da bi i ti postao slikom dobra za braću svoju.

(iz knjige "Misli o Dobru i Zlu")

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...