Аурор Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Тако да си сигуран, неможе већина да изгласа и спроведе да нам децу одведу у радни логор Teoretski može. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Teoretski može. Теоретски и ти можеш да престанеш да дишеш и да држиш ваздух док се не угушиш, али ваљда ниси толики ментол. Теоретски је све могуће, али људи нису роботи, и законе не доносе и не спроводе роботи. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Теоретски и ти можеш да престанеш да дишеш и да држиш ваздух док се не угушиш, али ваљда ниси толики ментол. Теоретски је све могуће, али људи нису роботи, и законе не доносе и не спроводе роботи. A šta ako dođu neki veoma ludi ljudi (nacional-socijalisti, komunisti, verski fundamentalisti) i krenu da donose propise? Tu vrlo lako može "biti svega i svačega" ako postoji mogućnost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Теоретски је све могуће, али људи нису роботи, и законе не доносе и не спроводе роботи. У праву си. Роботи су базирани на вештачкој интелигенцији, па могу да донесу одлуку зависно од окружења. Они који доносе (а нарочито они који спроводе) законе су више налик на традиционални ”фиксирани” компјутерски програм. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 A šta ako dođu neki veoma ludi ljudi (nacional-socijalisti, komunisti, verski fundamentalisti) i krenu da donose propise? Tu vrlo lako može "biti svega i svačega". Па ако су остали толико луди да то трпе, значи да опет имају легитимитет, и да се друштво слаже са тим. Не контам како то одудара од ове приче? Када је комунизам изгубио легитимитет у народу, он је срушен. У праву си. Роботи су базирани на вештачкој интелигенцији, па могу да донесу одлуку зависно од окружења. Они који доносе (а нарочито они који спроводе) законе су више налик на традиционални ”фиксирани” компјутерски програм. Ако ти тако кажеш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Па ако су остали толико луди да то трпе, значи да опет имају легитимитет, и да се друштво слаже са тим. Не контам како то одудара од ове приче? Када је комунизам изгубио легитимитет у народу, он је срушен. Ja ne znam da li je većina igde bila za komunizam tamo gde je bio. A komunjare kada dođu, sloboda prestaje, izbora više nema, a oni koji "nisu ludi da trpe" - njih eliminiše tajna policija (ako nisu već nastradali u revolucionarnim pokoljima). I znači ti hoćeš da kažeš da oni imaju legitimitet pošto se prividno "društvo slagalo sa tim" a represija je bila prejaka da bi moglo da se "ne trpi"? Nemci bi sigurno bili protiv ubijanja Jevreja u konc logorima, ali ogromna većina stanovništva nije imala pojma da se holokaust uopšte i dešava... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 31, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Хитлер је дошао на власт на демократским изборима. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Ja ne znam da li je većina igde bila za komunizam tamo gde je bio. A komunjare kada dođu, sloboda prestaje, izbora više nema, a oni koji "nisu ludi da trpe" - njih eliminiše tajna policija (ako nisu već nastradali u revolucionarnim pokoljima). I znači ti hoćeš da kažeš da oni imaju legitimitet pošto se prividno "društvo slagalo sa tim" a represija je bila prejaka da bi moglo da se "ne trpi"? Nemci bi sigurno bili protiv ubijanja Jevreja u konc logorima, ali ogromna većina stanovništva nije imala pojma da se holokaust uopšte i dešava... И за комунисте и за нацисте је постојао консензус у народу, имали су легитимитет. Колико год данас да Руси или Немци покушавају то да прикрију. Или ми, на пример. Код нас ћеш и даље да чујеш свуда колко је било добро за време Тита, код Руса је Стаљин једна од најпопуларнијих личности, а Немци су добровољно прихватили антисемитизам, имали су и Мајн Кампф десет година пре него је Хитлер дошао на власт, све је тамо писало, и опет су га изабрали (причам о првим изборима када је дошао на власт), а када је кренуо да побеђује у ратовима, постао је полубог, као и Стаљин. Далеко од тога да нису имали легитимитет. Када су комунисти у Русији изгубили легитимитет, све се срушило као кула од карата. Код Румуна, када су решили да више не желе да трпе Чаушескуа, џаба је била сва његова тајна полиција, побегли су у мишје рупе и ловили су их као зечеве. Тада су изгубили легитимитет. Жао ми је, ал што би Ђоле рекао, "криви смо ми" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Александре, па управо о томе и причамо. Ма колико већина била за убијање Јевреја, то је очигледно неприхватљиво. Оно што остаје нејасно је како сад одједном пензионо (или било шта) постаје ОК јер је већина за то. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Ивице, нисмо о томе причали. Врати се уназад, причали смо о легитимности. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Ивице, нисмо о томе причали. Врати се уназад, причали смо о легитимности. Па добро, шта онда у пракси значи то што је нешто легитимно? Шта је то што једну легитимну ствар чини апсолутно неприхватљивом, а за другу је главни аргумент то што је легитимна? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Па добро, шта онда у пракси значи то што је нешто легитимно? Znaci da je "pravna volja naroda" sad dalje zavisi kog filozofa pitas i koju pravnu skolu... Ali generalno "narod daje legitimitet vlastodrscima i zakonima i pravima" Ono sto ima autoritet je "legitimno." oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Ono sto ima autoritet je "legitimno." Што рек'о Његош , "вук на овцу своје право има" . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Хитлер је дошао на власт на демократским изборима. Nije ... došao je na vlast preko koalicije, tako što nisu hteli KPD na vlasti. Uostalom, pogledaj sam. The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Znaci da je "pravna volja naroda" sad dalje zavisi kog filozofa pitas i koju pravnu skolu... Ali generalno "narod daje legitimitet vlastodrscima i zakonima i pravima" Ono sto ima autoritet je "legitimno." Нисам питао за дефиницију ”легитимног” него за последице легитимности у пракси. На пример, очигледно је да данас већина има право да ми узме пола плате, што се и дешава. И то је и легално и легитимно. Док рецимо нико нормалан неће да каже да већина може да ме испребија на улици, само зато јер је тако изгласано. ОК, устав забрањује да ме пребију, али зашто забрањује да ме пребију, а не забрањује да ми узму пола плате (што значи да шест месеци у години радиш за другог, а шест месеци за себе)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука