Nela555 Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 Mnogo lepih poruka. Hvala svima,da ne citiram sve pojedinacno. Sinoc sam o strahu na ovo naisla,da se kao utesim, jel ovo tacno? Jel ovo vazi i za nasu pravoslavno ucenje,jer mislim da taj sajt na koji sam naletela,nije pravoslavni,vec evandjeoska crkva. 'Mnogi objašnjavaju da je strah osećaj koji je najčešće izazvan nekim mislima ili okolnostima. To je tačno. Ali Biblija nam o strahu daje opširniju i potpuniju sliku. Biblija nas ohrabruje i kaže: „Ustani, Bog nam nije dao duh straha, već Duh snage, ljubavi i trezvenosti“ (2. Timoteju 1:7). Biblija – Novi Zavet. Biblijski stihovi dokazuju da strah i vera stoje suprotno jedno prema drugom. Biblija govori o svojoj ličnosti Jairu, čoveku koji je zatražio Isusovu pomoć za svoju umiruću ćerku. Dok su prilazili Jairovoj kući, prišli su im Jairovi ukućani, i kažu mu: dete ti je umrlo. Kada je to Isus čuo, rekao je: „Ne boj se! Samo veruj!“ Vidi u Bibliji-Novi Zavet (Marko 5:36). Ova izjava Isusa Hrista jasno pokazuje, da ako želimo videti Božiju snagu na delu, prvenstveno moramo nadvladati strah i odbaciti ga ignoristai ga, a na njegovo mesto postaviti veru. Biblija kaže: „ne moguće je istovremeno verovati i bojati se. Ili smo pod vlasti straha, ili smo pod vlašću vere. Ako imamo strah, to znači da sumnjamo u pozetivan ishod situacije u kojoj se nalazimo. Taj strah nam postavlja opasnu zamku. A pouzdanje (vera) u Boga stavlja nas pod božansku zaštitu. Isus Hrist je rekao: „Ne boj se! Samo veruj!“ ' E sad,mene je ovo utesilo,da li nase pravoslavlje takodje ovako tumaci o strahu i ova citiranja iz Biblije? Da nam Isus kaze "Ne boj se! samo veruj!" ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 'jereticke knjige ne citati', nisu zalud rekli sveti Oci... nama duhovno neiskusnima to moze da skodi... "cuvajte um', uputstvo je svetih Otaca... preko uma svasta suvisno i nepotrebno a i duhovno stetno primamo u sebe.. a mi se trpamo svakakvim smecem sto preko tv i medija, interneta, sto i drugih sadrzaja... Zato monasi bjeze od svijeta, da imaju manje iskusenja spolja... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 Malo ste vi to preozbilojno i pomalo pogrešno shvatili. Često kroz razne knjige, više monaškog karaktera, i kroz filmove, dodjemo do zaključka da je djavo mnogo moćan. NE nije, zato što ne može da ugrozi našu slobodnu volju. NJegov jedini uticaj je preko ljudi ali ako mu ljudi dozvole. Svakako da on utiče odnosno ubacuje svoje misli i osećanja u nas, ali to je dobra stvar, jer mi tako sazrevamo kao ljudi. Moramo kao čelik da prodjemo kroz vatru da bi ojačali. Kako reče otac Tadej, važno je ne usvajati negativne misli i osećanja, da naučimo da se borimo protiv zla u sebi, tako postajemo bolji ljudi i djavolje zamnke iskorištavamo da se poboljšamo na tom putu obi-wan, Иван Ивковић, Олимп and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 Takodje treba da imate u vidu da vam možda djavo ubacuje strah, jer on manipuliše sa ljudima koji su uplašeni, odbacite taj strah , Hrišćani su išli na mučenja sa osmehom na licu a mi se danas plašimo i mraka Deki992, Trifke, JESSY and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nela555 Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 'jereticke knjige ne citati', nisu zalud rekli sveti Oci... nama duhovno neiskusnima to moze da skodi... To kad Isus rece "Ne boj se,samo veruj! su ubacivali na neke grupe o pravoslavlju na fejsu,i ljudi i vernici su to lajkovali. Sad ne znam jel to jeres ,ili je to zaista receno? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nela555 Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 Kako reče otac Tadej, važno je ne usvajati negativne misli i osećanja, da naučimo da se borimo protiv zla u sebi, tako postajemo bolji ljudi i djavolje zamnke iskorištavamo da se poboljšamo na tom putu Divno receno! Dao si mi takodje kao i ostali dobar savet,a i ubuduce ako neko bude imao nedoumica u vezi strahova,losih misli,nadam se da ce ova tema i odgovori posluziti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 Mnogo lepih poruka. Hvala svima,da ne citiram sve pojedinacno. Sinoc sam o strahu na ovo naisla,da se kao utesim, jel ovo tacno? Jel ovo vazi i za nasu pravoslavno ucenje,jer mislim da taj sajt na koji sam naletela,nije pravoslavni,vec evandjeoska crkva. 'Mnogi objašnjavaju da je strah osećaj koji je najčešće izazvan nekim mislima ili okolnostima. To je tačno. Ali Biblija nam o strahu daje opširniju i potpuniju sliku. Biblija nas ohrabruje i kaže: „Ustani, Bog nam nije dao duh straha, već Duh snage, ljubavi i trezvenosti“ (2. Timoteju 1:7). Biblija – Novi Zavet. Biblijski stihovi dokazuju da strah i vera stoje suprotno jedno prema drugom. Biblija govori o svojoj ličnosti Jairu, čoveku koji je zatražio Isusovu pomoć za svoju umiruću ćerku. Dok su prilazili Jairovoj kući, prišli su im Jairovi ukućani, i kažu mu: dete ti je umrlo. Kada je to Isus čuo, rekao je: „Ne boj se! Samo veruj!“ Vidi u Bibliji-Novi Zavet (Marko 5:36). Ova izjava Isusa Hrista jasno pokazuje, da ako želimo videti Božiju snagu na delu, prvenstveno moramo nadvladati strah i odbaciti ga ignoristai ga, a na njegovo mesto postaviti veru. Biblija kaže: „ne moguće je istovremeno verovati i bojati se. Ili smo pod vlasti straha, ili smo pod vlašću vere. Ako imamo strah, to znači da sumnjamo u pozetivan ishod situacije u kojoj se nalazimo. Taj strah nam postavlja opasnu zamku. A pouzdanje (vera) u Boga stavlja nas pod božansku zaštitu. Isus Hrist je rekao: „Ne boj se! Samo veruj!“ ' E sad,mene je ovo utesilo,da li nase pravoslavlje takodje ovako tumaci o strahu i ova citiranja iz Biblije? Da nam Isus kaze "Ne boj se! samo veruj!" ? Strah je refleksna radnja, covek kolko god da je napredovao u hriscanskoj vrlini moze da se uplasi, jer ljudi nisu savrseni, ali to je samo trenutno stanje koje se raspline cim se dozovemo Bogu. Iz sektaskih tekstova valja filtrirati samo ono sto valja, isto tako i sa sektasima, jer drugog nacina nema, jer ako odbacis sektasa kao coveka nisi nista uradio, cak si i pogresio, ali to je vec druga tema. http://sh.wikipedia.org/wiki/Budite_poput_dece Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 To kad Isus rece "Ne boj se,samo veruj! su ubacivali na neke grupe o pravoslavlju na fejsu,i ljudi i vernici su to lajkovali. Sad ne znam jel to jeres ,ili je to zaista receno? Ne, pa rekao je, otvori Jevandjelje. Ne treba citati razna tumacenja, narocito sektaska i jereticka. Okruzeni smo lovcima na duse. Zatim, i tvrdja monaska literatura (Nevidljiva borba, Lestvica, Dobrotoljublje i sl.) nije pisana za siru publiku tj. pisana je za monahe, samo je sad to dostupno svima.. Uputno je i oko duhovne literature posavjetovati se s duhovnikom. vladika Nikolaj, Jovan Kronstatski, to je za nas dobro da citamo. Олимп је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nela555 Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 Dijana, mene zanima konkretno o strahu,a Jevandjelje ne znam ni gde da nadjem,ni kako izgleda nazalost,slabo o tome znam. Tj. ne bih ni citala ,jer meni odgovaraju laka stiva, sto kazes Nikolaj ili Tadej, htela sam da citam Bibliju,ali mozak da mi eksplodira jer mi zapravo nista nije jasno,i samo mi bude jos gore . To ipak za one koji imaju kapacitet da to sve razumeju bez strahova. Ovo je dakle jeres kako kazes: " Biblija kaže: „ne moguće je istovremeno verovati i bojati se. Ili smo pod vlasti straha, ili smo pod vlašću vere. Ako imamo strah, to znači da sumnjamo u pozetivan ishod situacije u kojoj se nalazimo. Taj strah nam postavlja opasnu zamku. Ako je to jeres,a jeste, jel to znaci da u pravoslavlju je sve drugacije od ovoga recenog? Znaci ove lepe reci to je sve jedna velika laz i ovo nije tacno? To mi samo nije jasno. Znaci pravoslavlje drugacije tumaci Bibliju? I znaci ove reci iz Biblije da se ne treba bojati i verovati nisu tacne? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 Strah je prolazan, jer je laz, nije stvaran, to je obmana, kao i sav ovaj propadljivi svet. Nemamo nista sa time. Mi smo stvoreni za vecnu Ljubav, Bog je Ljubav. Trifke and Nela555 је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 Dijana, mene zanima konkretno o strahu,a Jevandjelje ne znam ni gde da nadjem,ni kako izgleda nazalost,slabo o tome znam. Tj. ne bih ni citala ,jer meni odgovaraju laka stiva, sto kazes Nikolaj ili Tadej, htela sam da citam Bibliju,ali mozak da mi eksplodira jer mi zapravo nista nije jasno,i samo mi bude jos gore . To ipak za one koji imaju kapacitet da to sve razumeju bez strahova. Jevandjelje, tj. Novi Zavjet naci ces u skoro svakoj crkvi ili manastiru. U manastiru svakako, a i Psaltir, kao posebnu knjizicu. U manastiru mozes porazgovarati s nekim monahom, koji ti moze i molitvu ocitati (recimo protiv straha) i dati ti uputstva._Preporucuje nam se da citamo Novi zavjet i Psaltir svaki dan. Nemoj da citas Bibliju, tj. Stari Zavjet, a jos manje kojekakva tumacenja. Ides li u crkvu? Liturgija, vecernje, jutrenje. U mojoj prvoj poruci sam rekla najvaznije. Mi pravoslavni ne tumacimo Sveto pismo sami. Postoje tumacenja Crkve tj. sv.Otaca koga bas zanima. KOrisno je citati NZ i Psaltir kao sto sam rekla, a oni se razumiju bez posebnih tumacenja. Rijec Gospodnja dira srce, psalmi krijepe, apostol je razumljiv i poucan.. Ziva vjera je manje stvar intelekta, vise cijelog bica "voli Boga svim bicem svojim, i bliznjeg kao samog sebe' - i um i osjecanja i intuiranje i nacin zivota u zajednici s ljudima, i licni dozivljaj odnosa s Bogom... Ненад Р. and Олимп је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nela555 Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 E jos samo ovo i necu vise: Koja je razlika izmedju Biblije ,Starog-Novog zaveta i Jevandjelja? Sta nasa crkva tumaci od toga,zar to nije sve jedno te isto? Znam da mnogi vernici citaju Bibliju,imaju u kucama tu knjigu. Idem u crkvu ali ponekad,kada idem kod rodjake ,jer je crkva blizu njene kuce,upalim svece za mrtve i zive,malo stojim,gledam ikone,prelep je osecaj,a za liturgije jos nisam nasla vremena,ali rado cu ici kada budem u prilici. Zahvalim se svako vece Gospodu za jucerasnji dan ,kazem "Slava mu I milost" zatim tu Isusovu molitvu "Isuse Hriste,sine Boziji,pomiluj me gresnu". Prosle godine ja mislim,prvu temu koja sam otvorila na ovom forumu je bila o New age pokretu,o popularnoj psihologiji,raznih grupama na fejsu i forumima gde ljudi traze utehu,gde im se nude saveti da se osecaju bolje,da misle pozitvno. Ja budala nasela jer sam bila u depresiji,mislila o samoubistvu,citala o tome, i onda sam naisla na sajt o pravoslavlju da je to sve jedna velika laz, i nije mi bilo dobro,nije mi jasno zasto onda ljudi veruju u sve to,zasto se ne okrenu nasim ocima i nasem pravoslavlju kada i tu mogu naci utehu i sve savete vezano za teskoce u zivotu. Zasto toliko nasih mladih vise vole da meditiraju,idu na jogu,razne neke seminare ko zna kojih ljudi, kada jednostavno mogu ici u crkvu ,da se mole i veruju u dobrog i pravicnog Boga,pricaju sa monasima itd. Na fejsu vidjam takve grupe pozitivne psihologije gde na hiljade i hiljade nasih ljudi to lajkuje. I strah me svega toga. Sva sreca pa su mi neki vernici rekli razliku izmedju tog pokreta i pravoslavlja. Znaci ostalo mi je samo to pitanje u vezi strahova,kako se izboriti sa njima kada savladaju coveka. Tako da se zahvaljujem svima vama na kratkim ali poucnim savetima. Meni su iskreno pomogli, i hvala vam na utrosenom vremenu koje ste odvojili da mi odgovorite Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nela555 Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 Hvala puno,sad mi je jasnije. Znaci Biblija je knjiga po sebi,koja je zapravo stari i novi zavet. Dok je Jevandjelje posebna knjiga koju nasa crkva tumaci. Evo sa naseg nekog foruma sam nasla na ovo: "Бог говори свом народу кроз Свето Писмо. На свету нема вредније књиге од Јеванђеља, Радосне Вести коју Бог јавља људима." ali ne znam kako izgleda ta knjiga, gde ti citas to Jevandjelje? Ima li neki forum? Ja ukucam Jevandjelje, pa onda mi izbaci "Jevandjelje po Jovanu","Hristovo Jevandjelje","Miroslavljevo Jevadjelje". Ili su to samo spisi ,svaki za sebe? Nema knjiga bas da je to sve spojeno kao Biblija? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 A zamisli kad bi ti neko dao neke super naocare,pa da vidis koliko oko sebe imas raznih talasa,radijacije,otrova,cestica,mikroorganizama koji neprestano gmile po tebi i u tebi itd itd itd...To je sve normalno zar ne i zato ti ne razmisljas o tome?! E pa,isto tako je za pravoslavne normalno da oko nas neprestano obitavaju razne duhovne sile,jednostavno tako je ustrojen univerzum. Tako da,ti se trudi da zivis onako kako treba i ne opterecuj se sa tim stvarima,jer tu nista ne mozes da promenis. Oni rade svoj posao,mi radimo svoj. DYNABLASTER, Иван Ивковић and Олимп је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 2, 2014 Пријави Подели Написано Август 2, 2014 ali ne znam kako izgleda ta knjiga, gde ti citas to Jevandjelje? Novi zavjet se sastoji iz Jevandjelja ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука