Arsenija Написано Мај 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 Ortoreksija je najnovija bolest ishrane. Na žalost ne znamo mnogo o tome i kao da nas i ne zanima, ali naučnici predvidjaju da će to biti bolest budućnosti. Javljaće se medju generacijama koje dolaze usled sve većeg pritiska medija o nezdravim namirnicama..... Naravno ona i danas postoji. Ortoreksične osobe ne moraju biti mršave kao anoreksične, one su jednostavno opsednute svojom težnjom da se zdravo hrane. Ako neko i hoće da im pomogne, nema šanse, uvek nalaze svoje argumente. Najveći problem je taj što sebe lišavaju nekih esencijalnih namirnica i nesvesno, želeći sebi sve najbolje, uništavaju svoje zdravlje. Ortoreksija je vid zavisnosti od zdrave hrane i kao svaka zavisnost, užasno se teško leči. Šta bi moglo da se učini po pitanju prevencije? Душка је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 Ja uglavnom vidjam klince tj. tinejdzere koji u proseku imaju bar 10 kg viska, jedu fast food, boluju od dijabetesa ... Navike ishrane se formiraju u porodici,naravno i vršnjaci utiču,mada u izvesnoj meri ...Svedoci smo da su neka deca debela još u detinjstvu,za to su roditelji i samo roditelji odgovorni.Moraju sa puno truda i razumevanja da objasne svome detetu da mora da bude umereno u svemu.Najbolji je naravno lični primer.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Мај 28, 2013 Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 Ortoreksija je najnovija bolest ishrane. Na žalost ne znamo mnogo o tome i kao da nas i ne zanima ,ali naučnici predvidjaju da će to biti bolest budućnosti.Javljaće se medju generacijama koje dolaze usled sve većeg pritiska medija o nezdravim namirnicama..... Ortoreksija je vid zavisnosti od zdrave hrane i kao svaka zavisnost,užasno se teško leči. Laro, izvini ali sa apsurdnijom izjavom se dugo nisam srela. Bolest koju su verovatno izmislili vlasnici Burger Kinga, Meka i ostalih lanaca fast food. kirios1 and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 Laro, izvini ali sa apsurdnijom izjavom se dugo nisam srela. Bolest koju su verovatno izmislili vlasnici Burger Kinga, Meka i ostalih lanaca fast food Ne znam ko je "izmislio",to uopšte nije važno .smesko. . Ortreksija odnosi svoje žrtve,znači-postoji. Ova priča o ortoreksije nije neka izmišljotina .Ne treba sad da potrčimo po sendviče,pomfrit i ostalo što se nudi u restoranima brze hrane i da se zaštitimo od opasnosti. Kažem samo da je dobro da se zna da i ova mogućnost postoji u svima nama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Мај 28, 2013 Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 Jasno je značenje termina ortoreksija (grč.. orthos – ispravan, orexis – apetit) ali nisam sigurna da se jednoglasno svrstava u dijagnozu. Ne bih bila toliko stroga prema potrebi da se konzumira isključivo zdrava hrana. Jasno da ni u čemu ne treba pretjerivati, ali definisati dijagnozu, pri tom naglasiti njen smrtni ishod...mislim da je prestrogo. Nađoh negdje da ne postoji još dovoljno istraživanja ovog trenda , samim tim ni mogućnosti da se potvrdi da je ortoreksija poremećaj ishrane. Таша and Tristatri је реаговао/ла на ово 2 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Мај 28, 2013 Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 Jedem sve, umereno. Osećam se dobro. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 28, 2013 Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 sad ispada da nije zdravo hraniti se zdravo. koje jos idiotizme nam nece plasirati nije zdravo veganstvo i slicna cuda na koja nailazimo u poslednje vreme (frutarijanstvo- mislim da ga je izmislio neki dokoni bloger da zeza narod ) I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 Ja mislim da veganstvo i vegeterijanstvo ne mogu da naškode onom ko svesno vodi računa o svom zdravlju i ko dobro poznaje hranljivost namirnica.... Ovde je reč o labilnim ličnostima koje osećaju strah od" nezdravih "namirnica i krivicu ako ih unose.... To je ekstremni slučaj lišavanja sebe odredjenih grupa namirnica sa idejom da škode,što neretko nije tačno. Crveni Baron and YOKA је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Мај 28, 2013 Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 Najveći problem je taj što sebe lišavaju nekih esencijalnih namirnica i nesvesno,želeći sebi sve najbolje, uništavaju svoje zdravlje. Molim te za par ogovora, ako zelis naravno. Koje su to esencijalne namirnice kojih se lisava ortoreksicna osoba? Na osnovu cega si konstatovala da su ortoreksicari "labilne licnosti"? Gde si pronasla ovu pricu o bolesti koja ne postoji ali ce se javiti u buducnosti? Koliko godina imas? Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 28, 2013 Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 vegani moraju da unose neke vitamine vestacki a to na duze staze uopste nije zdravo I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Мај 28, 2013 Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 Jasno je značenje termina ortoreksija (grč.. orthos – ispravan, orexis – apetit) ali nisam sigurna da se jednoglasno svrstava u dijagnozu. Ne bih bila toliko stroga prema potrebi da se konzumira isključivo zdrava hrana. Jasno da ni u čemu ne treba pretjerivati, ali definisati dijagnozu, pri tom naglasiti njen smrtni ishod...mislim da je prestrogo. Nađoh negdje da ne postoji još dovoljno istraživanja ovog trenda , samim tim ni mogućnosti da se potvrdi da je ortoreksija poremećaj ishrane. novih je 'dijagnoza' sve više: da li ste čuli za ODD (oppositional Defiant Disorder) 'opozicijski prkosni poremećaj' ili slobodnije prevedeno 'lud si ako se prkosno odnosiš prema vlasti'. Pod opisom ovog stanja stoji da je to 'neposlušnost prouzrokovana besom protiv autoriteta, dominantne paradigme ili društvenih normi'. o još nekim (suludim?) dijagnozama prema DSM-5: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1042236 Sara" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 Molim te za par ogovora, ako zelis naravno. Koje su to esencijalne namirnice kojih se lisava ortoreksicna osoba? Na osnovu cega si konstatovala da su ortoreksicari "labilne licnosti"? Gde si pronasla ovu pricu o bolesti koja ne postoji ali ce se javiti u buducnosti? Koliko godina imas? Ne želim .smesko. . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 28, 2013 Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 novih je 'dijagnoza' sve više: da li ste čuli za ODD (oppositional Defiant Disorder) 'opozicijski prkosni poremećaj' ili slobodnije prevedeno 'lud si ako se prkosno odnosiš prema vlasti'. Pod opisom ovog stanja stoji da je to 'neposlušnost prouzrokovana besom protiv autoriteta, dominantne paradigme ili društvenih normi'. О, значи и за мене има дијагноза... Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Мај 28, 2013 Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 Ne želim .smesko. . U redu je. Nasla sam ih na jednoj drugoj temi u komentaru "3.ne da mi majka " Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Мај 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2013 U redu je. Nasla sam ih na jednoj drugoj temi u komentaru "3.ne da mi majka " To je samo moj smisao za humor .smesko. . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука